Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Κολοκυθοκεφτέδες απλά πεντανόστιμοι !!

                                   
  Υλικά
4 κολοκύθια μεγάλα                                
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο                                
3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα                                
½ ματσάκι δυόσμος φρέσκο ψιλοκομμένος                    
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος         
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος                      
2 αυγά χτυπημένα                            
200 γραμμ. φέτα σε τρίμματα                      
αλάτι                        
πιπέρι                            
4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του                               
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα                              
Εκτέλεση
 Αφού πλύνουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τ’ αφήνουμε να ιδρώσουν για 10΄. Τα στύβουμε καλά είτε με τα χέρια είτε βάζοντάς τα σε πετσέτα και τη στρίβουμε να φύγουν τα υγρά. Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά και τη φέτα, μπόλικο πιπέρι και αλάτι, μόνο αφού δοκιμάσουμε πρώτα, γιατί ήδη τα αλατίσαμε στην αρχή και έχουμε προσθέσει και τη φέτα. Τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό που γυρίζοντας πέφτει απ’ το κουτάλι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα. Τηγανίζουμε περίπου 2΄ από κάθε πλευρά. Κάθε φορά ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κολοκυθοκεφτέδες στο ελαιόλαδο για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφάνε λάδι αντί να κάνουν κρούστα. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους Καλή όρεξη !! Μαγειρική και Συνταγές                                       
              

                               

Τηγανίτες με μήλα !!!Παραδοσιακή συνταγή από την Μήλο .


 Απλά υπέροχες !!!


3 μήλα τραγανά και ομοιόμορφα

Για το χυλό
...
αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις, όσο πάρει
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα μαύρη)
3 κουταλιές της σούπας λάδι καλαμποκέλαιο
3 κουταλιές λικέρ της αρεσκείας σας
4 κουταλιές σούπας νερό
2 αυγά
1 βανίλια
1 λεμόνι και ξύσμα και το χυμό του

Για από πάνω

     ζάχαρη άχνη
κανέλα

Για το τηγάνισμα

     Καλαμποκέλαιο  


Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ-->   Μαγειρική και Συνταγές


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα γύρω γύρω και βγάζουμε το κοτσάνι με το ειδικό εργαλείο μέχρι κάτω (αυτό που όταν το κόψουμε έχει τρυπούλα στη μέση). Κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες πάχους ενός πόντου και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, στο οποίο έχουμε βάλει νερό και το χυμό του λεμονιού για να μην μας μαυρίσουν.




Βάζουμε σε άλλο μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το λικέρ, τη βανίλια, τους 2 κρόκους των αυγών, το ξύσμα από το λεμόνι και το νερό. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη καλά και προσθέτουμε το αλεύρι, τόσο όσο πάρει να γίνει ένας παχύρευστος χυλός να στέκεται πάνω στο μήλο. Το δουλεύουμε καλά και χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας πολύ καλά.





Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και το τοποθετούμε στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
Σκουπίζουμε κάθε φορά τα μήλα με χαρτί κουζίνας, τα βουτάμε στο χυλό (να δείτε να στέκει επάνω στα μήλα, αν δεν στέκεται προσθέστε λίγο αλεύρι και ανακατέψτε) και μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι τα τηγανίζουμε να χρυσοροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Τα σερβίρουμε αφού τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και κανελίτσα. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πράσινα μήλα η και από τα δύο μαζί.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 




Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Λαζάνια με κιμά και μελιτζάνες στο φούρνο φανταστικό !!!!

 Υλικά
1 πακέτο Λαζάνια
500 γραμ .κιμά
3 μελιτζάνες φλάσκες
μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 ώριμες ντομάτες ντομάτες
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
1/2 ποτήρι νερού κρασί
αλάτι/πιπέρι/ζάχαρη
2 φρυγανιές  ψιλοτριμμένες με το χέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καθαρίζουμε τις μελιτζάνες ,τις κόβουμε σε φέτες  τις ραντίζουμε με λάδι και τις ψήνουμε  στο φούρνο να μαλακώσουν .
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το λάδι με το κρεμμύδι ,το σκόρδο ,και το κιμά ,και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς πατώντας το κιμά να λιώσει .
Σβήνουμε με κρασί .
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ,τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό ,το αλάτι ,το πιπέριτην ζάχαρη ,και σιγομαγειρεύουμε να πιεί το ζουμάκι .Λίγο πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε τον μαιντανό ψιλοκομμένο .
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε μία στρώση λαζάνια ,μετά μία στρώση μελιτζάνες ,τυρί τριμμένο σε όλη την επιφάνεια και μία στρώση κιμά.
Ξανά μία στρώση λαζάνια ,μία στρώση τις υπόλοιπες μελιτζάνες ,τυρί τριμμένο και κιμά.
Ξαναβάζουμε μία στρώση λαζάνια ,τον υπόλοιπο κιμά και τέλος περιχύνουμε όλη την επιφάνεια με τυρί κατά προτίμηση μαλακό τύπου γκούντα .
Παίρνουμε 2 φρυγανιές και με τα χέρια τις τρίβουμε σε μικρά κομματάκια επάνω από το τυρί .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς περίπου 20 λεπτά να ροδίση.Καλή όρεξη έίναι υπέροχο !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ











Πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου !



 
Απίθανη η γεύση του !!!

Υλικά

1 πακέτο μεγάλο φρυγανιές

1 κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα  Γιώτης  [αν δεν υπάρχει αγοράζουμε βανίλια και προσθέτουμε 3 κ.σ κακάο]

400 γραμμάρια γάλα φρέσκο

1 κονσέρβα morfat μικρή συσκευασία

½ φλυτζάνι τσαγιού  ζάχαρη άχνη

Κανέλα

Αμύγδαλο φιλέ

Σιρόπι

1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

½ φλυτζάνι τσαγιού  νερό

3 κουταλιές σούπας κονιάκ  ,η οτιδήποτε άλλο λικέρ

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την κρέμα

Βάζουμε στο μίξερ την κρέμα ζαχαροπλαστικής μαζί με το γάλα [αν πάρουμε βανίλια προσθέτουμε τώρα και το κακάο ]και χτυπάμε μέχρι να δέσει.

Ετοιμάζουμε την σαντιγί

Βάζουμε στο μίξερ την morfat παγωμένη προσθέτουμε και την ανάλογη άχνη [τόση ποσότητα όσο γλυκό μας αρέσει] και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει .

Σε κατσαρολάκι  βράζουμε την ζάχαρη ,το νερό ,για 5 λεπτά ,αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ ,η λικέρ προτιμήσεως μας.

Στρώνουμε σε ένα πυρέψ ,η τάπερ μία σειρά φρυγανιές ,με ένα κουτάλι τις ποτίζουμε καλά με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με την κανέλα.

Στρώνουμε από πάνω ομοιόμορφα μία στρώση από την μισή κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Ξαναστρώνουμε μία στρώση φρυγανιές ,και σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Στρώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα ομοιόμορφα και από πάνω την κρέμα Μόρφατ σαντιγί πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το αμύγδαλό φιλέ και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να δέσει.Είναι πραγματικά υπέροχο !!!
Σημείωση
Το σιρόπι πρέπει να μπεί όλο να ποτίσουν οι φρυγανιές καλά.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ











Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Kοτόπουλο φτερούγες με πατάτες & λαχανικά στον φούρνο.!!! .


 Υλικά μερίδες 4
΄7-8 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
8 φτερούγες κοτόπουλο
2 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα στα τέσσερα
4 καρότα μέτρια ολόκληρα
Σάλτσα
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
2 πορτοκάλια τον χυμό
2 λεμόνια τον χυμό
7 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια γλυκού κοφτά ρίγανη
1 κύβο gel knorr λαχανικών ,η,ότι υπάρχει σε γεύση
1 ποτήρι νερού νερό χλιαρό
αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
΄Καθαρίζουμε πλένουμε τις πατάτες ,τις κόβουμε κυδωνάτες  και τις τοποθετούμε στο ταψί ,η ακόμα καλύτερα στην γάστρα .
Προσθέτουμε και τις φτερούγες πλυμένες στραγγισμένες καλά.
Προσθέτουμε και όλα τα λαχανικά όπως τα έχουμε πλύνει ,καθαρίσει ,κόψει ,στραγγίξει.
Σε μούλτι ,η μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά τις σάλτσας και τα χτυπάμε πολύ καλά  .
Περιχύνουμε το φαγητό μας προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε την γάστρα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο  στους 200 βαθμούς και λίγο πριν το τέλος ξεσκεπάζουμε να ξεροψηθεί.Γίνετε πεντανόστιμο ,η γεύση του θα σας αρέσει πολύ .Καλή όρεξη !!!
Σημείωση
Αν δεν υπάρχει γάστρα σκεπάζουμε το ταψί μας στην αρχή  με αλουμινόχαρτο ,η λαδόκολλα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Καρμπονάρα καταπληκτική !![Συνταγή δική μου .]


 Για να αποφεύγουμε τα πολλά υλικά την φτιάχνω έτσι ακριβώς και γίνετε τέλεια !!
 Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια  Νο 10
10 φετούλες μπέικον
5 φέτες τυρί για τόστ
5 φέτες γαλοπούλα
1 μικρή κρέμα γάλακτος
1 μικρό κουτάκι κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
λίγα κλωναράκια μαιντανό
αλάτι/πιπέρι
τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια ως συνήθως και τα στραγγίζουμε .τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα κι όπως είναι καφτά κόβουμε τις φέτες τυρί του τόστ σε μικρά κομματάκια και ανακατεύουμε καλά να λιώσει\
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο ,το τοποθετούμε στο μάτι τις κουζίνας ,μόλις λιώσει προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο,τις φέτες γαλοπούλας ψιλοκομμένες ,πλένουμε στραγγίζουμε τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε κι αυτά,και ανακατεύουμε να τσιγαριστούν ελαφρώς ,προσθέτουμε και λίγο πιπέρι και την μικρή κρέμα γάλακτος να πάρει μία δύο βράσεις .
Αδειάζουμε το μίγμα αυτό στα μακαρόνια και ανακατεύουμαι πολύ καλά .Σερβίρουμε πασπαλίζοντας από πάνω λίγο τυρί και λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό ,να τα φτιάξετε !!Καλή μας όρεξη !!!




Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τυροπιτάκια με κεφαλοτύρι.

Υλικά
Για τα φύλλα
6 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
3 κουταλιές σούπας λάδι
1 αυγό
αλάτι

Για την γέμιση
4 κουταλιές σούπας λάδι
5 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
Λίγα κλωναράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι ελάχιστο
λάδι για το τηγάνισμα
Σουσάμι για από πάνω και ι αυγό για άλλειμα από πάνω

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι.
Προσθέτουμε το λάδι,το αυγό χτυπημένο,και λίγο χλιαρό νερό.
Τα ζυμώνουμε. μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη .
Ανοίγουμε με το πλάστη φύλλα λεπτά και τα κόβουμε με ένα ποτήρι σε δίσκους΄
Ρίχνουμε σε μία Μπόλ το τυρί το κρεμμύδι τριμμένο το δυόσμο ,και τα ανακατεύομαι.
Βάζουμε σε κάθε φυλλαράκι 1 κουταλιά γέμιση και το διπλώνουμε έτσι ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο.
Πιέζουμε τις άκρες με την άκρη ενός πιρουνιού,η κόβουμε με ροδάκι.
Τα ραντίζουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι προαιρετικά η τα περνάμε με αυγό
Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζουμε τα πιτάκια κι από τις δύο πλευρές ώστε να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Σημείωση
Αν θέλουμε λαδώνουμε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και σπανακοπιτάκια .


Σουφλέ σοκολάτας !!!



 ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γραμμ. βούτυρο σε κομμάτια...
5 αυγά
150 γραμμ. ζάχαρη
100 γραμμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρεζα βανιλια
1 πρεζα μπεικιν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
1.Τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά,
να λιώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
2.Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ. Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά
να αφρατέψουν και να φουσκώσουν. Λίγη λίγη, πάντα ανακατεύοντας,
προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα -αφού κρυώσει- στα χτυπημένα αυγά.
3.Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπεικιν, την βανιλια στο μείγμα και το
διπλώνουμε απαλά.
4.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά 12 πυρίμαχα σκεύη ατομικά για
σουφλέ (και μιας χρήσεως είναι τέλεια). Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Γεμίζουμε τα μπολάκια (ισομοιράζουμε το μείγμα, γεμιζουμε τα 2/3).
5.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 9΄-10΄.
Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τορτελίνια με κολοκυθάκια.!!

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο τορτελίνια  Barilla η Misko με γέμιση τυριών
1 Μεγάλο κρεμμύδι κομμένο φετούλες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4-5 κλωναράκια μαιντανό
2 κλωνάρια βασιλικό φρέσκο
3-4 κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά κομματάκια
1 βαζάκι σάλτσα με βασιλικό Barilla
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
τυρί τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά

 Βάζουμε λάδι στο τηγάνι να είναι βαθύ και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα σκόρδα να μαραθούν ανακατεύοντας
Προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια και τον μαιντανό /
 Σοτάρουμε να μαραθούν να μαλακώσουν κι αυτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα


 Αδειάζουμε το βαζάκι με την σάλτσα ανακατεύουμε και προσθέτουμε και ψιλοκομμένο τον βασιλικό και αλατοπίπερο .
Σε λίγα λεπτά προσθέτουμε και αρκετό ζουμάκι από τα τορτελίνια που βράζουν συγχρόνως με την προετοιμασία της σάλτσας όπως αναγράφετε στην συσκευασία ,ανακατεύουμε συχνά μην κολλήσουν για 10 λεπτά περίπου και με μία τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τα τορτελίνια αφού έχουν βράσει και τα ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα ανακατεύοντας καλά να πάει παντού  η σάλτσα .Προσθέτουμε και ζουμάκι από τα τορτελίνια να μην είναι στεγνά.
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο.


 Σερβίρουμε με μπόλικο τυράκι και λίγα φύλα βασιλικού .Καλή όρεξη !





Σπανακόπιτα εύκολη και πολύ νόστιμη !!




YΛΙΚΑ
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
8 κρεμμυδάκια φρέσκα
1κρεμμύδι ξερό
200 γραμμάρια φέτα
3 αυγά
αλάτι-πιπέρι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα ,η γλασέ
7 φύλα κρούστας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολύ καλά.
Το στείβουμε με τα χέρια καλά και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα ,ανάβουμε το μάτι της κουζίνας βάζουμε επάνω την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του που θα βγάλει  ,αμέσως αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε 6-7 κουταλιές ελαιόλαδο ,προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερό καθώς και τον μάραθο [του δίνει ξεχωριστή μυρωδιά και γεύση] και τον άνηθο ψιλοκομμένα κι αυτά, καθώς και το τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι .προσθέτουμε και το αλατοπίπερο το ρύζι [μαζεύει τα υγρά  και δεν διακρίνετε μέσα στη πίτα μας και ανακατεύουμε καλά ..΄
Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και τοποθετούμε πάλι στην φωτιά την κατσαρόλα για 2 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε 3 αυγά μέσα στην κατσαρόλα αφού πρώτα τα σπάσουμε σε ένα βαθύ πιάτο τα χτυπήσουμε με το πιρουνάκι να γίνουν ένα .
Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός ταψιού τετράγωνου καλύτερα να μην μας δυσκολέψουν τα φύλα .
Στρώνουμε το πρώτο φύλο, λαδώνουμε την επιφάνειά του, στρώνουμε το δεύτερο  φύλο ξανά λαδώνουμε την επιφάνειά του και στρώνουμε και το τρίτο .Ρίχνουμε όλη την γέμιση την ισιώνουμε και σκεπάζουμε με τα 3 φύλα που απομείνανε λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά .στο τέλος τα στρίβουμε στις άκρες προς τα μέσα λαδώνουμε την επιφάνεια όλη και βρέχουμε το χέρι μας και την ραντίζουμε ελαφρά [κολπάκι για τραγανή ].Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει '.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αυτή είναι η δικά μου συνταγή σπανακόπιτας όσες φορές πρόσθεσα Μυρώνια η Καυκαλύθρες  η άλλα ζαρζαβατικά το σπανάκι έχασε την γεύση του συν ότι έγινε βαριά πολύ .εδώ  η γεύση είναι φανταστική κι ο τρόπος πανεύκολος !!!Καλή όρεξη !!!!





Γεμιστά !!


 ΥΛΙΚΑ.
ντομάτες
πιπεριές
αν θέλετε μελιτζανα κολοκυθακι ,οτι σας αρεσει γεμιζετε
πατατες
δυοσμο φρεσκο,μαιντανο,κρεμμυδια τουλαχιστον 3 2 σκελιδες σκορδο
ρυζι καρολινα
αλατι πιπερι
λαδακι μπολικο στα γεμιστα παντα!!
λιγη ζαχαρη
λιγη φρυγανια τριμμενη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλενω καλα οτι εχω προγραμματισει να γεμισω ,τα ανοιγω και κραταω την ψιχα απο τις ντοματες ,λιγη ψιχα απο το κολοκυθακι αν βαλω λιγη ψιχα απο την μελιτζανα αν βαλω,,τα τοποθετω στο ταψι σε ωραια διαταξη ,σ ενα μπολ τριβω ην ψιχα απο τις ντοματες τριβω απο το κολοκυθι τριβω απ την μελιτζανα προσθετω δυοσμο ψιλοκομμενο ,μαιντανο, το κρεμμυδι τριμμενο στο τριφτη απο το χοντρο μερος,το σκορδο αλατι πιπερι ζαχαρη και μετραω ποσα κομματια ειναι πχ ειναι 17? βαζω 17 κουταλιες κοφτες τις σουπας ρυζι [μυστικο της θειας μου] κι ερχεται ακριβως!!και βαζω μπολικο λαδι να ειναι απο πανω να πλεει θελει πολυ λαδι γιατι αμα δεν βαλουμε πολυ υπερυσχυουν τα υγρα απο τα λαχανικα κ γινονται νεροβραστα ,ανακατευω ολα μαζι αφηνω κανα 10λεπτο να δεσουν τα υλικα ..ΩΜΑ ΔΕΝ ΤΣΙΓΑΡΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΡΟ μετα γεμιζω τα γεμιστα και οτι περισσεψει μεσα εκει στο μπολ αυτο κοβω πατατες κυδωνατες βαζω αλατι πιπερι λιγο λαδι και ανακατευω και ρυζι λιγο ναχει περισσεψει δεν πειραζει εκει ριξτε τις πατατες γινονται πολυ νοστιμες κ δεν ξεραινονται .τις τοποθετω αναμεσα εδω κι εκει στα γεμιστα ριχνω κ λιγη φρυγανια τριμμενη απο πανω να παει παντουγιατι κανουν ετσι μια ωραια σαν κρουστα, σκεπαζω μ ενα αλουμινοχαρτο κ ψηνω στους 220 β,σε καμια ωρα το ξεσκεπαζω κ το αφηνω να ψηθει ετσι και περιμενω να το δω να ροδοκοκκινιζει απο πανω ,τρυπαω με το πηρουνι να δω αν ψηθηκανε ..ΜΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ αν βαλετε κολοκυθακια η μελιτζανες ,οταν τα βαλετε στο ταψι πριν τα γεμίσετε  αδεια μ ενα πηρουνι να τα τρυπησετε εδω κι εκει για να ψηθουν καλα κ μετα τα γεμιζετε ..νομιζω οτι θα ειναι απο τις λιγες φορες που θα εχετε φαει τοσο νοστιμα γεμιστα!! καλη ορεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Mπακλαβάς φανταστικός χωριάτικος !!!!!!















Ωραιότερο μπακλαβά δεν θα έχετε ξαναφάει !!! Χωριάτικος παραδοσιακός από Αμφίκλεια !! Η συνταγή της γιαγιάς ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ !!!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φύλο κρούστας για μπακλαβά
3 τέταρτα του κιλού καρύδια περασμένα στο μούλτι να κοπούν λίγο
1 κουταλιά γεμάτη τις σούπας κανέλα
1 κουταλιά κοφτή τις σούπας γαρύφαλλο τριμμένο
2 φακελάκια γαλέτα φρυγανιά τριμμένη των 100 γραμ.έκαστο
1/2 ποτήρι του νερού και λίγο παραπάνω ζάχαρη άχνη
καλό βούτυρο για τα φύλα εδώ χρησιμοποίησα γάλακτος

ΣΙΡΌΠΙ
3 ποτήρια του νερού νερό--- ή 400mlνερό
1 κιλό ζάχαρη--ή 700 γραμ ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού
1 φλούδα από λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
1 ποτηράκι του κρασιού μέλι η ,μισό σχεδόν ποτήρι του νερού

ΣΤΟΛΙΣΜΑ
Γαρύφαλλα ολόκληρα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε τα καρύδια τριμμένα ,την κανέλα,το γαρύφαλλο την άχνη ζάχαρη , την φρυγανιά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων η σε κατσαρολάκι  μπόλικο βούτυρο βουτυρώνουμε το ταψάκι μας καλά και στρώνουμε 6 φύλα βουτυρώνοντας όμως το καθένα χωριστά με μπόλικο βούτυρο να πάει σε όλη την επιφάνεια.Αμέσως μετά βάζουμε διάσπαρτη αλλά σε όλη την επιφάνεια από το υλικό μας και ξανά φύλο βούτυρο ξανά φύλο και από την γέμιση ,δηλαδή κάθε δεύτερο φύλο γέμιση σε όλη την επιφάνεια [όχι πολύ ίσα να καλύπτετε ] Αυτό το κάνουμε μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση [μην ξεχνάτε κάθε φύλο να το περνάτε με βούτυρο  βασικότατο]Αφήνουμε για από πάνω 5 φύλα βουτυρώνοντας κι αυτά ένα ένα.
Μόλις φτάσουμε στο τέλος κόβουμε ορισμένες άκρες μην είναι πολλές βουτυρώνουμε τις υπόλοιπες και τις γυρνάμε γύρω γύρω στο ταψάκι από μέσα .Χαράζουμε με προσοχή  τον μπακλαβά σε ότι σχήμα μας αρέσει μόνο να είναι μικρά κομματάκια χαριτωμένα μπήγομαι κι από ένα γαρυφαλάκι στο κάθε κομματάκι [ή επιφάνεια βουτυρωμένη καλά και οι γωνίες επίσης] ,και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά θα το δείτε να ροδίσει .Αν αρπάξει πιο γρήγορα λόγω του βουτύρου σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος .Προσέχουμε να έχει ψηθεί κι από κάτω καλά αλλά με προσοχή μην μας αρπάξει .

ΣΙΡΟΠΙ
Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει βράσει σε ένα τέταρτο περίπου κα λιγότερο  το κατεβάζουμε από την φωτιά. Με ένα κουταλάκι δοκιμάστε την πυκνότητά του λίγο να το δείτε δεμένο ,Σιροπιάζομαι τον μπακλαβά μας με το ένα κρύο [μπακλαβά] και σιρόπι καυτό Καλή επιτυχία είναι πραγματικά Θεικός !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ