Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Πρασόρυζο το υγιεινό !!!

 Απλό ταπεινό αλλά πεντανόστιμο πιάτο !!!

Υλικά

3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φλ τσ ρύζι νυχάκι
άνηθο
δυόσμος
1 κύβο λαχανικών
πιπέρι
1 λεμόνι
 λάδι.


 Τι κάνουμε

Τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι και κατόπιν ρίχνουμε και το πράσο.
Όταν μαραθεί και το πράσο, ρίχνουμε το ρύζι και το γιαχνίζουμε και αυτό λίγο.
Ρίχνουμε το πιπέρι, τον κύβο και ζεστό νερό έως να σκεπαστούν όλα καλά
Προσθέτουμε 3 κουτ  σούπας περίπου άνηθο, 2-3 κουτ. σούπας δυόσμος, το μισό λεμόνι και ανακατεύουμε ελαφρά
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα
(ελέγχουμε πάντα τα υγρά και δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται λίγο ακόμα αλατάκι)
Μόλις φουσκώσει το ρύζι και προς το τέλος, ρίχνουμε και το άλλο μισό λεμόνι (ή ολόκληρο εάν προτιμάτε) το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για κάνα 15λεπτο σκεπασμένο
Σερβίρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω λίγο φρέσκο λαδάκι και γαρνίρομαι με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.Καλή σας όρεξη !!


Συνταγή από την φίλη μου Vana Zouka 
MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπετζοφάι με στήθος κοτόπουλο !!!


Το συνοδεψαμε με ρυζάκι λόγο ότι μας αρέσει το ρύζι πολύ!!

Μπορούμε να το συνοδεύουμε και με πατάτες τηγανιτέςς, πουρέ, ζυμαρικό ή ότι άλλο θέλουμε και μας αρέσει!!

Υλικά
2 στήθη κοτόπουλο κομμένο μπουκίτσες
1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο καρέ
2 κόκκινες πιπεριές
2 πράσινες πιπεριές
3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
αλάτι-πιπέρι
Τσίλι λίγο γιατί καίει αλλά δινει πικάντικη γευση
1 κύβο κνορ λαχανικών [μειώστε το αλάτι αν βάλετε ]
ελαιόλαδο κατά βούληση


Τι κάνουμε
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κοτόπουλο.
Το βγάζουμε και το βάζουμε σε πιάτο.
Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι της πιπεριές το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας τακτικά για λίγα λεπτά να μαραθούν .
Προσθέτουμε την ντομάτα τον πελτέ το πιπέρι το αλάτι το τσίλι και επίσης τα κομματάκια από το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε και τον κύβο  αν βάλουμε.
Νερό δεν χρειάζεται ,αλλά αν το δούμε να στεγνώνει προσθέτουμε λίγο ζεστό.
Μόλις το δούμε και πιεί τα υγρά και δέσει η σάλτσα σβήνουμε την φωτιά.
*Το στήθος δεν θέλει πολύ ψήσιμο γιατί σκληραίνει και δεν μένει μαλακό και ζουμερό .
Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες ,άριστο μεζεδάκι για κρασί και σκέτο .Καλή όρεξη !!!
Συνταγή από την φίλη μου Vana Zouka.
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Μελαχρινή σιροπιαστή !!!


Υλικά

    600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    200 γρ. χονδροσπασμένη καρυδόψιχα
    2 κ.σ. κακάο
    100 γρ. ζάχαρη άχνη
    1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
    1 κ.γ. σόδα μαγειρική
    1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
    2 σφηνάκια κονιάκ
    650 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
    100 ml σπορέλαιο
    100 mI ελαιόλαδο+ λίγο ακόμη, για το ταψί
    ξύσμα 1 πορτοκαλιού

    Για το σιρόπι:
    500 ml νερό
    300 γρ. ζάχαρη
    1 φλ. τσαγιού μέλι
    1 κ.σ. χυμός λεμονιού

    Για πασπάλισμα Σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής

 Λαδώνω ένα ταψί διαμέτρου 28 – 30 εκ. και προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C κατά προτίμηση στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, το κακάο, την άχνη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το γαρίφαλο και την καρυδόψιχα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
Κάνω  μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού, ρίχνω εκεί το υγρό μείγμα και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή με ξύλινη κουτάλα ή με το μίξερ χειρός), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσω ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα.
 Αδειάζω στο λαδωμένο ταψί το μείγμα πασπαλίζω με σουσάμι και το ψήνω για 1 ώρα. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: πρέπει να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.

 Για το σιρόπι
Βάζω όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι, τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν το μείγμα κοχλάσει, το σιγοβράζω για 10 λεπτά. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρό. Περιχύνω σταδιακά την κρύα «μελαχρινή» με το χλιαρό σιρόπι. Όταν κρυώσει ξανά το γλυκό το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια,
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιζκέικ το τέλειο !!!



Υλικά συνταγής


    Για τη βάση

    250 γραμμ. μπισκότα digestive

    80 γραμμ. βούτυρο ξεπαγωμένο


    Για την κρέμα

    250 γρμ κρέμα γάλακτος

    100 γρμ ζάχαρη άχνη

    300 γρμ τυρί κρέμα

    1 (ξύσμα) από 1λεμόνι


    Για τη σάλτσα βύσσινο

    1 συσκευασία κομπόστα βύσσινο

    1½ κουτ.σούπας  κορν φλάουρ




Εκτέλεση

Αλέθουμε τα μπισκότα στο μίξερ να γίνουν σκόνη .

Την βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο,

Ανακατεύουμε καλά να πάει το βούτυρο σε όλο το μπισκότο να βραχεί .

Εχουμε βουτυρώσει φορμάκια στρογγυλά χάρτινα ειδικά για φούρνο και βάζουμε στό καθένα από μία στρώση  από το μείγμα. [γίνετε και με φορμάκια σιλικόνης η αντικολλητικά.

Τα ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ώσπου να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ελαφρώς και προσθέτουμε το ξύσμα το κρέμα τυρί μαζί και τα χτυπάμε πολύ ελαφρά να γίνουν ένα,

Αδειάζουμε μοιράζοντας την κρέμα πάνω στα ψημένα κρύα μπισκότα και τα τοποθετούμε  στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεί.

Στραγγίζουμε το χυμό από την κονσέρβα βύσσινο τον βάζουμε σε κατσαρολάκι  μαζί με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα να δέσει ,το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μεσα και τα βύσσινα ,

Οταν κρυώσει την ισομοιράζουμε πάνω από τα ατομικά τζίζ κέικ και τα ξαναβάζουμε ψυγείο .Καλή επιτυχία!


Οταν το σερβίρουμε το ξεφορμάρουμε και ρίχνουμε λίγο σιροπάκι για στόλισμα,

Σημείωση

Επειδή είναι λίγο δύσκολο το στρογγυλό να μας βγεί κάντε το σαν τούρτα σε ταψάκι  το ίδιο είναι σε γεύση . Επίσης μπορείτε να το καλύψετε με μαρμελάδα της αρεσκείας σας !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πανακότα εύκολα και γρήγορα !!!



Μια πετυχημένη πανακότα, εύκολα και γρήγορα!

Υλικά ( Για 8 άτομα )

    1 κιλό φρέσκο γάλα πλήρες
    100 γρ. ζάχαρη
    15 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (3 φύλλα των 5 γραμμαρίων)
    ξύσμα από 1 λεμόνι

    Για τη σως:
    200 γρ. μαρμελάδα (όποια γεύση προτιμούμε)(προτείνουμε κεράσι ή φράουλα)
    50 γρ. νερό

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό για 2 λεπτά ώσπου να μαλακώσει.
Στη συνέχεια βάζουμε το γάλα, το ξύσμα και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρει βράση το γάλα και αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε μέσα στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας όμως από ώρα σε ώρα για να μην κάνει κρούστα.
'Όταν η κρέμα μας πάρει κανονική θερμοκρασία (δωματίου) τη μοιράζουμε σε ατομικά μικρά μπολ ή φορμάκια και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες.
Για την προετοιμασία της σος, ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το νερό σε ένα μπολ ή στο μπλέντερ ώστε να αραιώσει και να είναι σε ρευστή μορφή.
Σημειώσεις συνταγής

Για το σερβίρισμα, βγάζουμε τις πανακότες από το ψυγείο μετά από 3 με 4 ώρες και αναποδογυρίζουμε το κάθε φορμάκι σε ξεχωριστό πιατάκι, ενώ τέλος περιχύνουμε με τη σως μαρμελάδας το καθένα και προαιρετικά τριμμένο αμύγδαλο.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπισκοτάκια βουτύρου υπέροχα !!!





Σε άλλους αρέσουν σκέτα σε άλλους γεμιστά με σοκολάτα και σε άλλους με μαρμελάδα έμενα μου αρέσουν όλα πάντως !!!!




Υλικά
350γρ αλεύρι φαρίνα
120γρ ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
200γρ βούτυρο 


Εκτέλεση 
Βάζουμε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά μαζί τα ζυμώνουμε να γίνει μία εύπλαστη ζύμη .
Κάνουμε διάφορα σχέδια με το κορνέ .
Στρώνουμε λαδόκολλα που την βουτυρώνουμε πρώτα στο ταψί ή βουτυρώνουμε κατ ευθείαν το ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά.


Οταν κρυώσουν  βάζουμε στην μέση μαρμελάδα ότι γεύση μας αρέσει ή σοκολάτα [μερέντα] και τα κλείνουμε με άλλο ένα μπισκότα ή τα αφήνουμε μονά και τα στολίζουμε όπως θέλουμε κερασάκι κτλ.Καλή επιτυχία !!!
Συνταγή από τον φίλο George Zolis 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Φιλετάκια κοτόπουλου με κρέμα-σάλτσα μπρόκολου με τυρί !!!





 Υλικά μερίδες 2

λικά 
Υ
    1 φιλέτο κοτόπουλου στήθος
    4 τούφες μπρόκολο  βρασμένο
    150 γρ. τυρί κρέμα
    4 κουτ. σούπας λάδι
    1/2 ποτήρι του νερού  λευκό κρασί
    αλεύρι
    αλάτι
    πιπέρι





 Εκτέλεση  
Βράζουμε το μπρόκολο και το βάζουμε στην άκρη στο σουρωτήρι
Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε λωρίδες. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά τις λωρίδες κοτόπουλου.



Σε ένα τηγάνι τα σωτάρουμε, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις πάρουν χρώμα, τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε μισό ποτήρι του νερού χλιαρό νερό.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει και να δέσουν όλα τα υλικά. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το τηγάνι.
Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το βρασμένο μπρόκολο, προσθέτουμε την κρέμα τυριού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να χυλώσει και να δέσει η σάλτσα μας.





Σερβρίρουμε τα φιλετάκια, βάζοντας από πάνω την υπέροχη σάλτσα !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Χοιρινές μπουκίτσες με πιλάφι στα γρήγορα !!!

Εχετε χοιρινό και θέλετε να το μαγειρέψετε νόστιμα, γρήγορα και εύκολα;
Επιτυχία εγγυημένη ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ !!!



 600γρ. χοιρινό (κιλότο κατά προτίμηση) σε μπουκιές
 1 κουτ.σούπας. ρίγανη
 1 κουτ.γλυκού. κόλιανδρο
 1/2 κουτ.γλυκού. θυμάρι
 2 κουτ.σούπας. πικάντικη μουστάρδα
 1 ποτήρι λευκό κρασί
1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
 ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρέας σε ελαιόλαδο, για 15 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε και τις πιπεριές
Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον κόλιανδρο, το θυμάρι και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 20 λεπτά.
Θέλουμε να δέσει η σάλτσα του
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες ή με ρύζι πιλάφι .
Καλή σας όρεξη!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Cheesecake μηλόπιτα !!!


Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό γλυκό. Ένας απίθανος και υπέροχος συνδυασμός με καραμελωμένα μήλα πάνω σε ανάλαφρη τυρόκρεμα. Ένα επιτυχημένο … πάντρεμα απίστευτα νόστιμο.

Υλικά συνταγής

    250 γρ. μπισκότα digestive θρυμματισμένα στο multi
    100 γρ. βούτυρο λιωμένο
    1 κ.γ. κανέλα
    4 μέτρια μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
    50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    80 γρ. ζάχαρη άχνη
    1 βανιλίνη
    2 μεγάλα αυγά
    300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου [τύπου Philadelphia]
    3 κ.σ. σιρόπι καραμέλας




Εκτέλεση συνταγής

    Για τη βάση: Σε ένα μεγάλο μπολ  ανακατεύουμε τα μπισκότα σε σκόνη με την κανέλα. Κρατάμε στην άκρη το 1/3 των μπισκότων και στα υπόλοιπα προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε τη βάση σε ένα μέτριο πυρέξ, διαστάσεων περίπου 20×30 εκ.
    Για τη στρώση μήλων: Σε μέτρια φωτιά, σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε τα μήλα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους. Αποσύρουμε τα μήλα από τη φωτιά, τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    Για τη κρέμα τυριού: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε πρώτα το τυρί κρέμα να γίνει αφράτο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Δεν θα χτυπήσουμε υπερβολικά το μείγμα και «κόψει» η κρέμα μας. Προσθέτουμε στη συνέχεια τη βανιλίνη, την άχνη ζάχαρη και το σιρόπι καραμέλας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.
    Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Απλώνουμε τη κρέμα πάνω από τη βάση μπισκότου και ισιώνουμε την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού. Πάνω από την κρέμα στρώνουμε τα μήλα και πασπαλίζουμε το τριμμένο μπισκότο που είχαμε κρατήσει.
    Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 40 λ περίπου και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και μετά την απολαμβάνουμε.




 olasimera.gr
 sintayes.gr
theonewithallthetastes.com

Σουπιές κοκκινιστές με λαχανικά-όλη η νοστιμιά στο πιάτο μας !!!


Υλικά
    500 γραμ σουπιές  φρέσκες ή κατεψυγμένες
    1 μεγάλο κρεμμύδι
    2 σκελίδες σκόρδο
    4 ντομάτες ώριμες
    1 κόκκινη πιπεριά
    1 πράσινη πιπεριά
    1 κουταλάκι της σούπας  τοματοπελτέ
    1 ποτηράκι του κρασιού γεμάτο  λευκό κρασί
    1 φύλλο δάφνη
    1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    Μπούκοβο
    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Αλάτι
    Μαϊντανό
    Ελαιόλαδο

Οδηγίες

    Καθαρίζουμε τις σουπιές κι αν  είναι κατεψυγμένες τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν πρώτα  και  βάζουμε να βράσουν για 6-7 λεπτά.
    Κόβουμε τις σουπιές  σε ροδέλες η σε καρέ κομμάτια.
    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές.
    Βάζουμε σε μια ρηχή πλατιά κατσαρόλα ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τα λαχανικά.
    Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, το κρασί, τα μπαχαρικά, αλατίζουμε και σιγοβραζουμε περίπου 10 λεπτά
  Προσθέτουμε τις σουπιές , και λίγο  μαϊντανό ψιλοκομμένο
    Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε 25 με 30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα .
  Πασπαλίζουμε με λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φιλέτο κρασάτο !!!



Υλικά για 6 άτομα
6 μοσχαρίσια φιλέτα, πάχους 3 εκ.
1 φλ. τσ. ζωμό κρέατος
1 φλ. τσ. κρασί λευκό ξηρό
1 φλ.κ. κονιάκ ή μπράντι
2 κ.σ. πράσινο πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Τι κάνουμε
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Όταν κάψει αρκετά, ακουμπάμε επάνω τα αλατισμένα φιλέτα και τα ψήνουμε σε μέτρια-δυνατή φωτιά 3' από κάθε πλευρά (ή περισσότερο, αν τα θέλουμε παραψημένα).
Κρατάμε τα φιλέτα σε πιάτο και ρίχνουμε στο ζεστό τηγάνι το κονιάκ. Αφήνουμε να σε δυνατή φωτιά 1' και προσθέτουμε το κρασί.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα του κρέατος από το τηγάνι και αφήνουμε 1΄να εξατμισθεί το αλκοόλ.
 Ρίχνουμε το ζωμό κρέατος και το πιπέρι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα 4'-5'. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, σε κομμάτια. Ανακατεύουμε ζωηρά να αναμειχθεί, βάζουμε μέσα τα φιλέτα, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ζεσταίνουμε στη φωτιά για 1'- 2'.
Σερβίρουμε τα φιλέτα σε πιατέλα ή στα πιάτα και μοιράζουμε τη σάλτσα από πάνω. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Σουτζουκάκια στον φούρνο -ακαταμάχητη η γεύση τους !!!



ΥΛΙΚΆ
500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
ψίχα από 2 φέτες ψωμί σύν 3 φρυγανιές το μουσκεύομαι και το στίβουμε καλά
1 κουταλάκι γλυκού κίμινο
αλάτι-πιπέρι -1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
3 ντομάτες ώριμες ψιλοτριμμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 αβγό
ελαιόλαδο
αλεύρι




ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε,κιμά,ψωμί,αβγό.κύμινο,σκόρδα,αλατοπίπερο,κρεμμύδι,λίγο νεράκι [1 φλυτζανάκι του καφέ] και 2-3 κουταλιές σούπας λάδι,ζυμώνουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε περίπου ένα τεταρτάκι να ενωθούν τα υλικά.
Τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια βρέχοντας τα χέρια μας για να μην μας κολλάνε .Τα περνάμε από αλεύρι και τα τηγανίζουμε ελαφρά σε μπόλικο λαδάκι ,τα βάζουμε στο πιάτο και βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι που τηγανίσαμε [έχει την νοστιμιά του] ρίχνουμε μέσα και τις ντομάτες τριμμένες ,την κουταλιά τον πελτέ,λίγο αλάτι,πιπέρι,την κουταλίτσα ζάχαρη για την ξινίλα της φρέσκιας ντομάτας ,και 1 σκελίδα σκόρδο πολύ πολύ ψιλοκομμένη προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό.

Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά προς δυνατή.Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψάκι ,η πυρέξ,ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με την σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ,μόλις περάσει η μισή ώρα βάζουμε την αν΄τίσταση του φούρνου μας στον αέρα από πάνω και αφήνουμε να ροδίσουν ,αν δεν έχετε αέρα στο φούρνο στο γκριλ λίγο στο τέλος για 5 -10 λεπτά θα το δείτε να πάρει χρώμα .Αν δείτε ότι κατά την διάρκεια που ψήνονται χρειαστούν νεράκι προσθέστε λίγο -λίγο ζεστό μην κόψετε την βράση τους .Σερβίρονται με μακαρόνια,πατάτες τηγανιτές ,η με ρυζάκι ,ακόμα και σκέτα για μεζεδάκι!! καλή σας όρεξη γίνονται πεντανόστιμα!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουπιές κρασάτες με πιλάφι -μοναδική γεύση !!!



Για 4 μερίδες:

1 κιλό σουπιές (εδώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένες)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 ποτήρι λάδι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 φύλλο δάφνης
3 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
ρύζι γλασέ ή κίτρινο για πιλάφι
Αλάτι και λίγο πιπέρι



Τι κάνουμε
Κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια, ή τις αφήνουμε ολόκληρες τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Ρίχνουμε και τις σουπιές και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί, περιμένουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε τις ντομάτες, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.


Ρύζι
1 ποτήρι του νερού ρύζι για πιλάφι
3 ποτήρια του νερού νερό
3 κουταλιές σούπας λάδι
Αλάτι-πιπέρι

Τι κάνουμε
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το λάδι να ζεσταθεί'
Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύομαι με ξύλινη σπάτουλα να αλλάξει λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε το νερό το αλατοπίπερο χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει.

Αλλος τρόπος για σουρωτό
Βάζουμε νερό μέχρι την μέση της κατσαρολίτσας .
Μόλις πάρει βράσει ρίχνουμε αλάτι και το ρύζι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει .
Το σουρώνουμε το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και η το αφήνουμε σκέτο ή ρίχνουμε μέσα όπως είναι ζεστό μία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

*Μπορούμε να προσθέσουμε μόλις περάσει η μία ώρα μαγειρέματος 3 ποτήρια νερό στο φαγητό μας και μόλις αρχίσει να βράζει να ρίξουμε τομ ρύζι μέσα και να το μαγειρέψουμε μαζί για άλλα 15 με 20 λεπτά.


Ροδέλες πορτοκαλιού με σοκολάτα !!!







Μελωμένα πορτοκάλια και βελούδινη γλύκα σοκολάτας, σε θεσπέσιο γευστικό συνδυασμό! Εύκολο, απλό και πολύ οικονομικό !!

πορτοκάλι-σοκολάτα
Υλικά (για  22 περίπου ροδέλες)
4 μέτρια χοντρόφλουδα πορτοκάλια ακέρωτα και χωρίς κουκούτσια
3 κούπες ζάχαρη
1 ½ κούπας νερό
λίγο χυμό λεμονιού
Για την επικάλυψη 
250-300 γρ. κουβερτούρα
1 κουταλιά βούτυρο





Εκτέλεση
Ξύνουμε ελαφρά ολόκληρα τα πορτοκάλια με λεπτό τρίφτη. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες 1 εκατοστού.
Βράζουμε για 5΄χύνουμε το πρώτο νερό και ξαναβράζουμε με καινούργιο νερό άλλα 5 λεπτά και σουρώνουμε. Στην περίπτωση που έχουν κουκούτσια τ’ αφαιρούμε.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 5΄ και ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες. Σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Γυρνάμε και από τις δύο πλευρές και μετά τις απλώνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και να στραγγίξουν καλά.
Βουτάμε μία-μία ροδέλα σε λιωμένη κουβερτούρα και αφήνουμε να

κρυώσουν.Καλή επιτυχία!

* Φυλάξτε τα φρέσκα σοκολατάκια σε δοχείο που κλείνει καλά και θα έχετε πάντα μια γλυκιά επιλογή χωρίς πολλές θερμίδες!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζάνες ψητές με γέμιση !!!




Υλικά

Για 4-6 άτομα

6 μελιτζάνες φλάσκες
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
150 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
Αλατοπίπερο
3 -4 κλωναράκια δυόσμου-ή μαϊντανό ψιλοκομμένο



Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τρυπάτε τις μελιτζάνες με το πιρούνι τις κόβετε στην μέση και τις βάζετε σε ταψάκι, να ψηθούν για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βγάζετε, αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και τις σκάβεται λίγο για να βάλετε τα υλικά της γέμισης.
Με ένα κουταλάκι γεμίζετε τις μελιτζάνες με την ψιλοτριμμένη φέτα και λίγο από την γέμιση που βγάλατε -και ξαναβάλετε για ψήσιμο να πάρει χρώμα η φέτα στο γκριλ ψιλοκόβετε ντομάτα και μαϊντανό ή δυόσμο και τα προσθέτετε από πάνω επίσης λίγο αλάτι,-προαιρετικά- πιπέρι και σερβίρουμε.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ