Για το παντεσπάνι...
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 της κούπας κακάο άγλυκο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κούπα γάλα πλήρες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε- αλευρώνουμε (ή πασπαλίζουμε με κακάο) 2 ταψάκια 28 εκατοστών στρογγυλά
Καλύπτουμε τους πάτους με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ Αναμειγνύουμε το αλεύρι,το μπέικιν, το κακάο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα ώσπου να αφρατέψουν (3-4 λεπτά).
Ρίχνουμε τη βανίλια.
Μετά ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε ξανά.
Βάζουμε το μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά που είχαμε βάλει στην άκρη σε τρεις δόσεις εναλλάξ με το γάλα (αυτό σε δυο δόσεις) μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, όχι παραπάνω.
Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια και ψήνουμε μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Γύρω στα 15' ανάλογα με το φούρνο....
Σιρόπι
1 κονσέρβα βύσσινο κομπόστα
4 κ.σ. ζάχαρη
Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο σουρώνουμε το ζουμί σε ένα μπολ και κρατάμε ξεχωριστά τα βύσσινα..
Κρέμα πραλίνα
1 φακ. Κρέμα ζαχαροπλαστικής πραλίνα
400 ml γάλα φρέσκο
Χτυπάμε στο μίξερ το γάλα με την σκόνη για 5 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Στήσιμο..
Σε έναν δίσκο βάζουμε το ένα παντεσπάνι και το σιροπιάζομαι ,ρίχνουμε από πάνω την κρέμα, απλώνουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια, ξανά παντεσπάνι, σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα όλη την τούρτα.. γαρνίρομαι με νιφάδες κουβερτούρα και βύσσινα.
Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou οι χρυσοχέρες-ηδες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ