Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Πολίτικο γιουβέτσι με μανιτάρια !!!


Ένα γιουβέτσι διαφορετικό που θα πλημμυρίσει το σπίτι σας με αρώματα!!

ΥΛΙΚA

    600 γρ. μανιτάρια κομμένα στα 4
    200 γρ. κριθαράκι
    50 γρ. ρύζι μαύρο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
    1 ποτήρι λευκό κρασί
    2 ντομάτες τριμμένες
    1 κ.σ. πάστα ντομάτας
    ψιλοκομμένο βασιλικό
    ½ κουταλάκι μυρωδικά ξερά (μαντζουράνα, θυμάρι, δυόσμο)
    100 γρ. τριμμένη μυζήθρα
    100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
    ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
    Ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά, ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το ρύζι, στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και όλα τα μυρωδικά.
    Προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό και βράζουμε για 15’.
To αδειάζουμε σε πήλινο σκεύος μεγάλο ή ατομικά πασπαλίζουμε με τυρί και φουρνίζουμε για 10 λεπτά ίσα να λιώσει το τυρί .
    Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Μπορούμε να παραλείψουμε τη μυζήθρα για να έχουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο πιάτο.
constantinoupoli.com

Σάμαλι αυθεντικό Πολίτικο !!!

Αυθεντικό Πολίτικο μυρωδάτο σάμαλι !!!

Υλικά για Σαμαλι
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
½ κιλό σιμιγδάλι χονδρό
1 γιαούρτι (ή, 200 gr στραγγιστό γιαούρτι)
2 νεροπότηρα ζάχαρη
2 ½ νεροπότηρα χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου
2 βανίλιες
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση για Σαμάλι
Η παρασκευή αυτού του γλυκού είναι πανεύκολη.
Θρυμματίζουμε με τον πλάστη, στον πάγκο της κουζίνας, τη μαστίχα Χίου με το ένα κουταλάκι αλεύρι και με ένα κουταλάκι ζάχαρη (η ποσότητα αφαιρείται από εκείνη, των δύο νεροπότηρων, που αναφέρεται στα υλικά), μέχρι να γίνει σκόνη.

Σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι, τις βανίλιες, την τριμμένη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.

Φοράμε γάντια μιας χρήσης, ρίχνουμε το γιαούρτι ακριβώς πάνω στο μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουε με το χλιαρό νερό, ρίχνοντας λίγο λίγο κάθε φορά, πάνω στο γιαούρτι, προσπαθώντας με το άλλο χέρι να διαλύσουμε το γιαούρτι με το νερό, το μπέικιν, τις βανίλιες και τη μαστίχα, δίχως ν’ ανακατευτεί πάρα πολύ το μείγμα αυτό με το σιμιγδάλι.

Θα δούμε ότι το γιαούρτι, ανακατεμένο με το χλιαρό νερό, θ’ αρχίσει να αφρίζει στην επαφή του με το μπέικιν πάουντερ.

Αφού ρίξουμε όλο το νερό, τότε ανακατεύουμε το υγρό με το υπόλοιπο μείγμα σιμιγδάλι – ζάχαρη, απαλά. Όταν ομογενοποιηθεί, το ρίχνουμε στο τετράγωνο ταψί της κουζίνας – που δεν είναι απαραίτητο να το λαδώσουμε – και το στρώνουμε με το χέρι μας σε όλο το ταψί.

Χτυπάμε μερικές φορές το ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να γίνει λεία η επιφάνεια και το βάζουμε στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180°.

Όλο το μυστικό αυτού του γλυκού είναι στο ψήσιμο γιατί, όσοι έχουν προσπαθήσει να το φτιάξουν, το πρόβλημα που συναντούν είναι ότι όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμό του δεν μπορούν να το κόψουν, διότι η επιφάνειά του έχει σκληρύνει! Για να το αποφύγουμε αυτό, το αφήνουμε 10′ – 15′ (ανάλογα με το πώς ψήνει ο φούρνος μας) μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί – κανελί χρώμα. Τότε, το βγάζουμε άφοβα από το φούρνο (διότι το σάμαλι δεν “πέφτει”) και το χαράζουμε σε μεγάλα κομμάτια, κάνοντας γραμμές πρώτα οριζόντια και μετά κάθετα.

Εν συνεχεία, κόβουμε διαγώνια τα τετράγωνα αυτά κομμάτια.

Βάζουμε και πάλι στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 25′ – 30′ (ανάλογα με το φούρνο), μέχρι να πάρει σε όλη την επιφάνειά του ένα έντονο, καφέ χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι, όλο μαζί.

Σιρόπι

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, έπειτα τη ζάχαρη και τη φλούδα του πορτοκαλιού, ανάβουμε τη φωτιά και μετράμε 4′ από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση.

Το σβήνουμε και το ρίχνουμε στο γλυκό.

Όταν το γλυκό “πιει” όλο το σιρόπι και, αφού κρυώσει, το κόβουμε καλά μέχρι κάτω.
constantinoupoli.com

Καζάν ντιμπί !!! (Μικρασιάτικη συνταγή)


Είναι πολύ εύκολο γλυκό…δροσερό, με ελαφριά γεύση,… διαιτητικό και οικονομικό!

Ισως το πιο νόστιμο και ταυτόχρονα απλό γλυκό που μπορείς φτιάξεις !!!

Υλικά

    Γάλα 1 1/2 λίτρο
    Άχνη ζάχαρη 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού
    Βούτυρο 3 κουταλιές της σούπας
    Ανθόνερο 1 1/2 κουταλιά της σούπας
    Κανέλα 2 1/2 κουταλιές του γλυκού
    Βανίλια 2 τεμ.
    Ρυζάλευρο 2 φλυτζάνια του τσαγιού

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την άχνη ζάχαρη, το ρυζάλευρο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά για να λιώσει το ρυζάλευρο. Στην συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για να βράσουν τα υλικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνέχεια για να μην μας κολλήσει, μέχρι να πήξει. Αλείφουμε ένα ταψί με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, προσθέτουμε το μείγμα το οποίο πρέπει να απλωθεί πολύ καλά στο ταψί , το βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς  στο κάτω μέρος του φούρνου για 25-30 λεπτά για να γίνει αισθητή η μυρωδιά της καραμέλας.

Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το κόβουμε τριγωνικά και το σερβίρουμε ανάποδα, δηλαδή το σκούρο χρώμα από πάνω. Ραντίζουμε με το ανθόνερο και πασπαλίζουμε με κανέλα.

 Καλό είναι το καζάν ντιπί να καταναλωθεί την ίδια μέρα.Καλή επιτυχία !!!
constantinoupoli.com/

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μελιτζάνες με κουρκούτι !!!

Φτιάξε αυτό το εύκολο κουρκούτι και βούτηξε λαχανικά θαλασσινά και απολαύσε τα τραγανά και νόστιμα !!!

Υλικά:
1 και 1/2 γεμάτο φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
νερό όσο πάρει να γίνει παχύς χυλός [ ανακατεύομαι με ένα πιρούνι λίγο λίγο νερό μέχρι να δούμε όταν βουτήξουμε ότι θέλουμε να τηγανίσουμε να στέκεται ελαφρώς επάνω του ]
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού αλάτι

λάδι ελαφρύ για το τηγάνι ή και ελαιόλαδο

Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για τον χυλό και τα ανακατεύουμε καλά.

Τι κάνουμε

Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες λεπτές.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι τα αλατίζουμε και αφήνουμε λίγο να ιδρώσουν.
Τις στίβουμε λίγο με το χέρι.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι μας να ζεσταθεί αρκετά βουτάμε τις μελιτζάνες στο χυλό και τηγανίζουμε.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί για λίγο και σερβίρουμε.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Κουλούρια Θεσσαλονίκης αγαπημένα & εύκολα !!!





  Αφράτα και γρήγορα κουλούρια Θεσσαλονίκης από τα χεράκια μας !!!

 ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ.γλυκού κοφτό ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού κοφτό αλάτι

Για το ψήσιμο
1 μπολ με νερό
200 γρ σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε λίγο χλιαρό νερό σε ένα ποτήρι και ρίχνουμε την μαγιά την ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το νερό που μπαίνει τελευταίο, ζυμώνουμε και προσθέτουμε και το νερό, ζυμώνουμε καλά μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.





Έπειτα ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10  μικρά κομμάτια.
Πλάθουμε σε λωρίδες πάνω σε πάγκο ραντισμένο με αλεύρι και με λαδωμένα χέρια , ενώνουμε τις άκρες και βουτάμε το κουλούρι μας στο μπολ με το νερό και έπειτα στο σουσάμι να καλυφθεί καλά.
Ψήνουμε λίγα λίγα τα κουλούρια μας στρώνοντας επάνω στην σχάρα του φούρνου αλουμινόχαρτο για ευκολία -τα ακουμπάμε και τα ψήνουμε έτσι  με αέρα -εγώ το κάνω έτσι εσείς αν θέλετε να τα ψήσετε σε ταψί στρώστε στο πρώτα λαδόκολλα. Φούρνος προθερμασμένος στους 180 αέρα περίπου 20 λεπτά ψήσιμο .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Σπετσοφάι με λουκάνικα !!!

   Από τα πλέον κλασικά κι αγαπημένα πατροπαράδοτα ελληνικά φαγητά!!

 Υλικά
    λουκάνικο χωριάτικο 500 γραμ κομμένο ροδέλες ενός πόντου
    6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο  
    1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    2 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
    1 πράσινη πιπεριά κομμένη μεγάλα καρέ
    1 κόκκινη πιπεριά κομμένη μεγάλα καρέ
    1 καρότο κομμένο σε ροδέλες [προαιρετικά ]
    1 ποτηράκι του κρασιού κρασί κόκκινο
    3 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
    1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
    1/2  κουταλάκι γλυκού μπούκοβο
    αλάτι
    πιπέρι
    λίγη ζάχαρη
   

    Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα λουκάνικα .
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τα  κρεμμύδια ξερά και φρέσκα το σκόρδο πιπεριές και καρότο  και     σοτάρουμε καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αμέσως μετά προσθέτουμε την ψιλοτριμμένη  ντομάτα τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό το αλάτι το πιπέρι την ζάχαρη το μπούκοβο.
Τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά περίπου 20 λεπτά και αμέσως μετά  προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για άλλα 20 λεπτά μέχρι να δείτε να δέσει η σάλτσα.
Προαιρετικά αν θέλετε στο τελευταίο στάδιο βρασμού προσθέτουμε λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι και στο σερβίρισμα πασπαλίζετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    





  

Πάνκεϊκ σε 10 λεπτά !!!

 Μοιάζουν πολύ με τις γνωστές μας τηγανίτες μόνο που είναι πιο αφράτα και δεν χρειάζεται περισσότερο από 10 λεπτά ετοιμασίας να τα  απολαύσετε !!!

ΥΛΙΚΑ (για 11 με 12 πάνκεϊκ)

1 φλ. αλεύρι,
1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1 πρέζα αλάτι,
2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη,
4 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο -2 για μέσα στο μείγμα και 2 για το τηγάνι
1 αβγό,
1 φλ. γάλα.

Τι κάνουμε
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα ή πιρούνι το αβγό και ανακατεύετε μέσα το γάλα.
Ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και τα ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει λείο να μην μείνουν σβολάκια  και ύστερα ανακατεύετε μέσα τα λιωμένο βούτυρο.
Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για ½ περίπου ώρα αν δεν βιάζεστε και όταν είναι να αρχίσετε να ετοιμάζετε το χτυπάτε ξανά  για λίγα δευτερόλεπτα.
Ζεσταίνετε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε ένα κομματάκι βούτυρο.
Όταν λιώσει, παίρνετε με ένα φλιτζανάκι του καφέ μείγμα και το ρίχνετε μέσα στο τηγάνι.
Προσοχή δεν κουνάμε το τηγάνι για να μην απλώσει το μείγμα θέλουμε να είναι πιο παχύ από κρέπα σαν τηγανίτα. 
Προσέχετε κατά το τηγάνισμα  μόλις βγάλει φουσκάλες στην επιφάνειά του τότε το γυρίζετε από την άλλη πλευρά για να  1-2 λεπτά να έχουν ωραίο χρώμα χρυσαφί κι από τις δύο πλευρές. Το πάνκεϊκ θα φουσκώσουν  και θα έχουν πάχος περίπου 1 πόντο.
Ψήνετε όλα τα πάνκεϊκ με τον ίδιο τρόπο και τα βγάζετε σε πιατέλα.
Σερβίρετε με ότι θέλετε μέλι- σοκολάτα λιωμένη-μερέντα ή όπως βλέπετε εδώ σοκολάτα λιωμένη με ροδέλες μπανάνας.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  .

^Γαρίδες σαγανάκι χωρίς τυρί !!!

Μπορούμε να προσθέσουμε και φέτα σε ημέρες που δεν νηστεύουμε.

    Υλικά:

    500 γρ γαρίδες
    1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
    1 κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο
    1/4 ποτηράκι του κρασιού ούζο
    3/4 της κούπες ζωμό γαρίδας
    1 ποτηράκι του κρασιού χυμό ντομάτας
    1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
    αλάτι,πιπέρι
    ελάχιστο μπούκοβο
    λάδι
   

    Εκτέλεση:
Βγάζουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα βράζουμε σε νερό με 2 κ.σ ξίδι
και ένα φύλλο δάφνης.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε 1 ποτήρι από το ζωμό της γαρίδας.
Μόλις κρυώσουν τις καθαρίζουμε και αφήνουμε μόνο την ουρά τους.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι ξερό και φρέσκο  στο λάδι και ρίχνουμε τις γαρίδες.
Προσθέτουμε και το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε και τον χυμό ντομάτας τον πελτέ τον ζωμό και βράζουμε 

Μόλις δέσει η σάλτσα λίγο πριν το σβήσουμε προσθέτουμε λίγο μπούκοβο αφήνουμε 3 λεπτά  και σερβίρουμε αν βάλουμε τελικά τυρί το προσθέτουμε μόλις σβήσουμε τη φωτιά.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Γαριδομακαρονάδα πολυ γρήγορη & γευστική !!!



 Υλικά για 4 μερίδες

1 κιλό γαρίδες [εδώ κατεψυγμένες]
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 πιπεριά πράσινη
1πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
2 κρεμμυδάκια μέτρια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
7-8 κλωνιά μαϊντανό
4-5 κλωνιά σέλινο
1/2 ποτήρι του νερού ούζο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας κύκνος
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο της αρεσκείας σας εδώ χρησιμοποίησα Νο 6


Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια [όχι πολύ να κρατάνε λίγο ]τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα ,κατά το βράσιμο μέσα στο νερό ρίχνουμε εκτός από αλάτι και 2 με 3 κουταλιές του ελαιόλαδο .


Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι ,προσθέτουμε όλες τις πιπεριές κομμένες σε μακρόστενα κομματάκια  ,το σκόρδο σε ροδέλες  λεπτές,τα κρεμμυδάκια κομμένα σε μακρόστενο λεπτό σχήμα ,και ανακατεύομαι συνέχεια με ξύλινη κουτάλα  μέχρι να μαραθούν.

Αμέσως προσθέτουμε τις γαρίδες όπως είναι παγωμένες μόνο τις ξεπλένουμε και κόβουμε με ψαλίδι τα μουστάκια ,-αν θέλετε βγάζετε το κέλυφος αφήνοντας μόνο την ουρίτσα και το κεφάλι -,εγώ πολλές φορές την μαγειρεύω ολόκληρη  -ανακατεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το ούζο ,ανακατεύουμε συχνά με προσοχή .

Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερού ζεστό  νερό στο οποίο μέσα έχουμε διαλύσει το πελτέ ,προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι ,την ζάχαρη τον μαϊντανό και το σέλινο και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με προσοχή αν και δεν διαλύονται οι γαρίδες οι συγκεκριμένες είναι λίγο μεγάλες.



Μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμες.Σερβίρουμε τα μακαρόνια κι από πάνω βάζουμε την σάλτσα με τις γαρίδες ,Αν θέλουμε βάζουμε μέσα στην σάλτσα τα μακαρόνια κι ανακατεύουμε για ακόμα πιο νόστιμα .
Καλή σας όρεξη !!! Να την φτιάξετε αξίζει- πολύ γευστική και εύκολη γαριδομακαρονάδα !!!




Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το κόστος 8 ευρώ  ευρώ οι γαρίδες σύν 3 ευρώ περίπου οι χρωματιστές πιπεριές τα βασικά υλικά!!