Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και κρέμα αυγολέμονο!



Μερίδες: 5
Xρόνος: 80' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Μέτρια
ΥΛΙΚΑ
10 κολοκυθάκια διαλεγμένα για γέμισμα
ΓΕΜΙΣΜΑ
  400 γραμ.κιμάς
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
7 κλωναράκια  άνηθο   η ,μαϊντανό
1 κρεμμύδι τριμμένο
λίγο δυόσμο [προαιρετικά]
1 αβγό
3-4 κουταλιές λάδι
1 τριμμένη ντομάτα
αλάτι-πιπέρι
1φλυτζανάκι του καφέ νερό
ΣΑΛΤΣΑ  ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Το ζωμό από τα κολοκυθάκια που κρατάτε όταν βράσουν
2 αβγά ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ
2-3 λεμόνια ανάλογα πώς το θέλετε
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φυτίνη
5 κουταλιές  σούπας αλεύρι
ελάχιστο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα ανοίγετε με το ειδικό εργαλείο ,η με ένα κουταλάκι και τα τρυπάμε με ένα πιρούνι ,για να βράσουν πιο εύκολα,[πεταχτές πιρούνες ].
Σε ένα μπολ βάζουμε  τον κιμά ,το αβγό.τον άνηθο,η μαϊντανό,τον δυόσμο ,το αλατοπίπερο,το τριμμένο κρεμμύδι,την τριμμένη ντομάτα ,το λάδι ,το νερό ,το ρύζι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί να ενωθούν καλά.
Γεμίζετε  τα  κολοκυθάκια κι από πάνω τα κλείνετε με ένα κομματάκι από την ψίχα  που αδειάσετε ,το εσωτερικό του δλδ.
Τ α τοποθετείτε στην κατσαρόλα σε ωραία σειρά και ρίχνετε νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει ,βάζετε λίγο πιπεράκι και αλάτι ελάχιστο και σιγοβράζεται για 50 λεπτά περίπου .[Αν κατά το τέλος  του μαγειρέματος δεν έχουν πολύ ζωμό ,προσθέστε 1 ποτήρι νερό και βράστε για 5 λεπτά να πάρει την γεύση του φαγητού ,θα χρειαστεί για την κρέμα αβγολέμονο .
Αμέσως μετά τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν ,βγάζετε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα σουρώνετε το ζουμί τους και ετοιμάζετε την κρέμα αβγολέμονο .
ΣΑΛΤΣΑ  ΑΒΓΟΛΈΜΟΝΟ
Σε μία κατσαρόλα βάζετε  το βούτυρο να λιώσει,να μην κάψει ,προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη γρήγορα να  μην κολλήσει και αμέσως μετά προσθέτετε το στραγγισμένος ζουμί ,ανακατεύοντας συνέχεια ,προσθέστε και το αλάτι ,το χυμό λεμονιών ,και τους κρόκους των 2 αβγών ανακατέψτε καλά δοκιμάστε αν σας ικανοποιεί η γεύση ,μήπως θέλετε πιο αλμυρό,η πιο λεμονάτο ,η κρέμα  αβγολέμονο πρέπει να είναι ρευστή ,αν δεν σας φτάνει το ζουμί  και σας πήζει μπορείτε να αραιώσετε με λίγο νεράκι μέχρι μισό νεροπότηρο.
Σερβίρετε τα κολοκυθάκια και ρίχνετε από πάνω την σάλτσα αβγολέμονο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Καλή σας όρεξη !!!

ΜΥΣΤΙΚΟ
Για να είναι η γέμιση αφράτη κι όχι σκληρή να προσθέτετε πάντα λίγο νερό μέσα την ώρα που ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουτζουκάκια γεμιστά !!


 
Μερίδες: 5
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.κιμά
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
3 φρυγανιές βρεγμένες και στιμμένες καλά
1 αβγό
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού κίμινο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι [προτιμήστε  μηλόξυδο είναι πιο ελαφρύ]
1\2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνι
ΣΑΛΤΣΑ
6 πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες
πιπέρι
ελάχιστο αλάτι- ελάχιστο κύμινο-
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη κοφτό
το λάδι από τα σουτζουκάκια που τηγανίσαμε
1 σκελίδα σκόρδο τρμμένη
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοτριμμένο
1\2 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό

ΓΕΜΙΣΗ
7-8 κλωναράκια μαϊντανό
1\2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
1\2 φλιτζάνι  σκληρό τυρί π.χ.γραβιέρα ,κεφαλοτύρι,ρεγκάτο
όλα μαζί τα ανακατεύετε σε ένα μπολάκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζετε  όλα τα υλικά γιά τα σουτζουκάκια ,τα ζυμώνετε πολύ καλά  και αφήνετε για λίγο το μείγμα του κιμά να <σφίξει>
Αν  είναι σφιχτό το μείγμα του κιμά  προσθέστε ελάχιστο νεράκι ενώ ζυμώνετε  .
Πλάθεται τα σουτζουκάκια βρέχοντας πού κι πού τα χέρια σας να μην κολλάει ο κιμάς,και μέσα στην παλάμη σας ,η σε ένα πιάτο ρηχό που το έχετε περάσει πρώτα με λίγο λάδι για να μην σας κολλήσουν    ανοίγετε ένα ένα και  όπως το πλάθεται προσθέτετε λίγη από την γέμιση και το κλείνετε .πλάθεται και κλείνει εύκολα
Τα ετοιμάζετε όλα κατ΄¨αυτόν τον τρόπο τα βάζετε  στην πιατέλα και  τηγανίζετε με ελαιόλαδο τα σουτζουκάκια να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζετε σε ένα πιάτο και  ετοιμάζετε  την σάλτσα.
Σε κατσαρόλα σοτάρεται το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι που τηγανίσατε τα σουτζουκάκια [αν  χρειάζεται περάστε το  από σουρωτήρι] και σβήνουμε με το κρασί.Προσθέτετε και τις τριμμένες  ντομάτες ,αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη,μία πρέζα κίμινο ,και αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να δέσει ελαφρά.Κατόπιν ρίχνετε και τα σουτζουκάκια και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου [αν χρειασθεί προσθέτετε ζεστό νερό].Σερβίρονται ζεστά και είναι πεντανόστιμα.

ΜΥΣΤΙΚΟ
Αν δεν βιάζεστε και αφήσετε το μείγμα να σφίξει,  τόσο πιο εύκολα πλάθονται ,και γίνονται και πιο νόστιμα.
Μπορείτε να αλευρώσετε αν θέλετε τα σουτζουκάκια πριν τα περάσετε από το τηγάνι. Φαγητό με πολύ ωραία γεύση!!











Mελιτζανοσαλάτα πανεύκολη και πολύ νόστιμη !!









Μερίδες: 20

Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
ΥΛΙΚΑ
 7 μελιτζάνες [φλάσκες]
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
ξύδι [προτείνω μηλόξυδο,έχει πιό ήπια  γεύση]
ελαιόλαδο  [όσο πάρει ]
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Πλένετε σκουπίζετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε να στο φούρνο σε λαδωμένο ελαφρώς ταψί.
Μόλις καταλάβετε με ένα πιρούνι οτι είναι έτοιμες τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν .
Τις ξεφλουδίζετε και με  ένα κουταλάκι βγάλτε λίγα από τα σπόρια ,για να μην πικρίζει.
Τις πολτοποιείτε στο μούλτι ,η στο μίξερ ,λίγες λίγες και αδειάζετε σε ένα μπόλ.
Προσθέστε σε κάποια από τις φορές που θα πολτοποιείτε τις μελιτζάνες και το σκόρδο να λιώσει κι αυτό .
Εχετε λοιπόν βάλει το πολτό από τις μελιτζάνες και των σκόρδων στο μπόλ,αρχίζετε τώρα ανακατεύοντας να προσθέτετε αλάτι,πιπέρι,λάδι,και ξύδι ,ανακατεύετε συνέχεια κ δοκιμάζετε προσθέστε τα υλικά και σταματήστε εκεί που σας ικανοποιεί η γεύση .[εγώ για το ανακάτεμα χρησιμοποιώ τον αυγοδάρτη.]Υπέροχο συνοδευτικό ,τρώγετε κι επάνω στο ψωμάκι!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Κέικ αλμυρό.πολύ εύκολο ,& πολύ νόστιμο !!








Yλικά
2 1\2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 φέτες ζαμπόν κομμένο σε κύβους
3 αβγά

1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
1\2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 φλυτζάνια τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
1 1\2 κουταλάκι γλυκού μπέκιν πάουντερ
πιπέρι και αν θέλετε λίγο δυόσμο

Εκτέλεση 
Ανακατεύετε (με το χέρι) το λάδι με το γάλα, προσθέτετε και τα αβγά ένα ένα. Εχετε ανακατέψει σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέκιν και το προσθέτετε σταδιακά με το κομμένο ζαμπόν μέσα στο προηγούμενο μείγμα. (γάλα, λάδι, αβγά). Στη συνέχεια προσθέστε το πιπέρι και το τυρί.

Ανακατέψτε καλά, βουτυρώνετε μία μακρόστενη φόρμα, το αδειάζετε μέσα, το στρώνετε ομοιόμορφα. Έπειτα πασπαλίστε το και με τριμμένο τυρί και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει. Καλή επιτυχία!! Τέλειο!!!

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

-Σοκολάτα κέικ ,γλυκός πειρασμός !!! Σκέτη απόλαυση,πανεύκολο και γρήγορο !!







Υλικά
150 γραμ.βούτυρο [εδώ χρησιμοποίησα 1 πακετάκι αγνό]
1 1\3 φλυτζανιού ζάχαρη
3 κουταλιές γεμάτες σούπας κακάο
2 βανίλιες
2 αυγά ολόκληρα
1 φλυτζάνι αλεύρι
Για την επικάλυψη
1 κρέμα γάλακτος [ένα γεμάτο φλυτζάνι τσαγιού]
2 κουταλιές βούτυρο
1 σοκολάτα κουβερτούρα
4 κουταλιές καβουρντισμένα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα


Εκτέλεση
1} Σε μία κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο.






2}Κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε το κακάο,την ζάχαρη,και τις βανίλιες και τα ανακατεύετε,αφήνετε λίγο να κρυώσει και ρίχνετε ένα ένα και τα αυγά ενώ ανακατεύετε συνεχώς.

3}Τέλος ρίχνετε και το αλεύρι,ανακατεύετε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμακαι το αδειάζετε ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ σε αντικολλητικό ταψάκι ,η φόρμα,αφού πρώτα βουτυρώσουμε καλά.Τό μέγεθος να είναι τόσο όσο μία κανονική τούρτα

4}Ψήνετε στό κάτω μέρος του φούρνου για 25 λεπτά στούς 175 βαθμούς. [μήν το τρυπήσετε ο χρόνος είναι αυτός που χρειάζετε ]



5}Οση ώρα ψήνουμε την βάση, βάζουμε σε μία κατσαρόλα να πάρει βράση κρέμα γάλακτος,και το βούτυρο.
Κατεβάζετε ε από την φωτιά και ρίχνετε την σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια .Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει .

6} Τοποθετείτε το μείγμα σοκολάτας στο ψυγείο και το αφήνετε να κρυώσει γιά 1 ώρα περίπου.Καλύπτετε με το μείγμα το γλυκό [αφού έχει κρυώσει κι αυτό ]και πασπαλίζετε με αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα.η με κάποιο φρούτο τις αρεσκείας  σας Τοποθετείτε πάλι στο ψυγείο γιά 2-3 ώρες και σερβίρετε .


Σημείωση
.Η βάση κέικ σκέτη χωρίς το γλάσο μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε γιά πολλές χρήσεις ,όπως βάση γιά τούρτες ,κάτω από μία μπαλίτσα παγωτο κ.τ.λ Είναι τέλειο ,γρήγορο,κ σχετικά οικονομικό!!!Επίσης για πιό πλούσια γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 γεύσης από επικάλυψη με μαύρη και γάλακτος σοκολάτα .





Μελιτζάνες φούρνου ,από τα πιο αγαπημένα του καλοκαιριού!!


Από το πιο αγαπημένο του καλοκαιριού !!
ΥΛΙΚΑ
1 1\2 κιλού   Μελιτζάνες αργίτικες
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα με το μαχαίρι
3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετόύλες
1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στην μέση κατά μήκος .Τις αραδειάζουμε στο ταψί τις πασπαλίζουμε με λάδι ,τις ανακατεύουμε να πάει πσαντού και τις βάζουμε στο φούρνο  στο γκρίλ μέχρι να ψηθούν αρκετά.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα συγχρόνως ,βάζουμε στο τηγάνι το λάδι ,κρεμμύδι ,μαιντανό,σκόρδο ,πιπεριά,να μαραθούν,προσθέτουμε και τις ντομάτες ,αλάτι ,πιπέρι ,ζάχαρη ,μαιντανό ,βράζουμε για 15 λεπτά περίπου ,βγάζουμε το ταψί από το φούρνο ρίχνουμε το υλικό της σάλτσας από πάνω  και κουνάμε το ταψί μας να πάει παντού πάνω από τις μελιτζάνες ,΄ρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη την κεφαλογραβιέρα και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια .Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.Η νοστιμιά δεν περιγράφετε!!
* Αν θέλετε διαφορετική γεύση μπορείτε να προσθέσετε τυρί φέτα .Καλή όρεξη !!






Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Φτερούγες κοτόπουλο με μακαρόνια!


 
Εύκολο γρήγορο και πολύ νόστιμο!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φτερούγες
1 πουμαρό σάλτσα
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
Μακαρόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
βράζουμε τα μακαρόνια ,τα στραγγίζουμε και κρατάμε το΄νερό από το βράσιμο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι το σκόρδο το λάδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά,προσθέτουμε και τις φτερούγες ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά και προσθέτουμε το πουμαρό ,το αλάτι,το πιπέρι,την ζάχαρη.
προσθέτουμε και το ζώμό από τα βρασμένα μακαρόνια και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η σάλτσα του!γίνετε πεντανόστιμο!! Σερβίρουμε με μακαρόνια,με πατάτες τηγανιτές ,με ρύζι !!
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Ειίναι το ζουμί από τα στραγγισμένα μακαρόνια ,δοκιμάστε το !! 



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ρολό κιμά με πατάτες, κλασικό Κυριακάτικο φαγητό!!












Πολύ ωραίο Κυριακάτικο φαγητό!!
ΥΛΙΚΑ [για το ρολό]
1 κιλό κιμά
1 αβγό
αλάτι-πιπέρι-λίγο κίμινο
7-8 κλωναράκια μαιντανό
6 κουτ.σούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
5 κουτ.σούπας ελαιόλαδ0
1 ντομάτα τριμμένη
ΥΛΙΚΑ [για την σάλτσα]
3 ποτήρια νερού σπιτικό ζωμό [αν δεν έχετε μπορείτε 2 κύβους αλλά δεν θα βάλετε καθόλου αλάτι ]
3 τριμμένες ντομάτες
1 κουτ.σούπας κοφτή πελτέ
4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο.

Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
και 4 αβγά βρασμένα σφιχτά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα αβγά σφιχτά τα καθαρίζουμε και τα βάζουμε στην ακρη.
Σε ένα μπόλ βάζω τον κιμά ,προσθέτω όλα τα παραπάνω υλικά ,αλάτι ,πιπέρι ,κίμινο ,[του δίνει πολύ ωραία γεύση ],μαιντανό .αβγό,τριμμένη ντομάτα,σκόρδο,κρεμμύδι ,αρχίζω και ζυμώνω να ενωθούν τα υλικά και προσθέτω φρυγανιά τριμμένη 6 κουταλιές αλλά ίσως χρειαστεί και παραπάνω να σφίξει λίγο ο κιμάς .
Αφού ανακατέψουμε όλα τα παραπάνω υλικά τα αφήνω για λίγο στό ψυγείο και ετοιμάζω μία σάλτσα με τον παρακάτω τρόπο.
Σε μία κατσαρόλα βάζω το ζωμό κρέατος  τα τρία ποτήρια [αν δεν έχουμε βάζουμε το νερό με τους κύβους προτιμήστε σπιτικό που δεν έχει συντηριτικά]και προσθέτουμε την κουταλιά τον πελτέ ,τις τριμμένες ντομάτες ΄πιπέρι ,και λίγο ελαιόλαδο .Το αφήνουμε να βράσει περίπου 20 λεπτά να δέσει λίγο η σάλτσα.
Στρώνουμε μία λαδόκολα η,σε μία καθαρή επιφάνειΑ ανοίγουμε με το χέρι μας το κιμά να γίνει πλατύς  [βλέπε φωτογραφία] βάζουμε στην σειρά τα αβγά και το κλείνουμε προσεχτικά σαν ρολό. .Σε ένα ταψί [πολύ ωραίο γίνετε και στην γάστρα ]καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτες  τις πατάτες ,στην μέση βάζουμε το ρολό και προσεχτικά από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει .Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου για 1 ώρα να πήξει η σαλτσα του και να ροδοψηθεί.Αν δεν έχετε γάστρα σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο ,η με λαδόκολλα ,και ξεσκεπάστε το όταν ψηθεί για να πάρει χρώμα .Γίνετε πάρα πολύ νόστιμο ! Καλή σας όρεξη !!