Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Καλτσουνάκια Κρητικά !!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό καλό ανθότυρο
2 αβγά
2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (ή αποξηραμένος)
αλάτι, πιπέρι
σουσάμι (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1/2 κιλό αλεύρι
2 αβγά
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
νερό όσο χρειάζεται η ζύμη για να δουλεύεται καλά
λίγο αλάτι
1 κρόκος αβγού για την επάλειψη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
• Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού λιώνουμε το ανθότυρο και στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τον δυόσμο πάνω σε ξύλο κοπής.
• Σε βαθύ σκεύος ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας καλά το ανθότυρο, τον δυόσμο, τα αβγά, το αλάτι και το πιπέρι.
• Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και πλάθοντας καλά το ζυμάρι, ώστε να δουλεύεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
• Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο.
• Με ένα φορμάκι μεταλλικό ή ένα μπολάκι κόβουμε στρογγυλά κομμάτια.
• Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση.
• Διπλώνουμε το καλτσουνάκι στα τέσσερα, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση.
• Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί και τοποθετούμε τα καλτσουνάκια, αλείφοντάς τα από πάνω με τον κρόκο του αβγού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
• Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C και μόλις ροδοκοκκινίσουν, τα τοποθετούμε σε μια όμορφη πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά (αλλά και όταν κρυώσουν).

Wonderful Sense

Λαχανικά ανάμεικτα με κοτόπουλο στον φούρνο !!!






Ενα πολύ πολύ πολύ νόστιμο ελαφρύ φαγητό που σίγουρα θα αρέσει σε όλους !!! Δοκιμάστε το αξίζει τον κόπο !!! Θα γλύφεται και τα δάχτυλά σας !!!

Υλικά
Εγώ έβαλα μπουτάκια από κοτόπουλο,εσείς μπορείτε και κοτόπουλο σε μερίδες
1 πακέτο μεγάλο ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα
αλάτι πιπέρι
λεμόνι
ελαιόλαδο
λίγο νεράκι.




Αδειάζουμε όλα τα λαχανικά στο ταψί .
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το λεμόνι με το ελαιόλαδο και 1/2 ποτήρι του νερού νερό.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και ανάμεσα βάζουμε και τα κομμάτια κοτόπουλο τα κυλάμε  μέσα στο ζουμί που έχει δημιουργηθεί και μετά τα στρώνουμε ομοιόμορφα επάνω από τα λαχανικά .
Εγώ σε αυτό το σημείο ρίχνω λίγο αλατάκι επάνω στο κοτόπουλο.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 με 60 λεπτά προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νεράκι όχι πολύ.
Το ψήσιμο είναι ανάλογα το φούρνο .
Γίνετε το κάτι άλλο σε γεύση να το φτιάξετε !!! Απλό γρήγορο νόστιμο !!!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχάρι βραστό με λαχανικά !!!





Μιά και λίγο ψύχρανε ο καιρός έφτιαξα ζωμό από Μοσχάρι με διάφορα λαχανικά -Ζωμός βάλσαμο -δυναμωτικός -όπως έλεγε η καλή γιαγιά μας !!!

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι άπαχο στρογγυλό
3 κολοκυθάκια μέτρια κομμένα σε μεγάλες ροδέλες
4 καρότα κομμένα  σε χοντές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό χαρακωμένο στα 2
1 μεγάλη ντομάτα
2-3 πατάτες ολόκληρες μεγάλες
αλάτι πιπέρι λίγο κουρκουμά
1 ματσάκι σέλινο
ελαιόλαδο κατά βούλησιν ..




 Σαν αρχή εγώ πάντα βάζω το κρέας με νερό να το σκεπάζει και μόλις ζεσταθεί στην πρώτη βράση το χύνω το ξαναβάζω το κρέας στην κατσαρόλα και ρίχνω όλα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες.
Σκεπάζω με ζεστό νερό και αφήνω να βράσουν για 30 λεπτά περίπου .
Αμέσως μετά προσθέτω τις πατάτες ολόκληρες για να μην λιώσουν το αλατοπίπερο τον κουρκουμά και το ελαιόλαδο.



Μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να βράσουν σχεδόν άλλα 40 λεπτά όταν πιρουνιάσω το κρέας να λιώνει.
Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχω πού και πού την κατσαρόλα κι αν το ζουμί λιγοστεύει προσθέτω λίγο λίγο μόνο ζεστο νερό.
Θέλουμε το ζουμάκι να είναι δεμένο και  γευστικό ,μην αφήσετε πολλά ζουμιά.



Σερβίρω με κομμάτια από τα λαχανικά .
Πολλές φορές τα περνάω όλα τα λαχανικά από το πρες πουρέ και τα ρίχνω ξανά μέσα στην κατσαρόλα .
Όπως και να την φάτε είναι πεντανόστιμη και πολύ θρεπτική .Καλή σας όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Μουσταλευριά βελούδινη !!!!





Όταν έρχεται η ώρατου τρύγου και έχουμε φρέσκο μούστο τι το καλύτερο από ένα βελούδινο γλυκό!!! Το όνομα αυτού  Μουσταλευρια!!




Υλικά-Ingredients
Για τα 1000 γρ μούστο θα χρειαστούμε 2 κιλά σταφύλια-For the 1000 gr juice we need 2 kg grapes
50 γρ πετιμέζι-50 gr petimezi grape syrup
1 στικ κανέλας-1 cinnamon stick
50 γρ κορν φλάουρ-50 gr corn starch
50 γρ αλεύρι-50 gr flour
200 γρ τριμμένο καρύδι-200 gr crushed walnuts
κανέλα-cinnamon powder




ΔΕΙΤΕ την εκτέλεση της συνταγής βήμα- βήμα πατώντας ΕΔΩ --> https://www.youtube.com/watch?v=VbRciD0FrUQ&feature=youtu.be

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ραβανί ... !!!


Αρέσει σε όλους !!!

Υλικά :

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι αλεύρι Αλλατίνη
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 χαρτί μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι βούτυρο
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

Σιρόπι :

3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
χύμο από 1 λεμόνι

Εκτέλεση :

Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών έναν – έναν.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με λίγο αλάτι και τα κάνουμε μαρέγκα.
Τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα
Ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το γάλα λίγο λίγο.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και το μπέικιν.
Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 στις αντιστάσεις (όχι αέρα) για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
Οσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι
Για το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το νερό).
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά για να μην πήξει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Οταν ψηθεί το γλυκό ρίχνω το σιρόπι.

Πρέπει να είναι και τα δύο ζεστά (το γλυκό και το σιρόπι)
Το ραβανί πρέπει να μείνει 1 μέρα εκτός ψυγείου. Στο ψυγείο μπαίνει την επόμενη μέρα.

Wonderful Sense



Μουστοκούλουρα Αφράτα γρήγορα πανεύκολα!!!



Μουστοκούλουρα αφράτα γρήγορα εύκολα !!!

Υλικά :

Ζάχαρη 200 γρ
Ηλιέλαιο 200 ml
Νερό 400 ml
Μούστος 200 γρ
Κανέλα 1 κουταλάκι γλυκού
Γαρύφαλο τριμμένο 1/2 κουταλάκι γλυκού
Σόδα σκόνη 15 γρ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1.000-1.300 γρ.

Εκτέλεση :

Σε ένα μεγάλο μπoλ βάζουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το νερό και τον μούστο.
Τα χτυπάμε πολύ καλά όλα μαζί και προσθέτουμε την κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλο. Ανακατεύουμε καλά.
Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή.
Χωρίζουμε την ζύμη σε στρογγυλά τεμάχια στο μέγεθος ενός μεγάλου αυγού και τους δίνουμε το σχήμα του κλασικού μουστοκούλουρου.
Τοποθετούμε λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου μας και τα αραδιάζουμε αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά στους 180 βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο μας). Μόλις κρυώσουν τα τοποθετούμε σε σακουλάκι που το κλείνουμε καλά ώστε να παραμείνουν αφράτα.

Wonderful Sense-

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Κέικ μυρωδάτο με ελαιόλαδο !!!



Ώωω δεν έτυχε πέτυχε κέικ με ελαιόλαδο!!!!


Υλικά
4 αυγά, 1 1/2 κούπας ζάχαρη
1 κούπα ελαιόλαδο
1/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
1 κούπα γάλα
Φλοιό από 1 πορτοκαλί
2 βανιλιες 1 φάκελο σταγόνες σοκολάτας
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελα μπεικιν παουτερ

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη , και προσθέτουμε το ελαιόλαδο συνεχίζουμε το χτύπημα και βάζουμε το γάλα, πορτοκαλί, φλοιό , βανιλιες και τέλος το μπεικιν, το αλεύρι και τις σταγόνες σοκολάτας
Βάζουμε σε βουτυρωμενη φόρμα και ψήνουμε στους 170 °C για 55 '

 Katerina Mazonaki‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρέπες !!!



ΓΛΥΚΙΑ ΚΡΕΠΑ ΜΕ ΑΝΑΜΙΚΤΗ ΠΡΑΛΙΝΑ, ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΟ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΚΡΕΠΑ

2 κ.σ. λευκή πραλίνα φουντουκιού
2 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού
1 μπανάνα
1/2 φλ. του τσαγιού μπισκότο τριμμένο
παγωτό σοκολάτα
1/2 φλ. του τσαγιού
λευκή ρευστή σοκολάτα

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

• Παίρνουμε μία κρέπα και απλώνουμε τη λευκή πραλίνα στο 1/4 της επιφάνειας και σε άλλο 1/4 την πραλίνα φουντουκιού.

Απλώνουμε από πάνω την μπανάνα κομμένη σε ροδέλες (κρατάμε το 1/3 για το γαρνίρισμα) και το τριμμένο μπισκότο.
• Διπλώνουμε την κρέπα και την περιχύνουμε με σιρόπι σοκολάτας. Συνοδεύεται με την υπόλοιπη μπανάνα και μία μπάλα παγωτό σοκολάτα.
Την περιχύνουμε με τη ρευστή σοκολάτα.

Wonderful Sense-
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Μπουγάτσα πανεύκολη !!!


Η πιο εύκολη και λαχταριστή σπιτική μπουγάτσα.

Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
150 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
⅓ φλιτζανιού ψιλό σιμιγδάλι
1 βανίλια
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα .

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα και δύο κουτιά νερό
Προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε, να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το ζεσταίνουμε
Πριν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια αραιή κρέμα
Την αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη βανίλια, προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και αφήνουμε να κατέβει λίγο η θερμοκρασία της
Όταν κρυώσει λίγο η κρέμα, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτουμε
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε καλά ένα ταψάκι ή ένα μέτριο πυρέξ
Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε
Κρατάμε δύο φύλλα στην άκρη και τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια
Αρχίζουμε να τακτοποιούμε τα κομμένα φύλλα μέσα στο ταψί, σουρωμένα, κοντά το ένα με το άλλο
Τα ραντίζουμε με βούτυρο και ρίχνουμε επάνω τη μισή κρέμα
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα βουτυρώνουμε και αυτά και προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμ
Καλύπτουμε με τα δύο φύλλα που είχαμε κρατήσει
Ραντίζουμε παντού με το υπόλοιπο βούτυρο και ελάχιστο νερ
Ψήνουμε τη μπουγάτσα στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει, περίπου 25-30 λεπτά.
Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Wonderful Sense
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καρπούζι μαρμελάδα !!!




Υλικά :

1 κιλό καρπούζι (μόνο τη σάρκα, χωρίς κουκούτσια)
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
25 γρ. πηκτίνη

Εκτέλεση :

Ρίχνετε το καρπούζι στο μίξερ και το πολοτοποιείτε. Το μεταφέρετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύετε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη με την πηκτίνη και το προσθέτετε στο μείγμα.
Ανακατεύετε το μείγμα διαρκώς και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη.

Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

Μόλις αρχίσει να πήζει την αφαιρείτε από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει και την τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βάζα.

Wonderful Sense-

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαζάνια καταπληκτικά !!!


 Ωωωωωωω......τώρα θέλω...!! Εύκολα και νόστιμα - Λαζάνια με κιμά μπεσαμέλ τυριά !!

Υλικά
Λαζάνια 12
Τυρί 1 κούπα από τριμμένα τυριά διάφορα

Για την μπεσαμέλ
Βούτυρο 50 γρ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 50 γρ
Γάλα 3 φλυτζάνια τσαγιού
Αλάτι - πιπέρι
Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι

Για την γέμιση
Κιμάς μοσχαρίσιος 600 γρ
Κρεμμύδι 1 μεγάλο τριμμένο
Μαϊντανό 1 φλυτζάνι τσαγιού
Ντομάτες 4 ψιλοκομμένες
Λευκό κρασί 1 ποτήρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι
Οδηγίες

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά με λίγο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς, σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την ντομάτα και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα .
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Ρίχνουμε λίγο -λίγο το γάλα, ανακατεύοντας και το κατεβάζουμε από την φωτιά όταν γίνει ελαφρός πηχτή.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε πρώτη στρώση λαζάνια , μετά γέμιση και τέλος μπεσαμέλ.
Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με την ίδια σειρά τελειώνοντας με μπεσαμέλ και πασπαλίζοντας στο τέλος με τα τριμμένα τυριά.
Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να ροδίσει η επιφάνεια.

 Wonderful Sense

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γλυκάκια με ινδοκάρυδο στο τσάκ μπάμ !!!


Ινδοκάρυδα του 10λεπτου !!!
Να σας κεράσω ινδοκάρυδα;!!!

Υλικά
Ένα ζαχαρούχο,
250γρ.καρύδα (ινδοκάρυδο)
και μία βανίλια.

Πλάθω όλα τα υλικά μαζί ,βάζω επάνω μισό κερασάκι και ψήνω σε αντικολλητικό ταψί ή στρωμένο με λαδόκολλα και λίγο λάδι περασμένο στους 200° 10 λεπτά-είναι φανταστικά !!!

Zoe Sideri‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατατοκροκέτες φούρνου...!!!


Υλικά :

Πατάτες 4 βρασμένες
Κεφαλογραβιέρα 120 γρ τριμμένη
Άνηθος 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος
Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι γλυκού
Αλάτι-πιπέρι κατά βούληση
Φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα
Αυγά 3 τεμ ασπράδια μόνο

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στην μέση και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Αφού βράσουν τις πολτοποιούμε να γίνουν πουρές και αφήνουμε να κρυώσει.
Τρίβουμε την κεφαλογραβιέρα και την προσθέτουμε στον πουρέ πατάτας μαζί με τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι-πιπέρι και την μισή ποσότητα από τα ασπράδια των αυγών.
Τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας να ανακατευτούν όλα τα υλικά μας.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
Στην συνέχεια πλάθουμε μπαλίτσες ίδιου μεγέθους.
Σε ένα μπολ έχουμε βάλει την τριμμένη φρυγανιά και σε άλλο το υπόλοιπο από τα ασπράδια αυγών. Βουτάμε τις κροκέτες πρώτα στα ασπράδια και μετά στην φρυγανιά.
Τις τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσουν και είναι έτοιμες για ψήσιμο στον φούρνο στους 180 βαθμούς , για περίπου 30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας), ανά πάσα στιγμή.

Wonderful Sense
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και ούζο..!!



Υλικά :

(γιά ένα μέτριο τηγάνι)
1/2 κ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες ωμές με το κέλυφος)
150-200 γρ. φέτα χοντροκομμένη, χωρίς τρίμματα
4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 σκ.σκόρδο
1 κ.γ. μαραθόσπορο
1 φλ.καφέ ούζο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή :

Πλένουμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας τα κεφάλια και τις αλατίζουμε. Σ' ένα ανάλογο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (γιά να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ, 1'-2' από κάθε πλευρά. Τότε τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί 1'. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.

Σε άλλο τηγάνι, μέτριο και βαθύ ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Οταν γίνει διάφανο ρίχνουμε τις ντομάτες και τον μαραθόσπορο, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και τις ψήνουμε γυρίζοντας συχνά γιά 6' περίπου, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς τους, φτιάχνοντας μιά σάλτσα πηχτή, χωρίς να λυώσουν εντελώς. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς που άφησαν στο τηγάνι, τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2'-3', μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, γιά να μη διαλυθούν τα κομμάτια της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.
tips: σωτάροντας τις γαρίδες καταφέρνουμε να κρατήσουμε τους χυμούς και τη γεύση τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τις βράζαμε. Αν, πάλι, τις ρίξουμε ωμές στη σάλτσα ντομάτας, θα αφήσουν πολλά υγρά.
Σημαντικό είναι να μην ψηθούν πολύ, γιά να κρατήσουν τη γεύση τους και να μείνουν ζουμερές. Αν δεν έχουμε ώριμες και γλυκιές ντομάτες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε από κουτί.

Wonderful Sense

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτική κέτσαπ.!!



Υλικά:

1.5 kg ώριμες ντομάτες

4 ξερά κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

1 φλ. τσαγιού ξύδι

2 κουτ. γλ. μουστάρδα

3 κουτ. σούπας μέλι

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο και μπαχάρι (προεραιτικό)

2 φύλλα δάφνης, 1 ξύλο κανέλας, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση :

Αρχικά, ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια από τις ντομάτες κι έπειτα τις ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μετά ρίχνουμε τις ντομάτες σε ένα πλατύ σκεύος.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με εξαίρεση το γαρίφαλο, την κανέλα, το μπαχάρι και τη δάφνη. Αυτά τα δένουμε σε ένα τούλι και τα προσθέτουμε μετά από ένα τέταρτο.
Αφήνουμε να βράσουν όλα για άλλο ένα τέταρτο, συνολικά 30 λεπτά.
Στη συνέχεια, με το μπαστούνι, πολτοποιούμε σχολαστικά το μίγμα και το περνάμε από τουλπάνι ή πυκνό σουρωτήρι. Το υπόλειμμα το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 30 λεπτά.
Η σπιτική μας κέτσαπ είναι έτοιμη και μπορείτε να τη φυλάξετε σε βαζάκια με λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

Wonderful Sense

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ