Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Μουσακάς !!!!



 Το αγαπημένο μας παραδοσιακό φαγητό !!!


Υλικά
μελιτζάνες -ποσότητα ανάλογα το ταψί σας- για του φούρνου 4 με 5
λίγο ελαιόλαδο
600 γραμ κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
7 κλωνιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
μπαχαρικά διάφορα
1 κουταλιά σούπας πελτέ
3 ώριμες τριμμένες ντομάτες
αλάτι πιπέρι
1 παξιμάδι τριμμένο ή φρυγανιά γαλέτα έτοιμη τριμμένη
πατάτες -ποσότητα να γεμίσει το ταψί σας



Κόβω τις μελιτζάνες και τις βάζω 1 ώρα στο αλατόνερο.
Τσιγαρίζω με ελαιόλαδο τον κιμά και προσθέτω 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και λίγο σκόρδο.
Τσιγαρίζω για 5 λεπτά και σβήνω με λίγο κόκκινο κρασί.
Προσθέτω τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά τον πελτέ την τριμμένη ντομάτα και πολύ λίγο νερό.
Βράζω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά ανακατεύοντας συχνά.



Ξεπλένω τις μελιτζάνες καλά και τις λαδώνω ελαφρά.
Τις στρώνω σε ταψί και τις ψήνω για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς -το ίδιο κάνω και με τις πατάτες αφού τις κόψω σε ροδέλες χοντρούτσικες.
Εβαλα στο μούλτι ένα παξιμάδι το έκανα σκόνη και το έριξα στον πάτο του ταψιού να μην κολλήσουν οι πατάτες από την μια και να απορροφήσουν και τα υγρά του φαγητού.
Στρώνω πατάτες κιμά μελιτζάνες κιμά και ετοιμάζω την μπεσαμέλ .



4 αυγά
180 γραμ αλεύρι
150 γραμ βούτυρο
1,5 λίτρο γάλα
αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο.
Σε κρύο γάλα προσθέτω το αλεύρι τα αυγά -μόνο τους κρόκους-το βούτυρο τα μπαχαρικά και βράζω ανακατεύοντας συνεχώς ,μόλις πάρει βράσει και δέσει η κρέμα σβήνουμε την φωτιά και την ρίχνουμε επάνω από τον κιμά ,από πάνω ρίχνω τυρί ψήνουμε για μία ώρα περίπου .Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 George Chatzigiatroudakis



 .