Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Τυρόπιτα τραγανή - λαχταριστή !!!


 
Για τη ζύμη:

    3 ½ κούπες αλεύρι
    1 κουτ. γλυκού αλάτι
    3 κουτ. σούπας ξίδι
    70 ml λάδι
    2 κούπες χλιαρό νερό (στη ζύμη θα βάλετε, όσο πάρει)
    νισεστέ (για το άνοιγμα των φύλλων)


Για τη γέμιση:

    300γρ. φέτα
    250γρ. τριμμένο gouda
    2 αυγά
    1 φλυτζάνι του καφέ εβαπορέ
    πιπέρι

Για το τέλος:

    1 κρόκο αυγού
    σουσάμι


   
Για τη ζύμη:
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και το χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί). Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Κάνουμε τη ζύμη μας μπαλίτσα, τη βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε είτε με μια υγρή πετσέτα είτε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Για τη γέμιση:
Όσο η ζύμη μας ξεκουράζεται μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα και προσθέτουμε το gouda, τα αυγά, το εβαπορέ και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
 

Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και λαδώνουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας. Ανοίγουμε ένα φύλλο χρησιμοποιώντας νισεστέ (βάζουμε νισεστέ πάνω και κάτω από τη ζύμη και ανοίγουμε το φύλλο, βάζουμε νισεστέ μέχρι να ανοίξει το φύλλο μας). Τοποθετούμε το φύλλο μας στο λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε τη γέμιση, την απλώνουμε καλά, να πάει παντού. Έπειτα ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, με τον ίδιο τρόπο που κάναμε το πρώτο και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Κόβουμε ότι περισσεύει από τις άκρες (μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τυροπιτάκια)  και το υπόλοιπο το περιστρέφουμε (όπως φαίνεται στη φωτογραφία). Αλείφουμε την πίτα με τον κρόκο ενός αυγού, κόβουμε την πίτα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνουμε πάνω- κάτω για 1 ώρα στους 200οC.