Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Σταφιδόψωμα αφράτα !!!



Σταφιδόψωμα άπαιχτα!!!Πολύ αφράτα και γευστικά!!!
Συνταγή George Chatzigiatroudakis! Ευχαριστώ George για το χρόνο σου!!!

Υλικά
250γρ χλιαρό νερό
100γρ ηλιέλαιο
180 γρ ζάχαρη
2φακ, ξηρή ή 50 γρ νωπή μαγιά
1 αυγό
1 κουτ γλυκού αλάτι
1/2 κουτ γλυκού κανέλα .600 γρ αλεύρι τσουρεκιού
100 γρ σταφίδες
(και 1 κουτ βούτυρο
1/2 κουτ γλυκού μέλι για το άλειμμα)






ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Νερό , λάδι , ζάχαρη , μαγιά στον κάδο του μίξερ να βγάλει φυσαλίδες για 15 περίπου λεπτά Προσθέτουμε αυγό με αλάτι και αλεύρι κανέλα .
Ζυμώνουμε με το μίξερ για 5 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα ..και ρίχνουμε τις σταφίδες .
Αφήνουμε 20 λεπτά να γίνει η ζύμη .




Σε λαδωμένο επιφάνεια με λαδωμένα χέρια φτιάχνουμε μπαλάκια 80- 100 γρ τα βάζουμε στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ,αφήνουμε σκεπασμένα με νάιλον 30 -40 λεπτά να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον .
Φουρνίζουμε στους 170 βαθμούς γιά 18 - 20 λεπτά (Ανάβοντας τον φούρνο βάζω στο πάτωμα του φούρνου ένα μεταλλικό ταψάκι.
Εκεί φουρνίζοντας τα σταφιδόψωμα ρίχνω νερό.
Έτσι δημιουργώ ατμό και αυτά παίρνουν ένα ωραίο χρώμα και μια ωραία γυαλάδα!!!)
Μόλις ξεφουρνίσουμε έχουμε λιώσει το βούτυρο με το μέλι και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια από επάνω .ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!

George Chatzigiatroudakis..Φωτεινή Παρασκευοπουλου"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Γρήγορη τυρόπιτα χωρίς φύλλο !!!





Yλικά
1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι σόδα αναψυκτικό
1 αυγό
1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 ποτήρια νερού φέτα τριμμένη
λίγο αλάτι -αν η φέτα είναι αλμυρή καθόλου
λίγο λάδι για το ταψί
λίγο λάδι για ράντισμα από πάνω .



Λαδώνουμε  το ταψάκι ή το πυρέξ .
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά μαζί .
Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με την χούφτα μας με λίγο λάδι.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο να πάρει χρώμα .
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε .Καλή όρεξη !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ρολό με μαρμελάδα !!!

Για τον  καφέ  μας ..Ρόλο με γέμιση μαρμελάδα !!!

Υλικά:
4 αυγά,
2 βανίλιες,
ξύσμα από 2 με 3 λεμόνια ,
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο κατά προτίμηση,
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική,
1 μπεικιν παουντερ,
400 γρ. Μαρμελάδα της αρεσκείας σας
λίγη ζάχαρη άχνη προαιρετικά για το πασπάλισμα του ρολού στο τέλος.

Εκτέλεση :
Χτυπάμε αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.
Βάζουμε τα λεμόνια και το αλεύρι χτυπάμε 3-4’
Στο ταψί της κουζίνας στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 20 λεπτά ακριβώς.
Ξεφουρνίζουμε και  το αφήνουμε να σταθεί 5 με 10 λεπτά.
Υστέρα στρώνουμε μια καθαρή μεγάλη πετσέτα , εγώ βάζω μεγάλο ποτηρόπανο και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
Αφαιρούμε την λαδόκολλα προσεχτικά και το τυλίγουμε μαζί με την πετσέτα σε ρολό.
Παν τα με προσοχή.
Το αφήνουμε τυλιγμένο να κρυώσει.
Το ξεδιπλώνουμε και  έχει πάρει την ελαφριά κλήση που απαιτείται.
Αδειάζουμε την μαρμελάδα την απλώνουμε με ένα κουτάλι, το τυλίγουμε ξανά σε ρολό, χωρίς την πετσέτα άμεσα και το βάζουμε σε μια πιατέλα με την άνωση προς τα Κατς.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με αχνή. Καλή Επιτυχία !!

Martha Nei"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

*Μανιτάρια πλευρώτους !!!

Για σήμερα φίλες και φίλοι μιας και πέρασε ή ώρα έπρεπε να κάνω κάτι γρήγορο εύκολο και φυσικά να μου αρέσει  με ότι υλικά είχα στο ψυγείο μου και έκανα μία τηγανιά μανιταριών να γλείφεις τα δάχτυλά σου !!!

Υλικά
Μανιτάρια πλευρώτους 
1 Κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένα
1/2 ποτήρι κρασί
ελαιόλαδο
λίγο βούτυρο
1 λεμόνι
 μουστάρδα Ντιζόν
Μαϊντανό
αλάτι πιπέρι και λίγη ρίγανη



 Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι

 Προσθέτουμε και σοτάρουμε κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο.



 Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα .


Τα σοτάρουμε  για λίγα λεπτά.

 Προσθέτουμε την μουστάρδα.

 προσθέτουμε το κρασί.

 Προσθέτουμε το λεμόνι,.


 Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν  και στο τέλος αφού το σβήσουμε το μάτι κουζίνας προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε .Καλή όρεξη !!





Ilias Karpouchtsis. οι χρυσοχερες -ηδεσ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καταπληκτικό σουφλεδάκι !!!

Πραγματικά το κάτι άλλο !!!! Δοκιμάστε το είναι πανεύκολο χορταστικό και πολύ γρήγορο --Κι από εμφάνιση ... το βλέπετε !!!

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
10 φέτες του τοστ  γαλοπούλα ή ζαμπόν
3 φλιτζάνια κασέρι η Μιξ διαφόρων τυριών τριμμένα
1 αυγό
1/2 ποτήρι του νερού γάλα
Υπήρχε στο ψυγείο και λίγο μπέικον 3 τεμάχια και το πρόσθεσα κι αυτό -προαιρετικά-
λίγο βούτυρο

Είχα φύλλο λίγο πιο χοντρό από κρούστας σπίτι κι είπα να το δοκιμάσω κι έτσι ,όμως είναι πιο ωραίο τελικά όπως σας το λέω με φύλλο κρούστας αυστηρά.

Αλείφουμε μία φόρμα για κέικ καλά με βούτυρο και στρώνουμε λοξά 2 φύλλα.



 Σκορπίζουμε από πάνω σε κομματάκια που κόβουμε με το χέρι το ζαμπόν ή γαλοπούλα λίγο μπέικον -αν βάλετε και μπόλικο τυρί.



Επαναλαμβάνουμε 2 φύλλα  αλλαντικά και μπόλικο τυρί ξανά.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και να μείνουν 2 για από πάνω .


 Σκεπάζουμε με  τα τελευταία 2 φύλλα και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε κατά τόπους για να μπεί το γάλα με το αυγό.


Χτυπάμε το αυγό μαζί με το γάλα καλά -εγώ έβαλα 2 αυγά - και ρίχνουμε το μείγμα επάνω σε όλη την επιφάνεια.
Περιμένουμε λίγα λεπτά να πιει όλο το υλικό γάλα αυγά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο 180 βαθμούς αέρα .




Ψήνουμε το φαγητό μας-- στην αρχή έψησα αέρα από κάτω για 20 λεπτά κι αμέσως μετά το έβαλα για 10 λεπτά από πάνω πάντα με αέρα -ο χρόνος ανάλογα τον φούρνο μας -να το δούμε να πάρει ωραίο χρώμα.



 Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα στρογγυλή κόβουμε και απολαμβάνουμε !!! Καλή όρεξη !!
Γίνετε υπέροχο φουσκωτό τραγανό με πολύ ωραία γεύση !!



                                                  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαζάνια με κιμά μπολονέζ και εύκολη μπεσαμέλ !!!


Το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων

Ετοιμάζω τον κιμά όπως στα μακαρόνια ..στη συνεχεια την μπεσαμελ
1 ½ λίτρο γάλα
6 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες
3 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1/4 φλ. κεφαλοτύρι
1 αυγό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί. Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη, μπεσαμέλ. Κάνουμε μία στρώση με ξερά λαζάνια, μετά μία στρώση σάλτσα μπολονέζ (επάνω στα λαζάνια) και κατόπιν μία στρώση μπεσαμέλ.


Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί και κάνουμε μία στρώση λαζάνια. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το ταψί. Στο τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα μπολονέζ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα μπεσαμέλ.
Καλύπτουμε το φαγητό με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά.


Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε τα λαζάνια και ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε τα λαζάνια μπολονέζ, να σταθούν για 15 λεπτά επάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Eιρήνη Σταματέλη - "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Κέτσαπ σπτιτική !!!

Σπιτική πολύ νόστιμη κέτσαπ από τα χεράκια μας !!!



Υλικά
3 κιλά ώριμες Ντομάτες
2 κρεμμύδια μεγάλα
2 με 3 πιπεριές Φλωρίνης
αλάτι κατά βούλησιν
ζάχαρη 1 κουταλιά του γλυκού
ελαιόλαδο λίγο 3 με 4 κουταλιές της σούπας

Τ α υλικά τα προσαρμόζετε ανάλογα με τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσετε -δοκιμάζετε κατά την εφαρμογή της συνταγής και προσθέτετε υλικά τόσα που να ικανοποιούν την γεύση που θέλετε.

Κόβω τις ντομάτες τις περνάω στο μούλτι και  μετά με το ραβδομπλέντερ δυο κρεμμύδια μεγάλα τις πιπεριές Φλωρίνης ανάλογο αλάτι και μπόλικη ζάχαρη ανάλογα με την ποσότητα.
Τα βράζω καλά ώσπου να φύγουν όλα τα υγρά.
 Στο τέλος βάζω και το  λάδι και το αφήνω να βράσει για λίγο .
Οπως είναι ζεστή η ντομάτα την βάζω στα μπουκαλάκια  κι όταν κρυώσει κλείνω κι έχουμε σπιτική κέτσαπ .
Διατηρείτε στο ψυγείο.

*Αν θέλουμε και μας αρέσει ρίχνουμε στο τέλος πριν την βάλουμε στα μπουκάλια λίγη ρίγανη ή δυόσμο ή βασιλικό για άρωμα.

Μαρια Γλιτζου"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίγωνα Πανοράματος !!!


Υλικά
Φύλλα κρούστας
κρέμα σαντιγί
φιστίκι Αιγίνης

Υλικά κρέμας
1 λίτρο γάλα
1 βανίλια
300 γραμμάρια ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
200 γραμμάρια βούτυρο
250 γραμμάρια αλεύρι!

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε γάλα ζάχαρη και βανίλια!
Παράλληλα σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά και με 2 κουταλιές ζάχαρη τα χτυπάμε!
Αφαιρούμε από την φωτιά το γάλα και το ρίχνουμε σιγά.σιγά στο γάλα !
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει!
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα μόλις πήξει κατεβάζουμε!

Σιρόπι υλικά
500 γραμμάρια.ζάχαρη
400 γραμμάρια νερό!

Εκτέλεση 
Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη σε μέτρια φωτιά!
Μόλις πάρει μια.βράση και λιώσει η ζάχαρη είναι έτοιμο!

Για το φύλλο υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
200 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση
Βάζουμε το φύλλο μπροστά μας
Το χωρίζουμε.σε τρεις λωρίδες!
Βάζουμε όλες της λωρίδες μια πάνω στην άλλη!
Παίρνουμε την πρώτη λωρίδα την ραντίζουμε με βούτυρο!
Από πάνω βάζουμε την δεύτερη!
Διπλώνουμε σαν να φτιάχνουμε.τρίγωνο πιτάκι!
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το τρίγωνο στην μέση!
Ανοίγουμε το καθένα σαν χωνάκι και βάζουμε μέσα μια μπάλα αλουμινόχαρτο!
Τοποθετούμε τα τρίγωνα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς 25 λεπτά!
Μόλις τα.βγάλουμε.αμέσως τα βουτάμε.σε κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε να στραγγίζουν πάνω σε μια.σχάρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο!

Συναρμολόγηση
Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ και την τοποθετούμε μέσα στο κόρνερ και διακοσμούμε με.σαντιγί και φιστίκι!

Tzeni Tsanaktsidou"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ