Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ομελέτα με πατάτες ,η γρήγορη λύση !!



3




ΥΛΙΚΑ
4 αβγά
2 μέτριες  πατάτες
1 κομμάτι τυρί φέτα  θρυματισμένο με το χέρι
3 κουταλιές γάλα [προτιμώ εβαπορέ]
αλάτι -πιπέρι
λάδι για το τηγάνι
μαιντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες [εμένα μου αρέσουν λίγο πιο χονδρές να τις καταλαβαίνω ]
Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει το λάδι  τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες να πάρουν χρώμα
Σπάτε τα αβγά σε βαθύ πιάτο ,ρίχνετε το γάλα ,το τυρί φέτα,αλατοπίπερο και τα χτυπάτε καλά και ρίχνετε το μίγμα επάνω στις πατάτες στο τηγάνι
Ανακατεύετε στην αρχή με πιρούνι και στην συνάχεια ανασηκώστε το τηγάνι το κουνάτε δεξιά αριστερά ώστε το μίγμα των αβγών να απλωθεί καλά ,πρίν αρχίσει και πηζει
Αφήνετε την ομελέτα λίγα λεπτά να ψηθεί καλά από την κάτω πλευρά και μετά με την βοήθεια ενός μεγάλου ρηχού πιάτου την αναποδογυρίζουμε και την ξαναρίχνετε στο τηγάνι για να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά
Μόλις η ομελέτα φουσκώσει και ψηθεί την βγάζετε σε μεγάλο πιάτο και την γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαιντανό!!
ΜΥΣΤΙΚΟ
Μπορείτε να προσθέσετε στην ομελέτα σας ,ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι,η ζαμπόν,η μπέικον ,η κολοκυθάκια ,κατά προτίμηση .καλή σας όρεξη !!

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας ,κλασσική αγαπημένη συνταγή!!






ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια
5 ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ [προαιρετικά]
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,η ,τριμμένο στο τρίφτη
1 ποτηράκι κρασί [ότι έχετε]
1 κουταλάκι ζάχαρη-αλάτι-πιπέρι
6-7 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνη [προαιρετικά]
τυρί τριμμένο κεφαλοτύρι ,η ,παρμεζάνα
βούτυρο φρέσκο για τα μακαρόνια [μπορείτε και με λαδάκι]
λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1]βράζετε τα μακαρόνια,τα στραγγίζετε ,βάζετε στην κατσαρόλα που βράσανε λάδι,η βούτυρο και τα ρίχνετε μέσα και ανακατεύετε
2]Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το λάδι ,μόλις λίγο ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί.Σβήνετε με το κρασί,προσθέτετε τις ντομάτες,τόν πελτέ,την ζάχαρη,αλάτι,πιπέρι,μαιντανό,δάφνη [αν σας αρέσει].Την αφήνετε να σιγοβράσει  μέχρι να δέσει.
3]Σερβίρετε τα μακαρόνια με την ωραία σάλτσα ντομάτας κι από πάνω ρίχνετε την σαλτσούλα ,και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΜΥΣΤΙΚΟ !!
Μπορείτε να προσθέσετε στην σάλτσα και ψιλοκομμένη πιπεριά,που θα προσθέσετε μαζί με το κρεμμύδι,[τότε μην βάλετε δάφνη]
Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαιντανό με φρέσκο βασιλικό!
καλή όρεξη !!
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τσιπούρα με σπανάκι στό φούρνο!!!













ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ!
ΥΛΙΚΑ
1 τσιπούρα ,η,σφυρίδα,η συναγρίδα.κ.α
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
5 ντομάτες΄φρέσκες ώριμες ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1\2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε καλά το ψάρι το πλένετε και το αφήνετε να στραγγίσει.
Καθαρίζετε και το σπανάκι το πλένετε πολύ καλά και το αφήνετε να στραγγίσει.
Βάζετε στην κατσαρόλα το μισό λάδι και ρίχνετε τα φρέσκα και ξερά κρεμμυδάκια τα τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν,προσθέτετε και το σπανάκι ,το αλατοπίπερο ,ανακατεύετε και το αφήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί με τα υγρά του.
Βάζετε το ψάρι στο ταψί ,βάζετε κα το σπανάκι με τα κρεμμύδια γύρω γύρω,προσθέτετε και τις ντομάτες ψιλοκομμένες τα φύλλα δάφνης,και το υπόλοιπο ελαιόλαδο .
Το ψήνετε στούς 200 βαθμούς για 50 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι και το σπανάκι.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ
Οταν καθαρίσετε το σπανάκι πλύντε το καλά και αφήστε το για 10 λεπτά μέσα σε νερό με ξύδι ,ξεπλύντε το μετά καλά και μαγειρέψτε .

Την συνταγή αυτή μου την έδωσε μια πελάτισσά μου η κυρία Μαρία Σπυροπούλου .Ευχαριστώ πολύ!

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Σαρδέλα φούρνου ριγανάτη !!



Νόστιμο ,υγιεινό και πολύ θρεπτικό φαγητό !!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ι κιλό σαρδέλα
1\2 φ...λυτζάνι ελαιόλαδο
3 σκελιδες σκόρδο [σε φετούλες]
χυμό 1-2 λεμονιών
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη

λίγο δενδρολίβανο 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1] Καθαρίζετε τα ψαράκια ,τα πλένετε ,τα αλατοπιπερώνετε ελαφρά και τα τοποθετείτε σε ταψί.

2]Σε ένα μπόλ βάζετε ,το σκόρδο κομμένο σε φετούλες ,το χυμό λεμονιών,το λαδάκι ,την ρίγανη ,και το αλατοπίπερο [όχι πολύ αλάτι]
Ανακατεύετε με ένα πιρούνι καλά αυτό το μίγμα και περιχύνετε τα ψαράκια .

3]Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε τα ψαράκια σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά περίπου .

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας για άρωμα με λίγο ξερό δενδρολίβανο !!


**Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στα υλικά 3-4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες .


ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Η χαμηλή θερμοκρασία για να μην ξεραθούν απότομα και να είναι ..ζουμερά δαγκώνοντας κι όχι ξερά !! Καλή σας όρεξη!!! 


Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

-Κέικ καρύδας τέλειο !!!


Ένα κέικ σκέτη απόλαυση. Σιροπιαστό, ζουμερό , με άρωμα καρύδας !!! Απλά τέλειο !!!





ΥΛΙΚΑ
200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 αβγά
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα΄
1 1\2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδα
1 1\2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ
2 φλυτζάνια σαντιγί
καρύδα για την επιφάνεια του γλυκού
ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτήρι νερού ζάχαρη[ οχι πολύ μεγάλο ]
1 ποτήρι νερού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1]Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν,και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
2]ρίχνετε και το γάλα και ανακατεύετε

3]Σε ένα μπόλ ανακατεύετε το αλεύρι ,το μπέκιν ,και την καρύδα

4]Το ρίχνετε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα αβγών και τα χτυπάτε με μεσαία ταχύτητα να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.Το βάζετε σε καλά βουτυρωμένο φόρμα,η ΄ταψάκι και το ψήνετε στους 180 βαθμούςηγιά 50 λεπτά περίπου.

5] Βράζετε γιά 5 λεπτά τα υλικά γιά το σιρόπι και μετά τα αφήνετε να κρυώσουν.

6]Μόλις βγει το κέικ από το φούρνο όπως είναι καυτό το περιχύνουμε με το σιρόπι ,αφήστε το λίγο να κρυώσει και μετά τοποθετήστε το στο ψυγείο.

7]Μόλις κρυώσει εντελώς το γαρνίρομαι με την σαντιγί σε πολύ λεπτή στρώση ,η ,ρίχνουμε από πάνω καρύδα ,[μπορείτε και μόνο με την σαντιγί να το αφήσετε]κι αν σας αρέσει το γαρνίρετε και πάνω από την καρύδα με φρέσκα φρούτα ,όπως φράουλες ,η κερασάκι!!
Διατηρείτε στο ψυγείο .Καλή επιτυχία!!

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Τέλεια πεντανόστιμα σουτζουκάκια !συνταγή από την μαμά!














ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ !
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
ψίχα από 2 φέτες ψωμί σύν 3 φρυγανιές το μουσκεύουμε και το στίβουμε καλά
1 κουταλάκι γλυκού κίμινο
αλάτι-πιπέρι -1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
3 ντομάτες ώριμες ψιλοτριμμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 αβγό
ελαιόλαδο
αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε,κιμά,ψωμί,αβγό.κίμινο,σκόρδα,αλατοπίπερο,κρεμμύδι,λίγο νεράκι [1 φλυτζανάκι του καφέ] και 2-3 κουταλιές σούπας λάδι,ζυμώνουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε περίπου ένα τεταρτάκι να ενωθούν τα υλικά.
Τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια βρέχοντας τα χέρια μας για να μην μας κολλάνε .Τα περνάμε από αλεύρι και τα τηγανίζουμε ελαφρά σε μπόλικο λαδάκι ,τα βάζουμε στό πιάτο και βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι που τηγανίσαμε [έχει την νοστιμιά του] ρίχνουμε μέσα και τις ντομάτες τριμμένες ,την κουταλιά τον πελτέ,λίγο αλάτι,πιπέρι,την κουταλίτσα ζάχαρη για την ξυνίλα της φρέσκιας ντομάτας ,και 1 σκελίδα σκόρδο πολύ πολύ ψιλοκομμένη προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό.Βράζουμε γιά 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά πρός δυνατή.Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψάκι ,η πυρέξ,ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με την σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ,μόλις περάσει η μισή ώρα βάζουμε την αν΄τίσταση του φούρνου μας στον αέρα από πάνω καί αφήνουμε να ροδίσουν ,αν δεν έχετε αέρα στο φούρνο στο γκρίλ λίγο στό τέλος γιά 5 -10 λεπτά θα το δείτε να πάρει χρώμα .Αν δείτε ότι κατά την διάρκεια που ψήνονται χρειαστούν νεράκι προσθέστε λίγο -λίγο ζεστό μην κόψετε την βράση τους .Σερβίρονται με μακαρόνια,πατάτες τηγανιτές ,η με ρυζάκι ,ακόμα και σκέτα γιά μεζεδάκι!! καλή σας όρεξη γίνονται πεντανόστιμα!!

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Σπιτικά σουβλάκια,μία απλή ιδέα πού αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!!!





ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο πίτες  [προτείνω χρυσή ζύμη]
λουκάνικα από γαλοπούλα
μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
κόκκινο γλυκό πιπέρι,η ,πάπρικα
ντομάτα κομμένη σε λεπτές φετούλες
κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
ελάχιστο ελαιόλαδο γιά τις πίτες
μουστάρδα
αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνάκι ζεσταίνουμε τις πίτες  [ψήνουμε] αφού τις περάσουμε με ελάχιστο λάδι,χαράζουμε και τα λουκάνικα και τα ψήνουμε κι αυτά.Βάζουμε την πίτα πάνω σε κομμένο αλουμινόχαρτο να πιάνει την μισή πίτα για να το τυλίξουμε και βάζουμε το λουκάνικο,το μαιντανό,την ντομάτα,το κρεμμύδι ,και αν σας αρέσει βάλτε και λίγο μουστάρδα ,αλάτι,πιπέρι κόκκινο,η,πάπρικα,και το τυλίγουμε αφιχτά ,έτοιμο και καλή σας όρεξη !! 

Σοκολατένιο κέικ-Φ α ν τ α σ τ ι κ ό !!


Δοκιμάστε το και θα το κατά ευχαριστηθείτε εγγυημένα !!!










Υλικά
150 γραμ.βούτυρο [εδώ χρησιμοποίησα 1 πακετάκι αγνό]
1 1\3 φλιτζανιού ζάχαρη
3 κουταλιές γεμάτες σούπας κακάο
2 βανίλιες
 2 αυγά ολόκληρα
1 φλιτζάνι αλεύρι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1  κρέμα γάλακτος [ένα γεμάτο φλιτζάνι τσαγιού]
2 κουταλιές βούτυρο
1 σοκολάτα κουβερτούρα
4 κουταλιές καβουρντισμένα αμύγδαλα  ξεφλουδισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1} Σε μία κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο.
2}Κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε το κακάο,την ζάχαρη,και τις βανίλιες  και τα ανακατεύετε,αφήνετε λίγο να κρυώσει και ρίχνετε ένα ένα και τα αυγά ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
3}Τέλος ρίχνετε και το αλεύρι,ανακατεύετε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και το αδειάζεται  ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ   σε αντικολλητικό ταψάκι ,η φόρμα,αφού πρώτα βουτυρώσουμε καλά.Τό μέγεθος να είναι τόσο όσο μία κανονική τούρτα
4}Ψήνετε στο κάτω μέρος του φούρνου για 25 λεπτά στους 175 βαθμούς. [μην το τρυπήσετε ο χρόνος είναι αυτός που χρειάζεται ]
5}Όση  ώρα ψήνουμε την βάση, βάζουμε σε μία κατσαρόλα να πάρει βράση κρέμα γάλακτος,και το βούτυρο.
Κατεβάζετε ε από την φωτιά και ρίχνετε την σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια .Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει .
6} Τοποθετείτε το μείγμα σοκολάτας στο ψυγείο και το αφήνετε να κρυώσει  για 1 ώρα περίπου.Καλύπτετε με το μείγμα το γλυκό [αφού έχει κρυώσει κι αυτό ]και πασπαλίζετε με αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα .Τοποθετείτε πάλι  στο ψυγείο για 2-3 ώρες και σερβίρετε .
Την  βάση κέικ μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για πολλές χρήσεις ,όπως βάση για τούρτες ,κάτω από μία μπαλίτσα παγωτό κ.τ.λ Είναι τέλειο ,γρήγορο,κ σχετικά οικονομικό,να το φτιάξετε!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !!

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Μουσακάς!!!












Yλικα
μελιτζάνες
πατάτες
κιμά μισό κιλό
2 κ σούπας πελτέ
αλάτι πιπέρι
2 κρεμμύδια τριμμένα στό τρίφτη
λάδι
λίγη φέτα ..[προαιρετικά]
κρέμα μπεσαμέλ
βούτυρο5 κ σούπας
αλεύρι 8 κ σούπας
2 αυγά
1 λίτρο γάλα
τυρί τριμμένο
αν θέλετε ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Λίγο μαιντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλένω καλά τις μελιτζάνες και τις καθαρίζω σαν ριγέ απ έξω ,βγάζω λίγη από την φλούδα να είναι πιό ελαφρύς, τις κόβω σε λεπτές  φέτες τις βάζω σε ταψί [ας είναι η μία πάνω στην άλλη]ρίχνω κ λίγο αλάτι κ τις ψήνω σε  μέτριο φούρνο. Συγχρόνως κόβω σε ροδέλλες πατάτες τηγανίζω κ τις στρώνω στο ταψί ρίχνω από πάνω κ λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο,μετά βάζω από πάνω κ τις ψημμένες μελιτζάνες,καί ρίχνω πάλι λίγο τυρί τριμμένο.τον κιμά τον ετοιμάζω κάτ αυτόν τον τρόπο.ΒΆζω τον κιμά σε μια κατσαρόλα και τον σκεπάζω με νερό ,με καθαρό χέρι τον ζυμώνω να διαλυθεί ,και τόν αφήνω να βράσει, σε κανένα τέταρτο προσθέτω κ το κρεμμύδι τον πελτέ το αλατοπίπερο και τον μαιντανό ψιλοκομμένο   και βράζω σε 20 λεπτά περίπου προσθέτω κ το λάδι κ τον μαιντανό ψιλοκομμένο  μαγειρεύω  μέχρι να πιεί όλο το ζουμί ,τον στρώνω επάνω στις μελιτζάνες κ ρίχνω λίγο τυρί τριμμένο
ΚΡΕΜΑ
βάζω σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε σιγανή φωτιά μόλις λιώσει προσθέτω κ το αλεύρι και ανακατεύω συνέχεια γρήγορα γρήγορα να μαζεύετε το υλικό στον αυγοδάρτη που χρησιμοποιώ για να ανακατεύω ,αμέσως προσθέτω το γάλα κι ανακατεύω πολύ γρήγορα αυτό  θα γίνει λείο οταν πήξει [αν χρειάζεται κι άλλο γάλα αν πήξει πολύ δηλαδή προσθέστε λίγο ακόμα] προσθέστε μόνο τους κρόκους από τα αυγά  [το ασπράδι το ρίχνουμε μέσα στο κιμά όταν κρυώσει και το ανακατεύουμε καλά  ]  κ 4-5 κουταλιές τυρί τριμμένο ανακατεύοντας πολύ γρήγορα ..μετά την στρώνετε απο πάνω   από τόν κιμά  ρίχνετε λίγο τυρί σε όλη την επιφάνεια και ψήνετε μέχρι να ροδίσει.ΑΝ ΄ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΦΕΤΑ .