Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Πλαστός παραδοσιακή συνταγή !!


Παραδοσιακή από Φάρσαλα
Υλικά
Ενάμιση λίτρο νερό,
αλάτι,
1 γιαουρτάκι
καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σκληρό ( ότι θέλουμε) όσο πάρει να γίνει πηχτός χυλός
Τι κάνουμε 
Αδειάζουμε το μισό χυλό σε βουτυρωμένο ταψί και τον απλώνουμε να πάει παντού.

 Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Ετοιμάζουμε και τα λάχανα τα οποία είναι

500 γραμ σπανάκι,
3 πράσα,
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα,
1 ματσάκι τσουκνίδα
1 ματσάκι σέσκουλο, τριμμένα πλυμένα και στραγγισμένα καλά
Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε αλάτι,μισό κιλό τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι,1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο και μισή κούπα λάδι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα στρώνουμε πάνω στο χυλό.
Σκεπάζουμε τα λάχανα με τον υπόλοιπο χυλό ρίχνουμε και άλλη μισή κούπα λάδι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να κοκκινίσει καλά.
Συνταγή Μina Papa 

Μπισκοτάκια καρπούζι !!


Υλικά
375γρ. Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450γρ. νισιστε
210γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
 1 πρέζα αλάτι
ξύσμα ενός λεμονιού
χρώματα ζαχαροπλαστικής πράσινο-κόκκινο σταγόνες κουβερτούρας





Εκτέλεση
Χτυπάω στο μίξερ το Βιτάμ με την άχνη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτω τα αυγά το αλάτι τη βανίλια το ξύσμα χτυπάω λίγο ακόμη και προσθέτω το αλεύρι με το νισιστέ όλο μαζί ζυμώνω για 2 λεπτά.
Αδειάζω τη ζύμη πάνω στον πάγκο και τη χωρίζω σε 2 ίσια κομμάτια.
Το ένα κομμάτι το χρωματίζω κόκκινο και το κάνω ένα χοντρό μπαστούνι το τυλίγω σε μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
Το άλλο κομμάτι το ξαναχωρίζω πάλι στα 2 και το ένα το χρωματίζω πράσινο και το άλλο το αφήνω όπως είναι.Τα τυλίγω και αυτά με μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο 1 ώρα.


Περισσότερες συνταγές εδώ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Όταν περάσει η ώρα τα βγάζω και ανοίγω σε λεπτό φύλλο το χρωματιστό κομμάτι και το τυλίγω γύρω  από την κόκκινη ζύμη με τα ανοίγω και το πράσινο και το τυλίγω και αυτό γύρω -γύρω.
Κόβω σε λεπτές φέτες το ρολό της ζύμης και μετά τις φέτες τις ξανακόβω στη μέση.
Βάζω επάνω σταγόνες κουβερτούρας τα βάζω σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω-κάτω για 10 λεπτά. Βγαίνουν 50 κομμάτια.
Συνταγή Μina Papa 

Σοκολατόπιτα!!

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ κακάο
1/2 κούπα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανέλα
1 κ.σ ξύδι
 1 κ.γ κοφτό σόδα
 5 κ.σ σπορέλαιο
1 κούπα νερό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κακάο
1/2 κούπα νερό
1 κ.σ μαργαρίνη
2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)
1 κ.γ γλυκόζη ή χυμό λεμονιού
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Ανακατεύω με ένα πηρούνι όλα τα υλικά για το κέικ.Δεν χτυπάω με μίξερ.Αδειάζω το μίγμα σε μικρό ταψακι με το μίγμα να είναι 1,5 εκ.πάχος και ψήνω στους 180 για 30-35 λεπτά περίπου.Μη το παραψήσετε! -Βραζω όλα τα υλικά για το σιρόπι 3-4λεπτά (προσοχή φουσκώνει πολύ στο βράσιμο)και προσθετω στο τέλος και το κονιάκ.Κόβω σε κομμάτια το ζεστό κέικ και περιχύνω με το ζεστο σιροπι.
Mina Papa

Κουλουράκια κανέλας σκέτη απόλαυση !!

 Υλικά
1 φλ. Ζαχαρη
1 φλ. Σπορέλαιο
1/2 κρασοπότηρο χυμό πορτοκαλιου
1/2 κρασοπότηρο αλυσιβα
1 σφηνάκι ρακί
1/2 κ.γ. Σόδα
1 1/2 κ.γ. Μπεκιν
1 κ.γ. Κανελα
1/2 κ.γ. Γαρύφαλο
Λιγο μοσχοκάρυδο
550 γρ. Αλευρι.


Εκτέλεση 
Ολα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε 
Ζύμη αρκετά μαλακή
Μη προσθέσετε αλεύρι γιατι θα σκληρύνουν.
Ψηνουμε για 20-25' στους 150 βαθμούς
Πασπαλιζουμε με κανέλα και ζάχαρη

Από ..Οι λιχουδιές της Εφης

Κέικ όλο σοκολάτα !!


Υλικά
1 κούπα τσαγιού αλεύρι Farin up
1 κοφτό κουτ,γλυκού μπέκιν πάουντερ 
1+1/4 κούπας Μερέντα ή Νουτέλα
2 αυγά
1 μασουράκι βανίλια σκόνη
1 πιατελάκι κοφτό του καφέ ζάχαρη άχνη 
λίγο κακάο για πασπάλισμα από πάνω 


Τι κάνουμε
Βάζουμε σε μπολ ζάχαρη με αυγά χτυπάμε για 3-4 λεπτά με μίξερ χειρός σε πολύ σιγανή ταχύτητα.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά τα ανακατεύουμε με το χέρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα βουτυρώνουμε μακρόστενη φόρμα ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς μέχρι να το δούμε να φουσκώσει και να ψηθεί ,περίπου 20 με 30 λεπτά ,το πασπαλίζουμε με κακάο προαιρετικά , Υπέροχο!!
Σημείωση 
Η συνταγή κυκλοφορεί στο internet , Την έφτιαξα με πολλές παρεμβάσεις την δεύτερη φορά .όπως..Αλεύρι farina μπέκιν βανίλια άχνη  και κακάο . 
Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Κουλουράκια -ψωμί-τηγανόψωμα -Ολα με μία ζύμη !!






Ξεκίνησα να φτιάξω κουλούρια Θεσ/νικης στην πορεία μου βγήκανε και τηγανόψωμα καταπληκτικά και τραγανά κουλούρια αλλά και πεντανόστιμο ωραίο φουσκωτό και αφράτο ψωμάκι !!Το μοιράζομαι μαζί σας είναι όλα εύκολα τέλεια και πολύ οικονομικά !!


Τι χρειαζόμαστε
500 γραμ αλεύρι σκληρό (το αγόρασα από τον φούρνο χύμα}
1 κιλό αλεύρι  για όλες της χρήσεις   (και αυτό από το φούρνο }
250 γραμ σουσάμι χύμα ( από τον φούρνο)
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού  κοφτό ζάχαρη 
χλιαρό νερό περίπου 2 ποτήρια νερού


Για το πασπάλισμα
Σουσάμι
1 μπολ με νερό μέχρι την μέση
1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική



Τι κάνουμε
Χρειαζόμαστε μίξερ με τους γάντζους .
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2  ποτήρια χλιαρό νερό μαζί και τα φακελάκια με την μαγιά  και το ανακατεύουμε να διαλυθουν  καλά.
 Αμέσως αρχίζουμε με το μίξερ να δουλεύει σε μέτρια ένταση να ρίχνουμε πρώτα ολο το σκληρό αλεύρι το αλάτι την ζάχαρη και μετά λίγο λίγο το αλεύρι γοχ προσθέτουμε μέχρι να δούμε ότι το ζυμάρι αρχίζει και ξεκολλάει και τυλίγεται στο γάντζο ,τότε σταματάμε και ελάχιστα ζυμώνουμε με το χέρι και ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι .
Θέλουμε να πετύχουμε ζύμη εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε την ζύμη με  μία πετσέτα και ανοίγουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με 200 ανάλογα τον φούρνο.


 Για τηγανόψωμα
Μόλις δούμε και φουσκώσει το ζυμάρι μας κόβουμε μπαλάκια τα πατάμε με το χέρι  να γίνουν τηγανίτες και ανάλογα ή τηγανίζουμε ή ψήνουμε [εγώ τηγανίζω είναι πιο ωραία] πασπαλίζοντας με φέτα η τυρί τριμμένο .Αν θέλουμε την ώρα που φτιάχνουμε την πιτούλα μία μία ζυμώνουμε και λίγο τυράκι μαζί  και γίνετε κάτι σαν τηγανοτυρόψωμο.




 Απίθανη γεύση !!!Τραγανά απ έξω αφράτα μέσα !


Για κουλούρια
Κόβοντας μπαλίτσες πλάθουμε κορδόνια λεπτά σαν το κουλούρι που αγοράζουμε [εγώ τα έφτιαξα χοντρά] και τα κάνουμε κυκλικά  να τα κλείσουμε
πατώντας την μία με την άλλη άκρη.
Αμέσως τα βουτάμε σε μπολ που έχουμε κοντά μας με το νερό που έχουμε διαλύσει μέσα και την ζάχαρη και αμέσως το κυλάμε μέσα στο μπολ που κι αυτό το έχουμε κοντά μας με το σουσάμι να πάει παντού σε όλο.
Στρώνουμε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να τα δούμε να πάρουν το χρυσοκίτρινο χρώμα και να έχουν ψηθεί.





 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Ψωμάκι
Λαδώνουμε ταψάκι η στρώνουμε με λαδόκολλα  μεγέθους όσο ένα μεγάλο καρβέλι.
Αδειάζουμε μέσα την ζύμη την ισιώνουμε και βουτάμε το χέρι μας στο νεροζάχαρο περνάμε χαϊδεύοντας όλη την επιφάνεια του ψωμιού να υγρανθεί και πασπαλίζουμε με σουσάμι να πάει παντού από πάνω και ψήνουμε .Καλή επιτυχία και τα τρία είναι υπέροχα !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
Με τα συγκεκριμένα υλικά βγήκανε 7 κουλούρια--7 τηγανόψωμα μεγαλούτσικα και 1 καρβέλι ψωμάκι!






Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Λεμονοκέικ το μοσχομυριστό !!!



Λαχταριστό κέικ με άρωμα και γεύση λεμονιού !!!

Υλικά
500 γραμ, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250  γραμ βούτυρο
1 κουτ, γλυκού μπέκιν πάουντερ
4-5 αυγά
ξύσμα από 2 λεμόνια
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
1 κεσεδάκι γιαούρτι

Σιρόπι
2 μέρη ζάχαρη
1+ 1/2 μέρος νερό
1 λεμόνι το ξύσμα
1 λεμόνι να είναι ζουμερό το χυμό του μόνο

Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Τι κάνουμε
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ .
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα -ένα.
Προσθέτουμε το ξύσμα το γιαούρτι και τέλος δουλεύοντας πάντα το μίξερ σε σιγανή ταχύτητα το αλεύρι.
 Βουτυρώνουμε αλευρώνουμε και αναποδογυρίζουμε τινάζοντας να φύγει το περιττό αλεύρι ένα ταψάκι 30 εκατ,η μία μακρόστενη φόρμα.
Αδειάζουμε το μείγμα το κουνάμε να γίνει ομοιόμορφο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να το δούμε να ροδίσει και να ξεκολλήσει από γύρω γύρω από το ταψάκι.
Αφήνουμε την λεμονόπιτα να κρυώσει εντελώς  και ετοιμάζουμε το σιρόπι .
Βάζουμε όλα τα υλικά και αφού ανακατέψουμε λίγο να λιώσει η ζάχαρη βράζουμε για 10 λεπτά.
Τρυπάμε την λεμονόπιτα διακριτικά με ´οτι λεπτό μυτερό έχουμε π.χ μία οδοντογλυφίδα εδώ κι εκεί σε όλη την επιφάνεια και με μία κουτάλα το σιροπιάζουμε με προσοχή να μην μας χαλάσει .Καλή όρεξη !!


 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ 




Μηλόπιτα καταπληκτική & γρήγορη !!


 Γρήγορη μηλόπιτα!! Η παρέα για  το καφεδάκι μας κι όχι μόνο -θα σας ενθουσιάσει η γεύση της σίγουρα !!Φτιάξτε την πανεύκολη οικονομική !!

Υλικά
4 μήλα κομμένα μικρά καρέ
200 γραμ βούτυρο
3 αυγά
1+1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού κοφτό κανέλα σκόνη
1 κούπα τσαγιού σταφίδες ξανθές  προαιρετικά εγώ δεν είχα και δεν έβαλα
500 γραμ αλεύρι φαρίν απ
1 κούπα γάλα εβαπορέ γάλα αραιωμένο
1 βανίλια σε σκόνη

 Ετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς 
Βάζουμε στην φωτιά ένα μεγάλο κατσαρολάκι και προσθέτουμε μέσα την ζάχαρη με το βούτυρο .

 Σε σιγανή φωτιά ανακατεύομαι με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να λιώσει
 Να γίνει ακριβώς έτσι και το αφήνουμε να περιμένει εκτός φωτιάς.

 Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το γάλα με την κανέλα και αυγά.Χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός
 Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο -ζάχαρη μαζί με το γάλα -αυγά
Έχουμε κόψει τα μήλα μας σε καρεδάκια και τα προσθέτουμε μέσα στο μείγμα.
 Εδώ προσθέτουμε αν (βάλουμε) τις σταφίδες προσθέτουμε και την βανίλια και συγχρόνως προσθέτουμε και λίγο λίγο το αλεύρι και με ένα κουτάλι ανακατεύομαι



 Αδειάζουμε το μείγμα σε αντικολλητικό ταψάκι .Αν δεν υπάρχει αντικολλητικό βουτυρώνουμε πρώτα και μετά αδειάζουμε την μηλόπιτα μας
 Περίπου σε 30 λεπτά ψήσιμο και είναι έτοιμη ..βυθίζουμε ένα μαχαίρι για να δούμε αν βγει καθαρό (το γνωστό μας τεστ) είναι έτοιμη .


Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη όλη την επιφάνεια .
 Σημείωση . Εδώ η ζάχαρη δεν είναι άχνη κατ´επιλογή μου ,βάζω στο μούλτι ή μπλέντερ λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και την δουλεύω για λίγο να γίνει σκόνη αλλά να κρατάει και λίγο μου αρέσει περισσότερο ..εσείς βάλτε άχνη .
Καλή επιτυχία και όρεξη !!
 Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ