Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Κότσι στον φούρνο με πατάτες!!!

    Ενα πολύ εύκολο αλλά και πολύ γευστικό φαγητό !!!

Υλικά 
1 χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό)
    5 σκελίδες σκόρδο
    3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
    αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    1 κύβο λαχανικών
    100 ml ελαιόλαδο
    χυμό ενός λεμονιού

Για το μαρινάρισμα:
αλάτι, πιπέρι
σκόνη μουστάρδας
μπίρα
2 φύλλα δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το κότσι. Το στεγνώνουμε και το χαράζουμε. Το βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος  το οποίο γεμίζουμε με μπίρα μέχρι να σκεπαστεί το κότσι (αν δεν σκεπαστεί πολύ καλά, απλώς το γυρίζουμε σταδιακά). Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόνη μουστάρδας και 2 φύλλα δάφνης. Αφήνουμε το κότσι να μαριναριστεί  μία ολόκληρη νύχτα, γυρίζοντάς το συχνά.
Χρησιμοποιούμε γάστρα ή ταψί. Στον πάτο βάζουμε κλωναράκια δεντρολίβανου, τοποθετούμε από πάνω το κότσι μας, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλάτι, πιπέρι, το λάδι, χυμό από ένα λεμόνι, έναν κύβο λαχανικών (αφού τον λιώσουμε σε ζεστό νερό) και λίγη ρίγανη κι ακόμα ένα κλωναράκι δεντρολίβανο από πάνω. Επίσης μέσα στη γάστρα βάζουμε και 5 σκελίδες σκόρδου χωρίς να τις καθαρίσουμε (ολόκληρες). Δεν προσθέτουμε νερό, ψήνεται με τα ζουμιά του, αλλά παρακολουθούμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο.
Προθερμαίνουμε πολύ καλά το φούρνο 200 βαθμούς , κι όταν βάλουμε μέσα το φαγητό χαμηλώνουμε στους 160°. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 2 ώρες. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το τυλίγουμε με λαδόκολλα.
Όταν γίνει το κότσι και έχει ροδοκοκκινίσει καλά, το βγάζουμε από το φούρνο.
Φτιάχνουμε μια συνοδευτική σάλτσα για το κρέας: Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ζουμί που έχει μέσα η γάστρα (κοινώς το κατακάθι), προσθέτουμε λίγο αλευράκι (μια κουταλιά της σούπας) και λίγο κόκκινο κρασί, και τα βράζουμε ελάχιστα να ανακατευτούν τα υλικά και να γίνει ομοιόμορφη η σάλτσα. Την περιχύνουμε πάνω από το κότσι ή την βάζουμε σε μπολ.

Δεύτερος τρόπος είναι ο παρακάτω 

Αφού ψήσουμε μία ώρα το κρέας, βάζουμε και τις πατάτες τις οποίες τις έχουμε πλύνει και κόψει κυδωνάτες σε ένα μπολ ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 ποτήρι νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλιά τις σούπας μουστάρδα αλάτι πιπέρι .
Τα ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα και τις τοποθετούμε γεύρω γύρω από το κότσι και συνεχίζουμε να ψήνουμε για μία επιπλέον ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη μισή ώρα ερίπου για να πάρει το φαγητό χρώμα.
*Αν θέλουμε βαζουμε ολόκληρε πατατούλες μπεμπέ αφού τις πλύνουμε πολύ καλά --εγώ έχω ένα σφουγγαράκι για τα πιάτα που το χρησιμοποιώ μόνο γι αυτήν την δουλειά - μετά το πλύσιμο να τρίψω  απ´εξω τις πατάτες από την μεριά που είναι το σκληρό σαν σύρμα λίγο και πολλές φορές  ψήνω με πατάτες χωρίς να είναι καθαρισμένες με την υπόλοιπη διαδικασία ίδια .Καλή όρεξη !!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ