Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Το πιο εύκολο και ελαφρύ κέικ πορτοκαλιού!

Υλικά
    2 κούπες φαρίνα
    1 κούπα ζάχαρη
    3 αυγά
    1 κούπα ηλιέλαιο η ελαιόλαδο
    1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
    ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    1 φακελάκι baking powder (ή τρις κουταλιές του γλυκού)
    1 βανίλια

Εκτέλεση

Bάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ομογενοποιημένο μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Λαδώνουμε και μετά αλευρώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το χυλό μας μέσα σε αυτήν.

Ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Όταν κρυώσει το γυρίζουμε ανάποδα και το αχνίζουμε!
govastileto.gr

Πανεύκολα γρήγορα αφράτα τσουρέκια και με απλά υλικά!


Θα τα φτιάχνετε συνέχεια τέλεια τσουρέκια !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!

 Υλικά

470γρ αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις 
1 φακελάκι μαγιά ξηρή 
2 αυγά  (τον έναν κρόκο θα τον κρατήσουμε για επάλειψη ) 
200ml γάλα 
70γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
 6 κουταλιές ζάχαρη 
 Μισό κουταλάκι μαχλέπι 
4-5 δάκρυα μαστίχας 


Ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι τα 200γρ αλεύρι τη μαγιά μια κουταλιά ζάχαρη το αυγό και το ασπράδι. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο προσθέτουμε το γάλα τις 5 κουταλιές ζάχαρη ανακατεύουμε και αφού ζεσταθούν (όχι να καίει) βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά . 
Σε ένα γουδί ρίχνουμε τα δάκρυα μαστίχας και τα χτυπάμε μαζί με λίγο ζαχαρίτσα μέχρι να γίνουν σκόνη(τη μαστίχα την έχουμε βάλει από πρίν στο ψυγείο να παγώσει κι έτσι θα χτυπηθεί και θα γίνει σκόνη πολύ πιο εύκολα χωρίς να κολάει). 
 Τη ρίχνουμε στο λεκανάκι μαζί με το μαχλέπι και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του γάλατος που έχουμε ζεστάνει με το υπόλοιπο αλεύρι (τα 270γρ) ζυμώνοντας πολύ καλά. 

Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει πλάθουμε τσουρεκάκια σε ότι σχήμα θέλουμε τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. 
Αραιώνουμε τον κρόκο που κρατήσαμε με λίγο νεράκι αλείφουμε τα τσουρεκάκια και ψήνουμε στους 170-180 μέχρι να πάρουν χρώμα!!!

Συνταγή από την φίλη Eva Triantafilidou 
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Τούρτα με κούκις μπισκότα!



 Κρέμα πατισερί
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
1 λίτρο γάλα
4 αυγά


Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι την ζάχαρη τις βανίλιες το ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα και μετά τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα δένει αμέσως
 Όταν κρυώσει έχουμε κάνει την βάση που είναι
1 πακέτο μπισκότα
100 γρ βούτυρο
Στρώνουμε την βάση ρίχνουμε  στην κρέμα σπασμένα μπισκότα σοκολάτας ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε πάνω στην βάση έχουμε ρευστή κουβερτουρα κάνουμε γραμμές και τρούφα
Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι την ζάχαρη τις βανίλιας το ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα και μετά τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα δένει αμέσως
Όταν κρυώσει έχουμε κάνει την βάση που είναι
 1 πακέτο μπισκότα
100γρ βούτυρο
Στρωνουμε την βάση ρίχνουμε στα στην κρέμα σπασμένα μπισκότα σοκολάτας ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε πάνω στην βάση έχουμε ρευστή κουβερτούρα κάνουμε γραμμές και τρούφα.Καλή επιτυχία!!
Από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη
Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Μωσαικό σοκολάτας!!!


1 Βιτάμ πλάκα
2 κούπες άχνη
5 κσ κακάο


Σπάω τα μπισκότα τα ραντίζω με κονιάκ και λίγο γάλα
Λιώνουμε Βιτάμ άχνη κακάο
Τα βάζουμε μαζί στο μπολ ανακατεύουμε καλά
Σε μπολ με μεμβράνη ρίχνω το μείγμα και δίνω το σχήμα που θέλω
Το σκεπάζω και στο ψυγείο για μία ώρα
Μετά έχω ρευστή την κουβερτούρα το καλύπτω και ρίχνω τρούφα
 Από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη!

Λαμπρόψωμο!






Λαμπρόψωμο by Mairh
υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό Νο1
500 γραμ νερό
2 φακελάκια μαγιά
70 γραμ βούτυρο ή ελαιόλαδο
80 γραμ ζάχαρη
2 κγ αλάτι
1 κσ γιαούρτι
1 κσ γλυκάνισο σε σπόρους
1κγ μαχλέπι σε σκόνη



εκτέλεση
Βράζουμε στην μισή ποσότητα νερού τον γλυκάνισο για 4-5 λεπτά.
Τον σουρώνουμε και τον βάζουμε το νερό σε μια λεκανίτσα προσθέτοντας και το υπόλοιπο για να πέσει η θερμοκρασία του.
Ρίχνουμε την ζάχαρη την μαγιά το μαχλέπι και το μισό αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό.
Αφήνουμε για 5 λεπτά μετά βάζουμε το γιαούρτι το αλάτι το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια σφιχτή ζύμη.

Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και αν θέλετε 1/2 κγ από τους σπόρους του βρασμένου γλυκάνισου και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη την λεκανίτσα και την βάζουμε στους 50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει το ζυμαράκι μας περίπου 45 λεπτά.
Τέλος πατάμε να φύγει ο αέρας από το ζυμάρι μας πλάθουμε δυο ψωμάκια τα βρέχουμε με λίγο ζαχαρόνερο<< 1 κσ ζάχαρη 3 κσ νερό>> και ρίχνουμε το σουσάμι.
Αν θέλετε ανοίγετε με τον πλάστη χοντρά φύλλα και κόβετε με ένα ποτήρι στρογγυλά πιτάκια που τα τοποθετείται το ένα επάνω στο άλλο σαν βεντάλια κάνοντας στο κέντρο ένα σταυρό και βάζοντας ένα βαμμένο αυγό.
Περιμένετε να φουσκώσουν ξανά τα ψωμάκια σας.
Τα ψήνετε στους 180 περίπου 45 λεπτά πάνω κάτω.

Γιαγια Μαιρη εν δραση

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί ,ή Γιαπράκια!!


Η γιαγιά μου έλεγε ,,Για να γίνουν τα ''γιαπράκια''ετσι τα έλεγε ,νόστιμα ,η γέμιση πρέπει να πρασινίζει!! Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε για την νοστιμιά τους!!






ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.αμπελόφυλλα ή όσα θέλετε να ετοιμάσετε
300 γραμ.ρύζι Καρολίνα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο [ ξερό 2 κουταλιές τις σούπας ]
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα 

1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι






ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά,ψιλοκομμένα προσθέτουμε και 6-7 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο ,ρίχνουμε και χυμό από μισό λεμόνι αλάτι ,πιπέρι ,και ανακατεύουμε καλά .Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκια .Τα βάζουμε στη σειρά στην κατσαρόλα και τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω να μην μας διαλύσουν κατά το βράσιμο ,ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό ,ελάχιστο λάδι ,και στίβουμε κι ένα λεμόνι,σιγοβράζουμε για μία ώρα !!

ΑΝ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΖΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Τι κάνουμε
Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα
Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και, αφού τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 5-6 λεπτά.
Εάν δούμε ότι τα αμπελόφυλλα είναι μεγάλα (και άρα και σκληρά) τα αφήνουμε να βράσουν λίγο περισσότερο, γύρω στα 8 λεπτά.


Ρίχνουμε το ζεστό νερό και τα ξεπλένουμε αμέσως με κρύο νερό.
Ύστερα κόβουμε τα κοτσάνια τους και τα ετοιμάζουμε για να τα τυλίγουμε.
Χωρίζουμε τα φύλλα που είναι σκισμένα και δεν μπορούν να τυλιχτούν για να τα βάλουμε στον πάτο της κατσαρόλας πριν τοποθετήσουμε τα ντολμαδάκια.
Αφήνουμε τα αμπελόφυλλα κατά μέρος και ετοιμάζουμε τη γέμιση.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε για λίγο πριν τα τυλίξουμε.
Τα στραγγίζουμε ,και τα τυλίγουμε.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Κουκιά.Ενα πολύ θρεπτικό όσπριο ανεκτίμητης διατροφικής αξίας!!




Τα έφτιαξα πρώτη φορά και ξετρελάθηκα από την γεύση τους και θα τα φτιάχνω συχνά πλέον  !!! Συνταγή από την μαμά μου!


 ΥΛΙΚΆ
500 γραμ, κουκιά ξερά [εδώ χρησιμοποίησα Τριπόλεως ]
 2 κρεμμυδια ξερά μέτρια κομμένα στα 4
αλάτι
ελαιόλαδο
Για μετά το μαγείρεμα σερβίρουμε
ντομάτα
μαιντανό
κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ξερό ή φρέσκο
ρίγανη
μηλόξυδο




 Τι κάνουμε
Από βραδύς τα βάζουμε σε νερό .
Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα τσιμπάμε με ένα κοφτερο μαχαιράκι από πάνω να φύγει το μαύρο που έχουν,


Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα τόσο όσο να τα σκεπάζει κι όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα κουκιά μαζί με τα κρεμμύδια τα οποία λιώνουν και εξαφανίζονται κατά το μαγείρεμα.
Μγειρεύουμε περίπου 30 με 40 λεπτά δοκιμάζουμε να δούμε αν βράσανε και το νερό πρέπει να το πιούν όλο κιι όχι να το χύσουμε να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά του όλα.


Λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
τα βάζουμε σε βαθύ μπολ και κόβουμε σε μικρά κομματάκια ντοματούλα κρεμμυδάκι ξερό ή φρέσκο [εγώ εδώ έβαλα κι από τα 2] ψιλοκομμένο μαιντανό ριγανιτσα μυλόξυδο και τέλος ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά σερβίρουμε και καλή μας όρεξη πραγματικά υπέροχα!!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ --ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Πατατοντοματοσαλάτα! Ολη η νοστιμιά στο πιάτο μας!!!


 Χρώματα ωραία!!


Υλικά ----Οι ποσότητες υλικών ανάλογα τα άτομα που θα φάνε

πατάτες προσπαθήστε να βρείτε Νευροκοπίου είναι γλυκιές κίτρινες και πολύ νόστιμες
ντομάτες
αγγουράκια
πιπεριά πράσινη
κρεμμυδάκια φρέσκα
κρουτόν
μηλόξιδο
αλάτι
ελαιόλαδο
Αν θέλετε προσθέστε ψιλοκομμένο μαιντανό ή ρίγανη 




Βράζουμε τις πατάτες τις στραγγίζουμε κι όταν κρυώσουν τις καθαρίζουμε από τα φλούδια.
Τις κόβουμε πάντα με ένα πιρούνι γιατί κατ αυτόν τον τρόπο η σαλάτα γίνετε πιο ωραία.
Τις βάζουμε σε μπολ κόβουμε όλα τα υλικά που γράφω παραπάνω ψιλοκομμένα τα λαχανικά και τέλος ρίχνουμε το αλάτι το λάδι το μηλόξυδο τα κρουτόν και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε και καλή όρεξη.!!!
Σημείωση
Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα ότι μας αρέσει πχ αυγά βραστά σφιχτά κομμένα σε ροδέλες αν δεν την ετοιμάσουμε σε περίοδο νηστείας.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Κουλουράκια της μαμάς!!!


Αυτά δεν είναι κουλουράκια..μπισκότα είναι αφρός!!!Μοσχομύρισε το σπίτι βανίλια..
Αυτή είναι συνταγή της μαμάς μου...και την κάνω πολλά χρόνια και δεν την αλλάζω με τίποτα!!!

Υλικά:
8 αυγά
1 κουτί γάλα Νουνού εβαπορέ μεγάλο
5 βανιλίτσες
2 κ.γ αμμωνία
2 μπέϊκιν πάουντερ
μισό κιλό ζάχαρη και μία κούπα
2 κιλά αλεύρι γ.ο.χ περίπου
250 γρ βιτάμ (στο αλουμινόχαρτο)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν...ρίχνουμε τις βανίλιες,το μπέϊκιν και το βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)σε ένα άλλο μπολάκι ρίχνουμε το γάλα (έτσι όπως είναι δεν το διαλύουμε με νερό)και την αμμωνία ανακατεύοντας μέχρι να αφρίσει...ρίχνουμε και το μείγμα της αμμωνίας μέσα στο άλλο μας μείγμα και τα ανακατεύουμε λίγο...στη συνέχεια ρίχνουμε τμηματικά το αλεύρι μας(κοσκινισμένο) και το ζυμώνουμε με τον γάντζο αν έχετε...η τα χέρια μας!!!αφού έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη τα πλάθουμε σε κουλουράκια ότι σχέδιο θέλουμε..(εγώ τα περνάω από την μηχανή για κουλουράκια...έχω την σιδερένια...μηχανή πολλών χρόνων)τα κάνει πάρα πολύ αφράτα...σήμερα βρίσκουμε ποιο εύκολα πλαστικές μηχανές..που νομίζω το ίδιο πράγμα θα κάνουν και αυτές!!!!!!
Αφού στρώσουμε αντιΚολιτικό χαρτι στα ταψάκια μας τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς ανάλογα το φούρνο για περίπου 20 λεπτάκια...αν θέλουμε πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα αλείφουμε με κρόκο αυγού διαλυμένο με ελάχιστο νεράκι(εγώ αυτά στη φωτο δεν τα εχω αλείψει...)
Τα κουλουράκια αυτά γίνονται αφράτα και μαλακά...τραγανά απ'έξω μαλακά μέσα!!!!!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!
Συνταγή από την φίλη  Spyridoyla Prf

Τα καλύτερα τσουρέκια που μπορείτε να φτιάξετε!


Μόλις τελείωσε το ψήσιμο...κοπιάστε και πάρτε τσουρεκάκι... με...η χωρίς πραλίνα!!!!

Τα καλύτερα τσουρέκια που μπορείτε να φτιάξετε! Ακόμα κι έπειτα από 1 εβδομάδα παραμένουν το ίδιο φρέσκα!! Κάντε την και θα με θυμηθείτε!
Φτιάχνει: 6-8 τσουρέκια...
Τι χρειαζόμαστε:
1 ζαχαρούχο γάλα
2,5 κουτιά (με το κουτί απ'το ζαχαρούχο μετράμε) ζάχαρη
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά σπορέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
1 κουτ.γλ. κακούλε
1 κουτ.γλ. μαχλέπι
1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
1 κουτ.γλ. μαστίχα Χίου
200 γραμμ. μαγιά νωπή
1 φακελ. μπέικιν πάουντερ
3 κιλά αλεύρι
3 κουτιά ζεστό νερό


Πώς το κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα, θερμαίνουμε ανακατεύοντας τα 4 πρώτα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά 2-3 και προσθέτουμε το σπορέλαιο.Σε μια λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα 3 κουτιά νερό (ζεστό όχι καυτό)
και αφού λιώσει προσθέτουμε στη λεκάνη το μίγμα της κατσαρόλας.Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι.Ζυμώνω και αφήνω το μίγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να φουσκώσει.Πλάθω τα τσουρέκια τ'αλείφω με αυγό, πασπαλίζω με σουσάμι αν θέλω.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτα...
Λίγα μυστικά ακόμα:
Εγώ στρώνω λαδόκολλα στο ταψί για να μην λερώνονται πολύ τα ταψιά.Γίνονται ωραία και με γέμιση σοκολάτας.
Καλή επιτυχία!!
Από  Spyridoyla Prf ευχαριστώ είναι υπέροχα!!!