Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Kρομμυδο-καλίτσουνα Κρητικά!

Υλικά

(για το ζυμάρι)
• 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 60 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 180 ml. νερό
• 1 πρέζα αλάτι
• 60 ml. χυμό λεμονιού
• 10 gr. ξύσμα λεμονιού
(για τη γέμιση)
• 800 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα
• 100 γρ. ντομάτες, ξεσποριασμένες & ψιλοκομμένες
• 120 γρ. λευκό τυρί Ρεθύμνου
• 100 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
• Παρθένο ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση

Για το φύλλο, βάζουμε το αλεύρι πάνω σε πάγκο εργασίας και κάνουμε μια γούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.

Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί. Στο μεσοδιάστημα βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκίσουν.

Προσθέτουμε τη ντομάτα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το λευκό τυρί.

Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, στη συνέχεια τοποθετούμε τη γέμιση σε μπασίνα (λεκάνη) και την αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει. Ανοίγουμε το φύλλο και με τη βοήθεια ενός φλυτζανιού, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης.

Βάζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού μία κουταλιά της σούπας γέμιση και το κλείνουμε. Πατάμε τις άκρες μ’ ένα πηρούνι για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Τηγανίζουμε στους 170ο C σε ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

flashnews.gr
madeincreta.gr

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Πανεύκολα ατομικά κεικάκια Mάφινς με μερέντα!!


 Eύκολο γλυκάκι και στα υλικά αλλά και να το φτιάξεις!

 Υλικά
3 αυγά
10 κουταλιές σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βανίλια
1 φλιτζάνι του τσαγιού μερέντα
1/2 ποτήρι κρασιού γάλα
σταφίδες η ότιδήποτε ξηρό καρπό της αρεσκείας σας
Εδώ προσθέσαμε και ινδοκάρυδο
Χαρτάκια για τις θήκες φόρμας



Εκτέλεση

 Βάζουμε στις θήκες τα χαρτάκια.
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 3 αυγά με την βανίλια και τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν ,
Αμέσως προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι χτυπώντας.
Προσθέτουμε και την μερέντα συνεχίζοντας το χτύπημα καθώς και το γάλα να γίνε το μείγμα μας υδαρές.
Εδώ αν θέλουμε προσθέτουμε κι ότι ξηρό καρπό μας αρέσει πχ,σταφίδες ψιλοκομμένα φουντούκια ή καρύδια,
Αδειάζουμε το μείγμα στις θηκούλες μέχρι την μέση γιατί φουσκώνουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα πάνω κάτω για 15 λεπτά περίπου.
Αφού ψηθούν και κρυώσουν ή κάνουμε ένα γλάσο με την μερέντα και αλείφουμε από πάνω και ραντίζουμε με ινδοκάρυδο ,ή τα κόβουμε λίγο από πάνω τα χωρίζουμε δηλαδή πιο πάνω από την μέση βάζουμε λίγη μερέντα και τα σκεπάζουμε κάτι σαν καπελάκι !!
Αntonis Goken
Πασχαλης Νακ Νακ




Κολοκυθάκια τηγανιτά με κουρκούτι ,τα συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα!


Κολοκυθάκια τραγανά με κουρκούτι…. ο αγαπημένος μεζές όλων μας.
Καλοκαίρι, θάλασσα, το κυματάκι που παφλάζει, τα παραθαλάσσια ταβερνάκια, όλα αυτά έρχονται στο μυαλό μου όταν ακούω αυτές τις δυο μαγικές λέξεις.
Τηγανητά κολοκυθάκια !!!
Απόλαυση !!!! Τραγανός πειρασμός για να απολαύσουμε τη παγωμένη μπύρα μας , ή το ουζάκι μας, ή ακόμη τη παγωμένη ρετσίνα στη θάλασσα ή στο σπίτι μας !!! Αλλά και το εξαιρετικό νηστίσιμο ορεκτικό συνοδευμένα με μια υπέροχη ταραμοσαλάτα




ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ!!!
3-4 τρυφερά κολοκυθάκια,
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα,
ανθό αλατιού για να αλατίσουμε τα κολοκυθάκια μας

ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΛΟ (ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ) ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ!!!
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι,
1 φλιτζάνι του τσαγιού κορν φλάουερ,
1 και λίγο ακόμη φλιτζάνι του τσαγιού μπύρα παγωμένη, αλάτι,
πιπέρι .
Μπορούμε να αρωματίσουμε το χυλό με ρίγανη ή θυμάρι αν θέλουμε Για περισσότερο χρώμα 1 κ .γ . πελτέ ντομάτας

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε στα δυο… και μετά σε φέτες.. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σταθούν για 2 με 3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΥΛΟ: ΛΕΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ.
Για να έχουμε επιτυχία στο χυλό το πρώτο μυστικό μας….. κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουερ.
Το δεύτερο μυστικό μας…. Η μπύρα θα είναι πολύ παγωμένη και χωρίς αφρό
Αδειάζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ σε ένα μπολ., ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, και προσθέτουμε σιγά- σιγά το ένα φλιτζάνι μπύρα Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα και προσθέτουμε σιγά- σιγά και την υπόλοιπη μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό αλλά όχι πολύ σφιχτό. Ο χυλός δεν πρέπει να έχει σβόλους. Προσθέτουμε τον πελτέ ή τα μυρωδικά και τον χτυπάμε λίγο με το σύρμα.. Πρέπει να έχουμε ένα παχύρευστο αφράτο χυλό . Τον σκεπάζουμε και τον βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για μία ώρα τουλαχιστον.....

.
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ!!!
Στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα. Τα στεγνώνουμε πολύ καλά… Δεν πρέπει να έχουν νερά.
Βάζουμε το αραβοσιτέλαιο σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει, βουτάμε μία -μία φέτα από τα κολοκυθάκια μας στο χυλό και τα ρίχνουμε στο τηγάνι .Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.
Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και σερβίρουμε χωρίς καθυστέρηση με το που ολοκληρώνεται η διαδικασία, να είναι τραγανά και ζεστά (αν και διατηρούνται τραγανά για αρκετή ώρα).

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΜΑΣ.
140 γρ. λευκό ταραμά
250 -280 γρ. μπαγιάτικο , ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης (αφαιρούμε την κόρα)
Χυμός από 1- 2 λεμόνια
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
150 ml περίπου (75ml ελαιόλαδο και 75 ml πολύ καλό
αραβοσιτέλαιο).
..
ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ!!...
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το βάζουμε για λίγη ώρα σε ένα μπολ με νερό να μουσκέψει. Στη συνέχεια στραγγίζουμε το ψωμί και το βάζουμε στο μπλέντερ που θα χτυπήσουμε την ταραμοσαλάτα μας. Βάζουμε μέσα και το κρεμμύδι και χτυπάμε για 2 λεπτά μαζί το ψωμί με το κρεμμύδι ώστε να πολτοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον ταραμά το χυμό από το ένα λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά .Αρχίζουμε να ρίχνουμε εναλλάξ το ελαιόλαδο με το αραβοσιτέλαιο κουταλιά –κουταλιά με ένα κουτάλι της σούπας έτσι ώστε να το απορροφά η ταραμοσαλάτα μας συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια να ρίχνουμε την επόμενη κουταλιά ( όπως ακριβώς κάνουμε στη μαγιονέζα) μέχρι να σχηματιστεί μια αλοιφή… Ελέγχουμε εάν θέλει και άλλο χυμό λεμονιού..Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμη και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμη!!!! Τη σερβίρουμε και την γαρνίρουμε με ελιές και μαϊντανό ή άνηθο
 Από Μαγειρεύοντας με την marianna --





Καρυδόπιτα με σοκολάτα!


 Υλικά
2 αυγά
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 3 + 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. εσάνς βανίλιας
1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γλ. κανέλα
1 φλιτζ. γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
1 φλιτζ. σπορέλαιο
1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα
2 φλιτζ. νερό
1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 φλιτζ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη,το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη βανίλια, τη φρυγανιά, την κανέλα και τα καρύδια. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά (που έχουν αφρατέψει) και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο μεσαίο ταψί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά εσωτερικά.

Αφού βγάλουμε από τον φούρνο την καρυδόπιτα και την αφήσουμε να κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το νερό μαζί με 3 φλιτζάνια ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι, για 5-7 λεπτά. Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα καρυδόπιτα μέσα στο ταψί και αφήνουμε να το απορροφήσει.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Δεν θέλουμε να βράσει. Όταν ζεσταθεί αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Επικαλύπτουμε την καρυδόπιτα με τη γκανάς σοκολάτας και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 30 λεπτά. Σερβίρουμε σε κομμάτια.
μαμα πειναω

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Mπακαλιάρος με σκορδαλιά!

Υλικά συνταγής

    Για το μπακαλιάρο:
    600-700 γρ. μπακαλιάρος
    Για το χυλό/κουρκούτι:
    3/4 φλ. τσαγιού μπύρα
    2 κ.γ. λάδι
    1 αυγό + 1 κρόκος αυγού
    1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
    Για τη σκορδαλιά:
    1/2 κ. ψωμί της προηγούμενης μέρας, χωρίς την κόρα
    6-8 σκελίδες σκόρδο (αυξομειώστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    3-4 κ.σ. ξύδι
    αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

    Για το μπακαλιάρο:
 Ξαλμυρίζετε το μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ [30 ώρες περίπου] σε μπολ με μπόλικο νερό που να τον σκεπάζει. Σε αυτό το διάστημα αλλάξτε το νερό 4-5 φορές. Όταν είναι έτοιμος τον καθαρίζετε από τις πέτσες του [και αν θέλετε και τα κόκαλα] τον κόβετε σε κομμάτια και τον αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε με λεμόνι και σκορδαλιά.
    Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε μεγάλο τηγάνι, “βουτάτε” τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο χυλό και τηγανίζετε στο ζεστό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές.
    Για το χυλό: Χτυπάτε σε μπολ τη μπύρα, το λάδι και τα δύο κροκάδια. Προσθέτετε σταδιακά και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Σκεπάζετε το μείγμα και το βάζετε στο ψυγείο για όση περισσότερη ώρα μπορείτε. [1 ώρα].  Χτυπάτε το ασπράδι σε πηχτή μαρέγκα, παίρνετε το χυλό από το ψυγείο και ενσωματώνετε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τηγανίζετε αμέσως.

    Για τη σκορδαλιά:
 Χρησιμοποιείστε κανονικό, σταρένιο ψωμί και όχι μαύρο. Μουλιάζετε για λίγη ώρα το ψωμί σε νερό. [*]
    Αφαιρείτε από τα σκόρδα το πράσινο φύτρο. Βάζετε στο μπλέντερ τα σκόρδα μαζί με το ψωμί καλά στυμμένο, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα, εναλλάξ με το ξίδι. Δοκιμάζετε ενδιαμέσως τη γεύση. Σταματάτε το χτύπημα μόλις γίνει μια ομοιογενής αλοιφή.

 Προαιρετικά προσθέστε στη σκορδαλιά 1/4 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη.
 Sintayes.gr,
olasimera

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Σύκο γλυκό κουταλιού!



Υλικά για 1 κιλό σύκα!!!

1 κιλό συκαλάκια ( μικρά άγουρα)

1 μικρό κομματάκι γαλαζόπετρα (σαν στραγάλι)

1 κιλό ζάχαρη

4 φλυτζάνια τσαγιού νερό

2-3 κουταλιές σούπας γλυκόζη

Αρμπαρόριζα ή βανίλια (για άρωμα)

Εκτέλεση
1) Κόβουμε λίγο λοξό το κοτσανάκι του και με μια σούβλα ή μυτερό μαχαιράκι το τρυπάμε από κάτω το συκαλάκι για να εισχωρήσει το σιρόπι, αν θέλουμε το ξεφλουδίζουμε ελαφρά σε 4 σημεία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κανονικά το σιρόπι, είναι 1 κιλό ζάχαρη, 4 φλιτζάνια νερό και 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη, 'Ομως το σύκο απορροφά πάρα πολύ σιρόπι και μόνο με την διπλή δόση, έχουμε αρκετό για να σκεπαστεί το γλυκό στα βάζα! Η διπλή δόση, είναι δοκιμασμένη πολλές φορές και δεν πρέπει να σας φοβήσει! Ανάλογα τα σύκα, ίσως χρειαστούμε λίγο σιρόπι ακόμα!!!
-----------
2) Χρησιμοποιούμε μια μικρή ποσότητα γαλαζόπετρας σαν αυτή που βλέπετε στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας!!!! ('Ιση με ένα ρεβύθι!). Την βρισκουμε σε φυτωρια, γεωπονους και γενικα οπου πωλουνται φυτοφαρμακα... Δεν πρεπει να μας φοβιζει το γεγονος οτι ειναι φαρμακο! Σε μικρη ποσοτητα, δεν μας επηρεαζει καθολου! Ζηταμε μια χουφτιτσα, σε μορφη πετρας, οχι σκονης και τονιζουμε πως τη θελουμε για να βαλουμε λιγη σε γλυκο συκο!
------------
3) Βράζουμε τα σύκα σε νερό που έχουμε βάλει τη γαλαζόπετρα, για 10 λεπτά. Τα ριχνουμε μεσα απο την αρχη και ξεκιναμε να μετραμε τα 10 λεπτα, οταν ξεκινησει να κοχλαζει!
------------
4) Τα ξεβγάζουμε πολύ καλά!!! Ξεβγάζουμε λίγο και την κατσαρόλα....
------------
5) Τα στραγγίζουμε καλά και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, το βράσιμο (για 5 λεπτάκια), το ξέβγαλμα και το στράγγισμα!
------------
6) Τα βάζουμε σε μία λεκανη ή μια κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα αφήνουμε 3 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό. Ειναι σημαντικο να γινει αυτο το βημα, γιατι ετσι μονο ξεπικριζουν στα σιγουρα!!!
------------
7) Στραγγίζουμε τα σύκα πιέζοντάς τα, όσο μπορούμε χωρίς να τα χαλάσουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν όσο γίνεται! Αν θέλουμε, πριν τα πιέσουμε, μπορούμε να βάλουμε ξεφλουδισμένο αμυγδαλάκι και μετά να τα σφίξουμε για να βγει το νερό!
------------
8 ) Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει. Το βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τη γλυκόζη και τα σύκα, βράζοντάς τα όλα μαζί για 10-15 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα.
-------------
9) Την επόμενη μέρα, ξαναβάζουμε το γλυκό να δέσει. Αν δουμε πως εχει απορροφηθει το σιροπι, φτιαχνουμε μια εξτρα δοση σε αλλη κατσαρολα, παλι με 1 κιλο ζαχαρη και 4 φλυτζανια νερο. Βραζουμε για 10 λεπτα απο τη στιγμη που κοχλαζει και το ριχνουμε μεσα στο γλυκο. Συνεχιζουμε κανονικα το δεσιμο του σιροπιου και προς το τελος προσθετουμε 1-2 βανιλιες και το χυμο απο 1 λεμονι.
Επισης, αν τα συκαλάκια έχουν μαλακώσει πολύ, μπορούμε να δέσουμε μόνο το σιρόπι τους και στο τέλος να ρίξουμε μέσα τα φρούτα.
Προς το τελος προσθετουμε 1-2 βανιλιες και το χυμο απο 1 λεμονι.
Αποθηκεύουμε το γλυκό σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Αν κάνει πολλή ζέστη στο σπίτι, καλύτερα να αποθηκευτεί κατευθείαν στο ψυγείο!
Από  Maria Chatzisimou

Γλυκό κυδώνι κουταλιού!





Υλικά

1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια

1 κιλό ζάχαρη

2 φλυτζάνια νερό

αμπερόριζα 1 κλωναράκι

μισό φλυτζ, καφέ λεμόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια. Τα βάζουμε μέσα σε νερό με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την αμπερόριζα να βράσουν, αφαιρούμε τον αφρό και όταν δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε τα κυδώνια.

Τα αφήνουμε μέχρι να "δέσει" ξανά το σιρόπι και πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μισό λεμόνι για να μη ζαχαρώσει

Όπως είναι το γλυκό, ζεστό, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Το διατηρούμε εκτός ψυγείου κλειστό ,όταν το ανοίξουμε το βαζάκι μετά στο ψυγείο!
Αν θέλετε πριν το αποσύρουμε από την φωτιά προσθέστε ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ριγανάτες χοιρινές μπουκίτσες!


Υλικά 
1 κιλό μπουκίτσες χοιρινές
προαιρετικά μπορούμε αν δεν το ετοιμάσουμε σκέτο να προσθέσουμε 
μανιτάρια
πιπεριές χρωματιστές
ή κρέμα γάλακτος 
κρασί ή μπύρα για σβήσιμο
 
Τι κάνουμε
Πλένουμε το κρέας και όπως είναι το βάζουμε στο τηγάνι που έχει πολύ λίγο ζεσταθεί.
Το αφήνουμε να βγάλει τα νερά του και να πάρει ωραίο χρωματάκι και προσθέτουμε το λαδάκι.
Τώρα σε αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε και μανιταρια κομμένα,ή χρωματιστές πιπεριές,ή κρέμα γάλακτος αν θέλουμε
Μόλις λοιπόν πάρει το ωραίο χρώμα που γράφει παραπάνω το σβήνουμε με κρασάκι  ή μπύρα ή αν θέλουμε απλά με λεμόνι το αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε και την ριγανούλα κι έτοιμος ο μεζές!!!
 

Πένες στον φούρνο με κασέρι-μανιτάρια-ζαμπόν!

 
Εύκολο γρήγορο και πολύ νόστιμο!!!

Υλικά 
1πακέτο πένες
1 φλυτζ τσαγιου τριμμένο κασέρι
7-8 φέτες ζαμπόν κομμένες σε καρεδάκια
1 κούπα μανιτάρια κομμένα
λίγο λάδι
1 κρέμα γάλακτος μικρή ή 1 κουτάκι νουνού εβαπορέ

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια τους  βάζουμε λίγο λαδάκι και ρίχνουμε ότι θέλουμε ή ότι έχουμε στο ψυγείο .Μπορούμε και τυράκι Και 'ολα τα υλικά της συνταγής ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος ή νουνού για πιο  ελαφρύ και ανακατεύουμε πολύ καλά από πάνω ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι και στο φούρνου στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει!!!
 Argiro Porpatoneli

Μπάρες δημητριακών!

Υλικά

450 γρ. ταχίνι
200 γρ. μέλι
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς
150 γρ. δημητριακά
200 γρ. βρώμη
80 γρ. cranberries

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα.
Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μην σφίξει πολύ το μείγμα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ με μεμβράνη από πάνω ,στα μικροκύματα στα 800 watt για 2 λεπτά ή σε μπεν μαρί.
Ανακατεύουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ταχινιού-μελιού.
Τέλος προσθέτουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τα cranberries και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ. Ρίχνουμε και τα δημητριακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.
Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί 20 Χ 30 εκ.. Απλώνουμε το μείγμα από πάνω, ρίχνουμε λίγα ακόμα δημητριακά από πάνω, κλείνουμε τη μεμβράνη από πάνω και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες.
Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε 20 ισομερής μπάρες πάχους 5 εκ.
 by Akis Petretzikis

Πάστα ταψιού!

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 16 ΠΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
 6 αυγά 
6 κουτ.σούπας ζάχαρη 
6 κουτ.σούπας αλεύρι 
4 κουτ.σούπας κακάο
4 κουτ.σούπας σπορέλαιο 
1 βανίλια
2 κ.γ κοφτά μπέικιν 
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 300 γρ.ζάχαρη
 350 γρ.νερό 
1 βανίλια 
2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας(προαιρετικά) 
1κ.γ χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ γλυκόζη(ότι έχετε) -
 
Τι κάνουμε
Χτυπάω τα αυγα με τη ζαχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά.Ρίχνω και τη βανίλια.
Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λιγο και το σπορέλαιο.
Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μίγμα των αυγων με σπάτουλα,ακόμα καλύτερα,για να μη χάσουμε πολύ ογκο από το φούσκωμά τους.
Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 25χ30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10 λεπτά,ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.
Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο,κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ(άν βάλω)
 Περιχύνω με το καυτό σιρόπι,το καυτό γλυκό.Αφήνω να κρυώσει.
 
 ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΚΡΕΜΑ
2 κονσέρβες μόρφατ φυτικη σαντιγι(κρύες από το ψυγείο) 1 κουτακι ζαχαρούχο(397-400 γρ.) 1 βανίλια -Χτυπάω τα μορφατ να γίνουν σαντιγι,προσθέτω το ζαχαρουχο και τη βανιλια και απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπανι και βάζω ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.
 
 ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 
200 γρ.κουβερτούρα (ψιλοκομμένη) 200γρ.γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο) 1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη -
Βράζω το γάλα,το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα προσθετω και το μελι,ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή.
Περιχύνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.
Ξανά ψυγείο 1-2 ωρίτσες και έτοιμη η πάστα ταψιού!!!!!Πασπαλίζω με λευκές νιφάδες σοκολατας!
 Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό,πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ότι θέλετε.Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα!

Πορτοκαλόπιτα με κανταίφι!



Υλικά

1 πακέτο κανταΐφι (450γρ.)
100γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
4 αβγά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
400γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
για το σιρόπι

1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι νερό
½ κουτ. γλυκού ανθό κανέλας ή 1 αστεροειδή γλυκάνισο
2-3 φλούδες κανέλα Κίνας ή 1 ξύλο κανέλας
τη φλούδα από μισό πορτοκάλι
Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι. Παίρνετε τη φλούδα του πορτοκαλιού επιφανειακά με κοφτερό μαχαίρι. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού, το νερό, τη φλούδα, την κανέλα και τον ανθό και ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη. Περιμένετε να πάρει βράση. Να στέκεστε από πάνω γιατί λόγω του χυμού φουσκώνει και χύνεται. Μόλις πάρει βράση, ανακατεύετε με σύρμα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Το αφήνετε 8 λεπτά ακόμη και μετά το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε με μαχαίρι ή με ψαλίδι το κανταΐφι σε μικρά κομμάτια και στρώνετε με αυτά τον πάτο ενός βουτυρωμένου ταψιού διαστ. 25Χ35εκ. περίπου. Ραντίζετε με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε με τα δάχτυλα να είναι αφράτα τα φύλλα στο ταψί και τα βάζετε στο φούρνο να ψηθούν για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Στο μεταξύ αναμιγνύετε μέσα σε ένα μπολ το γιαούρτι με τα αβγά, το ζαχαρούχο γάλα, το αραβοσιτέλαιο και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Βγάζετε το προψημένο κανταΐφι από το φούρνο και το περιχύνετε με το μείγμα των αβγών. Ανακατεύετε να γίνουν όλα ομοιόμορφο μείγμα και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο.

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στoυς 175οC και ψήνετε για μισή ώρα ακόμη ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το γλυκό σας. Για να βεβαιωθείτε πως είναι ώρα να το ξεφουρνίζετε, βυθίστε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν το βγάλετε στεγνό είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνετε για λίγο ακόμη.

Ντόναντς!

·


Υλικά
2 κούπες χλιαρό νερό (500γρ)
1/2 κούπα λιωμένη μαργαρίνη η βούτυρο η σπορέλαιο(εγώ με σπορέλαιο τους φτιάχνω)
1 φακελάκι μαγιά
7-8 κουτ.σούπας ζάχαρη
1 κ.γλ αλάτι
2 βανίλιες
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

1 κούπα=250γρ






Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό με τη μάγια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Σιγά σιγά προσθέτουμε
το αλεύρι κοσκινισμένο κρατώντας λίγο στην άκρη,τη βανίλια,ζυμώνουμε λίγο,μετά προσθέτουμε το λάδι,το αλάτι και ΑΝ χρειάζεται το υπόλοιπο αλεύρι.

 Ζυμώνουμε καλά να έχουμε μια πολύ μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια μέγεθος καρυδιού και δαχτυλίδια.
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα καιτα αφήνουμε να φουσκώσουν 30'-1 ώρα
Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά λίγα λίγα με το λάδι να είναι μέχρι τη μέση του Ντόνατς.
Τα πασπαλίζουμε με άχνη και βάζουμε στη μέση μερέντα ή τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι.
Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε και για την επόμενη μέρα τα βάζουμε σε δο
χείο που κλείνει αεροστεγώς.

Kώκ σε τούρτα!




Παντεσπάνι
6 αυγά
1 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζανες τσαγιού φαρίνα απ
1 κουταλιά γλ. μπεικιν
2-3 βανιλέτα


Εκτέλεση
χτυπάω αυγά +ζάχαρη να αφρατέψουν στο μίξερ
μετά ρίχνω αλεύρι +μπεικιν και ανακατεύω πάλι
βάζω το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρέξ [32χ27ειναι το δικό μου ] που έχω στρώση μέσα λαδόκολλα και ψήνω στους 160-170 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά [ανάλογα το φούρνο]


Κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 αυγά [ελαφρώς χτυπημένα ]
8 κουταλιές [σούπας κοφτές ]άνθος αραβόσιτου βανίλια [ΌΧΙ στιγμής]
1 Βιτάμ 250γρ
1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
2 βανιλετα




Οδηγίες
Ολα μαζί στην κατσαρόλα να πήξουν ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα
όταν γίνει το παντεσπάνι το αναποδογυρίζω και βγάζω τη λαδόκολλα και το χωρίζω στη μέση [οριζόντια] βάζω το μισό στο πυρέξ και ρίχνω μέσα την κρέμα και σκεπάζω με το άλλο μισό.
γλάσο [ το γλάσο γίνεται πάντα τελευταίο και αφού έχω ενώσει το παντεσπάνι με την κρέμα]
2 ποτήρια [νερού] νερό
7 κουταλιές σούπας κακάο
4 κουταλιές σούπας ανθός αραβοσίτου βανίλια εγώ βάζω μπανάνα μας αρέσει  πολύ [κοφτές]
2 κουταλιές Βιτάμ
1 1/2 φλυτζάνια [τσαγιού] ζάχαρη
1-2 βανιλετα
όλα μαζί στην κατσαρόλα μέχρι να πήξουν
και το ρίχνω καυτό στο γλυκό
το αφήνω λίγο να κρυώσει και το βάζω στο ψυγείο!!!
δεν το κόβουμε ποτέ την ίδια μέρα!!!


Σημείωση: Εγώ σιρόπιασα και λίγο το παντεσπάνι. Μόλις έκοψα το παντεσπάνι πότισα και τα δύο κομμάτια με το σιρόπι!

 Argiro Porpatoneli

Κέικ τιγρέ!


Yλικά
 5 αυγά
1 κούπα σπορέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ ή 1 φακελάκι
2 βανίλιες
2 κ.σ. κακάο +2 κ.σ. αλεύρι
 

Οδηγίες
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το κακάο και 2 κ.σ. αλεύρι και τα χτυπάμε για 4 λεπτά. Η ζύμη θα είναι σχετικά αραιή και περίπου 7 κούπες.
Κρατάμε στην άκρη 2, 5 κούπες από το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε το υπόλοιπο 4,5 κούπες λευκό μείγμα μέσα στο μπολ του μίξερ.
Στο μείγμα που βάλαμε στο μπολ, προσθέτουμε το κακάο και στο λευκό μείγμα τις 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε ξεχωριστά. Έτσι έχουμε ένα μπολ με καφέ μείγμα και ένα με λευκό μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 26 αρα με σούστα ή ταψάκι
Παίρνουμε από το λευκό μείγμα ¾ της κούπας και ρίχνουμε στο κέντρο της φόρμας και αυτό θα απλώνει μόνο του (μην επέμβετε εσείς).
Παίρνουμε μετά μισή κούπα από το μείγμα κακάο και το ρίχνουμε πάνω από το λευκό στο κέντρο πάλι . Περιμένουμε λίγο να απλώσει. Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι να τελειώσουν και τα 2 μείγματα με ηρεμία και χωρίς βιασύνη. Θα το επαναλάβουμε 5 φορές με τη μισή κούπα κακάο και 6 φορές με τα ¾ της κούπας λευκό μείγμα, ρίχνοντας πάντα κέντρο του ταψιού ή της φόρμας και περιμένοντας λίγο για να απλώσει. Τελειώνουμε με λευκό μείγμα.
Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνουμε για λίγο στη φόρμα και μετά το βάζουμε σε πιατέλα. Μπορούμε να το φυλάξουμε και στην κατάψυξη.