Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Πολίτικη αρωματική κρέμα με μαστίχα !!!

 Υλικά
 1 λίτρο γάλα
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
 4 κουταλιές νισεστέ
2 κρόκους αβγών
1 μασουράκι βανίλια
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί  σκόνη
ότι γλυκό κουταλιού  ,σιρόπι,η μαρμελάδα έχετε γιά το γαρνίρισμα    
  


 Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε όλο το γάλα και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά,
προσθέτουμε και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα [αβγοδάρτη]
Σεμισό φλυτζάνι νερό διαλύουμε το νισεστέ και το προσθέτουμε στο γάλα ,προσθέτουμε και την βανίλια
και τους 2 κρόκους αβγών και ανακατεύουμε συνέχεια γρήγορα να μην μας αρπάξει .




Εχουμε κοπανίσει και την μαστίχα με το γουδάκι μας και την προσθέτουμε .
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει .
Κατεβάζουμε με από την φωτιά ,την βάζουμε με μία κουτάλα της σούπας σε μπολάκια ,περιμένουμε λίγο να κρυώσει και γαρνίρουμε με το γλυκάκι μας και σερβίρουμε ,ανάρπαστη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Ενα υπέροχο γρήγορο σουφλέ ( Μπριός ) με ψωμί του τοστ !!!



 Ένα   πολύ ωραίο κι εύκολο  φαγητό για όλη την οικογένεια και ιδανική εύκολη λύση για το τι θα μαγειρέψω πάλι σήμερα  ...ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ  ΤΟ !!!

Υλικά
 24 φέτες  ψωμί του τοστ αγοράζουμε χωρίς κόρα]
17 φέτες  τυρί του τοστ
17 φέτες  ζαμπόν ή γαλοπούλα
250 γραμ τυρί που λιώνει όπως γκούντα
150 γραμ κεφαλοτύρι πικάντικο όπως κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
4 φετούλες μπέικον ψιλοκομμένο 
2 κούπες  τσαγιού γάλα φρέσκο
1  κρέμα γάλακτος μεγάλη ή αν δεν σας αρέσει η γάλακτος 1 εβαπορέ μεγάλο
2 αυγά
Αλάτι λίγο  -πιπέρι


Σε ταψάκι βαθύ ή ακόμα καλύτερα 1 πυρέξ 25Χ35
Βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια στο ταψί μας  και κάνουμε μία στρώση με το ψωμί του τοστ με την βοήθεια ενός κουταλιού σούπας τις ραντίζουμε με γάλα από πάνω -το φρέκο γάλα- να μουσκεύουν λίγο .
Από πάνω στρώνουμε το τυρί του τοστ πρώτα και πάνω από το ζαμπόν απλώνουμε το ζαμπόν .
Εχουμε ψιλοκόψει και το μπέικον και βάζουμε αραιά εδώ κι εκεί λίγα κομματάκια ίσα ίσα για μυρωδιά  όταν θα λιώνει κατά το ψήσιμο .
Εχουμε ανακατέψει τα τυριά όλα μαζί και ρίχνουμε ποσότητα από πάνω .
Ξανακάνουμε  ξανά τα ίδια από την αρχή ..ψωμί που το ραντίζουμε με γάλα -φέτες τυρί-ζαμπόν -λίγα κομματάκια μπέικον και τριμμένο τυρί.
Τέλος σκεπάζουμε με μία στρώση φέτες ψωμί που έχουμε μουλιάσει στο πολύ γρήγορο με γάλα δηλαδή βουτάμε στο γάλα για δευτερόλεπτο και στρώνουμε στο ταψί  και απλώνουμε επάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί που φροντίζουμε να έχουμε κρατήσει .
Χτυπάμε σε μπολ την κρέμα γάλακτος  μαζί με τα αυγά το πιπέρι κι ελάχιστο αλάτι και περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια το φαγητό μας .
Το αφήνουμε για 30 λεπτά αν θέλουμε για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα μέσα στο ψυγείο να τραβήξουν και να ποτίσει το φαγητό από τα υγρά υλικά
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  180 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά.
Δεν το κόβουμε αμέσως πρέπει λίγο να κρυώσει για να σταθεί και να κοπεί όμορφα μην μας διαλυθεί οπότε περιμένουμε λίγο .
Σερβίρουμε κόβοντας κομμάτια τετράγωνα και ...απολαμβάνουμε μικροί και μεγάλοι ..καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 




Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Σουηδικά γεμιστά ψωμάκια !!!




​Υλικά

    25 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή
    75 γρ. βούτυρο
    250ml γάλα
    ½ κούπα ζάχαρη
    1 πρέζα αλάτι
    1 κ.γ. τριμμένο κάρδαμο (κακουλέ)
    3 ½  κούπες αλεύρι
    1 αυγό
    ζάχαρη για πασπάλισμα


Για τη γέμιση


    γλυκό βύσσινο με μέλι
    100γρ. σταγόνες σοκολάτας




   
Αρχικά λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι και προσθέτουμε το γάλα. Ζεσταίνουμε έως τους 37oC και λιώνουμε τη μαγιά (θα πρέπει το υγρό να το αντιλαμβανόμαστε ούτε ζεστό ούτε κρύο).

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακουλέ, το αλάτι, το υγρό μείγμα με τη μαγιά και χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη (ίσως η ζύμη χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι, δεν θα πρέπει να κολλάει αλλά ούτε και να είναι σφιχτή). Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί καλύπτοντας το μπολ με ένα πανί για 30 λεπτά.

Έπειτα, ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο (22cm x 40cm) και απλώνουμε το γλυκό να πάει παντού. Μετά προσθέτουμε από πάνω τις σταγόνες σοκολάτας και τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε φέτες περίπου 1,5cm και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με στρωμένη λαδόκολλα (τις τοποθετούμε αραιά γιατί κατά το ψήσιμο φουσκώνουν). Τα σκεπάζουμε με ένα πανί και τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Χτυπάμε ένα αυγό, αλείφουμε τα bulle και πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 oC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (περίπου 10’-15’).Kαλή επιτυχία !!!

Γλυκό σοκολάτας !!!


Για τη βάση

   30 με  40 μπισκότα γεμιστά σοκολάτας ανάλογα το ταψάκι
    8 κουτ. σούπας βούτυρο

Για την κρέμα σοκολάτας

    500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
    700 ml κρέμα γάλακτος

Για το γλάσο

    200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
    200 γρ. κρέμα γάλακτος
    2 κουτ. σούπας βούτυρο

Για το στολισμό

    ξύσμα κουβερτούρας





  
Για τη βάση
Αλέθω τα μπισκότα στο μπλέντερ. Σε ένα μπρίκι λιώνω το βούτυρο, χωρίς όμως να το αφήσω να κάψει. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο στα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύω. Τοποθετώ το μείγμα σε μια στρόγγυλη φόρμα (κατά προτίμηση κουμπωτή) και με τη βοήθεια του πάτου ενός ποτηριού πατάω το μείγμα, έτσι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα. Στη συνέχεια το ψήνω στο φούρνο στους 180oC στον αέρα για 10 λεπτά.

Για την κρέμα σοκολάτας
Μόλις κρυώσει το ψημένο μπισκότο, ετοιμάζω την κρέμα σοκολάτας. Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Παράλληλα, σε μία κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια ρίχνω σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος στη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύω πολύ καλά, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Έπειτα απλώνω την κρέμα σοκολάτας πάνω από το μπισκότο και το αφήνω στο ψυγείο για να σφίξει, περίπου 6 ώρες.



Για το γλάσο
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, στη συνέχεια προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια το τοποθετώ πάνω από την κρέμα σοκολάτας. Ξαναβάζω την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Για το στολισμό
Μπορούμε πάνω από κάθε κομμάτι να προσθέσουμε ξύσμα κουβερτούρας.
Καλή επιτυχία !!!



Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές !!!


 Πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές
Είναι πολύ νόστιμες και πραγματικά σαν τηγανιτές!

Yλικά
    4 πατάτες μέτριες
    4 κουτ. σούπας λάδι
    1 κουτ. σούπας ρίγανη
    ½ κουτ. σούπας πάπρικα
    1 ½ κουτ. σούπας μουστάρδα
    αλάτι
    πιπέρι

Τι κάνουμε
  
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε στο μέγεθος που θα τις κόβαμε για να τις κάνουμε τηγανιτές. Τις σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε στις πατάτες όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.




Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, έτσι ώστε να σχηματίζουν μία στρώση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC με αέρα. Ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Γίνονται πεντανόστιμες!


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Μία διαφορετική πορτοκαλόπιτα φανταστική !!!







Ένα γλυκό που πρέπει να φτιάξετε όλοι !!!! Αξεπέραστη γεύση υπέροχη κρέμα  με άρωμα πορτοκάλι -λεμόνι-και σιροπάκι με -άρωμα κανελίτσας!!!
Εύκολη ετοιμασία -ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!


Ταψί 25×35

Υλικά
Για τα φύλλα
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
125 γραμ --μισό πακέτο βιτάμ


Για την κρέμα
700 γραμ γάλα φρέσκο
130 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
1μεγάλη κουταλιά σούπας βούτυρο -βιτάμ
150 γραμ ζάχαρη
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 βανίλια
3 πορτοκάλια μεγάλα καθαρισμένα
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι

Σιρόπι
2 + 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού νερό
Στρογγυλές  φέτες λεπτές πορτοκάλι και για άρωμα αλλά και να στολίσουμε το γλυκό
1/2 κουτ γλυκού κανέλα η ένα ξυλάκι κανέλας



Ετοιμασία σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι 10 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς'
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια τα κόβουμε κομμάτια και τα πολτοποιούμαι στο μούλτι όχι πολύ να υπάρχουν και κομματάκια.
Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε σουρωτά όλα τα φύλλα του πακέτου κρατώντας 4 στην άκρη .
Λιώνουμε το βιτάμ και με ένα κουτάλι βρέχουμε τα φύλλα από πάνω .
Τα βάζουμε στον φούρνο και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν περίπου 15 λεπτά -προσοχή μην σας αρπάξουν



Ετοιμάζουμε την κρέμα .
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα και μόλις βράσει προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να πήξει .
Το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα τα αυγά αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει καλά με το χέρι κι έχουμε προσθέσει και το ελάχιστο αλάτι.




Ρίχνουμε και την βανίλια στο μείγμα την ζάχαρη το μπέικιν πάουντερ  τα δύο ξύσμα από λεμόνι πορτοκάλι ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα.
Τέλος προσθέτουμε τα πολτοποιημένα πορτοκάλια και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά καλά --όλα αυτά τα κάνουμε με το χέρι όχι με  μίξερ.




Κομματιάζομαι τα φύλλα που έχουμε κρατήσει και τα προσθέτουμε κι αυτά μέσα στο μείγμα χυλό ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε την κρέμα επάνω στα ψημένα φύλλα και το κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού και περιμένουμε λίγο να ποτίσουν καλά τα φύλλα.






 Ξαναβάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς προσέχοντας το να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα περίπου 40 με 45 λεπτά.
Την βγάζουμε από τον φούρνο περιμένουμε λίγο να κρυώσει την κόβουμε προσεκτικά σε τετράγωνα κομμάτια και ρίχνουμε το σιρόπι που θα το πιει σε χρόνο ρεκόρ.





Κόβουμε τις ροδέλες που βράσαμε μαζί με το σιρόπι σε κομματάκια και στολίζουμε το υπέροχο μυρωδάτο αυτό γλυκάκι !!! Απολαύστε το !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

















































Μοσχαράκι με κυδώνια στον φούρνο !!!





ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχάρι
1 κιλό κυδώνια
100 γρ βούτυρο
1\2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κρέας σε ομοιόμορφες φετούλες κ το αλατοπιπερώνουμε,βάζουμε στο τηγάνι το βούτυρο κ σοτάρουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά από όλες τις μεριές κ το βάζουμε στη γάστρα. 
Πλένουμε τα κυδώνια κ τα καθαρίζουμε καλά αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε κ την φλούδα ,τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα αφού τα έχετε κόψει σε φέτες τα σκεπάζετε με νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά κ προσθέτετε το μέλι αφηστε τα στη φωτιά μέχρι να δέσουν και να κάνουν μια σοροπιαστή σάλτσα 
Μετά το ρίχνετε πάνω από το κρέας μέσα στη γάστρα κ το ψήνετε σκεπασμένο στους 180 βαθμούς για 3 τέταρτα περίπου.
Οταν το βγάλετε από το φούρνο θα το σερβίρετε σε μια πιατέλα εναλλάξ με τα κυδώνια !! 
Ταιριάζει  με ότι μας αρέσει -πουρέ-τηγανιτές πατάτες-πιλάφι..
Συνταγή της Μαρίας Λόη !!Την φτιάχνω κ είναι πολύ ωραία κι εύκολη!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πίτσα spesial η τέλεια !!!




    Πολύ ωραία λεπτή τραγανή ζύμη !!

Μερίδες:12

ΖΥΜΗ
2 1/2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1/2 κουτ.του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ.του γλυκού ζάχαρη
40 γραμ.κρέμα γάλακτος
1 φακελάκι  μαγιά Γιώτης




ΣΑΛΤΣΑ
1/2 από το κουτάκι σάλτσα πουμαρό
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό βασιλικό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ.γλυκού ζάχαρη





ΥΛΙΚΆ ΠΙΤΣΑΣ
12 φέτες γαλοπούλα βραστή ,η,ζαμπόν
400 γραμ. τυρί τριμμένο γκούντα
1 πιπεριά κομμένη σε κυκλάκια
7 φέτες μπέικον κομμένες μακρόστενα κομμάτια
1 φλυτζάνι του τσαγιού μανιτάρια  πλυμμένα και στραγγισμένα καλά


 
 ΖΥΜΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι ,προσθέτουμε το λάδι,την ζάχαρη,το αλάτι ,σε ένα ποτήρι του νερού χλιαρό [προσοχή όχι καυτό] βάζουμε την μαγιά να διαλυθεί ανακατεύοντας καλά ,προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ξαναανακατεύουμε.
Αρχίζουμε και ζυμώνουμε προσθέτοντας το υλικό του νερού ,μέχρι να γίνει μία ζύμη ελαστική .Αν χρειαστει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα θα το καταλάβουμε  στο ζύμωμα.Την κάνουμε την ζύμη μας μία μπαλίτσα και την αφήνουμε σκεπασμένη ώσπου να ετοιμάσουμε την σάλτσα.




ΣΑΛΤΣΑ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα μαζί τα υλικά ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 5 με 10 λεπτά.


ΤΕΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί σαν της φωτογραφίας το πασπαλίζουμε όλο με λίγο αλεύρι να πάει παντου .Βάζουμε στην μέση την μπάλα  ζύμης και με το χέρι ,αλλά ακόμα πιό εύκολα με τον ειδικό πλάστη ροδέλα ανοίγουμε την ζύμη να καλύψει ολόκληρο το ταψί μας .Με τα δάχτυλα κάνουμε λακουβίτσες ελαφρές και μέ ένα κουτάλι  πασπαλίζουμε ολόκληρη την επιφάνεια με την σάλτσα που ετοιμάσαμε.



Τώρα εγώ βάζω κατ΄ευθείαν από πάνω το τριμμένο γκούντα γιατί λιώνει και πάει μέσα στην ζύμη κι είναι πιό νόστιμη ,μετά απλώνουμε τις φέτες ζαμπόν ,το μπέικον,την πιπεριά,τα μανιτάρια ,αν έχει περισσέψει καθόλου τυρί πασπαλίστετο από πάνω .Εχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε περίπου για 20 με 30 λεπτά ,με το μάτι καταλαβαίνουμε όταν είναι έτοιμη ,καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ