Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Γλυκό με φρέσκα βερίκοκκα κ τριφτή ωραία ζύμη !!!


 
Εφτιαξα σήμερα μία φανταστική τάρτα με φρέσκα  βερίκοκα που λατρεύω  🤩Τριφτή ζύμη πάνω και κάτω, μελωμένα βερίκοκα στο εσωτερικό — Απλά λιώνει στο στόμα! 😍Κι επειδή ξέρω πόσο ωραία είναι .. Εφτιαξα 2 ταψάκια με διπλή δόση για να μοιράσω ..!!!

Την βάζω στο ψυγείο και κόβω και είναι δροσερή τραγανή φανταστική !!!!

✨ Θα χρειαστείς:
Για τη ζύμη:
– 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
– 125 γρ ηλιέλαιο
– 1 φακελάκι baking powder
– 125 γρ λιωμένο βούτυρο
– 1 αυγό
– 1 πρέζα αλάτι

.


Για τη γέμιση:
–800 γρ  ώριμα βερίκοκα
100-120 γρ ζάχαρη κρυσταλλική (ανάλογα πόσο γλυκά είναι τα βερίκοκα σας) 
– 1 κ.σ. κορν φλάουρ
– Χυμό από μισό λεμόνι

Για το γλάσο:
– 50 γρ άχνη ζάχαρη
– 7-8 γρ νερό
.


.
.🍽 Εκτέλεση:

1️⃣ Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32×25 εκ.
2️⃣ Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε baking powder, ζάχαρη και αλάτι.
3️⃣ Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ηλιέλαιο και το αυγό.
4️⃣ Ζυμώνουμε με τα χέρια – η ζύμη θα είναι ελαφρώς τρίφτη και έτσι τη θέλουμε.
5️⃣ Στρώνουμε τα 3/4 της ζύμης στο ταψί, λειαίνουμε και βάζουμε στο ψυγείο.

.



Για τη γέμιση:
6️⃣ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
7️⃣ Πλένουμε, ξεκουκουτσιάζουμε και κόβουμε τα βερίκοκα.-Διευκρίνιση : τα 800 γρ  που γράφω  είναι κατευθείαν όπως τα αγοράζουμε. Δεν χρειάζεται να τα ζυγίσετε αφού βγάλετε τα κουκούτσια.
8️⃣ Τα βάζουμε σε μπολ με το κορν φλάουρ, ζάχαρη & λεμόνι – ανακατεύουμε και αφήνουμε 3-5’.
9️⃣ Στρώνουμε τα βερίκοκα πάνω στη ζύμη.
🔟 Τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη από πάνω. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά.
Τέλος:
Αφήνουμε να σταθεί 5-10’. Φτιάχνουμε το γλάσο με την άχνη και το νερό. Γαρνίρουμε, κόβουμε, σερβίρουμε και… απολαμβάνουμε! 💛

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/shorts/whgALd6EU1s

Giannos Valianos