Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Tραχανάς σούπα !!!


Υλικά
    1 φλυτζάνι του τσαγιού τραχανάς σταρένιος
    7 ποτήρια του νερού νερό
    1 κουταλιά γεμάτη  της σούπας βούτυρο
    ελάχιστο αλάτι -πιπέρι
    4 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
    φέτα τριμμένη για πασπάλισμα .

Βάζουμε τον τραχανά με το νερό κρύα και τα δύο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με το αλατοπίπερο.
Ανάβουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 35-40  λεπτά να χυλώσει ο τραχανάς μας.
Λιγο πρίν το τέλος προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε τρίβουμε με το χέρι και πασπαλίζουμε με φέτα το κάθε πιάτο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν θέλουμε μπορούμε να μην προσθέσουμε καθόλου αλάτι και να βάλουμε κατά το μαγείρεμα 1-2 κύβους με γεύση κότας.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας !!!


1 Κοτόπουλο κομμένο σε 6 μερίδες
1 κρεμμύδι τριμμένο
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού τσίλι  [προαιρετικά αλλά δίνει ωραία γεύση]
2-3 λεμόνια το χυμό
μία πρέζα κρόκο Κοζάνης
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρο μόνο για την μυρωδιά
1} Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι  το κρεμμύδι και τα κομμάτια από το  κοτόπουλο  αφού τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά. Σοτάρουμε ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην αρπάξει από κάτω .Προσθέτουμε και το σκόρδο,το χυμό λεμονιών ,αλατοπίπερο,τσίλι ,και ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτά .Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάσει όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε χωρίς να ξαναασχοληθούμε να μαγειρευτει.Σε 40 λεπτά το τσιπάμε με το πιρούνι που σίγουρα είναι έτοιμο ,αν έχει πολύ ζουμί η κατσαρόλα μας δυναμώνουμε το μάτι να πήξει η σάλτσα του με ανοιχτό καπάκι ,Γίνετε φανταστικό!! Το σερβίρετε με ρύζι πιλάφι,με πατάτες τηγανιτές ,με μακαρόνια  κ.α



Στο συγκεκριμένο πιλάφι που εχω στις φωτογραφίες έχω προσθέσει και κρόκο Κοζάνης  γι αυτό και είναι κίτρινο .Φτιάχνετε με τον παρακάτω τρόπο.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο,προσθέτουμε μόλις ζεσταθεί  και 2 ποτήρια νερού ρύζι για πιλάφι ,το ανακατεύουμε για λίγο και αμέσως βάζουμε αλάτι ,ελάχιστο πιπέρι και λίγο κρόκο Κοζάνης ,ανακατεύω και προσθέτω γρήγορα γρήγορα
2} Υπάρχει και ο νερόβραστος τρόπος.
Βαάουμε 7 ποτήρια νερό μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε 2 ποτήρια ρύζι ελάχιστο αλάτι και το μαγειρεύουμε .μόλις εχει πιεί όλο το νερό είναι έτοιμο .
Εγώ αντί για αλάτι κ πιπέρι  προθέτω ένα σπιτικό κύβο knor. 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο σουβλάκι με χρωματιστές πιπεριές !!


κομματάκια κοτόπουλο κομμένα σε τετραγωνάκια
αλάτι-πιπέρι
πιπερίες  κόκκινη,πορτοκαλί,κίτρινη ,πράσινη, φτάνει και περισσεύει από μία στο χρώμα .
μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
καλαμάκια
Αν σας αρέσει βάλτε και τετραγωνάκι από κρεμμύδι  [εγώ δεν το προτιμώ αλλά το έχω δεί]/.



Πλένουμε πολύ καλά τα κομματάκια κοτόπουλο και σε ένα μπολάκι εχουμε βάλει όλα τα μπαχαρικά μας και τα έχουμε ανακατέψει .Ρίχνουμε από αυτό το μίγμα αλάτι-πιπέρι-μίγμα για κοτόπουλο  πάνω στα κομματάκια να πάει παντού .Εχουμε κόψει και τις πιπερίτσες μας σε τετράγωνα κομματάκια να είναι έτοιμες και αρχίζουμε και περνάμε στο καλαμάκι μία κοτόπουλο ,μία πιπερίες σε διαφορετικά χρώματα εναλάξ.Γίνονται πολύ πιό νόστιμα αν έχουμε χρόνο να τα αφήσουμε γιά λίγο στο ψυγείο  έτσι έτοιμα  να τραβήξουν τα υλικά αν τα ετοιμάσετε κι από βραδύς ακόμα καλλύτερα  .Μετά τα ψήνουμε η στο γκρίλ ,η στο τηγάνι το αντικολλητικό με τις γραμμές για ψητά σαν στα κάρβουνα που γίνετε η γεύση τους .στεγνά και πεντανόστιμα .μπορείτε αν δεν καταφέρνετε να ξεκοκκαλίσετε να ζητήσετε απο το κρεοπώλη σας νατο κάνει ,Καλή μας όρεξη !

ΜΥΣΤΙΚΟ
Τις πιπεριές που θα σας περισσέψουν κι ότι άλλο από ζαρζαβατικά θέλετε να τα διατηρείτε σαν φρέσκα κόψτε χαρτί κουζίνας βρέξτε το στίψτε το ελαφρά και τυλίξτε ότι θέλετε να παίρνουν κι αυτα την υγρασία τους  για να διατηρούνται και να μην μας γλιτσιάζουν ως συνήθως. Ημαμά μου κάνει αυτό και απ έξω τα τυλίγει με χαρτί εφημερίδας κι όποτε τις ζητήσω κάτι σε ζαρζαβατικό και μου δώσει είναι σαν να το αγορασε εκείνη την στιγμή .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με γέμιση !!


Υλικά
    1 κοτόπουλο
    1 φλιτζάνι τσαγιού κιμάς
    1 πακετάκι κουκουνάρι
    6-7 κάστανα βρασμένα και κομμένα σε κομματάκια
    1 χούφτα σταφίδες
    1 ξυνόμηλο
    1 κουπάκι καφέ ρύζι καρολίνα
    2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο
    1 μικρό κρεμμυδάκι στο τρίφτη
    4-5 συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
    1 ποτηράκι κρασί ρετσίνα
    πατάτες κομμένες κυδωνάτες
    1-2  λεμόνια
    1 κουταλιά σούπας μέλι
    χυμό από ένα πορτοκάλι .



 Βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε  το βούτυρο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά , πατάμε με το πιρούνι να λιώσει.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια ανακατεύουμε συχνά , και τα σβήνουμε με ένα ποτηράκι  κρασί.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί .
Προσθέτουμε το κουκουνάρι, την σταφίδα, τα κάστανα, το ξυνόμηλο σε τετράγωνα μικρά κομματάκια ,και ζεστό νερό ,περίπου 1 1\2 ποτήρι , μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά .
Αμέσως μετά προσθέτουμε  αλάτι πιπέρι  και νερό ζεστό αν δεν έχει ζουμί  κι έχει στεγνώσει, περίπου 1 ποτήρι , μόλις αρχίσει να βράζει  προθέτουμε το ρύζι,

Μαγειρεύουμε μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι, να είναι στεγνή η γέμιση. 
Εχουμε πλύνει το κοτόπουλο και το γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά  ,κλείνουμε το άνοιγμα  η, με οδοντογλυφίδες ,η, με μισό ξυνόμηλο,η μία στρογγυλή πατάτα
Κόβουμε κυδωνάτες πατάτες,βάζουμε αλάτι πιπέρι λίγο λάδι λεμόνι και ανακατεύουμε καλά [προαιρετικά αραιώστε 1 κουταλιά μουστάρδα σε λίγο νερό  προσθέστε το μέσα στις πατάτες ] Ανακατεύουμε καλά .
Τοποθετούμε στο ταψί ,η στην γάστρα , στην μέση το κοτόπουλο και γύρω γύρω τις πατάτες.
Εχουμε το χυμό από ένα πορτοκάλι  αραιώνουμε 1 κουταλιά σούπας μέλι και περιχύνουμε το κοτόπουλο μόνο .και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου .Καλή επιτυχία!!




ΣΗΜ.
Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και την γαλοπούλα με  μόνη διαφορά ότι την βράζουμε για 3 τέταρτα και μετά ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία .
Αν το ψήσετε  σε γάστρα λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος  βγάλτε  το καπάκι να ροδοψηθεί.
Αν το  ψήσετε σε ταψί σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος βγάλτε το να  πάρει χρώμα .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο μεθυσμένο !!!


 Υλικά
1 κοτόπουλο τεμαχισμένο σε 4 κομμάτια
1 κρεμμύδι τριμμένο ξερό
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουτάκι ντομάτα ψιλοκομμένη  πουμαρό.η,4 ώριμες τριμμένες φρέσκες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας κοφτή ντομάτα πελτέ
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ρίγανη
1 1/2 κουταλάκι γλυκού  κύμινο
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.


Σε μία κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε το λάδι  και το κοτόπουλο και το τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να  πάρει χρώμα.
Σβήνουμε το φαγητό μας με το κρασί και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε και την ρίγανη ,σκόρδο,κύμινο ,αλάτι.πιπέρι ντομάτα,και πελτέ και ανακατεύουμε για 5 λεπτά .
Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και σιγομαγειρεύουμε τουλάχιστον για  50-60 λεπτά να τελειώσει όλο το νερό και να πήξει η σαλτσούλα του.
Κατά το τέλος ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας ανεβάζουμε θερμοκρασία και αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις.
Σερβίρετε συνοδευόμενο  πολύ ωραία και με ρύζι,αλλά πολύ του ταιριάζουν και  οι τηγανητές πατάτες κομμένες στρογγυλές .Καλή όρεξη !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με μανιτάρια !!!

Υλικά
 1 κοτόπουλο
2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια
3 καρότα κομμένα σε πολύ ψιλά φετάκια στρογγυλά
2 κύβοι κότας κνόρ
5 κλωνιά μαιντανό
5 κλωνιά άνηθο
πιπέρι
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλεύρι .



 Ζητάμε από το κρεοπώλη να μας χωρίσει το κοτόπουλο στα 4 .
Σρε ένα ταψάκι ανακατεύουμε το χυμό των λεμονιών με το πιπέρι,το τριμμένο σκόρδο,το τριμμένο κρεμμύδι,και το τζίτζερ.
Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην μαρινάδα αυτή τα αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον γυρνώντας τακτικά από όλες τις πλευρές.
Στραγγίζουμε τα μανιτάρια σε ένα σουρωτήρι και τα πλένουμε πολύ καλά,.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε πολύ ψιλές φετούλες



.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τον μαιντανό ,τον άνηθο,και τους κύβους κότας ,προσθέτουμε και 1 ποτήρι του νερού νερό και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα,μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό .
Εν τω μεταξύ ψήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο γκρίλ .[την μαρινάδα κρατήστε την θα διαβάσετε  παρακάτω την χρήση της]
Οταν ροδοκοκκινήσει από όλες τις μεριές το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα που έχουμε βράσει τα μανιτάρια ,προσθέτουμε και το ζουμάκι που έχει βγάλει κατά το ψήσιμο ,και την μαρινάδα από το κοτόπουλο και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Σε ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό  διαλύουμε 1 κοφτή κουταλιά αλεύρι ,το ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κουνάμε πέρα δώθε ,κι έτοιμο ,γίνετε άλλο πράγμα τέλειο !!!
Συνοδεύετε πολύ ωραία  με τηγανιτές πατάτες ,αλλά τρώγετε και σκέτο με σαλάτα!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτοπουλο με μπάμιες !!!


Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
1.200 φρέσκες μπάμιες ,ή 1 κιλό κατεψυγμένες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες
3-4 ντομάτες ώριμες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
2 σκελίδες σκόσρο κομμένο φετούλες
λίγα κλωνιά άνηθο και μαιντανό
αλάτι ,πιπέρι
6\7 κουταλιές ελαιόλαδο σούπας
1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι [κατά προτίμηση βαλσάμικο].



Αν η μπάμιες είναι φρέσκιες τις καθαρίζουμε γύρω -γύρω στο κοτσάνι τους τις πλένουμε πολύ καλά τις βάζουμε σε σουρωτήρι τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε περίπου 2 ώρες στον ήλιο αν είναι δυνατόν .
Βγάζουμε τις πέτσες από το κοτόπουλο .Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ,το κρεμμύδι,το σκόρδο,τον μαιντανό και τον άνηθο και σωτάρουμε να μαραθούν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Προσθέτουμε και το κοτόπουλο και το ποδίζουμε απ όλες τις πλευρές .


Προσθέτουμε και τις ντομάτες πολτοποιημένες με τα χέρια μας πολύ καλά,προσθέτουμε και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλυτζάνι νερό ,και το αλατοπίπερο ανακατεύουμε καλά ,προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου για 50 λεπτά.
Σουρώνουμε τις μπάμιες αν είναι φρέσκιες ,αν είναι κατεψυγμένες τις ρίχνουμε κατ ευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο ,προσθέτουμε και το βαλσάμικο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα χωρις να ανακατέψουμε μην μας διαλυθούν και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά .
Αν δεν έχει πήξει η σαλτσούλα τους ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά ,καλή σας όρεξη γίνετε υπέροχο !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με μουστάρδα νόστιμο και ελαφρύ !!!


Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα αραιωμένη σε 1 ποτήρι νερό
2 καρότα χονδροκομμένα
2 λεμόνια το χυμό
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρώς .
Προσθέτουμε και τα κομμάτια από το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας .
Προσθέτουμε και τα καρότα ,το αλατοπίπερο και την αραιωμένη μουστάρδα στο νερό.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τουλάχιστον για 50 λεπτά ,να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα του .
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο -λίγο νεράκι.
Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε και τον χυμό των λεμονιών κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και σε 2-3 λεπτά το αποσύρομαι από την φωτιά .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κοτόπουλο με φέτα !!!




 Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουτί ντοματάκια σε κομματάκια των 250 γραμ.
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ξύδι
1 κομμάτι αρκετά μεγάλο κομματιασμένο
πιπέρι αλάτι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο.





Ξεπλένουμε το κοτόπουλο το βάζουμε στο μπόλ και το ραντίζουμε με ξύδι και το αφήνουμε για 15 λεπτά .
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα αχνίζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για 15λεπτά.
Βγάζουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζοντας πρώτα το κοτόπουλο το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το λάδι που είχε μέσα από τα κρεμμύδια ,τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν τα κομμάτια .


Ρίχνουμε ξανά τα κρεμμύδια πάνω από το κοτόπουλο ,το πιπέρι λίγο αλάτι ,και τα ντοματάκια μαζί και 1 ποτήρι νερού νερό .Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 λεπτά περίπου προσέχοντας μην χρειαστεί λίγο νερό .Μετά τα 50 λεπτά προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα μαγειρεύοντας με ανοιχτό καπάκι να πήξει η σάλτσα και να λιώσει λίγο η φέτα .Σερβίρουμε με ρύζι η με πατάτες τηγανιτές .Καλή όρεξη !!!
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο μπουκίτσες αλά κρέμ!!


ΥΛΙΚΑ
3 στήθη  από κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
1 μικρή κρέμα γάλακτος
1 πιπεριά κομμένη ροδέλες
1/2 κουταλάκι κάρυ για κοτόπουλο
αλάτι-πιπέρι
1/2 ποτήρι του νερού κρασί λευκό
1 μικρό κουτάκι σε κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι

Πλένουμε και κόβουμε σε μπουκίτσες  το κοτόπουλο [στήθος χωρίς πέτσα]
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί .
Αλευρώνουμε ελαφρώς τις μπουκίτσες και τις τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά κάτι σαν σωτάρισμα περισσότερο,μετά από 15 -20 λεπτά προσθέτουμε τις πιπεριές ,και τα μανιτάρια αφού πρώτα τα στραγγίξουμε και τα ξεπλύνουμε καλά.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν οι πιπεριές και αμέσως σβήνουμε με το κρασί  και προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι και κάρυ .


Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατιστεί το κρασί σε σιγανή θερμοκρασία κι αμέσως προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος να πάει παντού .Σε 3 λεπτά αποσύρωμε το φαγυτό από την φωτιά ,κι είναι έτοιμο !
Σερβίρουμε η με πατάτες τηγανιτές η με ρύζι πιλάφι ,καλή όρεξη !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με πατάτες μαρινασμένο με μέλι -πορτοκάλι !!!



Υλικά
4 μπουτάκια από κοτόπουλο

5 πορτοκάλια το χυμό

5 κουτ.φαγητού μέλι

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πατάτες κομμένες κυδωνάτες
μαιντανό ψιλοκομμένο


Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί μαζί με τα μπουτάκια.Στο μπλέντερ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού .το μέλι,το γαρύφαλο .την κανέλα,το αλάτι και το λάδι .Τα χτυπάμε πολύ καλά και ρίχνουμε το μίγμα πάνω απο τις πατάτες και τα μπουτάκια 'Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς και καλά είναι να το βάλουμε σε γάστρα .Λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε να πάρει χρώμα .Σερβίρουμε πασπαλίζοντας το φαγητό με μαιντανό.
Συνταγή από την εκπομπή shef στον αέρα .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με χυλοπίτες !!!

Υλικά
 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού ντομάτα χυμό
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
2 κουταλιές σούπας λεμόνι
αλάτι ελάχιστο και πιπέρι
χυλοπίτες 1 πακέτο
τυρί τριμμένο
    
Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο και τα σωτάρουμε  ελαφρά να ροδίσει .
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως ,πελτέ ντομάτας,χυμό ντομάτας,τζίντζερ,χυμό λεμονιού,ελάχιστο αλάτι ,πιπέρι και 1 ποτήρι ζεστό νερό.
Το σιγοβράζουμε γιά 50 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε 5 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και τίς χυλοπίτες .Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό.
Οταν το κατεβάζουμε από την φωτιά πρέπει να είναι λίγο νερουλό και μετά από λίγο πήζει .
Σερβίρετε με τυρί τριμμένο και είναι υπέροχο σε γεύση!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με μανιτάρια και καρότα !!!



Στήθος κοτόπουλο,η μπουτάκια χωρίς την πέτσα
1 λεμόνι
1 συσκευασία μανιτάρια μικρό μέγεθος
1\2 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδο
1\2 κουταλάκι γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1\2 κουταλάκι του γλυκού τζίτζερ σκόνη
2 καρότα
1 κύβο κότας
3 κλωνιά μαιντανό
3 κλωνιά άνηθο
ελάχιστο πιπέρι

   

Σε ένα ρηχό ταψάκι ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού,το πιπέρι,την σκόνη σκόρδου,κρεμμυδιού,και την σκόνη τζίντζερ .Βάζουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο στη μαρινάδα και τα αφήνετε για 1-2 ώρες γυρνώντας κι από τις 2 πλευρές.Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβουμε  σε λεπτές φετούλες,το ίδιο και με τα μανιτάρια .Τα τοποθετούμε σε μέτρια κατσαρόλα με το μαιντανό και το άνηθο ψιλοκομμένα και το κύβο κότας λιωμένο σε ένα ποτήρι νερό,προσθέτουμε  άλλο μισό ποτήρι νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε  σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό .Εν τω μεταξύ ψήνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου ,η,στή σχάρα ,η στο γκρίλ κι όταν ροδίσει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λάχανικά και τα μανιτάρια ,προσθέτοντας και το ζουμάκι από την μαρινάδα .Γιά να πήξει λίγο το ζουμάκι στο τέλος του μαγειρέματος ,βάζουμε 1 κουταλιά κοφτή αλεύρι σε λίγο νερό ,το διαλύουμε καλά και το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό .κουνάμε την κατσαρόλα ,Τα αφήνετε να πάρουν 3-4 βράσεις και το κατεβάζετε από την φωτιά .

ΣΗΜ .Φαγητό χωρίς λάδι ,χωρίς αλάτι .
το συνοδεύουμε με ρύζι ,πατάτες τηγανιτές
η σκέτο .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο κοκκινιστό κατσαρόλας !!

Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλυτζάνια πουρές ντομάτας φρέσκιας η σε κουτί τύπου πουμαρό
5-6 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι

Ξεπλένουμε καλά τις μερίδες κοτόπουλο και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Τρίβουμε με λεμόνι τις μερίδες .
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 2/3 από το λάδι και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2 -3 λεπτά,σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας,τον μαιντανό,και τον πελτέ αραιωμένο σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ,σιγοβράζουμε για 45 περίπου λεπτά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο μαγειρεύουμε το κοτόπουλο τις κόβουμε και τις σοτάρουμε σε τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ενώ βράζει το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πήξει η σάλτσα .[μπορεί πρίν ρίξετε τις πατάτες να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό ζεστό κι ίσως λίγο αλάτι ].

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακλαβαδάκια με λουκούμι και αμύγδαλα!!


~~~~~Γίνεται και νηστίσιμο!!!~~~~~ .......Το αγαπημένο μου γλυκό!!


Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρουστας
250 γρ αμύγδαλα. ( βγάζουμε τη φλούδα η θα πάρετε ωμό. )
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο αιγοπροβειο.
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
( Αν θέλετε νηστισιμο μόνο ελαιόλαδο )
20 Λουκουμια μεγάλα τετράγωνα τα κόκκινα




.
Εκτέλεση:πρώτα βάζω τα αμύγδαλα να βρασουν 3 λεπτά, αδειάζω το νερό, τα πλενω με κρύο και τα ξεφλουδιζω. Απλωνω πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν. Τα τριβω .
Σε ένα μπρικι ζεσταινω το βουτυρο να λιωσει και ριχνω το λάδι .
Ανοίγω τα φύλλα και σε κάθε ένα ραντιζω με λίγο βούτυρο .Παίρνω 1 λουκουμι και το πλαθω να γίνει σαν κορδονι και το τοποθετω στην άκρη του φύλου καλύπτει το μισό φύλλο κάνω και ένα δεύτερο λουκουμι το ενώνω .( δηλαδή το κάθε φύλλο θέλει 2 λουκουμια) πασπαλίζω το φύλλο με αμυγδαλο μέχρι τη μέση και αρχίζω να ρολαρω.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Εγώ για να μην βάλω 2 λαμαρίνες στην κουζίνα στα δύο ρολά έβαλα 2 φύλλα. Βγήκαν 8 ρολά. Άλειφω με βούτυρο χαράζω λίγο μέχρι τη μέση και ψήνω στους 160 για μισή ώρα....Βραζω το σιρόπι 2 ποτήρια νερό,2 ποτήρια ζάχαρη, 2 κουταλιές μέλι , μισό λεμόνι. Σιροπιαζω ζεστά και τα δύο όχι καυτά.

Μην μου βάλετε μαργαρίνη γιατί πανιάζει το φύλλο και δεν είναι τραγανο. Θα βάλετε βούτυρο ή μισό μισό με ελαιόλαδο ή όλο ελαιόλαδο.
Εναι ένα γλυκό γεμάτο παιδικές αναμνήσεις.
Η γιαγιά μου το έφτιαχνε πάντα με ελαιόλαδο σε περιόδους νηστείας όπως αυτή που διανύουμε.

Φωτεινή Παρασκευοπουλου-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ