Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Κοτόσουπα!!








ΥΛΙΚΑ
1 κοτοπουλο
1 κλων σελινο να σπασει η μυρωδια της κοτας
1 καροτο
1πατατα
αν θελετε προαιρετικο 1 κρεμμυδι
1 αυγο
2 λεμονια
αλατι πιπερι
4 κ σ ρυζι
1 κ σουπας αλευρι
λιγο λαδακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλενουμε κ βαζουμε το κοτοπουλο στην κατσαρολα  .το φτιαχνω ετσι εγω κατ αυτον τον τροπο .μολις ζεσταθει το νερο μαζι με το κοτοπουλο το χυνω [προαιρετικο]και βαζω αλλο προσθετω κ ολα τα λαχανικα αλατι πιπερι και 2 κσ λαδι και αφηνω να βρασει καλα.οταν ειναι ετοιμο βγαζω σε μια πιατελα το κοτοπουλο κι οταν κρυωσει το ξεκοκαλιζω και ξεπετσιαζω,και ριχνω το ρυζι .το βραζω για 10 λεπτα ,κ χτυπω στο μουλτι ολοκληρο το αυγο με το χυμο λεμονιων κ ι κουταλια σουπας αλευρι [γινετε βελουδινη]το ριχνω μεσα χωρις φοβο να κοψει δεν παθαινει τιποτα,ανακατευω κ σερβιρω.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Κυδώνι γλυκό κουταλιού!!!

ΥΛΙΚΑ
1+ 1\2 κιλό κυδώνια
1+ 1\2 φλιτζάνι νερό
1+ 1\2κιλο ζάχαρη
1\2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη  κ τα βράζετε  μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι
καθαρίζετε τα κυδώνια ,τα κόβετε σε φέτες τα βάζετε σε μια λεκάνη με νερό για να μην μαυρίσουν και  κατόπιν τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες ,βάζετε σε κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε το κυδώνι αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά κ το στραγγίζετε .προσθέτετε το κυδώνι στο κρύο σιρόπι βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά κ το βράζετε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι  ρίχνετε το χυμό λεμονιών την αμυγδαλόψιχα κ αφού κρυώσει το γλυκό το βάζετε σε αποστειρωμένο  γυάλινο βάζο.



Ντοματόσουπα!

υλικα
1 κιλο ντομαρες
200γρ καροτα
1 κοτσανι σενινο
1 κρεμμυδι
μισο κιλο ζωμο απο κοτοπουλο [μπορειτε κ κυβο]
αλατι ψιλοκομμενος βασιλικος
1 ματσακι αρωματικα χορτα
εκτελεση
ξεφλουδιζετε τις ντοματες κ τις κοβετε σε κυβους,τριβετε τα καροτα ,ψιλοκοβετε το κρεμμυδι,κ το σελινο.
βαζετε στην κατσαρολα τα λαχανικα κ το ματσακι τα αρωματικα χορτα  ριχνετε το ζωμο βαζετε αλατι κ πιπερι κ χαμηλωνετε την φωτια ,σερβιρετε την σουπα πασπαλισμενη με βασιλικο .[για τις κρυες νυχτες του χειμωνα!!]

Φασόλια σαλάτα.


Υλικά
το μισό πακέτο από..
το πακέτο
αλάτι
λαδάκι
ξίδι
μερικοί προτιμούν λεμόνι
Αν θέλετε κόβετε από πάνω κρεμμύδι και γαρνίρετε μα μαϊντανό

Εκτέλεση
Βάζετε τα φασόλια να μουσκεύουν από βραδύς.η άλλος τρόπος γρήγορος είναι να τα πλύνετε να τα βράσετε για 10 λεπτά να τα αφήσετε με  σβηστό το μάτι να αλλάξετε το νερό να προσθέσετε ξανά ζεστό και  βάλτε τα να βράσουν κανονικά .Σερβίρετε με μαϊντανό κρεμμυδάκι κι ότι προτιμάτε λάδι η ξίδι..!!

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Κεκάκια μήλου ατομικά !!!

 
 
 
 
 ΥΛΙΚΑ
125 γρ,βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
160 γρ ζαχαρη
2 αυγα
150 γρ αλευρι που φουσκωνει μονο του
80 ml χυμο μηλου
1 μηλο Ζαγορας
1 βανιλια
2 κ σ καστανη ζαχαρη
1\4 κ λ κανελλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
χτυπαμε στο μιξερ την ζαχαρη , με το βουτυρο για 3 -4 λεπτα μεχρι να αποκτησουν μια κρεμμωδη υφη προσθετουμε ενα ενα τα αυγασυνεχιζοντας το χτυπημα ωστε το αυγο που  προστιθεται καθε φορα να απορροφαται απο το μειγμα.προσθετουμε εναλαξ το αλευρι  με το χυμο μηλου  βουτυρωνουμε κ αλευρωνουμε  μια φορμα για 8 ατομικα κεκακια  η χρησιμοποιουμε φορμακια μιας χρησης. ισομοιραζουμε το μειγμα  πλενουμε κ κοβουμε στα 4 το μηλο με την φλουδα  αφαιρουμε την καρδια κ τους σπορους  κ κοοβουμε σε πολυ λεπτες φετες ,καλυπτουμε τα κεκακια  με τις φετες μηλου  ,σ ενα μπολακι ανακατευουμε την ζαχαρη με την κανελλα  με το μισο μειγμα  πασπαλιζουμε τα κεκακια  ψηνουμε στους 170 βαθμους  για 25 λεπτα στις αντιστασεις. αφου τα βγαλουμε τα ξεφορμαρουμε να κρυωσουν πασπαλιζουμε με την υπολοιπη κανελοζαχαρη!!

Τηγανίτες μήλου με βουτυρωμένο μέλι !!!!!

 
 
‎6 ΜΕΡΙΔΕΣ!

ΥΛΙΚΑ


1 1\2 φλυτζανι αλευρι που φουσκωνει μονο του
1 πρεζα αλατι
1\2 φλ.τσαγιου ζαχαρη
1 κ.γλ. κανελα
1 αυγο
1 φλυτζ.τσαγιου γαλα
2 μηλα καθαρισμενα και τριμμενα σε χοντρο τριφτη
1 κ γλ βουτυρο η μαργαρινη


ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ


3 κ σ βουτυρο η μαργαρινη
3 κ σ μελι θυμαρισιο
φρεσκα φρουτα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ενα μπολ κοσκινιζουμε το αλευρι με την κανελλα κ το αλατι,προσθετουμε την ζαχαρη,και κανουμε μια λακουβα στο κεντρο.

Χτυπαμε το αυγο με το γαλα κ ριχνουμε μεσα στην λακουβιτσα κ ανακατευουμε με σπατουλα.
Τελος προσθετουμε τα τριμμενα μηλα .αν τα μηλα κατεβασουν πολλα υγρα προσθετουμε 1 κ σ αλευρι ωστε να χυλωσει το μιγμα .
Σε αντικολητικο τηγανι ριχνουμε κουταλιες απο το μιγμα ροδιζουμε καθε τηγανιτα 1 λεπτο απο καθε πλευρα .
Λιωνουμε σε χαμηλη θερμοκρασια το μελι ωστε να αραιωσει,αποσυρουμε απο την φωτια προσθετουμε το βουτυρο κ ανακατεύουμε.
 περιχυνουμε τις τηγανιτες κι αμα θελουμε τις γαρνιρουμε με φρεσκα φρουτα!!

SMOOTHIS με φρούτα και χυμό μήλου !!!!

 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2 

ΥΛΙΚΑ
1 ροδάκινο λευκΌσαρκο
2 φέτες πεπόνι ψιλοκομμένες
1 ώριμο μάνγκο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ με γεύση ροδάκινο, ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει,φράουλα ,μπανάνα κλπ
1 φλ.τσαγιού μήλο χυμό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε όλα τα φρούτα κ τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια .τα βάζουμε σε ένα δοχείο κ τα παγώνουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη.
Οπως είναι παγωμένα τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι κ τα πολτοποιούμαι για 30 δεύτερα ώσπου να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή.
Προσθέτουμε στο μπλέντερ κ το χυμό μήλου κ ξαναχτυπάμε όλα μαζί πάλι για 30 " μοιράζουμε το smoothie  σε δυο ποτήρια κ σερβίρουμε αμέσως παγωμένο!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Πάστα Φλώρα τέλεια !!

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

3 1\2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ γ μπεκιν παουντερ
6 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη
250 γρ βούτυρο φρέσκο η μαργαρίνη
2 αυγά


2 κούπες μαρμελάδα πηχτή της αρεσκείας σας 4 κουτ σούπας φιλέ  αμυγδάλου [προαιρετικά για γαρνίρισμα]


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνετε το αλεύρι ,το μπεκιν πάουντερ,τη ζάχαρη ,το βούτυρο κομματάκια, σ ένα μπολ,τρίβετε το μείγμα να γίνει ψιχουλιαστο κ προσθέτετε τα δυο αυγά χτυπημένα.μαζέψετε την ζύμη σε μια μπάλα ,την ζυμώνετε ελαφρά κ την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο για λίγο.για να ετοιμάσετε το γλύκισμα στρώνετε με το χέρι λίγο περισσότερο από την μισή ζύμη,στον πάτο ,και το μισό των πλαϊνών σε πολύ καλά βουτυρωμένο πυρέξ η ταψιού,η ζύμη ανοίγετε πολύ εύκολα με το χέρι μέσα στο ταψί,πιέζοντας την από το κέντρο προς της άκρες με ολόκληρη την παλάμη σας .αδειάζεται την μαρμελάδα ,η ζύμη που σας έμεινε την πλάθεται σε κορδόνια κ τα βάζετε πάνω στην γέμισή σταυρωτά ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο με αέρα η αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου γαρνίρετε κ σερβίρετε το γλύκισμα αν θέλετε το γαρνίρετε με τα φιλέ  αμυγδάλου ,η κ σκέτη ,,σερβίρετε κρύα!!!
Μπορούμε να ρίξουμε  μέσα στην μαρμελάδα λίγο ψιλοκομμένο καρύδι κ μετά να την απλώσουμε από πάνω 

ψητα μηλα με πορτοκαλι!! πολυ ωραιο!!!!!!!

 ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!! ΚΙ ΕΥΚΟΛΟ!!
ΥΛΙΚΑ
6 μηλα
1 φλ τσαγιου ζαχαρη
1 φλ τσαγιου φρεσκο χυμο πορτοκαλι
...χυμο απο μισο λεμονι
1 ξυλο κανελλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζουμε τα μηλα,αφαιρουμε τα κουκουτσια με το ειδικο εργαλειο και διατηρουμε τα μηλα ολοκληρα,τα τοποθετουμε σε μικρο ταψι που μολις να τα χωραει ,ισομοιραζουμε την ζαχαρη στην καρδια καθε μηλου και ραντιζουμε με τον χυμο πορτοκαλιουτοποθετουμε καπου ενδιαμεσα κ την κανελλα,σκεπαζουμε τα μηλα και με λαδοκολλα κ αλουμινοχαρτοψηνουμε στους 180 βαθμουςγια 30 λεπτα ,αφαιρουμε το σκεπασμα κ ραντιζουμε με το χυμο λεμονιουκαι περιχυνουμε μ ενα κουταλι τα μηλα με το σιροπι του ταψιου συνεχιζουμε το ψησιμο για 30 λεπτα τα σερβιρουμε ζεστα ως κομποστα,η κρυα με παγωτο ,η χτυπημενη κρεμα για επιδορπιο!!!

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Λαζάνια με κιμά και κρέμα !!!














ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο λαζάνια
500 γρ κιμά
1 κρεμμύδι
1κ σ πελτέ
μισό ποτήρι κρασί λευκή ρετσίνα
5 κσ λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
τυρί τριμμένο κεφαλογραβιέρα
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα λαζάνια δεν τα βράζουμε.να αγοράσετε αυτά που δεν θέλουν βράσιμο.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρολίτσα και  προσθέτουμε  τον κιμά και το κρεμμύδι τριμμένο ανακατεύουμε και λιώνουμε το κιμά με πιρούνι να γίνει  σπυρωτός.
μετά σβήνουμε με κρασί προσθετουμε ντομάτα και αλάτι ππέρι και το ξυλάκι κανέλας,αφήνουμε να βράσει κανονικά.λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τα λαζάνια από πάνω κιμάς μια στρώση, τριμμένο τυρί,λαζάνια,κιμάς ,τυρί,λαζάνια μέχρι να τελειώσουν τα υλικά από πάνω να είναι τελευταίος ο κιμάς. 
Βάλτε τώρα στην τελευταία στρώση λίγο βουτυράκι εδώ κι εκεί καλής ποιότητας.
Τέλος ή  φτιάχνετε μια μπεσαμέλ  ή για ευκολία ρίχνετε τυράκι τριμμένο σε όλη την επιφάνεια και μια κρέμα γάλακτος από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  περίπου 30 με 40  λεπτά να δείτε να πάρει ωραίο χρώμα.

Μπεσαμέλ
Υλικά
 6 -7 κουταλιές της σούπας βούτυρο
9  κουταλιές της σούπας  αλεύρι
2 κρόκους αβγών για την κρέμα
1 λίτρο γάλα (να έχετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί στο πήξιμο της κρέμα
τυρί τριμμένο
μοσχοκάρυδο    προαιρετικά  

Εκτέλεση 
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο  και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να λιώση πάντα σε μέτρια θερμοκρασία .Προσθέτουμε και το αλεύρι μονοκόματο όλο ανακατεύοντας γρήγορα ,Μόλις γίνει ένα μίγμα με το βούτυρο προσθέτουμε και το γάλα κατ ευθείαν από την συσκευασία του και ανακατεύουμε συνέχεια ,σε λίγα λεπτά θα μας πήξει ,αν δούμε κι είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε γάλα ανακατεύοντας μέχρι να έρθει να γίνει σαν την κρέμα για μωρά ,ούτε πολύ ρευστή ,αλλά ούτε πολύ πηχτή.
Αμέσως προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών ανακατεύοντας συνέχεια για 3-4 λεπτά ,προσθέτουμε λίγο αλάτι,μοσχοκάρυδο στην άκρη του κουταλιού  και τέλος 1 χούφτα τυρί τριμμένο,και ανακατεύουμε καλά ,την αποσύρουμε απο την φωτιά.Καλή σας όρεξη !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 

Τέλειο σπιτικό ψωμάκι!!!














ΥΛΙΚΑ
2 φακελακια ξηρη μαγια
1 1\2 κιλου αλευρι
1 κ γ αλατι
νερο χλιαρο περιπου 2 ποτηρια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
βαζουμε την μαγια σ ενα μπολ και ριχνουμε νερο χλιαρο περιπου μισο ποτηρι και λιγο αλευρι 3 κ σουπας κ το γυρναμε με το χερι να γινει σαν χυλος κ μετα προσθετουμε το αλατι νερο αλευρι ωσπου να παρει το εναμιση πακετο ..και ζυμωνουμε συνεχεια πολυ καλα στο ταψακι βαζουμε λιγο αλευρι στη βαση του και αφου εχουμε τελειωσει το ζυμωμα αλοιφουμε τις παλαμες μας με λιγο λαδι η βουτυρο και περιστρεφουμε το καρβελακι στα χερια μας να παει παντου το βαζουμε στο ταψακι και το ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 180 βαθμους !! εγινε τελειο το βλεπετε και πολυ νοστιμο!!!!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

MMMMMM!!!! σπανακοπιτα!!!!!

























ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!! ΝΟΣΤΙΜΗ ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΦΥΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ...ΜΕΣ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ!!!ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΥΚΟΚΥΡΕΣ!!!ΑΞΙΖΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλο σπανακι
4 πρασα
6-7 κρεμυδακια
1 ματσακι ανηθο
3 αβγα
250 γρ.περιπου φετα
αλατοπιπερο
λιγο λαδακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζουμε πλενουμε καλα το σπανακι
κοβουμε ολα τα ζαρζαβατικα σε ροδελιτσες αφου τα καθαρισουμε και τα πλυνουμε πολυ σχολαστικα
στιβουμε καλα το σπανακι ,το βαζουμε σε ενα μπολ ,προσθετουμε ολα τα υλικα κρεμμυδακια,πρασο.ανηθο.αλατι .πιπερι.λιγο -λιγο λαδακι και ανακατευουμε ,οχι ακομα την φετα,τωρα θα σας πω για το φυλλο.
ΥΛΙΚΑ
εβαλα σ ενα μπολ 2 ποτηρια αλευρι εκανα μια λακουβιτσα στην μεση και εβαλα 2 κ σ λαδι
,ελαχιστο αλατι,1κσ ξυδι και εχω χλιαρο νερο κοντα μου κ ριχνω κ ζυμωνω να γινει η ζυμη ελαστικη ,μετα την αφηνω λιγο κανενα τεταρτο να ξεκουραστει που λενε και ριχνω σε μια καθαρη επιφανεια αλευρι την χωριζω σε 3 μπαλακια αν θελετε να βαλετε κι ενα ενδιαμεσω φυλλο ,η σε 2 αν θελετε μονο απο πανω κι απο κατω,ανοιγω το φυλο με τον πλαστη να γινει πολυ λεπτο το στρωνω στο ταψι αφου το εχω λαδωσει σ ολη την επιφανεια και ,ριχνω το υλικο με το σπανακι ,να καλυφθει ολη η επιφανεια κ ριξτε απο πανω με το χερι εδω κι εκει φετα , να μας μεινει ομως κ για την δευτερη στρωση[,αν δεν βαλετε ενδιαμεσα φυλο τοτε βαλτε το ολο το σπανακι ],λοιπον αφου εχω καλυψει ολη την επιφανεια ανοιγω κ το δευτερο φυλο το στρωνω και βαζω το υπολοιπο σπανακι και την υπολοιπη φετα ,πλαθω ..[ουφ κουραση]και το τριτο φυλο και σκεπαζω ,στριβω καλα τις ακρες,και με το χερι βαζω σ ολη την επιφανεια λαδι την κοβω σε κομματια [δεν τα χωριζω απλα χαρασω]και ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο 180 β .τωρα η ωρα εξαρταται απο το φουρνο,θα το δειτε να ροδισει η επιφανεια !! καλη επιτυχια ..πολυ χρονοβορο φαγητο ..αξιζει αν εχετε την διαθεση !!!