Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Σταφιδόψωμα αφράτα & λαχταριστά !!!

Αγαπημένα μικρών μεγάλων -αφράτα νοστιμότατα !!! ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ !!!



Υλικά
400 γραμ αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 ολόκληρο αυγό και 1 ασπράδι αυγού
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας βούτυρο μαλακωμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200ml γάλα
 σταφίδες ξανθές κατά βούληση η ποσότητα

Τι κάνουμε
Βάζουμε σε ένα λεκανάκι το μισό αλεύρι 200 γραμ την μαγιά το ολόκληρο  αυγό και ένα ασπράδι την  ζάχαρη το βούτυρο το  ελαιόλαδο και ζυμώνουμε λίγο και ρίχνουμε το  γάλα χλιαρό λίγο λίγο  μέσα στο  αλεύρι ζυμώνοντας ταυτόχρονα και προσθέτοντας τα υπόλοιπα 200 γραμ αλεύρι . 
Αν μας κολλάει η ζύμη ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι όχι πολύ να μην σκληρύνει η ζύμη μας ίσα να ξεκολλήσει από τα χέρια και να γίνει μαλακή και αφράτη. Αφήνουμε να φουσκώσει πατάμε τη ζύμη μας και ρίχνουμε τις σταφίδες. Ζυμώνουμε λίγο ακόμα πλάθουμε μπαλάκια τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν. Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νεράκι και ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς για 20 λεπτά!!! Καλή επιτυχία !!!
Από την φίλη μου Eva Triantafilidou
MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Γιουβετσάκι πεντανόστιμο !!!


Mε πολύ εύκολο και απλό τρόπο το αγαπημένο πεντανόστιμο φαγητό πολλών!!

 Υλικά
1+1/2 κιλό κρέας κατάλληλο για φούρνο μοσχάρι
1 πακέτο 500 γραμ κριθαράκι χοντρό
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες αλλά λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 κούπα τσαγιού λάδι 
αλάτι πιπέρι


 Έτσι το κλείνουμε οταν ψήνουμε και μετά από 30 λεπτά πήζει αρκετά.

 
Τι κάνουμε
Πλένουμε καλά το κρέας .
Βάζουμε σε γάστρα στο κρέας και ρίχνουμε ζεστό νερό να το σκεπάζει αρκετά .
Αραιώνουμε σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό τον πελτέ ντομάτας και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα στην γάστρα .
Προσθέτουμε μέσα και τις 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου απλά πολτοποιημένες να ανοίξουν αλλά να μην χωρίσουν για να τις αφαιρέσουμε κατά το σερβίρισμα.


Προσθέτουμε από πάνω το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά μαζί με τις μερίδες κρέας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς βάζουμε την σχάρα κάτω κάτω να πατάει στην επιφάνεια του φούρνου σκεπάζουμε το φαγητό και το ψήνουμε περίπου 90 λεπτά ανάλογα με το κρέας και τον φούρνο.
Ανοίγουμε το καπάκι και αν το  ζουμί έχει σωθεί  προσθέτουμε να σκεπάζει και πάλι το κρέας.
Αφήνουμε ανοιχτή την γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο .
Μόλις δούμε να αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι μέσα και ανακατεύουμε με  ξύλινη κουτάλα.
Συνεχίζουμε χωρίς να σκεπάζουμε την γάστρα πια το ψήσιμο.
Αφήνουμε από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το κριθαράκι ΜΟΝΟ 10 λεπτά ψήσιμο [βασικό για να γίνει μελάτο ] αμέσως κλείνουμε το κουμπί του φούρνου και το αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέσα. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι .Πεντανόστιμο !! Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπορούμε να το φτιάξουμε αντί για πελτέ με 4με 5  ώριμες μεγάλες ντομάτες ψιλοτριμμένες ,

Φέτα τυλιγμένη με φύλλο - μέλι στο φούρνο !!!

 Πολύ νόστιμο ορεκτικό !!!

Υλικά συνταγής

    4 φύλλα κρούστας
    250 γρ.φέτα
    2-3 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
    3 κουτ. γλυκού σουσάμι
    3 κουτ. σούπας μέλι
    3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στου 220 βαθμούς.
    Κόβετε το τυρί σε τέσσερις οριζόντιες φέτες. Διπλώνετε το κάθε φύλλο κρούστας στη μέση και το αλείφετε με βούτυρο. Τοποθετείτε σε κάθε φύλλο από μια φέτα τυρί και τα διπλώνετε σε πακετάκια.
    
    Βάζετε τα πακετάκια σε βουτυρωμένο ταψάκι, τα αλείφετε ξανά με βούτυρο, πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά.

    Σερβίρετε τα πακετάκια ζεστά σε τέσσερα πιάτα. Αναμιγνύετε το ξίδι *με το μέλι να γίνουν σαν σιρόπι, περιχύνετε με αυτό τα πακετάκια και πασπαλίζετε με σουσάμι.

* Αν δεν σας αρέσει να είναι ξιδάτο, περιχύνετε μόνο με το μέλι…
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κεφτεδάκια κοκκινιστά !!!

Τα κεφτεδάκια, είναι από το αγαπημένο φαγητό, που όπως και να το φτιάξουμε, αρέσει πάρα πολύ σε όλους.
Εξαιρετικά νόστιμα  είναι να τα κάνουμε κοκκινιστά, που γίνονται ακόμη πιο
γευστικά.!!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!

 Υλικά
800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
1 αυγό
1 κουτ.σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο η ξερό
1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμος ψιλοκομμένος ή ξερό
7 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο             
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

  Για τη σάλτσα

500 γραμ συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κουτ.σούπας ντοματοπελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
6 κουταλιές σούπας  ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
1 φλυτζ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε  τον κιμά και τον περιχύνουμε με το γάλα.
Προσθέτουμε το ψωμί, τα κρεμμύδια τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα να τραβήξει τις μυρωδιές .
Πλάθουμε τον κιμά σε στρογγυλούς  κεφτέδες.
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο,και τους τηγανίζουμε ελαφρά, γυρίζοντας τους από κάθε πλευρά.
Τους βγάζουμε σε πιατέλα, και ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε, το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το λάδι, το αλατοπίπερο και το νερό.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τους κεφτέδες.
Αν δεν τα σκεπάζει προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.Επίσης η κεφτέδες πρέπει να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον κι όχι πάνω ό ένας από τον άλλον.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, μέχρι να γίνουν οι κεφτέδες και να δέσει η σάλτσα τους.
Τους συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή μακαρόνια ή πουρέ,ή ρύζι,Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Γεμιστά με ρύζι & μυρωδικά !!!

Μας αρέσει όλες τις εποχές !!!


Υλικά
5 ντομάτες
5 πράσινες πιπεριές, περίπου 600γρ.
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοτριμμένα
3 πατάτες μεγάλες κομμένες "κυδωνάτες"
10  κουταλιές κοφτές ρύζι Καρολίνα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
1 ματσάκι  μαϊντανό
8 φύλλα δυόσμος ή 1+1/2 κουταλιού σούπας ξερό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο για τη γέμιση
αλάτι και πιπέρι λίγη ζάχαρη

Τι κάνουμε
Πλένουμε τις ντομάτες πολύ καλά και κόβουμε το επάνω μέρος τους, δημιουργώντας έτσι ένα το καπάκι τους
Με ένα κουταλάκι του γλυκού, αφαιρούμε προσεκτικά την ψύχα μέσα από τις ντομάτες και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Αφού αφαιρέσουμε την ψύχα, πασπαλίζουμε τις άδειες ντομάτες στο εσωτερικό τους, με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Αδειάζουμε τις πιπεριές αφού τις έχουμε πλύνει καλά.
Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο το επάνω μέρος τους, τις αδειάζουμε από τα σπόρια τους, τις ξεπλένουμε και τοποθετούμε τις πιπεριές μέσα στο ταψί, μαζί με τα καπάκια τους.
Πολτοποιούμαι τα κρεμμύδια στο μούλτι μαζί με τα σκόρδα πατώντας λίγο το κουμπί να παραμείνουν μεγάλα κομμάτια .
Τα αδειάζουμε σε μπολ -προσθέτουμε τον μαϊντανό ,τον δυόσμο,την ψύχα από τις ντομάτες αφού -πρώτα τις πολτοποιήσουμεγια λίγο  στο μούλτι-
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μαζί όπως αλάτι πιπέρι ζάχαρη και το ρύζι με το  λάδι και τα ανακατεύουμε καλά.
Με ένα κουτάλι της σούπας γεμίζουμε προσεκτικά τις ντομάτες και τις πιπεριές προσέχοντας η γέμιση να μην ξεχειλίζει.
Σκεπάζουμε με τα "καπάκια" τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Σε ένα μπολ κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες τις αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε και λίγο λάδι κι αν έχει περισσέψει γέμιση την ρίχνουμε κι αυτή από πάνω τους -ανακατεύουμε καλά και τις τοποθετούμε μαζί μα το ζουμάκι τους ανάμεσα στα γεμιστά μας.
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 200 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα
Σερβίρουμε τα γεμιστά μας  τυρί φέτα! Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








Αρωματική πορτοκαλόπιτα !!!

Αωματική και μοναδική σε γεύση πορτοκαλόπιτα !!!

Φύλλο κρούστας : 1 πακέτο 500gr
Ηλιέλαιο 1 ποτήρι
Ζάχαρη  1 ποτήρι
Πορτοκάλι Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φακελ. Baking powder 20γρ
Βανίλια 1
Αυγά 4
Γιαούρτι 1 κεσεδάκι γιαούρτι

Για το σιρόπι :
Ζάχαρη  2 ποτήρια
Νερό  3 ποτήρια
Πορτοκάλι Φλούδα από πορτοκάλι
Χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το αφήνουμε έξω να στεγνώσει και να ξεραθεί  ώστε να κομματιάζεται εύκολα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-175 βαθμούς.
Κομματιάζουμε το φύλλο που έχει ξεραθεί σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο (το έχουμε βουτυρώσει από πριν).
Ανακατεύουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί όπου βρίσκονται τα κομμάτια κρούστας και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψουν.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου, πάνω-κάτω στη θέση 2 του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.
Για να βεβαιωθούμε ότι η πορτοκαλόπιτα είναι καλά ψημένη, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο.
Όταν βγει στεγνό το γλυκό είναι έτοιμο.
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει.
Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά.
Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.
Σερβίρουμε με κομματάκια γλυκό πορτοκάλι ή και σκέτη -Και απολαμβάνουμε .Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Στιφάδο με μοσχάρι !!!





 Η κλασική συνταγή για στιφάδο με μπόλικα κρεμμυδάκια και πλούσια, αρωματική σάλτσα ντομάτας !!!


    Υλικά

    1 κιλό μοσχαράκι σε μερίδες
    1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
    2 ώριμες μεγάλες ντομάτες τριμμένες
    1 φλ. έτοιμο ντοματοχυμό
    Δεντρολίβανο
    1 φύλλο δάφνη
    πιπέρια
    μπαχάρι ολόκληρο
    1/2φλ. ξύδι
    1/2φλ. κρασί
    1 φλ.ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και βάζουμε το κρέας αλευρωμένο να ροδοκοκκινήσει καλά απ΄όλες τις πλευρές
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες και το χυμό, τα μυρωδικά, τα πιπέρια, τα μπαχάρια και το ανάλογο ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Έχουμε τα κρεμύδια έτοιμα καθαρισμένα, τα ζεματάμε για λίγο σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε στο τρυπητό.
Σ΄ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λάδι και σωτάρουμε καλά τα κρεμμύδια ώσπου να πάρουν χρώμα.


Μόλις αρχίσει να μαλακώνει το κρέας προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια στη κατσαρόλα και ρίχνουμε και το ξύδι.
Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα.
Το αλάτι το ρίχνουμε προς στο τέλος για να μη σκληρύνει το κρέας.
Σερβίρουμε προαιρετικά με ρύζι για πιλάφι γαρνιρισμένο με λίγη σάλτσα από το στιφάδο.Καλή όρεξη !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Φωτογραφίες συλλογή από εκάστοτε φορές που έχει μαγειρευτεί.




Λαχταριστή γαριδομακαρονάδα !!!



Μυρωδάτη, εύκολη και οικονομική!!!Λαχταριστή γαριδομακαρονάδα για όλη την οικογένεια !!


 Υλικά μερίδες 6
1 πακέτο μακαρόνια λιγκουίνι ή σπαγκέτι
800 γρ. γαρίδες {κατεψυγμένες ή φρέσκες
καβουρόψιχα
1 σπιτικό ζωμό λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα ή μπούκοβο {προαιρετικά}
1/4 κούπας ελαιόλαδο
4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ ντοματοπελτέ
1 κ.γ ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού Ούζο
Μαιντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι


                                                          
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το εντεράκι τους βγάζουμε τα κέλυφη και τα κεφάλια τους
Σε μια κατσαρόλα μικρή βράζουμε τα κεφάλια της γαρίδας με 1 ποτήρι νερό για 2΄-3΄ και κρατάμε το ζωμό τους στραγγισμένο.
Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε τις γαρίδες μαζί με την καβουρόψιχα κομμένα στρογγυλά κομμάτια να σοταριστούν για 1΄
κάθε μεριά.
Σβήνουμε με το Ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αφαιρούμε τις γαρίδες και την καβουρόψιχα από το τηγάνι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το μαϊντανό.
Αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να μαγειρειρευτεί για 5 λεπτά και να μελώσει λίγο η σάλτσα και μετά προσθέτουμε πάλι τις γαρίδες,το μαϊντανό και 1/2 ποτήρι νερό.
Στο μεταξύ βράζουμε τα λιγκουίνι να κρατάνε al dente και τα ρίχνουμε στη σάλτσα μαζί με 1/2 ποτήρι από το ζωμό που κρατήσαμε.
Ανακατεύομαι καλά να πάει παντού η σάλτσα,να πιει τα υγρά  της και να μελώσει.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Καλή όρεξη !!

Πασπαλίζουμε με  πικάντικη φέτα προαιρετικά αν δεν είναι περίοδος νηστείας.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χυλοπίτες σούπα !!!

Νόστιμη σούπα -λύση για τις κρύες ημέρες κι όχι μόνο !!!


Υλικά

    1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
    λίγο ελαιόλαδο, να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας
    3 ντομάτες ώριμες  τριμμένες
    1 κουταλιά σούπας τοματοπολτός
    1 φλιτζάνι τσαγιού χυλοπίτες
    1 καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια
    αλάτι/πιπέρι
    λίγο σέλινο  ψιλοκομμένο
    1/2 κουταλάκι κάρυ
    1/2 κουταλάκι τζίντζερ
    1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη χονδρές ροδέλες

Πώς το κάνουμε:

    Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι
    Προσθέτουμε την τομάτα και  τον τοματοπολτό αραιωμένο σε λίγο νερό.
    Ρίχνουμε τη χυλοπίτα και νερό να τη σκεπάζει
    Βάζουμε και τα μπαχαρικά με το καρότο την πιπεριά λίγο από το κοτσάνι  σέλινο ψιλοκομμένο-και λίγο ψιλοκομμένο  μαϊντανό
    Σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει η σούπα και να χυλώσει και τη σερβίρουμε     ζεστή πασπαλισμένη με σέλινο ψιλοκομμένο.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πρόσθεσα και μία πιπερίτσα κόκκινη σε ροδέλες  κάντε το αν σας αρέσει !!!

Ριζότο με λαχανικά !!!

Μία πρόταση ολοκληρωμένου πεντανόστιμου γεύματος με λίγες θερμίδες!!!




Υλικά
    1 φλιτζάνι ρύζι ειδικό  για ριζότο
    1/2 φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φετούλες
    1 μικρή πράσινη πιπεριά
    1 μικρή κόκκινη πιπεριά
    1 καρότο σε ροδέλες
    3 κ.σ αρακά
    1  κούπα τσαγιού χυμό ντομάτα
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    2 κ.σ ελαιόλαδο
    2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών


Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε το κρεμμύδι
Αφού γίνει διάφανο, πρόσθεσε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε να φύγουν τα υγρά τους
Ρίξε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα λαχανικά και συνέχισε το σοτάρισμα για 2 ακόμη λεπτά να μαλακώσουν
Στη συνέχεια πρόσθεσε το χυμό ντομάτας  μόλις αρχίζει να βράζει και το  ρύζι, ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε τον ζωμό χλιαρό λίγο, λίγο
Ρίξε 1 φλιτζάνι από το ζωμό και ανακάτεψε να απορροφηθεί από το ρύζι.
Σβήσε τη κατσαρόλα και άφησε το ριζότο να τραβήξει λίγο τα υγρά του.
Σερβίρουμε και καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουφλέ με μελιτζάνες !!!



Μια πανεύκολη συνταγή για το τέλειο σουφλέ μελιτζάνας, σε στρώσεις με μπέικον και τυρί του τόστ. Τόσο εύκολο στη παρασκευή του, τόσο γευστικό στη γεύση του, ένα πιάτο που σίγουρα θα ικανοποιήσει και το πιο απαιτητικούς επισκέπτες σας. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

    5 ή 6 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες (ανάλογα με το μέγεθος του πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε)
    20 φέτες μπέικον
    20 φέτες τυρί του τοστ
    2 συσκευασίας των 250 ml η μια, κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
    ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
    αλάτι πιπέρι
    2 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού ή θυμαριού ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

    Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες, τις αλατίζετε καλά και από τις 2 πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λ. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε πολύ καλά με άφθονο νερό και τις “ταμπονάρετε” με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. [*]
    Αλατοπιπερώνετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε σε ζεστό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν. Τις μεταφέρετε σε σουρωτήρι και τις αφήνετε για 30 λ τουλάχιστον (μπορείτε και από το προηγούμενο βράδυ) για να στραγγίξουν το πολύ λάδι. Στη συνέχεια τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη σε απορροφητικό χαρτί.
    Εναλλακτικά, αντί να τις τηγανίσετε, τις λαδώνετε με ένα πινέλο και από τις 2 πλευρές, τις αλατίζετε και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 8-10 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν.
    Λαδώνετε ένα μεγάλο πυρέξ και στρώνετε μέσα τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω στρώνετε τις μισές φέτες μπέικον και πάνω από το μπέικον τις μισές φέτες τυριού. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με την ίδια σειρά δηλ. στρώσεις μελιτζάνας, μπέικον και τυριού (2 στρώσεις σύνολο).
    Με ένα καλαμάκι τρυπάτε τα υλικά μέχρι τη βάση του πυρέξ, σε αρκετά σημεία και από πάνω περιχύνετε, σε όλη την επιφάνεια, τη κρέμα γάλακτος. Αφήνετε το σουφλέ σας στην άκρη για 10 λ ή μέχρι να απορροφηθεί όλη η κρέμα γάλακτος.
    Το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να απορροφηθεί η κρέμα γάλακτος (χωρίς να στεγνώσει όμως το σουφλέ) και να ροδίσει η επιφάνειά του. Αν απαιτηθεί, προς το τέλος του ψησίματος, σκεπάστε το σουφλέ με αλουμινόχαρτο χαλαρά, για να μην “αρπάξει” το τυρί της επιφάνειας. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα θυμαριού ή μαϊντανού και σερβίρετε.

[*] Αυτή η διαδικασία μπορεί να παραληφθεί. Τη προτείνουμε για να ξεπικρίνουν οι μελιτζάνες σε περίπτωση που είναι έστω και λίγο πικρές.
olasimea 
sintayes.gr


Mπισκότάκια γεμιστά με μερέντα !!!


Πανεύκολα μπισκοτάκια που θα ξετρελάνουν μικρούς μεγάλους !!! Θα τα φτιάχνετε συνέχεα !!!

Υλικά
125 γραμ, αλεύρι
15 γραμ, κακάο
50 γραμ,άχνη ζάχαρη 
1 κρόκο αυγού
ξύσμα από 1 μανταρίνι
100 γραμ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  
Τι κάνουμε
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι ,το κακάο ,την άχνη ζάχαρη,τον κρόκο του αυγού,και το ξύσμα μανταρινιού και το βούτυρο .
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας να γίνει λεία και μαλακή ζύμη και την κάνουμε μπαστούνι την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο.
Μετά από μία ώρα την κόβουμε σε κομμάτια ροδέλες --υπολογίστε πάχος μπισκότου--και αφού στρώσουμε πρώτα λαδόκολα στο ταψί μας τα στρώνουμε στην σειρά και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 12 λεπτά αφού πρώτα έχουμε προθερμάνει τον φούρνο.
Σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο για 3 λεπτά ακόμα.
Αλείφουμε με μερέντα το μπισκοτάκι και το καπακώνουμε με άλλο από πάνω 
Καλή επιτυχία !!!


Από την φίλη Εva Triantafilidou 
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φέτα στον φούρνο !!!

Εξαιρετικό μεζεδάκι !!!

Υλικά
1/2 κιλό φέτα σκληρή (σε φέτες)
2 τμχ ντομάτες (σε ροδέλες)
2 τμχ πιπεριές πράσινες (σε ροδέλες)
1 κρεμμύδι κομμένο μικρά καρέ
4 κτσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κτσ ρίγανη

Εκτέλεση
Λαδώνουμε με ένα πινέλο 'ενα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι αλουμινόχαρτο
Κόβουμε τη φέτα σε λεπτές φέτες και τις απλώνουμε στο σκεύος.
Από πάνω ρίχνουμε τις ροδέλες της πιπεριάς και το κρεμμύδι.
Στο τέλος τοποθετούμε τις ροδέλες ντομάτας και πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι.
Κλείνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
Ανοίγουμετο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μαραθοκεφτέδες παραδοσιακοί Τήνου !!!


Μια όμορφη συνταγή με αγάπη από το πιό αγαπημένο χωριό της Τήνου, το Αγάπη !!!

Υλικά
    500 γρ αλεύρι που φουσκώνει
     1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
     3 καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
     2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
     1 ματσάκι (μεγάλο) μάραθο ψιλοκομμένο
     1,5 κούπα νερό ζεστό (όχι καυτό)
     (1 με 2 αυγά ) Αν δεν τα θέλετε μην τα βάζετε
      Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα καρότα, τα κρεμμυδάκια, το μάραθο και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ (αν θέλουμε και τα 2 αυγά).
Ρίχνουμε το νερό κι ανακατεύουμε.Το μείγμα το θέλουμε να στέκετε σχεδόν στο κουτάλι .
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι βάζοντας μέσα κουταλιά κουταλιά από το μείγμα.
Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και απολαμβάνουμε...
Εναλλακτικά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C σε λαδόκολλα για μισή ώρα περίπου.
Τρώγονται τόσο ζεστοί όσο και κρύοι. Ωραιότατος μεζές για ρακί, ειδικά αν έχει ψηθεί κι αυτό με μάραθο.

cook-uruku.




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Κοτόπουλο μαριναρισμένο !!!

 Το κοτόπουλο μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο γίνεται πεντανόστιμο !!!

Υλικά
1 κοτόπουλο του 1 κιλού
2 λεμόνια
1/6 κ.γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1/4 γλυκού σκόνη τζίντζερ [πιπερόριζα]
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 καρότα
1 κύβο κότας
3 κλωνιά μαιντανό και 3 άνηθο
1 μικρή κρέμα γάλακτος
πιπέρι-αλάτι

Εκτέλεση
Κόβετε τα χοντρά από τα πόδια από το κοτόπουλο και βγάζετε την πέτσα τους [-Αν θέλετε-] και το χωρίζετε σε κομμάτια -μερίδες
Σε ένα ρηχό ταψάκι ανακατεύετε τον χυμό λεμονιών, το πιπέρι,την σκόνη τζίτζερ,την σκόνη κρεμμυδιού και την σκόνη σκόρδου.[αν δεν έχετε τζίντζερ ρίχνετε λίγη ρίγανη και λίγο θυμάρι] Βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην μαρινάδα αυτή και τα αφήνετε 1 ώρα γυρνώντας τα κάθε τόσο από όλες τις πλευρές.
Στραγγίζετε τα μανιτάρια από το ζουμί τους και τα πλένετε πολύ καλά.
Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε πολύ λεπτές φετούλες
Τα βάζετε σε κατσαρόλα  με τον μαιντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα και τον κύβο κότας λειωμένο σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Προσθέστε και το λάδι με το αλατοπίπερο.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να εξατμιστεί το νερό.



Εν τω μεταξύ ψήνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου στεγνά --κρατώντας στην άκρη την μαρινάδα  --στην σχάρα της ψηστιέρας ,ή στο γκρίλ της κουζίνας βάζοντας ένα ταψάκι από κάτω για να μαζεύονται οι χυμοί του .
Εγώ το βάζω σε ταψάκι.



Οταν ροδοκοκκινήσει από όλες τις πλευρές το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα που έχουν βράσει τα μανιτάρια προσθέτοντας και την μαρινάδα.
Τα αφήνετε να πάρουν λίγες  βράσεις περίπου 10 λεπτά αμέσως μετά προσθέστε την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε το μαγείρεμα για  λεπτά και καλή σας όρεξη  !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

* Την πέτσα από το κοτόπουλο μπορείτε να την αφήσετε αν σας αρέσει  - επίσης μπορείτε να παραλείψετε την κρέμα γάλακτος και να αραιώσετε 1 κουταλιά σούπας αλεύρι σε λίγο νεράκι να το ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα την ώρα ακριβώς που σας λέω να βάλετε την κρέμα και να συνεχίσετε --