Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Μπαμπάδες !!!



Να σας κεράσω...
Υπέροχοι, λαχταριστοί, μοναδικοί
Μπαμπάδες...🤗
Η συνταγή της Σοφης.

Εξαφανίστηκαν με το που τα έφτιαξα!!!
Την επόμενη φορά διπλή δόση!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
300 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη ή ακόμα και σπορέλαιο
250 ml γάλα χλιαρό
2 αυγά σε θερμ.δωμ.
2 κ.σ κοφτές ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 βανίλια
1/2 κ.γ αλάτι
ξύσμα 1 λεμονιού

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 φακελάκι γκαρνί σκόνη+200 ml γάλα κρύο (χτυπημένα σε σαντιγι)
ή 300 γρ.κρέμα γάλακτος+1 βανίλια+1 κ.σ άχνη ζάχαρη (χτυπημένα σε σαντιγι (ότι γέμιση προτιμάτε εγώ έβαλα την πρώτη επιλογη.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
1 σφηνοπότηρο κονιάκ ή ρούμι ή ποτό Αμαρέτο
λίγη μαρμελάδα βερίκοκο για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω τη σαντιγί και τη βάζω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.
-Σ'ένα μπολ ρίχνω το γάλα,τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύω.
Προσθέτω τα αυγά,το λιωμένο βούτυρο,το αλάτι,το ξύσμα και τη βανίλια.
Ανακατεύοντας ρίχνω και το αλεύρι μέχρι να έχω ένα μείγμα παχύρευστο και κολλώδες.
(Εγώ χρησιμοποίησα μίξερ,αλλά γίνεται και στο χέρι)
Αδειάζω το μείγμα με τη βοήθεια 1 κουταλιού σε 12 υποδοχές για μάφινς βουτυρωμένες και αλευρωμένες και αφήνω το μείγμα μου να φουσκώσει μέχρι το χείλος από τις θήκες 30 λεπτά.
Ψήνω στους 170 πάνω κάτω για 30 λεπτάκια περίπου να πάρουν ωραίο χρώμα.
-Βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο και προσθέτω στο τέλος τη βανίλια και το ποτό.
-Βουτάω τα χλιαρά ή κρύα μπαμπαδάκια στο χλιαρό προς ζεστό σιρόπι,αφού κόψω πρώτα λίγο το καπάκι από πάνω.
(Εγω δεν το αφαίρεσα όλο,απλά το έκοψα μέχρι να στέκεται)για να σιροπιαστουν καλύτερα για 2 λεπτά περίπου
Τα βάζω σε πιατέλα να κρυώσουν.
Τα γεμίζω με σαντιγί με τη βοήθεια ενός κορνέ και αλείφω την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο αραιωμένη με λίγο κονιάκ.
Τα πασπάλισα και με λίγο ινδοκάρυδο που μ'αρέσει πολύ!!!
Είναι υπέροχα και πανεύκολα!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το σιρόπι δεν πρέπει να περισσέψει,θα το ρουφήξουν όλο!!!

Litsa Tasos-οι χρυσοχέρες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντόναντς με γέμιση !!!



ΝΤΟΝΑΤΣ ΑΦΡΟΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ!!

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:
200 γραμμάρια φρέσκο γάλα χλιαρό,
20 γραμμάρια μάγια ξερή,η νωπή,
60 γραμμάρια ζάχαρη,
75 γραμμάρια σπορέλαιο,
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ίδιου μεγέθους,
ξύσμα ενός πορτοκαλιού,
1 βανίλια,
550 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι φαρίν απ.
Βάζουμε το γάλα στο μπολ ρίχνουμε την μάγια και ανακατεύουμε με πιρούνι,συνεχίζουμε με.το σπορέλαιο,τα αυγά,ξύσμα,βανίλια και τέλος το αλεύρι σιγά σιγά.
Τοποθετούμε την ζύμη στο αλευρωμένο πάγκο μας και την ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά παίρνοντας αλεύρι γύρω γύρω μια ιδέα.
Την κάνουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε να μπολ την σταυρώνουμε και την σκεπάζουμε με ζελατίνη και πετσέτα.
Την αφήνουμε για 3 ώρες.
Η ζύμη θα πρέπει να ανοίξει ο σταυρός που κάναμε φουσκώνοντας
Στην συνέχεια την παίρνουμε στο πάγκο την ανοίγουμε σε.ενα φύλλο πάχους 1 δαχτύλου και με ποτήρι κόβουμε κομμάτια βάζοντας σε λαδόκολλα.
Τα σκεπάζουμε με ζελατίνη και τα αφήνουμε.για.30 λεπτά!Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό σπορέλαιο ,τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, στην συνέχεια τα.βουτάμε στην ζάχαρη και τα τοποθετούμε στην πιατέλα.

ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ:
2 αυγά,
3 λεμόνια το χυμό και το ξύσμα.τους,
200 γραμμάρια βούτυρο,
1/2 κουταλάκι κορν φλάουρ:
Τοποθετούμε τα αυγά στην κατσαρόλα τα ανακατεύουμε με σύρμα ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά την τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά ανακατεύουμε να πήξει.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Τρύπα με τα Ντονάτς με την ξύλινη κουτάλα δηλαδή από την πίσω μεριά που την πιάνου με,βάζουμε σε ένα κορνέ  η σακούλα κρέμα και τα γεμίζουμε.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ,ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ, ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ Η ΚΑΙ ΣΚΕΤΑ!!!!


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντόναντς γεμιστά !!!



ΝΤΟΝΑΤΣ ΑΦΡΟΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ!!

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:
200 γραμμάρια φρέσκο γάλα χλιαρό,
20 γραμμάρια μάγια ξερή,η νωπή,
60 γραμμάρια ζάχαρη,
75 γραμμάρια σπορέλαιο,
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ίδιου μεγέθους,
ξύσμα ενός πορτοκαλιού,
1 βανίλια,
550 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι φαρίν απ.
Βάζουμε το γάλα στο μπολ ρίχνουμε την μάγια και ανακατεύουμε με πιρούνι,συνεχίζουμε με.το σπορέλαιο,τα αυγά,ξύσμα,βανίλια και τέλος το αλεύρι σιγά σιγά.
Τοποθετούμε την ζύμη στο αλευρωμένο πάγκο μας και την ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά παίρνοντας αλεύρι γύρω γύρω μια ιδέα.
Την κάνουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε να μπολ την σταυρώνουμε και την σκεπάζουμε με ζελατίνη και πετσέτα.
Την αφήνουμε για 3 ώρες.
Η ζύμη θα πρέπει να ανοίξει ο σταυρός που κάναμε φουσκώνοντας
Στην συνέχεια την παίρνουμε στο πάγκο την ανοίγουμε σε.ενα φύλλο πάχους 1 δαχτύλου και με ποτήρι κόβουμε κομμάτια βάζοντας σε λαδόκολλα.
Τα σκεπάζουμε με ζελατίνη και τα αφήνουμε.για.30 λεπτά!Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό σπορέλαιο ,τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, στην συνέχεια τα.βουτάμε στην ζάχαρη και τα τοποθετούμε στην πιατέλα.

ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ:
2 αυγά,
3 λεμόνια το χυμό και το ξύσμα.τους,
200 γραμμάρια βούτυρο,
1/2 κουταλάκι κορν φλάουρ:
Τοποθετούμε τα αυγά στην κατσαρόλα τα ανακατεύουμε με σύρμα ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά την τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά ανακατεύουμε να πήξει.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Τρύπα με τα Ντονάτς με την ξύλινη κουτάλα δηλαδή από την πίσω μεριά που την πιάνου με,βάζουμε σε ένα κορνέ  η σακούλα κρέμα και τα γεμίζουμε.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ,ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ, ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ Η ΚΑΙ ΣΚΕΤΑ!!!!


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντόναντς -Απλά Υπέροχα !!!!


ΝΤΟΝΑΤΣΑΚΙΑ,ΝΤΟΝΑΤΣ ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!

Βάζουμε.σε ένα μπολ 2 νεροπότηρα γάλα φρέσκο χλιαρό,
2 νεροπότηρα νερό χλιαρό,
2 κυβάκια νωπή μάγια
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε.αλεύρι να γίνει χυλός.
Το σκεπάζουμε.για 10 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας.σπορέλαιο,λίγο ζάχαρη,λίγο αλάτι,2 αυγά Ανακατεύουμε και φυσικά αλεύρι τόσο όσο να επιτύχουμε μια.μαλακή αφράτη ζύμη την οποία σκεπάζουμε για 1 ώρα.
Στην συνέχεια ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο και με ένα μικρό ποτηράκι τα κόβουμε.δισκάκια μικρά.
Τα τοποθετούμε σε πετσέτα τα σκεπάζουμε.για.μισή ωρίτσα.
Και τέλος.τα τηγανίζουμε.σε μπόλικο καλαμποκέλαιο.
Τα τοποθετούμε σε ρολό κουζίνας και τα σερβίρουμε με ότι θέλουμε

 Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Σοκολατένια γρήγορη απόλαυση!!


ΥΛΙΚΑ

1κουτί γάλα εβαπορέ
1κουτί νερό
4 κουταλιές σούπας βούτυρο η μαργαρίνη
1 σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη 125 γρ
5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
5 κουταλιές κορν φλάουρ
λίγα μπισκότα σπασμένα τύπου πτι-μπερ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι ξεκινώντας από το γάλα και το  νερό!!!
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά όλα τα υλικά εκτός τα μπισκότα.
Τέλος σε μια κούπα ρίχνουμε λίγο γάλα επιπλέον και διαλύουμε το κορν φλάουρ.
Το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μόλις πάρει βράσει και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει!!
Τέλος αποσύρουμε από την φωτιά το μείγμα και σπάμε με τα δάχτυλα μας μέσα μισό πακέτο μπισκότα πτι-μπερ.
Ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε μπολάκια.
Γαρνίρομαι με σαντιγί με τρούφα η ότι άλλο θέλουμε.
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά πριν σερβίρουμε !!
Αυτά τα υλικά που σας γράφω είναι για 10 μικρά κυπελάκια...!!!

 Gogo Samiou-oi xρυσοχέρες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Σεκέρ παρέ Ανατολίτικο γλυκό !!!


 Σιροπιασμένες γλυκές μπουκιές ένα από τα δημοφιλέστερα Ανατολίτικα γλυκά !!!!

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
2 μισή κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό,
1 αυγό,
70 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου,
2 βανίλιες,
αλεύρι φαρίν απ  περίπου ένα νεροπότηρο.

Βάζουμε το βούτυρο ,το αυγό ,το σιμιγδάλι και το μισό αλεύρι και το ανακατεύουμε, ρίχνουμε στην συνέχεια αλεύρι όσο να γίνει μια αφράτη μαλάκια ζύμη.
Τα πλάθουμε όπως θέλουμε,τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα στο ταψί,τα περνάμε με κρόκο αυγού τα δίνουμε σχήμα με το πιρούνι και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά .αντιστάσεις(φυσικά τον φούρνο).

ΣΙΡΟΠΙ.
3 νεροπότηρα μετρίου μεγέθους νερό
,3 νεροπότηρα   μετρίου  μεγέθους ζάχαρη,
μισο χυμό φρέσκου λεμονιού.
Βράσιμο να δέσει.
Σιροπιαζουμε καυτό σιρόπι,κρύα γλυκά!
Σερβίρουμε με φυστίκι!!

Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο !!!





Υλικά
1 κιλό μπάμιες-εδώ κατεψυγμένες-
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο φετάκια λεπτά
2 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες ώριμες λιωμένες με το χέρι ή ψιλοτριμμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
αλάτι πιπέρι λίγη ζάχαρη
μαϊντανό


Περνάμε τις μπάμιες στο τηγάνι με λάδι κουνώντας το τηγάνι από όλες τις πλευρές .
Τις βγάζουμε στο ταψί  .
Στο ίδιο τηγάνι τοποθετούμε το κοτόπουλο το περνάμε από όλες τις πλευρές να σιγοσοταριστεί αρκετά.
Το τοποθετούμε κι αυτό στο ταψί ανάμεσα από τις μπάμιες.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα κρεμμύδια το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά .
Προσθέτουμε τις ντομάτες τον πελτέ τον μαϊντανό το αλατοπίπερο την ζάχαρη και αφήνουμε να μαγειρευτούν λίγο να δέσουν τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό επάνω από μπάμιες κοτόπουλο κουνάμε δεξιά αριστερά το ταψί και ψήνουμε 180 με 200 βαθμούς μέχρι να ψηθεί το ήδη αρκετά μαγειρεμένο στο τηγάνι κοτόπουλο .


Ρενάτα Μυλωνά -οι χρυσοχέρες -ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπιφτέκια Λαχανικών στον φούρνο !!!



Υλικά
2 μεγάλα κολοκύθια
2 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλα καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
Μαϊντανό
δυόσμο
εστραγκόν
2 αυγά
1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι-πιπέρι
1 χούφτα αλεύρι καλαμποκίσιο
Αλεύρι απλό όσο σηκώσει να μην είναι πολύ σφιχτό το μείγμα.



Ολα τα υλικά ψιλοτριμμένα μαζί ..τελευταία τα αλεύρια -Ζυμώνουμε καλά πλάθουμε μπαλάκια τα πατάμε λίγο με την παλάμη ,στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί λαδώνουμε λίγο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια .


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς ΄χρόνος ανάλογα τον φούρνο -να τα δείτε να ψηθούν και να χρυσαφίσουν !!!

Despw Samos -οι χρυσοχέρες-ηδες


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


*Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου !!!!



Οι πρώτοι κολοκυθοκεφτέδες για φέτος από τα δικά μας κολοκύθια.....

1 κιλό κολοκύθια
2 κρεμμύδια ξερά
1 ντομάτα
2 αυγά
Λίγο δυόσμο
Λίγο μαϊντανό
100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα
200 γραμμάρια φέτα
Μισή κούπα φρυγανιά
Μισή κούπα μπορεί και λίγο παραπάνω αλεύρι
Αλάτι πιπέρι ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο




Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν το νερό τους.
Τα αφήνουμε για καμιά ωρίτσα.
Κατόπιν τα στύβουμε πολύ καλά και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά ΄΄ το κρεμμύδι τριμμένο μία ντομάτα σφιγμένη να φύγουν τα υγρά και οι σπόροι τα μυρωδικά τα μπαχαρικά το τυρί λίγο αλάτι το αλεύρι με τη φρυγανιά.


Τα πλάθουμε πολύ καλά και αν έχουμε χρόνο αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα.
Λαδώνουμε τα δάχτυλα παίρνουμε ένα κομμάτι μείγμα το φτιάχνουμε κεφτεδάκια και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα.
Ψήνω στους 220 βαθμούς για μισή ωρίτσα!!!!

Marina Hatzidaki-οι χρυσοχερες-ηδες



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Καριόκες !!!


Καριόκες Ξάνθης ..!!
Υλικά :
150γρ παντεσπάνι
75γρ γλάσο
50γρ πραλίνα φουντούκι
50γρ σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
40γρ κουβερτούρα υγείας λιωμένη
75γρ καρύδια
Λίγο σιρόπι αν χρειαστεί



Για την επικάλυψη
2 κουβερτούρες με 3 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ.
Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι να λιώσουν και βουτάμε τις καριόκες

Εκτέλεση :
Ζυμώνουμε το παντεσπάνι με το γλάσο.
Μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός τα καρύδια,ζυμώνουμε και αφού γίνει μια ζύμη που να πλάθεται με το χέρι,προσθέτουμε τα καρύδια σε μεγάλα κομμάτια  και ξανά ζυμώνουμε.
Εάν η ζύμη τρίβεται και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγο σιρόπι ώσπου να δέσει .
Πλάθουμε κορμούς σε φέτες διαμέτρου 10 εκατοστών.
Κρυώνουμε στη συντήρηση.
Κόβουμε τους κορμούς και αυτές στη μέση ώστε να δημιουργήσουμε ένα σχήμα μισοφέγγαρο . Επικαλύπτομαι με την  σοκολάτα και ακουμπάμε σε σχάρα να παγώσουν .

Καμπλίτσης. Παναγιώτης.‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Κολοκυθολούλουδα τηγανητά !!!


Κολοκυθολούλουδα τηγανητά γεμιστά με κουρκούτι που μοσχοβολάνε Δοξάτο και  Σάμο!!!
Την  συνταγή την έμαθα από τη Σαμιώτισα γιαγιά μου

Περίπου για 15 λουλουδάκια:
Σε ένα μπολ χτυπάμε 2 αυγά,αρκετή τριμμένη φέτα,αλάτι,πιπέρι,μπόλικο δυόσμος αποξηραμένο,ελάχιστο γάλα και  αλεύρι λίγο λίγο,όσο πάρει, τόσο ώστε να βγει ένας σφιχτός χυλός.
Γεμίζουμε τα λουλουδάκια με το κουρκούτι,τυλίγουμε προσεχτικά με τα άνθη τους και  τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Αν βγάζουμε λίγα λίγα λουλούδια,μπορούμε να κρατάμε και το κουρκούτι σκεπασμένο στο ψυγείο,και να γεμίζουμε το πρωί.
Κλείνουμε και φυλάσσουμε σκεπασμένα με σελοφάν.
Έως τρεις με τέσσερις μέρες κρατούν άνετα τυλιγμένα.
τι υγρά βγάλουν στο πιάτο τα στραγγίζουμε.
Ένας εκπληκτικός μεζές που μυρίζει καλοκαίρι!!!


Pigi Staboulou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό μαρμελάδας !!!!


Υλικά
4/αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι,
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες

Χτυπάμε αυγά με την ζάχαρη 10 λεπτά και ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι και την βανίλια.
Τοποθετούμε σε λαδόκολλα που έχουμε βάλει στο ταψί και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.
Όταν το βγάλουμε όπως είναι ζεστό μαζί με την λαδόκολλα το τυλίγουμε να του δώσουμε την φόρμα του.
Μετά το ανοίγουμε και βάζουμε μαρμελάδα.και ρολάρουμε.
Εάν θέλουμε ρίχνουμε άχνη ζάχαρη!

Tzeni Tsanaktsidou-οι χρυσοδέρες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σεκέρ παρέ Ανατολίτικο !!!



 Σιροπιασμένες γλυκές μπουκιές ένα από τα δημοφιλέστερα Ανατολίτικα γλυκά !!!!

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
2 μισή κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό,
1 αυγό,
70 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου,
2 βανίλιες,
αλεύρι φαριναπ περίπου ένα νεροπότηρο.

Βάζουμε το βούτυρο ,το αυγό ,το σιμιγδάλι και το μισό αλεύρι και το ανακατεύουμε, ρίχνουμε στην συνέχεια αλεύρι όσο να γίνει μια αφράτη μαλάκια ζύμη.
Τα πλάθουμε όπως θέλουμε,τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα στο ταψί,τα περνάμε με κρόκο αυγού τα δίνουμε σχήμα με το πιρούνι και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά .αντιστάσεις(φυσικά τον φούρνο).

ΣΙΡΟΠΙ.
3 νεροπότηρα μετρίου μεγέθους νερό
,3 νεροπότηρα  μετρίου μεγέθους ζάχαρη,
μισό χυμό φρέσκου λεμονιού.
Βράσιμο να δέσει.
Σιροπιάζομαι καυτό σιρόπι,κρύα γλυκά!
Σερβίρουμε με φιστίκι!!

Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Πίτα -Κιμαδόπιτα !!!!


Υλικά Συνταγής

    1 φύλλο κρούστας
    500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
    3 κ.σ ελαιόλαδο
    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    1 ντομάτα κάπως σφιχτή κομμένη σε φέτες λεπτές
    2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
    1 αυγό
    2 κ.σ γιαούρτι στραγγιστό
    200 γραμ. φέτα σε τρίμματα
    150 γραμ. κασέρι τριμμένο
    αλάτι
    πιπέρι φρεσκοτριμμένο



Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε  τον κιμά για 5 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε  4-5  λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Πρέπει να είναι τελείως στεγνό το μείγμα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει ο κιμάς.



Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα, το αυγό με το γιαούρτι και προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά.
Τέλος, ρίχνουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι 2 με 3 φύλλα λαδώνοντας κάθε φορά το καθέ ένα ξεχωριστά.
Βάζουμε την γέμιση και από πάνω καλύπτουμε με ψιλοκομμένες φέτες ντομάτας και σκεπάζουμε με 3 με 4 φύλλά λαδώνοντας κάθε φορά το καθένα χωριστά.

-Αν θέλετε βάλτε περισσότερα φύλλα και κάτω και επάνω .-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα ή σε αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει η πίτα μας !!

Καλή όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Θεική τούρτα καραμέλας !!!


ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,
155 γραμμάρια αλεύρι,
125 γραμμάρια ζάχαρη,
1 μπέικιΝ παουντερ,
1 βανίλια

Χτυπάμε αυγά με την ζάχαρη 5 λεπτά ,και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας απαλά το κοσκινισμένο αλεύρι,μπέικιν,βανίλια και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Το τοποθετούμε σε τσέρκι 28cm μέσα λαδόκολλα και το ψήνουμε σε προθερμασμΈνο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά ανάλογα φυσικά τον φούρνο.
Το αφήνουμε να.κρυώσει και το κόβουμε στην μέση.

ΣΙΡΟΠΙ:
1 κούπα.ζάχαρη,
1+1/2  κούπα.νερό,
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού,
1 βανίλια
Βράσιμο 5 λεπτά .Αφήνουμε να κρυώσει

ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑ:
2 μόρφατ μεταλλικά κουτιά,
1 καραμελωμένο ζαχαρούχο,
2 βανίλιες

Χτυπάμε τα μορφατ 5 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα,και τις βανίλιες.
Αφήνουμε να κρυώσει.

ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ:
1 κούπα ζάχαρη,
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο,
1 κούπα νερό,
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.

Βάζουμε την ζάχαρη να λιώσει να πάρει χρώμα καραμέλες,ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύουμε, ρίχνουμε το νερό ανακατεύουμε να βράσει 2 λεπτά και τέλος το κορν φλάουρ να.δέσει.
Αφήνουμε να κρυώσει.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Βάζουμε τον πρώτο πάτο παντεσπανιού σε μια πιατέλα,σιροπιάζομαι τοποθετούμε κρέμα,πάνω το δεύτερο πάτο σιροπιάζομαι και βάζουμε πάνω και γύρω κρέμα.
Τέλος περιχύνουμε την καραμέλα!!


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ