Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Τουλουμπάκια Φανταστικά !!!!



Τουλουμπάκια της Βέφας 

Υλικά
1 1/2 κούπα αλεύρι δυνατό

2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό

1/2 κουταλάκι αλάτι

1 1/4 κούπας νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
6 αυγά
λάδι για τηγάνισμαγια το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι ή γλυκόζηγια το γαρνίρισμα
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το σιμιγδάλι. Βάλτε το νερό, τη ζάχαρη και το λίπος σε μια μικρή βαθιά κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. 
Μόλις αρχίσει να βράζει δυνατά, σβήστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα επάνω σ' αυτή. 
Ρίξτε μεμιάς το αλεύρι και ανακατέψτε γρήγορα μ' ένα ξύλινο κουτάλι, έως ότου γίνει ζύμη σφιχτή, που θα ξεχωρίσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και θα μαζευτεί σαν μπάλα γύρω από το κουτάλι.
 Αδειάστε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ κι αφήστε τη, να κρυώσει 8'-10'. Στο διάστημα αυτό, ετοιμάστε το σιρόπι. 
Ανακατέψτε σε μια κατσαρόλα τα υλικά και βράστε τα 5'. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. 
Χτυπήστε τη ζύμη με το γάντζο ζυμώματος και ρίξτε μέσα ένα-ένα τ' αυγά. Αφήστε κάθε αυγό να ενσωματωθεί καλά με τη ζύμη, πριν ρίξετε το επόμενο. Ρίξτε τόσα αυγά, όσα χρειάζονται, για να γίνει μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή, που να μην τρέχει.
 Σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο ή σε φριτέζα, κάψτε μπόλικο λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό καλαμποκέλαιο). 
Βάλτε τη ζύμη σε σακούλα με χοντρή μύτη σε σχήμα αστεριού και άνοιγμα 1 εκ. Πιέζοντας τη σακούλα, κόψτε με υγρό μαχαίρι κορδόνια ζύμης με μήκος 5 εκ. μέσα στο καυτό λάδι. 
Βάλτε τόσα, όσα χωράει η κατσαρόλα και πατώντας τα με τρυπητή κουτάλα, ώστε να καλύπτονται από το λάδι, αφήστε τα να ροδοψηθούν ολοτρόγυρα. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα κι ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσεια του λαδιού. 
Ρίξτε τα κατόπιν στο σιρόπι, αφήστε τα 5' και ύστερα βγάλτε τα σε πιατέλα. Πασπαλίστε τα με καρύδια. 
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, έως ότου τελειώσει η ζύμη. Σερβίρετέ τα την ίδια ημέρα. 
΄Οσα περισσέψουν, φυλάξτε τα στο ψυγείο σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη.

Κέικ με κακάο!

Υλικά
 
5 αυγά
1 κούπα σπορέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ ή 1 φακελάκι
2 βανίλιες
2 κ.σ. κακάο +2 κ.σ. αλεύρι

Οδηγίες

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το κακάο και 2 κ.σ. αλεύρι και τα χτυπάμε για 4 λεπτά. Η ζύμη θα είναι σχετικά αραιή και περίπου 7 κούπες.
Κρατάμε στην άκρη 2, 5 κούπες από το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε το υπόλοιπο 4,5 κούπες λευκό μείγμα μέσα στο μπολ του μίξερ.
Στο μείγμα που βάλαμε στο μπολ, προσθέτουμε το κακάο και στο λευκό μείγμα τις 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε ξεχωριστά. Έτσι έχουμε ένα μπολ με καφέ μείγμα και ένα με λευκό μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 26 αρα με σούστα ή ταψάκι
Παίρνουμε από το λευκό μείγμα ¾ της κούπας και ρίχνουμε στο κέντρο της φόρμας και αυτό θα απλώνει μόνο του (μην επέμβετε εσείς).
Παίρνουμε μετά μισή κούπα από το μείγμα κακάο και το ρίχνουμε πάνω από το λευκό στο κέντρο πάλι . Περιμένουμε λίγο να απλώσει. Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι να τελειώσουν και τα 2 μείγματα με ηρεμία και χωρίς βιασύνη. Θα το επαναλάβουμε 5 φορές με τη μισή κούπα κακάο και 6 φορές με τα ¾ της κούπας λευκό μείγμα, ρίχνοντας πάντα κέντρο του ταψιού ή της φόρμας και περιμένοντας λίγο για να απλώσει. Τελειώνουμε με λευκό μείγμα.
Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνουμε για λίγο στη φόρμα και μετά το βάζουμε σε πιατέλα. Μπορούμε να το φυλάξουμε και στην κατάψυξη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Χρησιμοποιώ δοσομετρικές κούπες.

Τούρτα Oreo!!


 

Υλικά:

3 συσκευασίες μπισκότα oreo
300 γραμμάρια τυρί philadelphia
300 ml κρέμα γάλακτος
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
8 γραμμάρια από φύλλα ζελατίνης
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλάκι βανίλια
 
Τι κάνουμε
Πάρτε τα 2 πακέτα μπισκότα Oreo και ξεχωρίστε τα από τη γέμιση Διαλύστε με ένα κουταλάκι τη γέμιση των μπισκότων μέχρι να γίνει κρεμώδης. Διαλύστε με ένα κουταλάκι τη γέμιση των μπισκότων μέχρι να γίνει κρεμώδης.
Ψιλοκόβουμε τα μπισκότα σε ένα μίξερ και τα χωρίζουμε σε 2 μπολ,στο ένα από τα δύο,ρίξτε τη γέμιση από τα μπισκότα και ανακατεύουμε ώστε να αναμιχθούν όλα τα υλικά.
Χύστε το μείγμα σε μια φόρμα και συμπιέστε για να σχηματίσει μια βάση, βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει για μισή ώρα.
Ανακατεύουμε το Philadelphia με τη ζάχαρη άχνη και μια κουταλιά της σούπας βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδης.
Βάλτε τη ζελατίνα σε ένα μπολ με κρύο νερό και μετά για να λιώσει σε ένα μπολ με 2 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα.
Προσθέστε την ζελατίνα στο τυρί κρέμα και ανακατέψτε.
 Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη κρέμα με το τυρί Philadelphia και 10 μπισκότα Oreo χοντροκομμένα.
Ανακατέψτε ελαφρά μέχρις να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίξτε τη κρέμα πάνω στη βάση των μπισκότων και στρώστε την ομοιόμορφα.
Καλύψετε το κέικ με τα υπόλοιπα θρυμματισμένα μπισκότα Oreo και βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 6 ώρες.
 Αφαιρέστε το κέικ από τη βάση Oreo, τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα και διακοσμήσετε το με μπισκότα. Καλή σας Όρεξη! 

Κολοκυθοτυρόπιτα χωρίς φύλλο με 4 τυριά!!



Υλικά
1 1/2 ποτηρι του νερου γαλα
4 αυγα
1/2 ποτηρι λαδι η καλαμποκελαιο
3 ποτηρια κολοκυθια τριμμενα και στιμμενα καλα στο τριφτη
2 ποτηρια φετα
1 ποτηρι αναμεικτα τυρια (γκουντα-μουτσαρελλα-κασερι)
1 κ.σ γεματη μπεικιν παουντερ
 1 ποτηρι φαρινα απ
 1 κ.σ δυοσμο
1/2 κγλ ριγανη
Λιγο πιπερι και παπρικα
 1/2 κ.γλ αλατι
Εκτέλεση
Σε ενα μπωλ χτυπαμε τα αυγα πολυ καλα με αυγοδαρτη προσθετουμε το γαλα,το λαδι και ολα τα υπολοιπα υλικα. Πρεπει να ειναι ενα πηκτος χυλος.Αν χρειαστει προσθετουμε λιγο ακομα φαρινα απ. Σε ενα ταψι στρογγυλο περιπου 35εκ ριχνουμε λαδι το απλωνουμε καλα και το βαζουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 στις αντιστασεις στην τελευταια σχαρα του φουρνου για 10' να καψει μονο του και στη συνεχεια προσθετουμε το χυλο. Ψηνουμε για 50'-1 ωρα. Ελεγχουμε να εχει ψηθει απο κατω.
 Helen Makrodimitri

Φράουλα γλυκό κουταλιού!!




Υλικα:
1.100 γρ. μεγαλες φραουλες και σφιχτες
800 γρ. ζαχαρη
φλουδα (το κιτρινο μερος) απο 1 λεμονι
χυμο απο μισο λεμονι


Εκτελεση
Πλενουμε τις φραουλες με τα κοτσανακια και τα αφαιρουμε με προσοχη.
Τις αφηνουμε λιγες ωρες το απογευμα, ανακατεμενες με τη ζαχαρη μεσα σε πολυ βαθεια κατσαρολα!!
Δεν βαζουμε μεγαλυτερη ποσοτητα απο 1 κιλο, γιατι αφριζει πολυ και θα αναγκαζομαστε να απομακρυνουμε διαρκως το σκευος απο τη φωτια! Επισης, οσο πιο πολυ σιροπι γινει, τοσο πιο πολλη ωρα θα θελει για να δεσει καλα και θα σκουρηνει!!!!
Το βραδυ αργα, βαζουμε να βρασουν και δεν φευγουμε, μενουμε "πανω απο την κατσαρολα"!!!
Μολις κοχλασει και ανεβει ψηλα ο αφρος, τραβαμε την κατσαρολα να ηρεμησει για δευτερολεπτα, κουναμε δεξια-αριστερα και αν χρειαστει, τη βαζουμε αλλη μια φορα να ξανα ανεβει, για να παρει και να λιωσει οση ζαχαριτσα εχει μεινει στα τοιχωματα.

Βγαζουμε το σκευος απο τη φωτια, σκεπαζουμε με πετσετα και το πρωι το ξαφριζουμε με προσοχη!!!
Βγαζουμε τις φραουλες με μια τρυπητη κουταλα, σε ενα σουρωτηρι με λεκανη απο κατω και περιμενουμε λιγο να στραγγιξει και να το ριξουμε και αυτο στο σιροπι.
Βαζουμε μεσα και την πλυμμενη φλουδα απο ενα λεμονι, αναβουμε το ματι στο δυνατο και περιμενουμε να δεσει καλα...τοσο καλα, που οταν ριχνουμε μια σταγονα σε ενα πιατακι ή ακομα και πανω στον παγκο μας, να στεκεται στρογγυλη και φουσκωτη και να μην απλωνει, ενω ριχνουμε μεσα οσο ζουμακι εξακολουθουν να βγαζουν οι φραουλες!
Το ξαφριζουμε μολις δουμε πως το σιροπι μενει πανω στην ξυλινη κουταλα σαν λουστρο και ριχνουμε με προσοχη τις φραουλες μαζι με χυμο απο μισο λεμονι!
Κουναμε κυκλικα την κατσαρολα, ελεγχουμε το δεσιμο να μην εχει αραιωσει και κατεβαζουμε αμεσως απο τη φωτια! Αφαιρουμε τον λιγο αφρο που εχει σιγουρα δημιουργηθει και γεμιζουμε τα αποστειρωμενα βαζα, που τα εχουμε ετοιμασει κι αυτα την ιδια ωρα και περιμενουν ζεστα στο φουρνο! Γεμιζουμε πρωτα με φραουλες και μετα συμπληρωνουμε με σιροπι!!!
Κλεινουμε καλα με τα επισης αποστειρωμενα καπακια, αναποδογυριζουμε τα βαζα σε ασφαλες σημειο και τα επαναφερουμε οταν κρυωσουν εντελως!!
Στην ουσια λοιπον, το μυστικο για τελειο γλυκο φραουλα, ειναι να εχουμε μεγαλες σφιχτες φραουλες, τις οποιες δεν θα τις βρασουμε καθολου, παρα μονο θα τους λιωσουμε τη ζαχαρη στην αρχη και θα τις ξαναριξουμε στο τελος, στο καυτο σιροπι! Αυτο αρκει!!!!!
Καλη επιτυχια!!!!
Maria Chatzisimou



Σπαραγγο-ομελέτα όνειρο!!

Yλικά μερίδα 1 

1 χούφτα σπαράγγια πράσινα
3 αυγά
λίγο λάδι
λίγο γάλα
αλάτι πιπέρι

Τι κάνουμε

Μία μικρή χουφτίτσα άγρια σπαράγγια, ελαφρώς ζεματισμένα και σωταρισμένα σε ελαιόλαδο! 
Τρία αυγουλάκια αλατοπιπερωμένα και χτυπημένα με λίγο φρέσκο γάλα, κάνουν μια σπαραγγο-ομελέτα, όνειρο!!!! 
 Maria Chatzisimou

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ρυζόγαλο με γεύση βανίλιας η σοκολάτας γάλακτος!


Υλικά
-1/2 με 3/4 της κούπας ρύζι γλασέ
-3 κούπες νερό
-1/3 κουτ.γλ αλάτι
-1 κούπα περίπου ζάχαρη
-4 κ.σ ανθός αραβόσιτου βανίλια η 4 κ.σ κορν φλάουερ και 2 καψουλάκια βανίλιας
-1 κουτί γάλα εβαπορέ (400γρ)
-1 1/2 κουτί νερό (απ' το εβαπορέ) (600γρ)
-Κανέλα για πασπάλισμα
-100γρ κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη (αν το κάνουμε σοκολατένιο το ρυζόγαλο)
1 κούπα=250γρ.



Κάτω από τη βρύση μέσα σε ένα σουρωτήρι ξεπλένουμε το ρύζι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και αφού βράσει ρίχνουμε το αλάτι και το ρύζι.
Το σιγοβράζουμε μέχρι να πιει το νεράκι του.
Παράλληλα σε ένα μπολ ρίχνουμε το εβαπορέ μαζί με το νερό απ' το εβαπορέ και το άνθος η το κορν φλάουερ με τις βανίλιες και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και σε μεσαία φωτιά ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει ελαφρώς.
 Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα αν θέλουμε.
 Αφού μείνει λίγη ώρα στα μπολάκια το ρυζόγαλο σφίγγει και αφού κρυώσει είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Αν θέλουμε να το κάνουμε με σοκολάτα γάλακτος όταν είναι έτοιμο πριν το σερβίρουμε στα μπολάκια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ρυζόγαλο την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και σερβίρουμε στα μπολάκια πασπαλίζοντας από πάνω κακάο γλυκό τύπου καοτονικ! Είναι απλά τέλειο!!!
 Helen Makrodimitri

Τυρόψωμο η αλμυρό κέικ!


Υλικα
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250γρ. φυτικό λάδι ή μισό μισό
500γρ. ανάμεικτα τυριά (γκούντα γραβιέρα φέτα τυρί κρέμα)
3 αυγά
500γρ φαρίνα απ
1 πρέζα αλάτι πιπέρι-πάπρικα-ρίγανη



Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και τα τυριά.Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη φόρμα κέικ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπλου 50'.Καλή επιτυχία!!!
Helen Makrodimitri

Χωνάκια με γέμιση κρέμας!!


Φανταστικά χωνάκια με κρέμα αγαπημένη μου συνταγή με υπέροχη κρέμα!!!
Χρειαζόμαστε:
2 πακ. ζύμη σφολιάτα
λίγη μαργαρίνη
1 κρόκο για τα χωνάκια
Για την κρέμα:
1 Λίτρο γάλα
2 Ποτήρια ζάχαρη
2 κρόκους + 2 ολόκληρα αυγά
4 Κουτ.σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
2 Κουτ.σούπας κόρν φλάουρ
2 Κουτ. σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
1 Βανίλια

Για σοκολατένια κρέμα θέλουμε μια κουβερτούρα

Για τη διακόσμηση:
Άχνη ζάχαρη ή σαντιγί
κερασάκια
αμύγδαλα
καρύδα ή κουβερτούρα για επάνω στην σφολιάτα

Πώς το κάνουμε:
Αλείφουμε με μαργαρίνη τα ειδικά εργαλεία για τα χωνάκια.
Κόβουμε τη σφολιάτα σε λωρίδες και τυλίγουμε στο ειδικό εργαλείο ή σε αυτό που φτιάξαμε. Προσέχουμε να μην αφήνουμε κενά .
Βάζουμε λαδόκολα στο ταψί. Αλείφουμε με αυγό και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Μέχρι να ροδίσουν.
Τ' αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν αν θέλουμε τα σιροπιάζουμε.
Για την κρέμα:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ένα λίτρο γάλα μαζί με το ένα ποτήρι ζάχαρη και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε καλά στο μίξερ τ' αυγά με τους κρόκους και το άλλο ποτήρι ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το κόρν φλάουρ συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε ένα ποτήρι γάλα από την κατσαρόλα (που έχει ζεσταθεί ), σιγά σιγά και χτυπάμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει πολύ καλά.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά (αν την θέλουμε σοκολατένια ρίχνουμε σε κομματάκια την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει).
Βάζουμε τη μαργαρίνη με ένα κουτάλι απαλά απαλά μόνο στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει ρίχνουμε τη βανίλια κι ανακατεύουμε πολύ καλά ν' αφρατέψει.
Γεμίζουμε τα χωνάκια με ένα καρνέ (μπορούμε να βάλουμε μετά και σαντιγί και στολίζουμε με ότι θέλουμε άχνη, κερασάκια, τρούφα, καρύδα, αμύγδαλα φιλέ.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη σφολιάτα αν θέλουμε μπορούμε να την ψήσουμε και στον αέρα. Και αν δεν θέλουμε να κάνουμε αυτή την κρέμα αν και κατά την γνώμη μου είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, μπορούμε για ευκολία να κάνουμε έτοιμες κρέμες στιγμής του εμπορίου.

Βυζαντινό Θεικό !!




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΨΑΚΙ 30Χ35

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

400gr.περίπου τσουρέκι κομμένο σε φέτες πάχους 3εκ.

ΣΙΡΟΠΙ
1 κούπα του νες καφέ ζάχαρη
1 κούπα του νες καφέ νερό
1 ξύλο κανέλας
1κ.γ. χυμό λεμόνι
Βράσιμο 10 λεπτά...το αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζομαι το τσουρέκι

Μιά Πολίτικη συνταγή για ένα ξεχωριστό σιροπιαστό γλυκό !!!

ΚΡΕΜΑ


 1 λίτρο γάλα
10κ.σ.ζάχαρη
90gr. κορν φλάουρ
1 βανίλια
3 κρόκοι αυγού
70gr. σιρόπι καραμέλας {αυτό που βάζουμε στα παγωτά}
2κ.σ. Βιτάμ
200gr.κρέμα γάλακτος χτυπημένης σε σαντιγί


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζετε τους κρόκους τη ζάχαρη το κορν φλάουρ τη βανίλια και μια κούπα από το γάλα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Το υπόλοιπο γάλα το βάζετε σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί ελαφρώς. 
Όταν ζεσταθεί ρίχνετε το μείγμα των αυγών μέσα και ανακατεύετε μέχρι να πήξει. 
Όταν πήξει την κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το Βιτάμ και το σιρόπι καραμέλας ανακατεύετε να λιώσουν και σκεπάζετε με μια μεμβράνη την κρέμα να μην πιάσει κρουστά και την αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά. Όταν κρυώσει προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος που την έχετε κάνει σαντιγί και χτυπάτε με το μίξερ να ενσωματωθεί.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ


300gr.

κρέμα γάλακτος και 2κ.σ.ζάχαρη άχνη τα χτυπάμε να γίνουν σαντιγί

ΓΙΑ ΓΑΡΝΊΡΙΣΜΑ
Σιρόπι καραμέλας


Λίγα σοκολατάκια μικρά ή τριμμένη σοκολάτα
Στρώνετε τις φέτες τσουρέκι στο ταψάκι και τις σιροπιάζεται.

Μετά ρίχνεται την κρέμα και από πάνω τη σαντιγί.Γαρνίρετε με το σιρόπι καραμέλας και τα σοκολατάκια.
Συνταγή Μina Papa

Καπκεικς βανίλια-κακάο με γλάσο μερέντας!


Υλικά

250γρ βούτυρο
 η μαργαρίνη
 2 κούπες ζάχαρη
5 αυγά
1 κούπα γάλα η χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500 γρ φαρίνα απ
3 κ.σ κακάο Μερέντα


  Για το γλάσο
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5'.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι (εκτός από το κακάο)
 Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και  στο ένα προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
Σε φόρμα για κεκάκια αφού βάλουμε μέσα τις χάρτινες θηκουλες,προσθέτουμε κουταλιές από μείγμα βανίλιας και κακάο εναλλάξ.
Δεν τις γεμίζουμε μέχρι πάνω γιατί φουσκώνουν κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25' περίπου λεπτά.
Αφού κρυώσουν τα βάζουμε σε πιατέλα και  γαρνίρομαι με λιωμένη Μερέντα. Είναι μεγάλη δόση,μπορείτε να κάνετε και τη μισή
Αυτή η δόση μου έβγαλε μια κανονική φόρμα κέικ και 12 καπκεικς.
Καλή επιτυχία!!
 Helen Makrodimitri

Ψωμάκι σπιτικό & αφράτο!

Υλικά
2-3 ποτήρια χλιαρό νερό
1/2 κούπα του καφέ καλαμποκέλαιο,
1 πακετάκι νωπή μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι,
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού μυλόξιδο

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει να γίνει ζύμη που να ζυμώνετε




 Τι κάνουμε
 Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό και λιώνουμε τη μαγιά ρίχνουμε και το λάδι ,το ξίδι , το αλάτι , τη ζάχαρη και σιγά σιγά το αλεύρι όσο πάρει έως ότου αποκτήσουμε, ζυμώνοντας,μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη! την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 45-50 λεπτά.
Την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και πλάθουμε 4 καρβελακια.


Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε πάλι άλλη μισή ώρα περίπου Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μια Ρα.
Θα δεις όταν ροδοκοκκινίσει καλά. Καλή επιτυχία !!
  Πασχαλης Νακ Νακ



Σουσαμόπιτα!!


Υλικά
3 φλυτζάνια τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
 1 φλυτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένο καρύδι
 2 κουτ σούπας ζάχαρη
1 κουτ σούπας κανέλα
1 φλυτζάνια τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1/2 κιλό φύλλο κρούστας 
2/3 φλυτζ σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων.

Σιρόπι. 
2 φλυτζ τσαγιού νερό 
2 φλυτζ τσαγιού ζάχαρη
 1 κουτ σούπας μέλι 
φλούδα λεμονιού 
1 κουτ γλυκού χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση
Ξεκινάμε βάζοντας  τα υλικά για το σιρόπι χωρίς το χυμό λεμονιού μετρώντας 7 λεπτά από τη στιγμή βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά κ αφού κρυώσει για 30 λεπτά βάζουμε το χυμό λεμονιού. 

Ανακατεύουμε το σουσάμι το καρύδι τη κανέλα τη ζάχαρη κ τη φρυγανιά σε ένα τάπερ Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι Ανοίγουμε τα φύλλα Λαδώνουμε ένα ένα τα φύλλα πασπαλίζουμε το μείγμα με το σουσάμι

Σουρώνουμε τα φύλα  και  στρώνουμε κολλητά στο ταψί. .....επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας Ψήνουμε αφού πρώτα την έχουμε χαράξει. . Ψήνουμε στους 180 αντιστάσεις για 35-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει κ την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι σε ζέστη σουσαμόπιτα. ....κόβουμε έπειτα από μια ώρα. ..

Argiro Porpatoneli

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Kριτσίνια καρότου!!

 Νηστίσιμα και πεντανόστιμα!!!

 Υλικά
Μισό κιλό αλεύρι γοχ
200 γρ λάδι
100 γρ λευκό κρασί
1 κγ πάπρικα γλυκιά
1 κγ αλάτι
1 κς ρίγανη
1 μπέικιν
3 καρότα 

1 κρεμμύδι τριμμένα στον τρίφτη


 Τι κάνουμε

Τα ζυμώνω όλα μαζί, πλάθω μπαστουνάκια και ψήνω σε προθερμασμένο αερόθερμο για μισή ώρα.. Ή μέχρι να σκληρύνουν!Καλή επιτυχία!!

Σουπιά με κριθαράκι στο φούρνο!!!


Το σημερινό μας φαγάκι σουπιά με κριθαράκι στο φούρνο!!!

Υλικά
1 κιλό σουπιά,

1πακέτο κριθαράκι,
2-3 κρεμμύδια,
1 φλιτ.λάδι,
αλάτι
 πιπέρι μαύρο και κόκκινο 
κύμινο  
 σάλτσα η πελτέ 2-3 κουτ. 

 Εκτέλεση
Ζεματάμε την σουπιά αφού τις καθαρίσουμε πρώτα το νερό δεν το πετάμε και τις κόβουμε μικρά κομματάκια. 
Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέσα στο λάδι ρίχνουμε τα πιπέρια το κύμινο το αλάτι την σάλτσα το ζωμό από τις σουπιές περίπου 1 λίτρο και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτάκια.
Σ'ένα ταψί βάζουμε το κριθαράκι και τις σουπιές ρίχνουμε και το ζωμό με την σάλτσα ανακατεύουμε και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ανακατεύουμε πού και πού και το αφήνουμε μέχρι να πιεί το ζουμάκι.Καλή επιτυχία!!!
 Argiro Porpatoneli