Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Κοτόπουλο μεθυσμένο !!!


 Υλικά
1 κοτόπουλο τεμαχισμένο σε 4 κομμάτια
1 κρεμμύδι τριμμένο ξερό
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουτάκι ντομάτα ψιλοκομμένη  πουμαρό.η,4 ώριμες τριμμένες φρέσκες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας κοφτή ντομάτα πελτέ
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ρίγανη
1 1/2 κουταλάκι γλυκού  κύμινο
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.


Σε μία κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε το λάδι  και το κοτόπουλο και το τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να  πάρει χρώμα.
Σβήνουμε το φαγητό μας με το κρασί και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε και την ρίγανη ,σκόρδο,κύμινο ,αλάτι.πιπέρι ντομάτα,και πελτέ και ανακατεύουμε για 5 λεπτά .
Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και σιγομαγειρεύουμε τουλάχιστον για  50-60 λεπτά να τελειώσει όλο το νερό και να πήξει η σαλτσούλα του.
Κατά το τέλος ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας ανεβάζουμε θερμοκρασία και αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις.
Σερβίρετε συνοδευόμενο  πολύ ωραία και με ρύζι,αλλά πολύ του ταιριάζουν και  οι τηγανητές πατάτες κομμένες στρογγυλές .Καλή όρεξη !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με μανιτάρια !!!

Υλικά
 1 κοτόπουλο
2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια
3 καρότα κομμένα σε πολύ ψιλά φετάκια στρογγυλά
2 κύβοι κότας κνόρ
5 κλωνιά μαιντανό
5 κλωνιά άνηθο
πιπέρι
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλεύρι .



 Ζητάμε από το κρεοπώλη να μας χωρίσει το κοτόπουλο στα 4 .
Σρε ένα ταψάκι ανακατεύουμε το χυμό των λεμονιών με το πιπέρι,το τριμμένο σκόρδο,το τριμμένο κρεμμύδι,και το τζίτζερ.
Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην μαρινάδα αυτή τα αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον γυρνώντας τακτικά από όλες τις πλευρές.
Στραγγίζουμε τα μανιτάρια σε ένα σουρωτήρι και τα πλένουμε πολύ καλά,.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε πολύ ψιλές φετούλες



.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τον μαιντανό ,τον άνηθο,και τους κύβους κότας ,προσθέτουμε και 1 ποτήρι του νερού νερό και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα,μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό .
Εν τω μεταξύ ψήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο γκρίλ .[την μαρινάδα κρατήστε την θα διαβάσετε  παρακάτω την χρήση της]
Οταν ροδοκοκκινήσει από όλες τις μεριές το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα που έχουμε βράσει τα μανιτάρια ,προσθέτουμε και το ζουμάκι που έχει βγάλει κατά το ψήσιμο ,και την μαρινάδα από το κοτόπουλο και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Σε ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό  διαλύουμε 1 κοφτή κουταλιά αλεύρι ,το ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κουνάμε πέρα δώθε ,κι έτοιμο ,γίνετε άλλο πράγμα τέλειο !!!
Συνοδεύετε πολύ ωραία  με τηγανιτές πατάτες ,αλλά τρώγετε και σκέτο με σαλάτα!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτοπουλο με μπάμιες !!!


Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
1.200 φρέσκες μπάμιες ,ή 1 κιλό κατεψυγμένες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες
3-4 ντομάτες ώριμες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
2 σκελίδες σκόσρο κομμένο φετούλες
λίγα κλωνιά άνηθο και μαιντανό
αλάτι ,πιπέρι
6\7 κουταλιές ελαιόλαδο σούπας
1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι [κατά προτίμηση βαλσάμικο].



Αν η μπάμιες είναι φρέσκιες τις καθαρίζουμε γύρω -γύρω στο κοτσάνι τους τις πλένουμε πολύ καλά τις βάζουμε σε σουρωτήρι τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε περίπου 2 ώρες στον ήλιο αν είναι δυνατόν .
Βγάζουμε τις πέτσες από το κοτόπουλο .Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ,το κρεμμύδι,το σκόρδο,τον μαιντανό και τον άνηθο και σωτάρουμε να μαραθούν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Προσθέτουμε και το κοτόπουλο και το ποδίζουμε απ όλες τις πλευρές .


Προσθέτουμε και τις ντομάτες πολτοποιημένες με τα χέρια μας πολύ καλά,προσθέτουμε και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλυτζάνι νερό ,και το αλατοπίπερο ανακατεύουμε καλά ,προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου για 50 λεπτά.
Σουρώνουμε τις μπάμιες αν είναι φρέσκιες ,αν είναι κατεψυγμένες τις ρίχνουμε κατ ευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο ,προσθέτουμε και το βαλσάμικο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα χωρις να ανακατέψουμε μην μας διαλυθούν και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά .
Αν δεν έχει πήξει η σαλτσούλα τους ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά ,καλή σας όρεξη γίνετε υπέροχο !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με μουστάρδα νόστιμο και ελαφρύ !!!


Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα αραιωμένη σε 1 ποτήρι νερό
2 καρότα χονδροκομμένα
2 λεμόνια το χυμό
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρώς .
Προσθέτουμε και τα κομμάτια από το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας .
Προσθέτουμε και τα καρότα ,το αλατοπίπερο και την αραιωμένη μουστάρδα στο νερό.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τουλάχιστον για 50 λεπτά ,να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα του .
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο -λίγο νεράκι.
Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε και τον χυμό των λεμονιών κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και σε 2-3 λεπτά το αποσύρομαι από την φωτιά .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κοτόπουλο με φέτα !!!




 Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουτί ντοματάκια σε κομματάκια των 250 γραμ.
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ξύδι
1 κομμάτι αρκετά μεγάλο κομματιασμένο
πιπέρι αλάτι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο.





Ξεπλένουμε το κοτόπουλο το βάζουμε στο μπόλ και το ραντίζουμε με ξύδι και το αφήνουμε για 15 λεπτά .
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα αχνίζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για 15λεπτά.
Βγάζουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζοντας πρώτα το κοτόπουλο το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το λάδι που είχε μέσα από τα κρεμμύδια ,τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν τα κομμάτια .


Ρίχνουμε ξανά τα κρεμμύδια πάνω από το κοτόπουλο ,το πιπέρι λίγο αλάτι ,και τα ντοματάκια μαζί και 1 ποτήρι νερού νερό .Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 λεπτά περίπου προσέχοντας μην χρειαστεί λίγο νερό .Μετά τα 50 λεπτά προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα μαγειρεύοντας με ανοιχτό καπάκι να πήξει η σάλτσα και να λιώσει λίγο η φέτα .Σερβίρουμε με ρύζι η με πατάτες τηγανιτές .Καλή όρεξη !!!
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο μπουκίτσες αλά κρέμ!!


ΥΛΙΚΑ
3 στήθη  από κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
1 μικρή κρέμα γάλακτος
1 πιπεριά κομμένη ροδέλες
1/2 κουταλάκι κάρυ για κοτόπουλο
αλάτι-πιπέρι
1/2 ποτήρι του νερού κρασί λευκό
1 μικρό κουτάκι σε κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι

Πλένουμε και κόβουμε σε μπουκίτσες  το κοτόπουλο [στήθος χωρίς πέτσα]
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί .
Αλευρώνουμε ελαφρώς τις μπουκίτσες και τις τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά κάτι σαν σωτάρισμα περισσότερο,μετά από 15 -20 λεπτά προσθέτουμε τις πιπεριές ,και τα μανιτάρια αφού πρώτα τα στραγγίξουμε και τα ξεπλύνουμε καλά.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν οι πιπεριές και αμέσως σβήνουμε με το κρασί  και προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι και κάρυ .


Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατιστεί το κρασί σε σιγανή θερμοκρασία κι αμέσως προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος να πάει παντού .Σε 3 λεπτά αποσύρωμε το φαγυτό από την φωτιά ,κι είναι έτοιμο !
Σερβίρουμε η με πατάτες τηγανιτές η με ρύζι πιλάφι ,καλή όρεξη !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με πατάτες μαρινασμένο με μέλι -πορτοκάλι !!!



Υλικά
4 μπουτάκια από κοτόπουλο

5 πορτοκάλια το χυμό

5 κουτ.φαγητού μέλι

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πατάτες κομμένες κυδωνάτες
μαιντανό ψιλοκομμένο


Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί μαζί με τα μπουτάκια.Στο μπλέντερ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού .το μέλι,το γαρύφαλο .την κανέλα,το αλάτι και το λάδι .Τα χτυπάμε πολύ καλά και ρίχνουμε το μίγμα πάνω απο τις πατάτες και τα μπουτάκια 'Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς και καλά είναι να το βάλουμε σε γάστρα .Λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε να πάρει χρώμα .Σερβίρουμε πασπαλίζοντας το φαγητό με μαιντανό.
Συνταγή από την εκπομπή shef στον αέρα .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με χυλοπίτες !!!

Υλικά
 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού ντομάτα χυμό
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
2 κουταλιές σούπας λεμόνι
αλάτι ελάχιστο και πιπέρι
χυλοπίτες 1 πακέτο
τυρί τριμμένο
    
Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο και τα σωτάρουμε  ελαφρά να ροδίσει .
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως ,πελτέ ντομάτας,χυμό ντομάτας,τζίντζερ,χυμό λεμονιού,ελάχιστο αλάτι ,πιπέρι και 1 ποτήρι ζεστό νερό.
Το σιγοβράζουμε γιά 50 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε 5 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και τίς χυλοπίτες .Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό.
Οταν το κατεβάζουμε από την φωτιά πρέπει να είναι λίγο νερουλό και μετά από λίγο πήζει .
Σερβίρετε με τυρί τριμμένο και είναι υπέροχο σε γεύση!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με μανιτάρια και καρότα !!!



Στήθος κοτόπουλο,η μπουτάκια χωρίς την πέτσα
1 λεμόνι
1 συσκευασία μανιτάρια μικρό μέγεθος
1\2 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδο
1\2 κουταλάκι γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1\2 κουταλάκι του γλυκού τζίτζερ σκόνη
2 καρότα
1 κύβο κότας
3 κλωνιά μαιντανό
3 κλωνιά άνηθο
ελάχιστο πιπέρι

   

Σε ένα ρηχό ταψάκι ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού,το πιπέρι,την σκόνη σκόρδου,κρεμμυδιού,και την σκόνη τζίντζερ .Βάζουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο στη μαρινάδα και τα αφήνετε για 1-2 ώρες γυρνώντας κι από τις 2 πλευρές.Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβουμε  σε λεπτές φετούλες,το ίδιο και με τα μανιτάρια .Τα τοποθετούμε σε μέτρια κατσαρόλα με το μαιντανό και το άνηθο ψιλοκομμένα και το κύβο κότας λιωμένο σε ένα ποτήρι νερό,προσθέτουμε  άλλο μισό ποτήρι νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε  σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό .Εν τω μεταξύ ψήνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου ,η,στή σχάρα ,η στο γκρίλ κι όταν ροδίσει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λάχανικά και τα μανιτάρια ,προσθέτοντας και το ζουμάκι από την μαρινάδα .Γιά να πήξει λίγο το ζουμάκι στο τέλος του μαγειρέματος ,βάζουμε 1 κουταλιά κοφτή αλεύρι σε λίγο νερό ,το διαλύουμε καλά και το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό .κουνάμε την κατσαρόλα ,Τα αφήνετε να πάρουν 3-4 βράσεις και το κατεβάζετε από την φωτιά .

ΣΗΜ .Φαγητό χωρίς λάδι ,χωρίς αλάτι .
το συνοδεύουμε με ρύζι ,πατάτες τηγανιτές
η σκέτο .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο κοκκινιστό κατσαρόλας !!

Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλυτζάνια πουρές ντομάτας φρέσκιας η σε κουτί τύπου πουμαρό
5-6 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι

Ξεπλένουμε καλά τις μερίδες κοτόπουλο και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Τρίβουμε με λεμόνι τις μερίδες .
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 2/3 από το λάδι και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2 -3 λεπτά,σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας,τον μαιντανό,και τον πελτέ αραιωμένο σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ,σιγοβράζουμε για 45 περίπου λεπτά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο μαγειρεύουμε το κοτόπουλο τις κόβουμε και τις σοτάρουμε σε τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ενώ βράζει το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πήξει η σάλτσα .[μπορεί πρίν ρίξετε τις πατάτες να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό ζεστό κι ίσως λίγο αλάτι ].

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακλαβαδάκια με λουκούμι και αμύγδαλα!!


~~~~~Γίνεται και νηστίσιμο!!!~~~~~ .......Το αγαπημένο μου γλυκό!!


Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρουστας
250 γρ αμύγδαλα. ( βγάζουμε τη φλούδα η θα πάρετε ωμό. )
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο αιγοπροβειο.
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
( Αν θέλετε νηστισιμο μόνο ελαιόλαδο )
20 Λουκουμια μεγάλα τετράγωνα τα κόκκινα




.
Εκτέλεση:πρώτα βάζω τα αμύγδαλα να βρασουν 3 λεπτά, αδειάζω το νερό, τα πλενω με κρύο και τα ξεφλουδιζω. Απλωνω πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν. Τα τριβω .
Σε ένα μπρικι ζεσταινω το βουτυρο να λιωσει και ριχνω το λάδι .
Ανοίγω τα φύλλα και σε κάθε ένα ραντιζω με λίγο βούτυρο .Παίρνω 1 λουκουμι και το πλαθω να γίνει σαν κορδονι και το τοποθετω στην άκρη του φύλου καλύπτει το μισό φύλλο κάνω και ένα δεύτερο λουκουμι το ενώνω .( δηλαδή το κάθε φύλλο θέλει 2 λουκουμια) πασπαλίζω το φύλλο με αμυγδαλο μέχρι τη μέση και αρχίζω να ρολαρω.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Εγώ για να μην βάλω 2 λαμαρίνες στην κουζίνα στα δύο ρολά έβαλα 2 φύλλα. Βγήκαν 8 ρολά. Άλειφω με βούτυρο χαράζω λίγο μέχρι τη μέση και ψήνω στους 160 για μισή ώρα....Βραζω το σιρόπι 2 ποτήρια νερό,2 ποτήρια ζάχαρη, 2 κουταλιές μέλι , μισό λεμόνι. Σιροπιαζω ζεστά και τα δύο όχι καυτά.

Μην μου βάλετε μαργαρίνη γιατί πανιάζει το φύλλο και δεν είναι τραγανο. Θα βάλετε βούτυρο ή μισό μισό με ελαιόλαδο ή όλο ελαιόλαδο.
Εναι ένα γλυκό γεμάτο παιδικές αναμνήσεις.
Η γιαγιά μου το έφτιαχνε πάντα με ελαιόλαδο σε περιόδους νηστείας όπως αυτή που διανύουμε.

Φωτεινή Παρασκευοπουλου-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Εύκολη πίτα με μανιτάρια !!!


Πεντανόστιμη πίτα με μανιτάρια !!


Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας κομμένο στην μέση

250 γραμ μανιτάρια πλευρώτους
5 με 6 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένες
100 γραμ φέτα κοματιασμένη
2 φλυτζάνια ρύζι βρασμένο -απλό πιλαφάκι-
1 αυγό χτυπημένο
ρίγανη
πάπρικα καπνιστή
λίγο θυμάρι
1 με 2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι
αλάτι - λάδι

 Βάζουμε σε 1 τηγανάκι  λίγο λάδι και βάζουμε τα μανιτάρια κομματιασμένα και το μπέικον.
Αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους και ρίχνουμε τα μπαχαρικά το ρύζι και τέλος την φέτα -ανακατεύουμαι΄.
Κλείνουμε το μάτι.
 Λαδώνουμε ένα ταψάκι -12 τεμαχίων - Βαζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και από πάνω την γέμιση .
Κλείνουμε με το άλλο φύλλο και με λίγο υγρά δάχτυλα με νερό κλείνουμε τις άκρες γύρω γύρω τις ακρούλες καλά.


 Χτυπάμε και ένα αυγό και περνάμε όλη την επιφάνεια .
Χαράσουμε ελαφρώς και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθει και να ροδίσει καλά.Καλή επιτυχία !!

Αθηνά  Γκουτζίδου- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Μπισκοτογλυκό Θεικό !!!


ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΚΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ

    2 πακέτα μπισκότα πτί μπέρ
    1 ποτήρι γάλα
    1 κουταλιά ρούμι


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

    1/2 λίτρο γάλα
    100 γραμ.ζάχαρη
    60 γραμ.αλεύρι
    2 αυγά
    2 κοφτές κουταλιές σούπας βούτυρο
    1 1/2 βανίλια



ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

    1 κουβερτούρα
    1 κοφτή κουταλιά σούπας βούτυρο
    3 κουταλιές γάλα (βλέπετε με το μάτι την ρευστότητα της κρέμας και αν χρειαστεί προσθέτετε κι άλλο γάλα)

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα. Βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα κατσαρολάκι και τα ανακατεύουμε ..
Προσθέτουμε και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Σε άλλη κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το γάλα και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο χυλό, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο ή με μία μεμβράνη.

Παίρνουμε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ ή ένα τάπερ, βουτάμε αστραπιαία τα μπισκότα μέσα στο γάλα, στο οποίο έχουμε προσθέσει και το ρούμι και τα στρώνουμε ομιοόμορφα 1 στρώση. Από πάνω αδειάζουμε την μισή κρέμα και την απλώνουμε με μία σπάτουλα.
Από πάνω ξαναβουτάμε τα μπισκότα στο μίγμα γάλα ρούμι και τα στρώνουμε ομοιόμορφα, δηλαδή δεύτερη στρώση. Ξαναστρώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα ομοιοόμορφα.


Τέλος ρίχνουμε το γλάσο και με την βοήθεια μιάς σπάτουλας το φτιάχνουμε ίσιο. Από πάνω στολίζουμε το κάθε κομμάτι που θα κόψουμε με 1 τρίγωνάκι σπασμένο μπισκότο και σε όλη την επιφάνεια πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο.
Μπορούμε αυτό το γλυκό να το φτιάξουμε και σε ατομικά μπολάκια.
ΓΛΑΣΟ
Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε μέσα την κουβερτούρα, το γάλα και το βούτυρο και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία περιμένουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Ανάλογα με την ρευστότητα που θέλουμε προσθέτουμε ίσως και λίγο περισσότερο γάλα.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπιτα με λαχανικά !!!

Υπέροχη γευστική και εύκολη   πίτα !!!

Υλικά:
2 κρεμμύδια,
2 καρότα,
3 πιπεριές (1πράσινη 1 κόκκινη 1 πορτοκαλί)
250 γρ.μανιτάρια
2 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου
2 αυγά
1 κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
300 γρ.σκληρό τυρί τριμμένο
10 χωριάτικα φύλλα
λάδι για ράντισμα των φύλλων και σουσάμι.

Εκτέλεση:
 Βράζουμε και κομματιάζομαι τα φιλέτα.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.
Σε αντικολλητικό τηγάνι έβαλα 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αφού έκαψε καλά το τηγάνι. Σοτάρισα πρώτα το κρεμμύδι μετά έριξα τις πιπεριές τα καρότα και τα άφησα περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσα το κοτόπουλο την πάπρικα αλάτι πιπέρι και στο τέλος τα μανιτάρια.
Συνέχισα το σοτάρισμα άλλα 5 λεπτά και έριξα την κρέμα γάλακτος.
Μόλις έπηξε τα απέσυρα από τη φωτιά.
Πρόσθεσα τα αυγά και το τυρί. Λάδωσα 1 40άρι ταψί και έστρωσα 5 φύλλα κάτω ραντίζοντας κάθε φύλλο με λάδι.
Άδειασαν το μείγμα και συνέχισα μέχρι τα άλλα 5 από πάνω.
 Έστριψα τις άκρες λάδωσα καλά το πάνω φύλλο, έριξα λίγο σουσάμι και έψησα την κοτόπιτα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα στις αντιστάσεις.

Gogo Samiou "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Γιαπράκια με μάραθο και λεμόνι !!!


Υλικά
80-100 φρέσκα αμπελόφυλλα
500γρ λευκό ρύζι γλασε
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Χυμός από 1,5 λεμόνι
1 ματσάκι μάραθο
Αλάτι, πιπέρι, λάδι


Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κρεμμύδια προσθέτουμε το ρύζι το λεμόνι τον ψιλοκομμένο μάραθο αλάτι πιπέρι και το λάδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να δοκιμάσουμε κ να προσθέσουμε αλάτι η επιπλέον λεμόνι ανάλογα τα γούστα.


 Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με φύλλα κ ξεκινάμε να τυλίγουμε τα γιαπράκια. Όταν τελειώσουμε βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα να καλύπτει τα γιαπράκια για να μην μας διαλυθούν στο βράσιμο. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και προσθέτουμε νερό ίσα να καλύψουμε το πιάτο βράζουμε σε χαμηλή φωτιά δοκιμάζουμε να έχει βράσει το ρύζι και τα απολαμβάνουμε με γιαούρτι η σκέτα!!

Gogo Samiou-- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ