Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Φράουλα γλυκό του κουταλιού!!!❤️



Φράουλα γλυκό του κουταλιού!!!❤️ Αυτή την εποχή είναι η καλύτερη τους για μένα φίλοι μου!!!

 Εγώ έφτιαξα 5 κιλά συνολικά γιατί τις χρησιμοποιώ σε πολλά γλυκά...τούρτες..τσιζκέικ..κ.άλλα.Σας δίνω τη συνταγή ανά κιλό φράουλας.

Για το 1 kg 🍓πλυμμένες  τις ράντισα με 1/2 φλυτζάνα χυμό λεμόνι και τις άφησα 2-3 ώρες να σταθούν. 

Σε πλατιά κατσαρόλα έβαλα 1kg ζάχαρη με 2 φλυτζάνες νερό κι αφού διαλύθηκε η ζάχαρη έβρασα το σιρόπι 5 λεπτά σκεπασμένο.

.


Έριξα τις μισές 🍓(στραγγισμένες) και τις έβρασα 5' αφαιρώντας τον αφρό.

Τις έβγαλα και τις τοποθέτησα σε τρυπητό επάνω σ'ενα μπολ να στραγγίσουν. 

Έβρασα το σιρόπι ξανά μόνο του να συμπυκνωθεί στον αρχικό του όγκο και μετά έριξα τις υπόλοιπες φράουλες για 5 λεπτά  ξαφρίζοντας συνεχώς.

Τις έβγαλα κι αυτές στο τρυπητό και συνέχισα να βράζω το σιρόπι μέχρι να δέσει καλά,ρίχνοντας μέσα κι όσο στράγγισε από τις φράουλες.

.

Τέλος έριξα μέσα όλες τις 🍓κι έβρασα το πολυυυύ  5 λεπτά.

Κατέβασα από τη φωτιά την κατσαρόλα και την άφησα να κρυώσει(κουνώντας την σε τακτικά διαστήματα).

Η συνταγή φίλοι μου είναι της Βέφας Αλεξιάδου και την φτιάχνω πολλά χρόνια!!

Εκτέλεση φωτό από κ.   Ελινα Σκλαβου-ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!

Ψαρόσουπα με λαβράκι πεντανόστιμη !!!

Ψαρόσουπα με λαβράκι πεντανόστιμη !!!

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Ένα λαβράκι 650 γρ.περίπου,το αλατίζω και το βάζω σ' ένα βαθύ τηγάνι με δυό ποτήρια νερό.

Το αφήνω να βράσει 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Το αφαιρώ κι αφού κρυώσει λίγο το καθαρίζω και το αφήνω στην άκρη.

Σουρώνω το ζωμό του σ' ένα μπολ.

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο ελαιόλαδο σοτάρω 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο,3-4 φρ.κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,1 καρότο κομμένο σε ροδέλες κι 1 🥕 τριμμένο στον τρίφτη.

Τέλος 2 πατάτες σε μικρά κυβάκια.

Ρίχνω άφθονο σέλινο και  λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Σβήνω με 1 ποτηράκι λευκό κρασί κι αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω το ζωμό του ψαριού .

Αν χρειαστεί συμπληρώνω νερό να σκεπαστούν καλά.

Λίγους κόκκους πιπέρι, πιπέρι τριμμένο,λίγο ρίγανη και σιγοβράζω.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτω 1 φλιτζανάκι του καφέ κριθαράκι και λίγο αλάτι εάν χρειάζεται.

Βράζω άλλα 15 λεπτά περίπου και  αφού σβήσω το μάτι προσθέτω το ψάρι .

Αφήνω να περάσουν 10 λεπτά και φτιάχνω το αυγολέμονο με 2 αυγά, χυμό από 2 λεμόνια και ζωμό από τη σούπα....!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Ελινα Σκλαβου=ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!
 

Πίτσα του λεπτού !!!

Σημερινό για βραδινό   ...Αν δεν έχεις πολύ χρόνο  ή σου ζητάνε τα παιδάκια πίτσα φτιάξτε αυτήν την Πίτσα του λεπτού με πολύ ωραία ζύμη με 2 ΜΟΝΟ υλικά !!!Πιο γρήγορα την φτιάχνουμε από  να την παραγγείλουμε κ να την φέρουν κ είναι κ σπιτική κ πεντανόστιμη συν οικονομική !!!!

 Υλικά ζύμης

200 γραμ γιαούρτι

250 γραμ περίπου φαρίν απ

Λίγο αλάτι

Σάλτσα

1 κουταλιά σούπας πελτέ

1 κουτ γλυκού ελαιόλαδο '

λίγο νερό περίπου μισό φλιτζ,του καφέ

λίγη ρίγανη ή ψιλοκομμένο λίγο φρέσκο η ξηρό βασιλικό

Για επάνω

τριμμένη μοτσαρέλα

μανιτάρια

πιπεριά ή ότι σας αρέσει κ έχετε για από πάνω .

.


Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι προσθέτοντας κ ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε με σπάτουλα .

Μόλις σφίξει λίγο την ζυμώνουμε με το χέρι προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι -ίσως πάρει κ λίγο παραπάνω -θέλουμε ένα ζυμαράκι να μην κολλάει στα χέρια .

Οταν σφίξει αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο κ την δουλεύουμε λίγο με το χέρι ζυμώνοντας την .

Στο μπρίκι του καφέ  βάζω τα υλικά για την σάλτσα να πάρουν μία βράση .

Βάζω λαδόκολλα σε ταψί αφού την τσαλακώσω για να σταθεί στο ταψί .

Βάζω στην μέση το ζυμαράκι και το απλώνω στην αρχή με το χέρι κ μετά με έναν μικρό πλάστη.

Να απλωθεί ομοιόμορφα κ σχετικά προς λεπτό.

Ρίχνω από πάνω την σάλτσα κ την απλώνω με ένα την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού .

,


Από πάνω προσθέτω μπόλικη τριμμένη μοτσαρέλα τα μανιτάρια κομμένα λεπτές φετούλες την πιπεριά πράσινη ή κόκκινη και ότι άλλο από δω κ πέρα έχουμε ή μας αρέσει .

.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα 190 βαθμούς -Δεν θέλει πολύ ώρα περίπου 20 λεπτά ανάλογα κ τον φούρνο .

Προσοχή μόνο γιατί ψήνετε γρήγορα εμένα ελαφρώς μου ψήθηκε λίγο παραπάνω από επάνω όχι μέσα αλλά έγινε τέλεια κ θα την φτιάχνω πλέον συχνά με λίγη προσοχή παραπάνω στο ψήσιμο !!!

Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 

Γαύρος μαγειρεμένος διαφορετικά !!!

Φτιάξτε έτσι τον γαύρο και είμαι σίγουρος θα σας το ζητάνε συνέχεια στην οικογένεια!!Δεν θα ξαναμαγειρεψετε διαφορετικά τον γαύρο!! Γίνεται σε ελάχιστο χρόνο χωρίς υπερβολικό λάδι σε 10' !!Τα παιδιά σας θα τα αγαπήσουν και η οικογένεια σας θα σας το ζητάει να το φτιάχνετε συνεχώς.

ΥΛΙΚΑ
🔪1 κιλό γαύρο
🔪2 κτγ αλάτι
🔪2 κτσ ελαιόλαδο
---------------------------------
🔪200 γρ καλαμποκάλευρο
🔪1 κτγ πάπρικα γλυκιά
🔪Λίγο πιπέρι
🔪1 κτγ θυμάρι
----------------------------------
🔪Ελαιόλαδο

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ ----- https://www.youtube.com/watch?v=2D-kp7GdXTk
 

Μαγειρίτσα παραδοσιακή γιαγιάς !!!

Η πιο Νόστιμη Παραδοσιακή Μαγειρίτσα –!!!Συνταγή Όπως Την Έκανε η Γιαγιά!
Ανακάλυψε την αυθεντική συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά! Βήμα-βήμα οδηγίες για την πιο νόστιμη πασχαλινή σούπα, με όλα τα μυστικά για επιτυχία. Η μαγειρίτσα όπως πρέπει να είναι!

ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ. συκωταριά αρνίσια
130 γρ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
50 γρ. λευκό κρασί
2,,5 λίτρα νερό
2 κ.γ. αλάτι
5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
110 γρ. ρύζι γλασέ
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1 λεμόνι, ξύσμα
Μαυροπίπερο
2 λεμόνια
2 αυγά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμισε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βάλε μέσα την αρνίσια συκωταριά.

Άφησε να βράσει για 15′ σε δυνατή φωτιά με μισό καπάκι σκεπασμένο.

Πέταξε το νερό και σούρωσε τη συκωταριά.

Ξέπλενε ελαφρώς με νερό και ψιλόκοψέ την.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίξε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σόταρε για 1'-2′.

Πρόσθεσε τη συκωταριά και συνέχισε το σοτάρισμα για 4'-5′.

Ρίξε μέσα το κρασί, ανακάτεψε και μόλις εξατμιστεί προσέθεσε το νερό και άφησε να βράσει με κλειστό καπάκι για 30′.

Πρόσθεσε το αλάτι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και άφησε να βράσει για άλλα 5′ με κλειστό καπάκι.

Ρίξε μέσα το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, ανακάτεψε και άφησε να βράσει για 10′ με κλειστό καπάκι.

Αφαίρεσε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού, ανακάτεψε και βάλε λίγο μαυροπίπερο.

Άφησε να κρυώσει για 5′.

Βάλε στο μπλέντερ τα αυγά, το χυμό λεμονιού και χτύπα τα.

Χύσε το αυγολέμονο σε ένα μπολ και πρόσθεσε μία κουτάλα από τη μαγειρίτσα σε αυτό ανακατεύοντας ταυτόχρονα με σύρμα.

Επανέλαβε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά.

Κρατώντας μία σίτα πάνω από τη κατσαρόλα, ρίξε μέσα όλο το αυγολέμονο και ανακάτεψε καλά.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=zNS1DSN8jcA
 

Τα Τσουρέκια του Τεμπέλη για Αρχάριους !!!

Τα Τσουρέκια του Τεμπέλη για Αρχάριους χωρίς κουζινομηχανή φυσικά ώστε να τα φτιάξουν όλοι με απόλυτη Επιτυχία!!
Τα Τσουρέκια του Τεμπέλη τα ονόμασα ώστε όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το να φτιάξουν Τσουρέκια είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπουν στη κουζίνα τους και να φτιάξουν με απόλυτη επιτυχία και εγγύηση τα δικά τους χειροποίητα και Σπιτικά Τσουρέκια.

 Τα Τσουρέκια του Τεμπέλη για Αρχάριους

Για το Προζύμι
200 γρ Αλεύρι για Τσουρέκια
250 γρ Γάλα χλιαρό (όχι καυτό)
20 γρ Μαγιά Ξηρή

Για τα Τσουρέκια
350 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
3 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ Χυμό Πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι και 1/2 Λεμόνι
4 Δάκρυα Μαστίχας Χίου Τριμμένα σε Σκόνη με λίγη Ζάχαρη
10 γρ Μαχλέπι
1 κουτ γλυκού Κακουλέ Σκόνη
1/2 κουτ γλυκού Κανέλα Σκόνη
2 Βανίλιες
150 γρ Βιτάμ λιωμένο χλιαρό
800 γρ Αλεύρι για Τσουρέκια

Για Άλειμμα
1 κρόκο Αυγού με λίγο Γάλα
Αμύγδαλο φιλέ

Για Γυάλισμα
2 κουτ γλυκού Βιτάμ με 1 κουτ γλυκού Μέλι λιωμένα

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΡΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=2EArua0XDgU

 

Λεμονένιο Μιλφέιγ !!!

 Θέλετε το Ωραιότερο και πιο Δροσερό Γλυκό για το τραπέζι του Πάσχα; Ιδού Λοιπόν!!
Λεμονένιο Μιλφέιγ με Βελούδινη κρέμα Λεμόνι 🍋 που σίγουρα θα κάνει Θραύση στο Πασχαλινό Τραπέζι σας οικονομικό, πάρα πολύ γρήγορο, εγγυημένη Συνταγή!!!


Λεμονένιο Πασχαλινό Μιλφέιγ

Για την Βελούδινη Κρέμα Ζαχαροπλαστικής
700 γρ Γάλα πλήρες
320 γρ Κρέμα γάλακτος 35%
3 Βανίλιες
Ξύσμα από ένα Λεμόνι
5 Αυγά μεσαία
250 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ Κορν Φλαουρ
50 γρ Βούτυρο Αγελαδινό
200 γρ Κρέμα Σαντιγί
Κρέμα Λεμονιού όση ποσότητα Θέλετε     
2 Πακέτα Μπισκότα Cream Cracker

Για Διακόσμηση
150 γρ Κρέμα Σαντιγί
Κρέμα Λεμονιού

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=ZU-G4VO2B_E
 

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Κλασικό κέικ με κακάο απίθανο !!!

.



 Μόλις κρύωσε και το έκοψα !!! Το αγαπημένο μας απλό αλλά πολύ ωραίο κέικ με κακάο !!!Πανεύκολο γρήγορο με λίγα υλικά !!!

ΥΛΙΚΑ

250 γραμ βούτυρο λιωμένο

2 φλιτζάνια ζάχαρη

4 αυγά

3 μασουράκια βανίλιες

1 κ 1/2 φλιτζάνι γάλα -τα 2 φλιτζ μπαίνουν στο κέικ το άλλο μισό το κρατάμε στην άκρη

500 γραμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του  κοσκινισμένο

5 κουτ σούπας κακάο κοσκινισμένο.

.


.



ΕΚΤΕΛΈΣΗ

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει 10 λεπτά .

Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας συγχρόνως σε χαμηλή ταχύτητα .

Προσθέτουμε τις βανίλιες χτυπώντας .

Αρχίζουμε κ προσθέτουμε εναλλάξ γάλα με το κοσκινισμένο αλεύρι ανακατεύοντας πλέον μόνο με μία σπάτουλα .

Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε φόρμα που εγώ την περνάω με ελαιόλαδο την ραντίζω αλεύρι κ την τινάζω να φύγει το περιττό .

Σε ένα μπολ βάζω το μισό φλιτζάνι  γάλα  που έχω κρατήσει και ανακατεύω το κοσκινισμένο κακάο καλά .

Αυτό το ρίχνω στην υπόλοιπο μισό μείγμα που έχω κρατήσει στο μπολ που το έφτιαξα αρχικά κ ανακατεύω πολύ καλά .

Το ρίχνω επάνω από το μείγμα  της φόρμας κ κουνάω την φόρμα να στρωθεί ομοιόμορφα .

Με ένα πιρούνι κάνω κυκλάκια να βυθιστεί το μείγμα κακάο στο λευκό .

Ψήνω 180 βαθμούς αέρα περίπου 50 λεπτά !!!

Εγώ εδώ έκανα διπλή δόση να δώσω κ στην μαμά μου ,η δοσολογία που σας γράφω είναι για μία φόρμα του κέικ !

Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
 

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Αυγοφέτες όνειρο!!!


 Αυγοφέτες που είναι τόσο απλές αλλά μας αρέσουν πολύ !!!

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Είχα μπαγιάτικο ψωμάκι κ το έκοψα σε φέτες .

Χτύπησα τρία αυγά με γάλα λίγο αλάτι και βουτάω  μέσα τις φέτες ψωμί .

Αμέσως μετά στο τηγάνι .

Τηγανίζω από την μία πλευρά κ μετά μόλις πάρει χρώμα γυρίζω κ από την άλλη .

Για έτξτρα η\γεύση έβαλα μέλι από πάνω .

Εκρ=τέλεση φωτό συνταγή από κ.Sofia Kakosaiou ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ !

Πασχαλινό κατσικάκι με πατάτες στον φούρνο !!!


 Πασχαλινό κατσικάκι με πατάτες στον φούρνο !!!

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε το κρέας και το μαρινάρουμε με το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη, την μουστάρδα και το σκόρδο σε φετάκια.

Κάνουμε καλό μασάζ και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο.
Κατσικάκι γεμιστό με πατάτες στο φούρνο, λουκούμι!

Έπειτα το βάζουμε στο ταψί.

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και προσθέτουμε και σε αυτές αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μουστάρδα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και σιγοψήνουμε στις αντιστάσεις, για περίπου 3-3μιση ώρες. Νερό δεν βάζουμε καθόλου !!!Καλή επιτυχία !!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ Σούλα Λεβέντη -ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ !

Λαχανοντολμάδες αγαπημένοι !!!

 Λαχανοντολμάδες του ονείρου !!!

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεμάτισα το λάχανο κ χωρίζω τα χονδρά μέρη κ κρατάω τα φύλλα.

Ζυμώνω 750 γραμ κιμά προσθέτοντας περίπου 2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίναένα κρεμμύδι τριμμένο αλάτι πιπέρι μαιντανό λάδι.

Στρώνω στην κατσαρόλα τα χονδρά μέρη από το λάχανο κ από πάνω αραδιάζω τους ντολμάδες κ ότι φύλλα περίσσεψαν .

Ρίχνω από πάνω αλάτι πιπέρι λάδι και 1 ποτήρι νερό αφού πρώτα τους σκεπάσω με ένα πιάτο κ σιγοβράζω.

Μόλις είναι έτοιμοι αδειάζω οτι ζουμί εχει σε ένα κατσαρολάκι-φροντίζω να μείνει ζουμάκι - κ προσθέτω ένα κρόκο αυγού δύο κουταλιές αλεύρι αλάτι λίγο πιπέρι το χυμό λεμονιού μία κουταλιά βούτυρο κ αν έχω ένα κύβο λαχανικών τον οποίο πάντα τον φτιάχνω εγώ όχι έτοιμους .

Ανακατεύω μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα μου σε χαμηλή θερμοκρασία .

Οταν σερβίρω βάζω από πάνω την σάλτσα .

Κάνω αυτήν την σάλτσα εδώ κ χρόνια  την προτιμούμε οικογενειακός !

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ Σούλα Λεβέντη -ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ .
 

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Πως να Φτιάξεις Αυθεντική Αγιορείτικη Ταχινόσουπα με Λίγα Υλικά!!!


 Πως να Φτιάξεις Αυθεντική Αγιορείτικη Ταχινόσουπα με Λίγα Υλικά!!!
Ανακάλυψε την αυθεντική συνταγή για την Αγιορείτικη Ταχινόσουπα, εύκολη, υγιεινή και γεμάτη γεύση! Φτιάξε αυτήν την παραδοσιακή σούπα με ταχίνι, ιδανική για κάθε περίσταση, και απόλαυσε έναν θρεπτικό γεύμα που ενσωματώνει την ελληνική παράδοση και την ευεξία.

ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο νερό
100 γρ. κριθαράκι μέτριο
100 γρ. χυμός λεμονιού
150 γρ. ταχίνι
αλάτι
πιπέρι
1/3 κ.γ. κύμινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατίζουμε 1 λίτρο νερό που βράζει.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για περίπου 15'-20'.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λεμόνι με το ταχίνι και το αραιώνουμε με λίγο από το νερό που έβρασε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε το μείγμα λεμονιού-ταχίνι ανακατεύοντας.

Σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 20'.

Προσθέτουμε πιπέρι, κύμινο και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται έξτρα πιπέρι, αλάτι ή λεμόνι.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=-2H5e38V1Sw

Αλευροκούλουρα της Μεγάλης Πέμπτης – Παραδοσιακή Συνταγή Αναβίωσης Λέσβου!!!


Φέτος έφτιαξα τα Πασχαλινά Αλευροκούλουρα της Μεγάλης Πέμπτης Αρωματικά-Παραδοσιακή Συνταγή Αναβίωσης απο την Λέσβο!!
Μια Παραδοσιακή Συνταγή για τα πιο Υπέροχα Πασχαλινά Κουλουράκια που θα έχετε δοκιμάσει ποτέ, με αγνά υλικά, γεμάτα αρώματα που δένουν τόσο αρμονικά μεταξύ τους!! Συνταγή Θησαυρός πραγματικά αξίζει φέτος το Πάσχα να φτιάξετε αυτά τα Κουλούρια!!!

Αλευροκούλουρα της Μεγάλης Πέμπτης – Παραδοσιακή Συνταγή Αναβίωσης Λέσβου!!!

Υλικά (40 Κομμάτια)
250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κουτ σούπας Ανθόνερο
100 ml γάλα πλήρες
1/4 κ.γ. αμμωνία διαλυμένη
2 βανιλίνες
1/3 κ.γ. μαστίχα Χίου σε σκόνη (ή 2-3 δάκρυα κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη)
5 γρ Μαχλέπι
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
665 γρ. αλεύρι μαλακό

1 κρόκος αυγού + 1 κ.γ. γάλα (για επάλειψη)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ --  https://youtu.be/f3TlCaDHQkA?si=Gk9fK9PekH4vL5S8
 

Μπισκότα διατροφής υγιεινά !!!

Μπισκότα διατροφής υγιεινά, χωρίς αλεύρι, χωρίς αυγά, χωρίς ζάχαρη,πανευκολα!!!

Υλικά
300 γραμμάρια πούδρα αμυγδάλου  η αλεσμένο αψητο αμυγδαλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 τσιμπιά αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 βανιλια
3 κουταλιές καλαμποκέλαιο
2 κουταλιές γνήσιο μέλι 🍯
2 κουταλιές ταχίνι,εάν χρειαστεί λίγο παραπάνω η ζύμη προσθέτουμε.
Αμύγδαλα ολόκληρα για επανωυ.

ψήνουμε πάντα πάνω σε λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου 8 λεπτά έως 10 να μην καούν από κάτω προσέξτε γιατί μετά πικριζουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=-uISVJxvbcg
 
 

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Αρακάς πολύ νόστιμο λαδερό φαγητό !!!

Σημερινό ... Αρακάς όπως τον φτιάχνω και γλύφουν και το πιάτο !!!! Σκέτο γλύκισμα !!!!

Υλικά

500 γραμ αρακά κατεψυγμένο -προτιμώ Αινο -βράζει πιο καλά χωρίς τσόφλια

Ελαιόλαδο

3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες

5 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά φλωρίνης  σε ροδέλες κομμένη

1 πατάτα μεγάλη κομμένη σε μικρά κυβάκια

2 μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια

6 ντοματίνια κομμένα στην μέση -ή μία ντομάτα ψιλοκομμένη

1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

3 μεγάλα μανιτάρια κομμένα σε φετούλες τα στρογγυλλά τα φθηνά

Αλάτι χοντρό θαλασσινό πάντα -πιπέρι -λίγη γλυκιά πάπρικα -ελάχιστη ζάχαρη για να σπάσει την ξινίλα της ντομάτας και αν θέλετε προαιρετικά 1 κύβο ότι να είναι σε γεύση .

.


Εκτέλεση

Σαν αρχή αδειάζω τον αρακά στην κατσαρόλα όπως είναι παγωμένος και τον σκεπάζω με ζεστό νερό .

Μόλις πάρει μία βράση τον σουρώνω ..Ετσι λένε φεύγουν τα πολλά συντηρητικά .

Βάζω σε στεγνή κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτω τον αρακά τα κρεμμυδάκια τα ντοματίνια τα καρότα το αλατοπίπερο την ζάχαρη την πάπρικα και σοτάρω για λίγα λεπτά .

Εχω ζεστάνει νερό στον βραστήρα και προσθέτω -Να σκεπάσει τα υλικά αρκετά .

Κλείνω την χύτρα και μαγειρεύω από την στιγμή που θα σφυρίζει για 20 λεπτά .

Ανοίγω την κατσαρόλα και προσθέτω τον πελτέ τον άνηθο τα μανιτάρια -εγώ επειδή μου αρέσει προσθέτω κ μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη -προαιρετικά .

Προσθέτω και τις πατάτες .

Κοιτάω να δώ αν έχει το φαγητό νερό να βράσουν τα υλικά ..αν δεν έχει προσθέτω 1 ποτήρι σχεδόν ζεστό .

Κλείνω και μαγειρεύω άλλα 10 λεπτά .

Ανοίγω την χύτρα δοκιμάζω λίγο μήπως θέλει πχ αλάτι κ κοιτάω αν εχει δέσει η σάλτα .

Αν δεν έχει δέσει μαγειρεύω με ανοιχτή την κατσαρόλα για λίγα λεπτά και ... ετοιμο !!!

Εννοείτε οτι μαγειρεύεται κ σε απλή κατσαρόλα ..Καλή όρεξη στο ονειρεμένο αυτό φαγάκι !!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !!!