Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Mπαμπάδες !! Υπέροχο γλυκάκι!!

Δόση για  24 κεκάκια

Ζύμη

20 γρ μαγιά νωπή η δυο φακελάκια ξηρή
1/4 κούπες νερό χλιαρό
1/4 κούπες γάλα χλιαρό
1/4 κούπες βούτυρο γάλακτος λιωμένο χλιαρό(εγώ χρησιμοποιώ lurpak)
1/4 κούπες  ζάχαρη
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
 3 βανίλιες και λίγο ξύσμα λεμονιού
 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του η αν δεν έχετε βάλτε αλεύρι σκληρό

Σιρόπι

Το ετοιμάζω πρώτο και το αφήνω να κρυώσει
 2,5 κούπες νερό
2,5 κούπες ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
φλούδα λεμονιού
1 σφηνάκι ρούμι μαύρο το όποιο ρίχνετε στο σιρόπι μετά που θα το κατεβάσετε

Γαρνίρισμα

5οο γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένης σε σαντιγί με3-4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
200 γρ.τυρί filadelfia
200 γρ λευκή κουβερτούρα λιωμένη σε Μπεν Μαρί χλιαρό προς κρύα
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο ρούμι
λίγη μαρμελάδα ροδάκινο ζεσταμένη με λίγο νερό να αραιώσει
πασπάλισμα λίγα φιστίκια Αίγινης χοντροκομμένα
 

Εκτέλεση
Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό νερό .ρίξτε το γάλα το βούτυρο την ζάχαρη το αλάτι το ξύσμα τις βανίλιας τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.όλα αυτά μέσα σε μπολ χτυπώντας με το μίξερ χειρός η με το μεγάλο μίξερ πάγκου με το εξάρτημα και .ρίξτε το αλεύρι σιγά σιγά ενώ συγχρόνως μαζεύεται με μια σπάτουλα σιλικόνης τα τοιχώματα.θα έχετε μια ζύμη κολλώδη. σκεπάστε με μεμβράνη κι αφήστε να φουσκώσει.θα φουσκώσει πολύ.όταν είναι έτοιμη μοιράζετε την ζύμη σε φόρμα με υποδοχές για κεκάκια βουτυρωμένα κι αλευρωμένα.αν έχετε φορμα σιλικόνης δεν χρειάζεται βουτύρωμα.γεμίζετε ως την μέση.αφήστε να φουσκώσουν να φτάσουν ως τα χείλη της φόρμας.ψήστε στους 175 c γύρω στα 25 λεπτά.θα δείτε να έχουν γυαλίσει και να εχουν ενα ωραίο χρώμα βγάλτε τους απο τον φούρνο και κόψτε με ενα κοφτερο μαχαίρι τα καπάκια λίγο να ισιώσουν.βάλτε τους σε ενα μεγάλο βαθύ ταψι και τρυπηστε τους με ενα καλαμάκι για σουβλάκια.περιχύστε ενα ενα με ενα κουτάλι με σιρόπι.μην σας φανεί πολύ το σιρόπι αν πλέουν μέσα θα το πιουν.αναποδογυρίστε τους μέσα στο ταψί να πάει το σιρόπι παντού.αφήστε να κρυώσουν.

 Συναρμολόγιση
 Χτυπηστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη τις βανίλιας το filadelfia καλα να σφίξη.έχετε λιωσει σε Μπεν Μαρί την λευκή κουβερτούρα και αφού χλιαρυνει καλα την ρίχνετε μέσα στο μπολ με την σαντιγί και την ενσωματωνετε.ρίχνετε και το ρούμι.Βάζετε ψυγείο να σφιξη. παιρνετε ενα βαζάκι μαρμελάδα βερύκοκο την ρίχνετε σε ενα κατσαρολάκι ρίχνετε και 2-3 κουταλιές νερό και την ζεσταίνετε να γίνει  ρευστή.παίρνετε ενα ενα τους μπαμπάδες πινελώνετε με την μαρμελάδα,τους κόβετε στην μεση απο πάνω προς τα κάτω διαγώνια,βαζετε με κορνέ το λευκό μείγμα της κρέμας γάλακτος κάνετε και μια ροζέτα στην κορυφή,πασπαλίζετε με φυστίκι Αίγινας, Βαζετε σε χαρτάκια για τάρτες τα τοποθετείτε σε πιατέλα,βάζετε ψυγειο.
 Καλή  επιτυχία!
Συνταγή από  Roula Psittaki μπορείτε να παραγγείλετε ότι θέλετε στην  Roula
Από  την σελίδα της Roula's sweet corner

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Δίχρωμο 'Αμφισσας της Ρούλας !!



 Yλικα.

12 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια,
7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
ξύσμα από δυο λεμόνια,
1 φακελάκι βανίλια σκόνη,
2κουταλακια γλυκού Μπέκιν η δυο φακελάκια,
6 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό,
6 κουταλιές της σούπας καρύδι σε σκόνη,
γαρύφαλλο σκόνη στην μύτη  κουταλάκι του γλυκού,
κανέλα μισό κουταλάκι γλυκού.

 Εκτέλεση.

Ξεχωρίζω κρόκους ασπράδια.χτυπώ τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και το ξύσμα λεμονιού σε αφράτη μαρέγκα και αφήνω στην άκρη.
Βάζω σε άλλο μπολ τους κρόκους με την ζάχαρη και την βανίλια και χτυπώ πολύ καλά να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.ρίχνω μέσα το Μπέκιν χτυπώντας.ενσωματώνω την μαρέγκα χτυπώντας να ενοποιηθούν τα μείγματα,ς αυτό το σημείο χωρίζω το μείγμα μου σε δυο μέρη.στο ένα μέρος ρίχνω το καρύδι με τα κανελογαρύφαλα,και στο άλλο μέρος ρίχνω το σιμιγδάλι.χτυπώ να ενσωματωθεί στο μείγμα.στρώνω με αντικολλητικό χαρτί το οποίο βουτυρώνω και πασπαλίζω με φρυγανιά ένα τετράγωνο ταψάκι και ρίχνω μέσα προσεκτικά το μείγμα καρυδιού.Γυρίζω το ταψάκι από όλες τις μεριές να πάει  παντού το μείγμα.ρίχνω από πάνω κουταλιά κουταλιά το λευκό μείγμα.βάζω σε προθερμασμένο φούρνο 180c και ψήνω 35-40 λεπτά.Θα δείτε το πάνω μέρος να φουσκώνει και μετά να κάθεται είναι φυσιολογικό. Βγάζω από τον φούρνο.περιχύνω προσεκτικά με το σιρόπι κουταλιά κουταλιά και αφήνω να τραβήξει 2-3 ώρες.όταν πρόκειται να σερβίρω χτυπώ σαντιγί και διακοσμώ με βύσσινο γλυκό.
Το γλυκό αυτό δεν έχει όγκο ούτε εμφάνιση,τα χαρίζει όμως στην γεύση. Καλή επιτυχία.

 Σιρόπι.

1,5 ποτηρι ζάχαρη
1,5 ποτηρι νερο ,
μισό λεμόνι μικρό χυμό και φλούδα
Εκτέλεση
 Βράζω περίπου 20 λεπτά να γίνει δεμένο σιρόπι.αφήνω να κρυώσει  και περιχύνω με κουτάλα το γλυκό.

Ακόμη μία υπέροχη συνταγή από την φίλη με την σελίδα Roula's sweet corner   η Ρούλα δέχεται παραγγελίες για αγνά σπιτικά εδέσματα και γλυκά

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Κέικ με σιρόπι και κρέμα καραμέλας !! Απλά Θεικό!!!




 Υλικά 
Για το κέικ
  2 και 1 τέταρτο της κούπας τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
 1 κουτ.γλυκού . μπέικιν πάουντερ
 3/4 κουτ.γλυκού  μαγειρική σόδα
 1/2 κουτ, γλυκού αλάτι
 ¾ κούπα τσαγιού βούτυρο  να είναι ξεπαγωμένο μαλακό
 1 κούπα τσαγιού  ζάχαρη
 2  βανίλιες
 2  αυγά
 1 κούπα τσαγιού καλά χτυπημένο βουτυρόγαλα [συνταγή να το φτιάξουμε μόνοι μας παρακάτω]

Εκτέλεση κέικ
 Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180° με την σχάρα και βουτυρώνουμε  μία τετράγωνη φόρμα για κέικ. 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί  το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. 
Χτυπάμε  το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και προσθέτουμε  τη βανίλια.
 Προσθέτουμε  τα αβγά ένα-ένα και τα χτυπάμε αρκετή ώρα για να μην μυρίζουν στο κέικ μας .
Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε και το βουτυρόγαλα . 
Προσθέτουμε σταδιακά  και σε χαμηλή ταχύτητα τα κοσκινισμένα αλεύρι,αλάτι,μπέκιν σόδα να γίνουν ένα.. 
Απλώνουμε  ομοιόμορφα το μείγμα σε βουτυρωμένη  φόρμα. 
Ψήνουμε  το κέικ μέχρι να ροδίσει (περίπου 35-40’)
. Όταν είναι ψηθεί το βγάζουμε από  το φούρνο και το αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα  καραμέλας:
1 ζαχαρούχο γάλα
2 – 3 κ. σούπας μαργαρίνη

Εκτέλεση
 Βράζουμε 1 ζαχαρούχο κλειστό με νερό να το σκεπάζει για 2 ώρες [αν φτιάχνουμε συχνά γλυκά βράζουμε μαζί κι άλλα κουτιά ζαχαρούχο γάλα να υπάρχει στο ντουλάπι να το χρησιμοποιήσουμε όταν χρειαστεί.και να μην καίμε πολύ ρεύμα  δεν χαλάει ]
Το ανοίγουμε πάντα ΜΟΝΟ όταν έχει κρυώσει το αδειάζουμε σε ένα μπολ ρίχνουμε μέσα το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε να γίνει ρευστό ,περιχύνουμε το κέικ μας αφού έχει σοροπιαστεί  [δείτε παρακάτω τρόπο ]και το γαρνίρομαι προαιρετικά με καρύδια μισά κομμένα .



Σιρόπι  
 2 κούπες τσαγιού  ζάχαρη
1 1/2  κούπες τσαγιού νερό 
3 κουτ.σούπας χυμό λεμονιού η πορτοκαλιού για άρωμα 
και φλούδα από λεμόνι η πορτοκάλι ανάλογα την προτίμηση
Βράζουμε για 5-10 λεπτά ,βγάζουμε τις φλούδες και σιροπιάζομαι .

Πως το σιροπιάζομαι 
Κρύο το κέικ ζεστό το σιρόπι .Μόλις το βγάλουμε απο το φούρνο που έχει ψηθεί με ένα ξύλινο καλαμάκι η οδοντογλυφίδα το τρυπάμε εδώ κι εκεί και ρίχνουμε το σιρόπι με την βοήθεια μιας κουτάλας γιατί αν το ρίξουμε γέρνοντας την κατσαρολίτσα θα χαλάσει το κέικ σε εμφάνιση .

 Πως φτιάχνουμε  βουτυρόγαλα 
Μπορούμε να το φτιάξουμε με 2 τρόπους αν δεν βρούμε εύκολα έτοιμο στο Σούπερ μάρκετ το αποτέλεσμα είναι το ίδιο . διαλέξτε όποιον σας βολεύει πιο πολύ .
1ος τρόπος
 Ανακατεύομαι 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ ή φρέσκο γάλα πλήρες με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού! Αφήνουμε το 20 λεπτά και το βουτυρόγαλα είναι πανέτοιμο για χρήση!
2ος τρόπος
 Ανακατεύομαι 1 φλιτζάνι γιαούρτι με ¼  φλιτζάνι φρέσκο γάλα πλήρες. Αφήνουμε  το 20 λεπτά και το βουτυρόγαλα είναι έτοιμο για χρήση!


Τυροκαυτερή ,το ορεκτικό που αρέσει !!!



ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό μαλακή φέτα
3-4 πιπεριές  πράσινες καυτερές. [κέρατο]
μερικές κουταλιές σούπας καλό ελαιόλαδο.
ελάχιστο αλάτι.
ελάχιστο τριμμένο κόλιανδρο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καψαλίζουμε τις πιπεριές να μαυρίσει η φλούδα τους και τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε  τα σπόρια τους.
Τις περνάμε από το μπλέντερ μαζί με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο να γίνουν πολτός.
Σε μεγάλο μπολ,ανακατεύουμε δυνατά την φέτα μας με πιρούνι η αυγοδάρτη με το χέρι πάντα να γίνει πηχτή.
Προσθέτουμε τον πολτό πιπεριάς και ανακατεύουμε,προσθέτουμε και λίγο αλάτι .
Σερβίρουμε στο πιατελάκι με φρεσκοκομμένη πιπεριά πασπάλισμα με κόλιανδρο και ελίτσα .
Θαυμάσιο ορεκτικό για το τραπέζι μας !!!



Το γρήγορο νόστιμο παγωτάκι με το υπέροχο δικό μας γλάσο σοκολάτας !!

Yλικά

250 γραμμ.   φυτική σαντιγί 
400 γραμμ.  ζαχαρούχο γάλα  
410 γραμμ.  γάλα εβαπορέ  
1  βανίλια

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ την φυτική συνταγή και την χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει σε δυνατή ταχύτητα τουλάχιστον για 5 λεπτά,
Σιγά σιγά και χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα .
Σιγά σιγά και πάλι χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ αλλά με χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε και το εβαπορέ γάλα και την βανίλια.
Βάζουμε το παγωτό δε πλαστικό δοχείο να κλείνει καλά ,κι ακόμα καλύτερα σε σιδερένιο δοχείο ,πάνα κλειστό καλά και το βάζουμε στη κατάψυξη για 1 ώρα,
Το βγάζουμε από την κατάψυξη και με μίξερ χειρός μέσα στο δοχείο το ξαναχτυπάμε για 5 λεπτά ακόμα ,Το διατηρούμε στην κατάψυξη .
Σερβίρουμε με το πανεύκολο σιροπάκι σοκολάτας που θα φτιάξουμε που θα σας πώ παρακάτω και πασπαλίζουμε  με τριμμένο αμύγδαλο και πιο οικονομικά με τριμμένο μπισκοτάκι.

Γλάσο Σοκολάτας σπιτικό

200 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ νερό
100 γραμ .κακάο [σκόνη ]
2 βανίλιες σκόνη
λίγο αλάτι στην μύτη του κουταλιού γλυκού.

Εκτέλεση


Βάζουμε την ζάχαρη ,το νερό , το αλάτι ,βανίλια σε κατσαρολάκι να βράσουν ,Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και το κακάο ,ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς σε πολύ σιγανή φωτιά για 5 λεπτά.Το αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει ,κι είναι έτοιμο για να γαρνίρομαι  σε γλυκά η παγωτά .
Το χρησιμοποιούμε και ζεστό και κρύο.
Το βάζουμε σε μπουκάλι η βάζο ,και το φυλάσσουμε στο ψυγείο να γαρνίρομαι το παγωτό μας η τα γλυκά μας .





Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Κολοκυθάκια τραγανά-τραγανά!!

YΛΙΚΑ
 Οσα κολοκυθάκια θέλετε [εδώ χρησιμοποίησα 2 στρογγυλλά]
λάδι [κατά προτίμηση ηλιέλαιο]
αλάτι
αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια  σε σχήμα όπως τις τηγανιτές πατάτες  [μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε η,στρογγυλλά ,η τα κανονικά κολοκυθάκια]
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να ιδρώσουν .
Σε μία νάυλον καθαρή σακούλα βάζουμε αλεύρι ,ρίχνουμε μέσα τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε  να πάει παντού το αλεύρι .τα τινάζουμε και τηγανίζουμε στο καυτό λάδι ΄.Τα βάζουμε σε πιατέλα όταν τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι .Γίνονται πετανόστιμα ,δοκιμάστε τα !!


Σημείωση
Τα αφήνουμε να ιδρώσουν γιατί κατ αυτόν τον τρόπο κολλάει το αλεύρι επάνω τους  και κατά το τηγάνισμα γίνονται πολύ τραγανά!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Μύδια σαγανάκι.


Υλικά

500 γρ. ψίχα από μύδια και διάφορα άλλα θαλασσινά (χτένια, γυαλιστερές, κυδώνια, γαρίδες)
2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
60 ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κ. σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
7 ντοματίνια ολόκληρα χαραγμένα
60 ml κρασί
240 ml ζεστό νερό 
αλάτι -πιπέρι 



Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα όστρακα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, τα βουρτσίζουμε προσεκτικά και κόβουμε τα γένια από τα μύδια.
 Βάζουμε στο σαγανάκι-τηγγανάκι  τα μύδια και ότι υπόλοιπα  όστρακα,
 ρίχνουμε από πάνω τους  ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε καλά και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
 Τα βγάζουμε από το σαγανάκι και πετάμε όσα όστρακα δεν άνοιξαν.
 Αν θέλουμε καθαρίσζυμε τα όστρακα, κρατάμε τη ψίχα και πετάμε το κέλυφος τους.
Σκουπίζουμε το σαγανάκι με χαρτί κουζίνας αφού πρώτα αδειάσουμε τα μύδια σε ένα σκεύος και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο , σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από τα θαλασσινά και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει. Τότε προσθέτουμε τα θαλασσινά και το τυρί και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, να δέσουν με τη σάλτσα, φροντίζοντας να μην ανακατεύουμε έντονα για να μη διαλυθούν τα μύδια. Αποσύρουμε το σαγανάκι από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Σημείωση
 Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα όστρακα, τα ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου , τα ξεπλένουμε καλά και τα βυθίζουμε  σε ένα μπολ, με 1-2 κουταλιές ξίδι και νερό και τα αφήνουμε 10 λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε.
Αν βάλουμε και γαρίδες τις σοτάρουμε στην αρχή μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε με το κέλυφος τους,  τα αχνίζουμε με κρασί και δεν βάζουμε νερό .

Γαρίδες βραστές ή ψητές με λαδολέμονο.

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Υλικά 

1 κιλό γαρίδες ολόκληρες
5 . σoύπας  ελαιόλαδο
Χυμός από ½ λεμόνι
1 κυτ.. σούπας. μουστάρδα
2 κουτ. σούπας  μαϊντανό
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κρίκο πιπεριάς ψημένης για κάθε πιάτο
πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε τις γαρίδες. Τις βράζετε σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 8΄.
 Τις σουρώνετε.
Αφαιρείτε το κέλυφος.
 Χτυπάτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα. Προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε τις γαρίδες,βάζετε στην μέση την πιπεριά ψιλοκόβετε το μαιντανό,
 τον σκορπίζετε επάνω στις γαρίδες .Σερβίρετε.
Σημείωση
Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα και αποτελούν καλή πηγή σεληνίου, ενός πολύ ισχυρού αντιοξειδωτικού. Μας προσφέρουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες ιωδίου και σιδήρου. Αξιόλογη είναι και η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο, που μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.


Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Σοκολατάκια με 3 υλικά ΜΟΝΟ !!



 Yλικά
2 πακέτα μπισκότα oreo  το ένα με γέμιση σοκολάτα ,το άλλο με λευκή γέμιση
1 τυρί κέρμα τύπου Φιλαδέλφειας
2 σοκολάτας των 125 γραμ κουβερτούρα μαύρη , γάλακτος κατά προτίμηση.


 Εκτέλεση

Βάζουμε τα μπισκότα σε κομματάκια στο μούλτι ,η στο μίξερ και τα θρυμματίζουμε .
Τα βάζουμε σε μπολ,προσθέτουμε μέσα το τυρί κρέμα και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά.
Τα πλάθουμε σε μπαλάκια σαν κεφτεδάκια λίγο μεγαλύτερα .
Τα βάζουμε στο ψυγείο .
Σε μπαίν μαρί λιώνουμε τις σοκολάτες .
Παίρνουμε τα μπαλάκια τα κυλάμε μέσα στην λιωμένη σοκολάτα  και τα ακουμπάμε επάνω σε λαδόκολλα να παγώσουν .Διατηρούνται στο ψυγείο ,έχουν φανταστική γεύση ,οικονομικά και γρήγορα

Σημείωση
Για πιο οικονομικά μπορούμε να τα φτιάξουμε και με μπισκότα πτί μπέρ,η Μιράντα.


Κορμός σοκολάτας με πλούσια γέμιση !!




Για το μπισκουί
◾160 γραμμαρια ζαχαρη αχνη κοσκινισμενη
◾60 γραμ.ζαχαρη κρυσταλλικη
◾2 βανιλιες
◾180 γρ.ασπραδια αυγων, περιπου απο 6-8 αυγα αναλογα το μεγεθος, ζυγιστε τα να ειναι ακριβως 180 γραμμ.
◾160 γραμ. σκονη φουντουκιου. τριβετε στο μουλτι φουντουκια μεχρι να γινουν σκονη και ζυγιζετε την ποσοτητα που θελομε



Κρέμα
◾200 γρ, κουβερτουρα με 55% κακαο
◾300 γραμ, νουτελα
◾500 γραμ. Κρεμα γαλακτος, χτυπημενη σε παχυρευστη μορφη οχι σε σαντιγυ.να ειναι λιγο πυκνη αλλα οχι σαντιγυ

Επικάλυψη
◾500 γραμ. κρεμα γαλακτος χτυπημενη σε σαντιγυ με δυο βανιλιες




Οδηγίες

1. Για την κρέμα: Ετοιμαζομε πρωτα την κρεμα να παγωνη στο ψυγειο. Χτυπαμε πρωτα τα 500 γραμ κρεμας γαλακτος με μια δυο βανιλιες σε παχυρευστη μορφη, οχι σαντιγυ και την βαζομε στο ψυγειο.
2.Λιωνουμε σε μπαιν μαρι την κουβερτουρα. Όταν λιωση την κατεβαζομε, την ανακατευομε με μαριζ, κι οταν η θερμοκρασια φταση στους 50 βαθμους, αυτο το βλεπομε με θερμομετρο, αν δεν εχομε θερμομετρο βαζομε το δαχτυλο μας να ειναι ζεστη αλλα οχι να μας καψη, τοτε ενσωματωνομε μεσα την νουτελα και ανακατευομε με μαριζ να ενσωματωθει καλα. Ριχνομε μεσα και την κρεμα γαλακτος που ειχαμε στο ψυγειο και την ενσωματώνουμε απαλα με μαριζ να γινη ενιαιο σοκολατενιο μιγμα. Βαζομε στο ψυγειο μεχρι να την χρειαστουμε.
3.Για την Επικάλυψη: Χτυπηστε την κρεμα γαλακτος με τις βανιλιες μεχρι να εχετε σαντιγυ. Βαλτε στο ψυγειο κι αφηστε την πολλες ωρες να σφιξη. Μετα μπορειτε να την ξαναχτυπησετε λιγα δευτερολεπτα να ξανααφρατεψη. Βαλτε την σε σακουλα με κορνε και γαρνιρετε το γλυκο σας .
4.Για το Μπισκουί; Αναψτε τον φουρνο στους 180 βαθμους. Ντυστε με αντικολλητικο χαρτι ενα μακροστενο ταψι τυπου πυρεξ. Καντε τα φουντουκια σκονη και παρτε 160 γραμμ.
5.Ξεκινηστε να χτυπατε σε μετρια ταχυτητα τα ασπραδια με την κρυσταλικη ζαχαρη και την βανιλια, θα σας παρη περιπου 15 λεπτα να εχετε μια αφρατη σφιχτη μαρεγκα. Ριξτε μεσα και την αχνη, χτυπωντας παντα, αφου την παρη και γινη μια γυαλιστερη μαρεγκα σταματηστε το χτυπημα και ριξτε μεσα την σκονη φουντουκιου, ανακατεψτε καλα με μαριζ ( σπάτουλα) και βαλτε το μιγμα στο ταψακι που ετοιμασατε. Ψηστε για 30΄. Αφου ψηθη βγαλτε το απο τον φουρνο και μαζι με το αντικολλητικο χαρτι βαλτε το σε μια σχαρα να κρυωση.
6.Συναρμολόγηση του γλυκού: Ντυστε με μεμβρανη μια μακροστενη φορμα κεικ μεγαλη. Η μεμβρανη να προεξεχη απο γυρω γυρω. Βαλτε λιγη κρεμα σοκολατενια στον πατο ισα να καλυψη καπως τον πυθμενα, λιγη.
7.Κοψτε το μπισκουι σε τρια μερη και κανονιστε να ειναι στενοτερα απο την φορμα. Θελομε να ειναι μεσα και να ειναι ολο το γλυκο καλυμενο με κρεμα. Βαλτε λιγη κρεμα, βαλτε αλλο ενα κομματι, βαλτε την μιση κρεμα, βαλτε και το τελευταιο κομματι, στρωστε ομορφα απο πανω και την υπολοιπη κρεμα. Σκεπαστε με την μεμβρανη που προεξεχει και βαλτε καταψυξη να στερεοποιηθη.
8.Οταν μπορειτε να την βγαλετε απο την φορμα, αναποδογυριστε στην πιατελα που θα σερβιρετε, τραβηξτε με προσοχη την μεμβρανη και διακοσμειστε με την αγλυκη σαντιγυ που ειχατε στο ψυγειο.

Ραβανί με ινδική καρύδα !!

Yλικά για ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί η το μεγάλο μακρόστενο ταψί pyrex

6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια τα οποία χτυπάμε σε μαρέγκα με λίγη από την ζάχαρη της συνταγής
1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό (500 γρ)   180 γρ, λευκή κουβερτούρα λιωμένη σε Μπεν Μαρί χλιαρή, μισό πακέτο σιμιγδάλι ψιλό η βάλε ενάμισι πακέτο χοντρό
250 γρ ινδική καρύδα
2 φακελάκια Μπέγκιν η 2 κουταλάκια γλυκού γεμάτα
4 βανίλιας η τα σποράκια από μια ράβδο φυσικής βανίλιας αν βάλετε φυσική βανίλια μην βάλετε ξύσμα
400 γρ γιαούρτι πρόβειο,αυτό με την πετσούλα την οποία αφαιρούμε,αν δεν έχετε βάλτε στραγγιστό
2 κούπες καλαμποκέλαιο(όταν λέμε κούπες εννοούμε τις κούπες ζαχαροπλαστικής)
ξύσμα περγαμόντο η λάιμ η λεμονιού.εγώ βάζω περγαμόντο που έχω φυλάξει στην κατάψυξη σε παγοθήκες και αφού παγώσουν τις βάζω σε σακουλάκι και ένα κυβάκι είναι αρκετό για μιά δόση γλυκού
3-4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο γάλακτος για την επάλειψη μετά το ψήσιμο και πριν το σιρόπιασμα

 Σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη 4 κούπες νερό 2-3 ξυλάκια κανέλας  1 κομμάτι αστεροειδής γλυκάνισος
Τα βράζομαι όλα μαζί για 10 λεπτά και το αφήνομε να κρυώσει.

 Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη ν ασπρίσουν και να αφρατέψουν.προσθέτομαι τα αρώματα  το γιαούρτι,καλαμποκέλαιο, σιμιγδάλι Μπέγκιν καρύδα  τα ασπράδια και τελευταία την σοκολάτα.ομογενοποιούμε τα υλικά να έχομε απαλή ζύμη και την στρώνομε σε καλά λαδωμένο ταψί. ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο 200c 35-40 λεπτά θα δείτε να ροδίση καλα. Βγάζομε από τον φούρνο και το πινελώνομε με το λιωμένο βούτυρο. μετά ρίχνω με ένα κουτάλι σιγά σιγά το σιρόπι μην σας φανεί πολύ θα το πάρει όλο. Αφήνω να τραβήξει το σιροπι.αν θέλομε γαρνίρομε με αμυγδαλάκι φιλέ η με ινδική καρύδα.σερβίρομε με μια μπάλα παγωτό καιμάκι.
Καλή επιτυχία!
Σημείωση
Αν δεν σας αρέσει  η ινδική καρύδα μπορείτε να αντικαταστείσετε με 250 γρ,σιμιγδάλι ψιλό.
πηγή

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

CHEESE CAKE Mπακλαβάς !! Απίστευτη η γεύση του !!!

 


Υλικά για ταψι 24-26 εκατοστά
 6 φύλλα κρούστας
200 γραμ καρύδια τριμμένα στο μουλτι
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
130 γρ. βούτυρο lurpak λιωμένο



Κρέμα
600 γρ.τυρί κρέμα
300 γραμ γιαούρτι στραγγιστά
170 γρ, ζάχαρη
3 αυγά
3 κάψουλες βανίλιας σε σκόνη η 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα ενός λεμονιού (δεν το λέει η συνταγή,όμως ταιριάζει πολύ στην κρέμα



Σιρόπι
1 και ακόμα 1/2 κούπα ζάχαρη
1 και 1/2  κούπα νερό
250 γραμ μέλι

 Εκτέλεση Σιρόπι
Ετοιμάζομαι πρώτα το σιρόπι/βράζομαι την ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά περίπου κατεβάζομαι από την φωτιά και ρίχνω  μέσα το μέλι, ανακατεύω κι αφήνω να κρυώσει.







Κρέμα
Ανακατεύω σε μπολ το τυρί κρέμα,το ξύσμα ,την βανίλια,το γιαούρτι και την ζάχαρη χτυπώντας καλά να διαλυθεί τελείως το τυρί και να γίνει κρεμωδες.ρίχνω ένα ένα μέσα  ανακατεύοντας και
προθερμαίνω τον φούρνο στους 160 βαθμούς ετοιμάζω το φύλλο βουτυρώνω καλά με το πινέλο την φόρμα μου
ετοιμάζω το φύλλο ανοίγω τα φύλλα στον πάγκο εργασίας μου και βουτυρώνω το μισό,το σκεπάζω με το άλλο μισό,βουτυρώνω κι απέξω και τοποθετώ στην φόρμα μου,να καλύψει τον πάτο και να περισσεύει το υπόλοιπο από έξω,καλύπτω έτσι περιμετρικά όλο το ταψάκι μου,και τα φύλλα να προεξέχου απο όλες τις μεριές.ρίχνω μέσα την κρέμα,την στρώνω με μια σπάτουλα σιλικόνης να είναι ομοιομορφη,



Μείγμα καρυδιού
Ανακατεύω τα καρύδια με την κανέλα,εγω εβαλα και λίγο γαρύφαλο με το αλάτι και ρίχνω στο μείγμα 2 κουταλιές της σούπας από το σιρόπι που ετοίμασα.τα ανακατεύω καλά να υγρανθούν, και σκορπίζω ομοιόμορφα τα 2/3 του μείγματος.δηλαδή να περισσέψουν 2-3 κουταλιές μίγμα που θα το βάλομε απο πάνω αφού ψηθεί.
Αρχιζω και σκεπαζω ενα ένα τα φύλλα που περίσσευαν από έξω και τα πιάνω με τέτοιο  τρόπο να σχηματίσω πουγκί,στρίβω ελαφρά τις άκρες που περισσεύουν και βάζω τον φούρνο στους 160 ,ο οποίος είναι προθερμασμένος και ψήνω για 1 ώρα ακριβώς,αφού βουτυρώσω κι από πάνω το γλυκό με το υπόλοιπο βούτυρο,αν δεν σας εχει περισσέψει  βούτυρο λιώστε λίγο ακόμα στο κατσαρολάκι.
Αφου ψηθεί το γλυκό,το αφήνομε  να κρυώσει  τελείως 3-4 ωρες, πασπαλίζοντας απο πάνω το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού που σας είχε περισσέψει.
Μετά που θα είναι κρύο το γλυκό,ζεσταίνετε καλά το σιρόπι,μην το βράσετε να το ζεστάνομε μόνο  και περιχύνομε με μια κουτάλα σιγά και προσεκτικά.
Αφήνομε να τραβήξει το σιρόπι  και οχι στο ψυγειο μεχρι να πιεί το σιρόπι του.Καλή επιτυχία !!




Δεχόμαστε παραγγελίες πάσης φύσεως
Συνταγή από Roula's sweet corner


Γαλακτομπούρεκο της Ρούλας σε ταψί & ατομικά φανταστικό!!!


Υλικά για μικρό ταψάκι

1/2 κιλό φύλλο κρούστας τύπου Βηρυτού η φρέσκο φύλλο κρούστας
 250 γρ.βούτυρο γάλακτος(εγώ χρησιμοποιώ lurpak)

Κρέμα
 1 λίτρο φρέσκο γάλα η 300γρ.κρέμα γάλακτος και 700γρ φρέσκο γάλα
 1 κλωναράκι φυσική βανίλια,την οποία σχίζουμε με το μαχαίρι ,βγάζουμε τα σποράκια και τα ρίχνουμε στο γάλα που θα βράσουμε μαζί με το φασόλι της βανίλιας η ξύσμα λεμονιού η 2-3 βανίλιας σε κάψουλα
2 αυγά,
 4 κρόκοι αυγών
160 γρ.ζάχαρη
80 γρ.κόρν φλάουρ
 1 γεμάτη κουταλιά από το βούτυρο της συνταγής

 Σιρόπι

2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερόφλουδα λεμονιού
λίγο χυμό λεμονιού (από μισό μικρο λεμόνι)



Εκτέλεση

 Σιρόπι.

 Φτιάχνω πρώτα το σιρόπι Από την στιγμή που θα βράση 10 λεπτά,αφαιρώ την φλούδα λεμονιού,αφήνω να κρυώσει

 Κρέμα

 Σε ένα κατσαρολακι βάζω το γάλα μείον 1 ποτήρι που το κρατάμε ,την κρέμα γάλακτος αν την χρησιμοποιήσουμε,την βανίλια,σπορακια και φασόλι και βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ερθει στο σημείο βρασμού,δηλαδή να καψει ακριβώς πριν αρχίσει να φουσκώνει.εν τω μεταξύ σε μια άλλη μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζω το κορν φλάουρ και την ζάχαρη, τα ανακατεύω με τον αυγόδαρτη,αυτό το κάνουμε για να μην κομπιάζει το κορν φλάουρ,χτυπάμε τα αυγά με τους κρόκους και τα ρίχνουμε μέσα.ανακατεύομαι καλά με το σύρμα να γινη μια κρεμωδης υφή.προσθετομε και το ποτήρι το γάλα που ειχαμε αφησει στην ακρη, ανακατεύομαι να εχομε ένα λειο χυλο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα ανακατεύοντας ζωηρά και βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει . Μόλις δούμε οτι σφίγγει ,κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουτάλια το βούτυρο ανακατεύομαι να ενσωματωθεί και να λιώσει.σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην κρέμα και αφήνουμε. λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Παίρνουμε ένα ταψί στο μέγεθος του μεγάλου παραλληλόγραμου pyrex. ανοίγουμε τα φύλλα μπροστά μας. Παίρνουμε ένα ένα φύλο και αφού το βουτυρόσωμε καλά στρώνουμε 6-7 φυλλα με τις άκρες να προεξέχουν από όλες τις μεριές του ταψιού. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα σκεπάζουμε ένα ένα τα φύλλα βουτυρώνοντας τα να σκεπαστεί η κρέμα. Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα διπλωμένα στην μέση να μην προεξέχουν από το ταψί,βουτυρωνοντάς τα. βουτυρώνουμε και από πάνω και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για μισή ώρα να παγώσει να μπορέσουμε να το χαράξουμε. προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο,χαράσουμε τετράγωνα κομμάτια αλλά όχι μέχρι κάτω. Ψήνουμε στους 180 για μισή ώρα και χαμηλώνουμε στους 160 για άλλη μισή ώρα να ροδίσουν τα φύλλα και να φουσκώσουν Βγάζουμε αφήνουμε 2-3 λεπτά και με κουτάλα προσεκτικά το σιροπιάζουμε.αφήνουμε να μείνει να τραβήξει χωρίς να το σκεπάσουμε.


 Γαλακτομπουρεκάκια ατομικά

 Η συνταγή ειναι η ίδια. Παίρνουμε τα φύλλα τα ανοίγουμε μπροστά μας με την μακριά πλευρά τους πρός εμάς,τα κόβουμε στα τρία κάθετα.τα κάνουμε στοίβα. Βουτυρώνομε ένα ένα φύλλο,βάζουμε 1 κουταλιά κρέμα στην άκρη προσέχοντας να αφήσουμε περιθώριο στις δυό άκρες.ρολάρουμε και όταν φτάνουμε στην μέση διπλώνουμε πρός τα μέσα τις άκρες και τοποθετούμε στο ταψί με την ένωση πρός τα κάτω,δεν τα στριμώχνουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα.μόλις ροδίσουν και φουσκώσουν βγάζομε απο τον φούρνο και σιρόπιασομε ως ανωτέρω Υλικά για το μεγάλο ταψί του φούρνου Θα χρειαστούμε δυο πακέτα φύλλο Βυρηττού η ένα κιλό φρέσκο από τα μαγαζιά που πουλάνε αυτού του είδους τα φυλλα, 500 γραμμάρια βούτυρο από το οποίο τα 150 γραμ, θα τα βάλουμε στην κρέμα οταν την κατεβάσουμε.

  Κρέμα

 2,5 λίτρα φρέσκο γάλα
, 1 συσκευασια κόρν φλάουρ,
 1.5 κούπα ζάχαρη
, 4 κρόκοι ,
6 αυγά ολόκληρα,
 3 βανίλιας η ένα κλωνάρι μεγάλο φυσική βανίλια,
χυμό ενος λεμονιού,ξύσμα λεμονιού
 150 γραμ,φρέσκο βούτυρο από το βούτυρο της συνταγή,δηλαδή αφαιρούμε από τα 500 γρμ τα 150 και τα ρίχνομαι στην κρέμα όταν την κατεβάσουμε.




Εκτέλεση

 Εκτέλεση είναι η ίδια όπως ανωτέρω. Βάζουμε τα μισά φύλλα πάνω τα μισά κάτω,βουτυρωμένα φυσικά και ψήνουμε 200 βαθμούς μέχρι να ροδίση καλά και να ανασηκωθούν τα φυλλα τα πανω περίπου μια ώρα και..ανάλογα με τον φούρνο σας. Σιρόπι. 700 γρ ζάχαρη 800 γρ,νερο χυμό ενος λεμονιού,φλούδα λεμονιού,ένα ξύλο κανέλας. Κάντε σιροπάκι μέτριο να έχει δέσει κάπως μην το κάνετε νερουλό,βράστε το 15 λεπτά περίπου.αφήστε το να κρυώσει καλά πολύ καλά και σιροπιάστε με κουτάλα το καυτό γαλακτομπούρεκο σιγά σιγά.Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη .

Καραμέλα & σοκολάτα -Μοναδικό σε γεύση!!!

Υλικά 
 1 1/4 φλυτζάνια (160 γρμ.) αλεύρι
1/4 φλιτζανιού  αλεσμένα αμύγδαλα
 1/4 φλιτζανιού (30γρμ) σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
 1/4 φλιτζανιού (50γρμ) ζάχαρη
 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
110 γραμ.κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
 Εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
 1 αυγό
 1-2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

 Καραμέλα

  1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2φλιτζάνι  κρέμα γάλακτος
5 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι



 Ganache Σοκολάτα

1/2 φλιτζάνι  κρέμα γάλακτος
120 γραμ  ημίγλυκη σοκολάτα τεμαχισμένη σε κομμάτια



 Γαρνιτούρα

 κρυσταλλικό  αλάτι της θάλασσας [προαιρετικό ]

 Εκτέλεση
 Προετοιμάστε το γλυκό ζύμη.

 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με αλεσμένα αμύγδαλα, σκόνη κακάο, ζάχαρη και αλάτι.
 Αναμειγνύουμε το βούτυρο στο μείγμα αλευριού, χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ζύμης, ένα πιρούνι ή ένα μίξερ, μέχρι το μείγμα να γίνει σχηματίσει ψίχουλα.
 Προσθέστε το εκχύλισμα αυγών και βανίλιας και ανακατεύουμε.
 Προσθέτουμε το νερό και το ανακατεύουμε μέσα στη ζύμη. Τυλίγουμε την ζύμη με μία πλαστική μεμβράνη, την πλάθουμε σε έναν δίσκο και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή όλη την νύχτα
Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ή πάνω στο πλαστικό περιτύλιγμα ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο με περίπου 4 εκατοστά να εξέχουν από τις πλευρές της ταρτιέρας που θα την βάλουμε. Σηκώνουμε την ζύμη και την τοποθετούμε σε μία λαδωμένη ταρτιέρα 25 εκατοστών. Την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν το ψήσιμο.
Στρώνουμε μία λαδόκολλα στην επιφάνεια αφού πρώτα τις κάνουμε ελαφρά τσιμπήματα με πιρούνι στη  ζύμη και ρίχνουμε ρύζι,η ξερά φασόλια
 Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C. Αφαιρούμε τα φασόλια,η ρύζι  και την λαδόκολλα. Το βάζουμε πάλι στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά. Αφήνουμε την ψημένη τάρτα  να κρυώσει πριν την βγάλουμε από την ταρτιέρα.

 Προετοιμάστε την καραμέλα.

 Τοποθετήστε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μέσο βαρύ πάτο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα, και μαγειρεύουμε χωρίς να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να παίρνει ένα χρώμα καραμέλας.Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος θα αρχίσει να αφρίζει για λίγο.
Μαγειρεύουμε για περίπου 1 με 2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να γίνει λείο το μίγμα..Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο,και το αλάτι ανακατεύοντας να γίνει λείο το μείγμα.
Περιμένουμε να κρυώσει η καραμέλα και την ρίχνουμε πάνω στην ψημένη τάρτα  το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να παγώσει και να σταθεί.

  Ganache Σοκολάτα

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα. Όταν η κρέμα αρχίσει να βράζει, την βγάζουμε από τη φωτιά και την περιχύνουμε πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα. Την αφήνουμε να καθίσει ένα λεπτό, στη συνέχεια, την ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία.
Ρίχνουμε τη σοκολάτα ganache πάνω από την καραμέλα. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και την βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 2-3 ώρες πριν από το σερβίρισμα.  Πασπαλίζουμε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και σερβίρουμε.Ρίχνουμε από πάνω για γαρνιτούρα λίγο κρυσταλλικό αλάτι θάλασσας .



    Ελιόψωμο Παραδοσιακό Ηπειρώτικο !!



    Υλικά:
    • 1 κιλό αλεύρι.
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
    • 3/4 του φλυτζανιού λάδι ελαιόλαδο.
    • 1 κούπα ελιές ψιλοκομμένες
    • 30 γραμμάρια νωπή μαγιά
    • Χλιαρό νερό όσο πάρει

    Εκτέλεση:
    Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι , νερό , το αλάτι , και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και ρίχνουνουμε την μαγιά , αφού την τρίψουμε στα χέρια.Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα μας και προσθέτουμε το λάδι.Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο με δυνατές κινήσεις και τραβήγματα.Βάζουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπωλ την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για ένα τέταρτο περίπου. Προσθέτουμε τις ελιές και ξαναζυμώνουμε την ζύμη.Την βάζουμε σε φούρνο που τον έχουμε προθερμάνει για 30΄λεπτά στους 50 βαθμούς και τον έχουμε σβήσει.Αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη περίπου μια ώρα.Την βγάζουμε και την χωρίζουμε σε 3-4 κομμάτια και φτιάχνουμε καρβελάκια στρογγυλά ή μακρόστενα. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα και τα χαράζουμε.Τα βάζουμε στον φούρνο για να φουσκώσουνε ελαφρά για 20' . Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις περίπου για 40 λεπτά μέχρι ροδίσουν.
    Καλή σας όρεξη!
     Συνταγή του κ Κώστα απο το Πωγώνι.