Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Τηγανόψωμα !!!!


Με αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια! Πανεύκολα και γρήγορα, τραγανά και πεντανόστιμα, ζεστά τηγανόψωμα!

Υλικά

    > Για το Ζυμάρι
    500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1 κουταλιά της σούπας ξύδι
    2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    1½ φλυτζάνια νερό χλιαρό περίπου
    > Για την Γέμιση
    500 gr. τυρί φέτα σκληρή
    > Για την Γέμιση
    Ελαιόλαδο ή Σησαμέλαιο για το τηγάνισμα

Οδηγίες

    Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνουμε το ξύδι, την μαγιά, το λάδι,το αλάτι και το νερό.
    Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
    Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
    Θρυμματίζουμε την φέτα με πηρούνι.
    Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε ισόποσες μπάλες ζυμαριού, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε.
    Απλώνετε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο.
    Ρίχνουμε όση φέτα επιθυμούμε σε όλη την επιφάνεια.
    Διπλώνουμε το φύλλο κλείνοντας τις άκρες προς το κέντρο, διπλώνουμε στην μέση και ανοίγουμε πάλι το ζυμάρι σε κυκλικό σχήμα με το χέρι μας, το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο, αν χρειαστεί.
    Τηγανίζουμε σε αρκετά ζεστό ελαιόλαδο τα τηγανόψωμα μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ρόδινο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
    Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για μερικά λεπτά και απολαμβάνουμε!

Μιχαέλα Στεφανούδης-οι χρυσοχέρες-ηδες
funkycook.gr

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Κολοκυθόπιτα γλυκιά !!!


Υλικά
2 1/2 κιλά κολοκύθα καθορισμένη
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 φακελάκι γαλέτα
1 κούπα στραγάλια αφράτα
1 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Δυο πρέζες αλάτι
ΦΎΛΛΟ
700 γραμμάρια αλεύρι Μάνα
Νερό όσο πάρει
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ρακί


Έχουμε κόψει την κολοκύθα σε φέτες και την βράζουμε με το νερό και το αλάτι μέχρι να πιει όλα τα υγρά...προσθέτουμε την ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε γαλέτα τα στραγάλια σπασμένα στο μούλτι και την κανέλα....αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Το φύλλο σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι χλιαρό νερό και όλα τα ποιο πάνω υλικά...ζυμώνουμε μίση ώρα ξεκούραση το ζυμάρι και .....εμείς ..!
Ανοίγουμε φύλλα 4 λαδωμένα ένα ένα.



Ρίχνουμε κανέλα την γέμιση πάλι κανέλα χοντροκομμένα καρύδια και άλλα 6 φύλλα
αρκετό λάδι επάνω χαράξουμε και την ραντίζουμε με σόδα υγρή λουξ ψήνουμε στους 175 βαθμούς..
(Για το συγκεκριμένο σχήμα χρησιμοποιώ ένα φύλλο. )

 Spyridoula Kanellou-οι χρυσοχέρες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολάκια με καπνιστή γαλοπούλα !!!



ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΝΑΚ
ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ για μικρά και μεγάλα παιδάκια..ιδανικά και για πάρτυ.

ΥΛΙΚΑ

Φέτες ψωμί του τοστ
καπνιστή γαλοπούλα
μαρούλι
πιπεριά Φλωρίνης
μαγιονέζα
βούτυρο.





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανοίγουμε με τον πλάστη μας τις φέτες του ψωμιού.
Αλείφουμε με βούτυρο .
Προσθέτουμε μαρούλι, μαγιονέζα, καπνιστή γαλοπούλα,μια λωρίδα πιπεριά Φλωρίνης και ρολάρουμε!!!
Κλείνουμε  με αλουμινόχαρτο η κόβουμε στην μέση και διαγώνια.

Gogo Samiou-οι χρυσοχερες-ηδες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Τούρτα παγωτό με μπισκότα !!!



 Εύκολη δροσερή γευστική σπέσιαλ τούρτα παγωτό με μπισκότα !!


Υλικά

500 γραμ φυτική σαντίγί

395 γραμ ζαχαρούχο γάλα

Μπισκότα πτι μπερ 2 πακέτα

λίγο γάλα φρέσκο


Γλάσο

125 κρέμα γάλακτος

125 γραμ κουβερτούρα γάλακτος


Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λιώνουμε ανακατεύοντας την κουβερτούρα .


Χτυπάμε την σαντιγί να αφρατέψει .

Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα μαζί.

Ανακατεύουμε ελαφρά με σπάτουλα.

Τοποθετούμε σε φόρμα τσέρκι 28 cm μπισκότα στα πλάγια και κάτω μουσκεύοντάς τα σε λίγο γάλα.

Βάζουμε την μισή δόση κρέμας και ξανά 2 στρώσεις μπισκότα μουσκεύοντάς τα σε γάλα ξανά κρέμα και κλείνουμε με μπισκότα.

Το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 3 ώρες.

Το βγάζουμε και ρίχνουμε από πάνω το γλάσο που έχουμε ετοιμάσει κι έχει κρυώσει .

Το τοποθετούμε στην κατάψυξη για άλλες 3 ώρες .

---Στόλισα μπήγοντας παγωτάκια έτοιμα -


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέννες τρικολόρε στο φούρνο !!!


Υλικά
1 πακ. Πέννες τρικολόρε
250 γρ. Ρεγκάτο τριμμένο
250 γρ. Ένταμ τριμμένο
2 Κρέμες γάλακτος μεγάλες
1 κύβο ζυμαρικών

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, λίγο αλάτι και τον κύβο.
Βράζουμε τα μακαρόνια για 8-9 λεπτά.
Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε ένα ταψί η μεγάλο πυρέξ.
Ανακατεύουμε τις πέννες μαζί με τα τυριά ( τα 3/4. κρατάμε λίγο τυρί για να ρίξουμε στο τέλος) Ρίχνομαι τις κρέμες γάλακτος και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά.


Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Black forest με πραλίνα !!!




Για το παντεσπάνι...
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 της κούπας κακάο άγλυκο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κούπα γάλα πλήρες

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε- αλευρώνουμε (ή πασπαλίζουμε με κακάο) 2 ταψάκια 28 εκατοστών στρογγυλά
Καλύπτουμε τους πάτους με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ Αναμειγνύουμε το αλεύρι,το μπέικιν, το κακάο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα ώσπου να αφρατέψουν (3-4 λεπτά).
Ρίχνουμε τη βανίλια.
Μετά ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε ξανά.
Βάζουμε το μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά που είχαμε βάλει στην άκρη σε τρεις δόσεις εναλλάξ με το γάλα (αυτό σε δυο δόσεις) μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, όχι παραπάνω.
Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια και ψήνουμε μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Γύρω στα 15' ανάλογα με το φούρνο....

Σιρόπι
1 κονσέρβα βύσσινο κομπόστα
4 κ.σ. ζάχαρη

Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο σουρώνουμε το ζουμί σε ένα μπολ και κρατάμε ξεχωριστά τα βύσσινα..

Κρέμα πραλίνα
1 φακ. Κρέμα ζαχαροπλαστικής πραλίνα
400 ml γάλα φρέσκο

Χτυπάμε στο μίξερ το γάλα με την σκόνη για 5 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα.

Στήσιμο..
Σε έναν δίσκο βάζουμε το ένα παντεσπάνι και το σιροπιάζομαι ,ρίχνουμε από πάνω την κρέμα, απλώνουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια, ξανά παντεσπάνι, σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα όλη την τούρτα.. γαρνίρομαι με νιφάδες κουβερτούρα και βύσσινα.

Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou οι χρυσοχέρες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πιταράκια νησιώτικα !!!


Υλικά για 20 πιταράκια... εύκολα και πεντανόστιμα !!

1 Κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
300 γρ τυρί φέτα τριμμένο στο χοντρό του τριφτη ,εγώ βάζω Ηπείρου
1 κουτ του γλυκού αλάτι
2 κούπες αλεύρι  για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δυόσμος
1 ποτήρι χλιαρό νερό
Λάδι για το τηγάνι.



Εκτέλεση
Ανακατεύεται το τυρί με το κρεμμύδι και δυόσμος
Ανακατεύεται το αλεύρι με το λάδι το αλάτι το χλιαρό νερό.
Ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και με την βοήθεια ενός πιάτου ή μπολ κόβουμε στρόγγυλλα  κομμάτια ζύμης
Μοιράζουμε την γεμίσει στα φύλλα και κλείνουμε τα πιταρακια πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να κάνει η ζύμη φουσκάλες..!!

 Gogo Samiou-οι χρυσοχέρες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιζκέικ Θεικό !!!


Από τα πιο γρήγορα κι εύκολα τσιζκέικ ..προσωπικά το φτιάχνω 1 φορά την εβδομάδα γιατί αρέσει πολύ σε όλους !!!

Υλικά
2 πακέτα μπισκότα Digestive
1 μαρμελάδα φράουλα ή ότι άλλο σας αρέσει 500 γραμ
1 βανίλια
1 τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
1 φυτική σαντιγί
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
200 γραμ βούτυρο -βάζω σοφτ κυπελάκι -
Φράουλες αν υπάρχουν κομμένες στην μέση


Ανάβουμε τον φούρνο 180 να προθερμανθεί.
Βάζουμε στο μούλτι τα μπισκότα και τα θρυμματίζουμε καλά και τα αδειάζουμε στο ταψάκι που θα φτιάξουμε το γλυκό.
Λιώνουμε το βούτυρο το ρίχνουμε επάνω από τα μπισκότα τα ανακατεύουμε να πάει παντού και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 10 λεπτά.



Αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε την σαντιγί παγωμένη πάντα μέχρι να φουσκώσει .
Προσθέτουμε χτυπώντας συνέχεια την βανίλια την ζάχαρη άχνη και το τυρί κρέμα.
Αδειάζουμε όλο το μείγμα στην  μέση του ταψιού και στρώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα .
Αδειάζουμε με προσοχή την μαρμελάδα και την απλώνουμε επάνω από την κρέμα.
Στολίζουμε με κομμένες φράουλες αν υπάρχουν κι αν χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα φράουλα - προαιρετικά.



Το βάζουμε στο ψυγείο και σε μία ώρα μπορούμε να αρχίσουμε να το εξαφανίζουμε !!!
Δεν υπάρχει η γεύση του δοκιμάστε το !!!

Αν η μαρμελάδα είναι πολύ σφιχτή αραιώνουμε με λίγο- 2- κουταλιές νερό ζεστό .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Κέικ αλμυρό !!!



Κέικ αλμυρό..νόστιμο θα το λατρέψετε !!!


Υλικά
1/2 καφεδάκι γιαούρτι
200γρ φέτα
100ml λάδι
200γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1κγ ρίγανη
2κσ δυόσμο ξερό η φρέσκο
3αυγα
Αλάτι_πιπέρι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°(.
Κόβουμε την φέτα σε κυβάκια και την  ανακατεύουμε με μια κουταλιά αλεύρι.
Χτυπάμε τ αυγά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε και την φέτα. ( μπορούμε να προσθέσουμε λίγο πιπεριά κ ότι άλλο τυρί Θέλουμε)... ψήνουμε για 40' η μέχρι να ροδίσει(το δοκιμάζουμε μ ένα μαχαίρι)

Τζαννετη Εφη ΠικαιΦι Μυτιληνης-Οι χρυσοχέρες-ηδες


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κωκ σπέσιαλ !!!!



Σπέσιαλ κωκ , Αφράτο γλυκό εντυπωσιακό ,Θεϊκό !!!

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
5/αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,
125 γραμμάρια ζάχαρη,
155 γραμμάρια αλεύρι,
1 και 1/2 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ,
2 βανίλιες

Χτυπάμε αυγά,ζάχαρη να αφρατέψουν,και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά κοσκινισμένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σπάτουλα.
Τοποθετούμε σε τσέρκι 28cm μέσα λαδόκολλα και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε.

ΚΡΕΜΑ:
1κιλό γάλα,
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη,
1 βανίλια,
2 κρόκους αυγών,
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές γεμάτες της σούπας κορν φλάουρ,
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι

Ζεσταίνουμε γάλα,με την ζάχαρη,ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ με το αλεύρι,μόλις πήξει κατεβάζουμε και προσθέτουμε κρόκους,βανίλια,βούτυρο

ΓΛΑΣΣΟ:
130 γραμμάρια κρέμα.γάλακτος,
130 γραμμάρια κουβερτούρα

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Τοποθετούμε την κρέμα στο πρώτο πάτο και κλείνουμε με τον άλλο
Ρίχνουμε και το γλάσσο το οποίο ΄εχουμε ζεστάνει την κρέμα γάλακτος και λιώνουμε την κουβερτούρα μέσα σπασμένη σε κομμάτια.


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΑΓΑΠΆΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!


Λιβανέζικα τραγανά Μπισκότα !!!




 ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΛΙΒΑΝΕΖΑ ΤΑ ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ!!!!

ΥΛΙΚΑ
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακό
170 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 κουταλιά της σούπας πλήρες γάλα, χλιαρό
2 φλιτζάνια σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190₀
Σε δύο ταψιά βάζουμε λαδόκολλα.
Στο μίξερ , κτυπάμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το κρεμόριο, τη σόδα και το αλάτι και κτυπάμε σιγά-σιγά σε χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια, αυξάνουμε την ταχύτητα στο μέσο και κτυπάμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Η ζύμη θα είναι πολύ ξηρή και το αλεύρι θα εξακολουθεί να φαίνεται
Προσθέτουμε το γάλα και κτυπάμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη .
Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα μικρό μπολ.
Πλάθουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας ζύμη σε μια μπάλα και ισιώνουμε σε δίσκο περίπου 6 εκατοστών, πατάμε το δίσκο στο σουσάμι, και στις δύο πλευρές ώστε να καλυφτεί πλήρως με σουσάμι.
Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο της ζύμης. Τοποθετούμε τα μπισκότα περίπου σε απόσταση 1 εκατοστού στο ταψί, το ψήσιμο του πρώτου ταψιού αμέσως μόλις είναι έτοιμο και συνεχίζουμε με το δεύτερο ταψί , ενώ το πρώτη ψήνεται.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 14-16 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, περιστρέφοντας το ταψί στα μισά του ψησίματος για ομοιομορφία.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα μας να κρυώσουν πολύ καλά. Όταν κρυώσουν θα πάρουν τραγανή υφή .
Αποθηκεύουμε αμέσως σε ένα αεροστεγές δοχείο.


Μαρια Οικονομιδου‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Παγωτό γιαούρτι με γεύση φράουλα!!



Υλικά:
1 κεσεδάκι φρέσκες φράουλες
1 ερμόλ---Σαντιγί--
1 ζαχαρούχο
800γρ γιαούρτι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις φράουλες , τις κόβουμε και τις βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα.
Αφού τις βγάλουμε από την κατάψυξη τις βάζουμε λίγες λίγες σε ένα μίξερ μαζί με δυο κουταλιές γιαούρτι και τις χτυπάμε.
Βάζουμε όλο το μείγμα σ ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το ερμολ και μετά προσθέτουμε το ζαχαρούχο.
Περνούμε το μείγμα  φράουλα-γιαούρτι που έχουμε στο άλλο μπολ και το προσθέτουμε σιγά σιγά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γιαούρτι που έχει μείνει και χτυπάμε όλα μαζί.
Τέλος το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει.

 Χρυσάνθη Παναγιωτακοπούλου-οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Τυροπιτάκια !!!!


Τυροπιτάκια πανεύκολα που τα ξέρετε όλοι!!! Ας τα ξαναθυμηθούμε να τα φτιάξουμε !!!

Ζύμη:
1 αλεύρι που φουσκώνει φαρίν απ
1 γιαούρτι αγελαδινό
3/4 κουπάκι ( του γιαουρτιού) ελαιόλαδο
1/4 κουπάκι ( του γιαουρτιού) χυμό πορτοκάλι
Αλάτι

Γέμιση:
1)Φέτα, ανθότυρο, ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένο μανιτάρι, αλάτι, πάπρικα καπνιστή.
2)γαλοπούλα, τσένταρ, μανιτάρι, πιπεριά Φλωρίνης.



Κάνουμε την ζύμη με όλα τα υλικά μαζί, ανοίγουμε στρόγγυλα και βάζουμε την γέμιση.
Από πάνω έβαλα αυγό, σουσάμι, κεφαλοτύρι.
Έψησα 180 μέχρις να ροδίσουν.

Afroditi Karampina - οι χρυσοχερες -ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Hasselback πατάτες!!


Υλικά:

8 πατάτες
3 κσ βούτυρο
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Σκόρδο σκόνη
Αλάτι πιπέρι



Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις σκουπίζουμε.
Τοποθετούμε μια μια πατάτα σε ξύλινη κουτάλα (αυτό μας βοηθάει να μην πάει το μαχαίρι μας μέχρι κάτω) και τις κόβουμε άνα 5mm περίπου.
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τις κομμένες πατάτες και τις σοτάρουμε να βουτυρώνουν τελείως.


Τις τοποθετούμε σε πυρέξ ή ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και το σκόρδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος στις πατάτες.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές πατατούλες και να προσθέσετε ότι μπαχαρικά σας αρέσουν.

Elena Psillia-οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ραβανί !!!!


​Για το σιρόπι

    900 ml νερό
    1200 γρ. ζάχαρη
    2 κ.σ. μέλι
    φλούδα από 1 λεμόνι
    1 στικ κανέλας

Για το κέικ

    215 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    1 1/2 γρ. μαστίχα
    8 αυγά μέτρια
    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    250 γρ. βούτυρο λιωμένο
    200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
    200 γρ. αλεύρι μαλακό
    2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

    φιστίκι Αιγίνης τριμμένο

Για το σιρόπι

    Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού και το στικ κανέλας. Περιμένουμε να πάρουμε μια βράση.
    Με το που λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά.
    Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να κρυώσει. Το μέλι το βάζουμε σε αυτό το σημείο για να μην χάσει τα αρώματα του.

Για το κέικ

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
    Σε ένα γουδί βάζουμε τα 15 γρ. (από τα 200γρ.) ζάχαρη και τη μαστίχα. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
    Προσθέτουμε στο γουδί την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
    Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μείγμα της ζάχαρης, τα αυγά, το σιρόπι βανίλιας, το ξύσμα από 1 λεμόνι. Χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει αρκετά το μείγμα.
    Μόλις αφρατέψει, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε για 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα των υγρών μας και αφήνουμε στην άκρη.
    Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα τα στερεά μας: το μαλακό αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
    Στο μείγμα των υγρών ρίχνουμε το μείγμα των στερεών ανακατεύοντας ελαφρά με μία κουτάλα.
    Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψι 25x35 εκ. και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα.
    Ψήνουμε για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
    Μόλις βγάλουμε το ζεστό κέικ από τον φούρνο, με μία κουτάλα σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Φροντίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά, για να μη σπάσει το γλυκό μας.
    Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το ραβανί για να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.
    Το αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον για 30 λεπτά και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
    Μολις το ραβανί κρυώσει καλά το κόβουμε σε κομμάτια. Με το μαχαίρι ξεκολλάμε το γλυκό μας από τα τοιχώματα του ταψιού για να βοηθήσουμε τη διαδικάσια. Το ραβανί θα μας βγάλει 12 μερίδες.
    Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Συνταγή από Ακη Πετρετζίκη εκτέλεση από Μιχαελα Στεφανούδης


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ