Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κοτόπουλο μαριναρισμένο !!!

 Το κοτόπουλο μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο γίνεται πεντανόστιμο !!!

Υλικά
1 κοτόπουλο του 1 κιλού
2 λεμόνια
1/6 κ.γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1/4 γλυκού σκόνη τζίντζερ [πιπερόριζα]
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 καρότα
1 κύβο κότας
3 κλωνιά μαιντανό και 3 άνηθο
1 μικρή κρέμα γάλακτος
πιπέρι-αλάτι

Εκτέλεση
Κόβετε τα χοντρά από τα πόδια από το κοτόπουλο και βγάζετε την πέτσα τους [-Αν θέλετε-] και το χωρίζετε σε κομμάτια -μερίδες
Σε ένα ρηχό ταψάκι ανακατεύετε τον χυμό λεμονιών, το πιπέρι,την σκόνη τζίτζερ,την σκόνη κρεμμυδιού και την σκόνη σκόρδου.[αν δεν έχετε τζίντζερ ρίχνετε λίγη ρίγανη και λίγο θυμάρι] Βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην μαρινάδα αυτή και τα αφήνετε 1 ώρα γυρνώντας τα κάθε τόσο από όλες τις πλευρές.
Στραγγίζετε τα μανιτάρια από το ζουμί τους και τα πλένετε πολύ καλά.
Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε πολύ λεπτές φετούλες
Τα βάζετε σε κατσαρόλα  με τον μαιντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα και τον κύβο κότας λειωμένο σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Προσθέστε και το λάδι με το αλατοπίπερο.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να εξατμιστεί το νερό.



Εν τω μεταξύ ψήνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου στεγνά --κρατώντας στην άκρη την μαρινάδα  --στην σχάρα της ψηστιέρας ,ή στο γκρίλ της κουζίνας βάζοντας ένα ταψάκι από κάτω για να μαζεύονται οι χυμοί του .
Εγώ το βάζω σε ταψάκι.



Οταν ροδοκοκκινήσει από όλες τις πλευρές το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα που έχουν βράσει τα μανιτάρια προσθέτοντας και την μαρινάδα.
Τα αφήνετε να πάρουν λίγες  βράσεις περίπου 10 λεπτά αμέσως μετά προσθέστε την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε το μαγείρεμα για  λεπτά και καλή σας όρεξη  !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

* Την πέτσα από το κοτόπουλο μπορείτε να την αφήσετε αν σας αρέσει  - επίσης μπορείτε να παραλείψετε την κρέμα γάλακτος και να αραιώσετε 1 κουταλιά σούπας αλεύρι σε λίγο νεράκι να το ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα την ώρα ακριβώς που σας λέω να βάλετε την κρέμα και να συνεχίσετε --

Σαγανάκι !!!

 Αγαπημένο ορεκτικό !!!
Υλικά
    ‏Τυρί για σαγανάκι σε χοντρές φέτες
  ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 πρέζα ‏ζάχαρη  
    ‏λάδι καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
λεμόνι
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη σε ένα μπολ.
Βουτάμε το τυρί σε κρύο νερό και μετά στο μείγμα αλεύρι -ξανά νερό μετά αλεύρι και τέλος πάλι νερό να δημιουργηθεί έτσι ένα κολλώδες μείγμα να καλύψει το τυρί.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να χρυσαφίσει και από τις δυο πλευρές.
Το ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι και σερβίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λεμόνι.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

* Το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι κρύο από το ψυγείο κι όχι σε θερμοκρασία δωματίου.

Τσιζ κέικ λεμονιού !!!

 Πολύ εύκολο και μυρωδάτο γλυκό !!!

Υλικά συνταγής

    250 γραμμ. μπισκότα digestive ολικής άλεσης (αλεσμένα)
    125 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
    2 λεμόνια (το ξύσμα)
    750 γραμμ. ανθότυρο κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
    2 αυγά
    3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    5 κ.σ. χυμό λεμονιού
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Γλυκό του κουταλιού λεμόνι για το γαρνίρισμα  [προαιρετικά]


Εκτέλεση

Για τη βάση:
Ανακατεύουμε σε μπολ τα αλεσμένα μπισκότα, το ξύσμα και το λιωμένο βούτυρο. Τα απλώνουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 22 εκατοστών, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα της φόρμας, σαν βάση τάρτας.
Για τη γέμιση:
Βάζουμε το τυρί κρέμα σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός το χτυπάμε για λίγο, να αφρατέψει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, να τα απορροφάει το μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμόνι.
Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να κρεμώσει καλά το μείγμα.
Στρώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση του τσιζ κέικ.
Ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς για περίπου 50΄.
Αφήνουμε να κρυώσει στο φούρνο με την πόρτα μισάνοιχτη.
Το βάζουμε ψυγείο να κρυώσει καλά.
Βγάζουμε και απλώνουμε από πάνω την χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Το ξαναβάζουμε ψυγείο να κρυώσει.
Διακοσμούμε με κομμάτια από γλυκό λεμόνι.
Καλή επιτυχία!!
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

*Μακαρόνια με τόνο !!!


Εύκολη και γρήγορη συνταγή για τους λάτρεις των ζυμαρικών. Όσοι την έχουν δοκιμάσει τους άρεσε πάρα πολύ!!!


Υλικά
1 κρεμμύδι
1 ή 2  τόνους σε νερό
1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
1 μικρή  κρέμα γάλακτος  
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας 
λάδι
αλάτι-πιπέρι
1 πακέτο μακαρόνια-έβαλα λαζάνια εδώ -

Τι κάνουμε
Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε .
Σε ένα τηγάνι μεγάλο και βαθύ βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι το οποίο έχουμε ψιλοτριμμένο.
Προσθέτουμε και τον τόνο τον οποίο έχουμε στραγγίξει και ανοίξει σε κομμάτια με ένα πιρούνι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε  με το ούζο προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε  μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ .
Αραιώνουμε το 1 κουταλάκι πελτέ με 1 ποτήρι χλιαρό ζουμί  από τα μακαρόνια που βράσαμε , και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά να δούμε να δέσει η σάλτσα,
Αμέσως χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος αφήνοντας να πάρει μια δυο βράσεις.
Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Έχουμε σουρώσει τα μακαρόνια ,τα προσθέτουμε μέσα στην σάλτσα ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με τριμμένο τυρί κατά προτίμηση --τρώγονται και σκέτα--και πασπαλίζοντας το κάθε πιάτο με πολύ ψιλοκομμένο άνηθο .Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αφαιρώντας το τυρί και την κρέμα γάλακτος έχουμε νηστίσιμο φαγητό.





 




Γιουβετσάκι σε ατομικά πήλινα !!!

Πολύ νόστιμο φαγητό που αρέσει σε όλη την οικογένεια !!

Υλικά
500 γρ. κριθαράκι
πιπέρι-αλάτι
4 ώριμες τομάτες
1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια
12 κουτ.γλυκού ζάχαρη
1 1/2 κιλά μοσχάρι γάλακτος κομμένο σε κομμάτια



 Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε το σκόρδο και κατόπιν τις τομάτες τριμμένες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό αλάτι πιπέρι και τον τοματοπολτό.
Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο με την ζάχαρη.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα του από την κατσαρόλα σε ατομικά πήλινα σκεύη ή ένα μεγάλο  πήλινο σκεύος.
Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό ώστε να σκεπάζει το κρέας αρκετά.
Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και μόλις η σάλτσα κοχλάσει προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά.


Περίπου για κάθε ατομικό πήλινο βάζουμε 1 φλιτζάνι του καφέ γεμάτο κριθαράκι ,αν το βάλουμε σε μεγάλο πήλινο όλο --το κριθαράκι μαζί τα 00 γραμ-ανακατεύουμε .Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για 15 λεπτά ακριβώς από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει,---πρέπει να το βγάλουμε λίγο μελάτο γιατί πήζει ---προσέχοντας που και πού να έχει νερό το πήλινο μην μας στεγνώσει.Σερβίρουμε ζεστό με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Αν θέλουμε μπορούμε στα τελευταία 5 λεπτά ψησίματος να σκεπάσουμε με μπόλικο τυρί τριμμένο το κάθε πήλινο και να συνεχίσουμε το ψήσιμο να λιώσει από πάνω .Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




   



Ρολό με καραμελωμένες πατάτες !!!

 Αγαπημένο μαμαδίστικο πεντανόστιμο φαγητό !!

Υλικά
4 φέτες χοντρές ψωμί βρεγμένο στυμμένο καλά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
5 αυγά βρασμένα
1 ντομάτα ώριμη τριμμένη 
5 φέτες μπέικον
1 αυγό ωμό
3 κ.γ. αλάτι
3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
πιπέρι-αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού γλυκιά πάπρικα
1 καρότο τριμμένο
7 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2  κουταλιές της σούπας νερό


Τι κάνουμε
Βράζουμε τα αυγά σφιχτά τα ξεφλουδίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί,το αυγό το ωμό,το αλατοπίπερο,το κρεμμύδι,το σκόρδο ψιλοτριμμένο,το καρότο ψιλοτριμμένο,την πάπρικα,το λάδι,το νερό,τον μαϊντανό την ντομάτα.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
Τυλίγουμε τα αυγά  το καθένα με μία φέτα μπέικον .
Τώρα υπάρχουν 2 τρόποι για το ρολό μας ,ή βάζουμε σε αντικολλητική φόρμα τον μισό κιμά ,από πάνω στην σειρά τα αυγά και κλείνουμε καλά με τον υπόλοιπο κιμά,ή ο κλασικός  τρόπος σε καθαρή επιφάνεια στρώνουμε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα το περνάμε με λάδι κι εκεί πάνω ανοίγουμε τον κιμά με το χέρι τόσο όσο να χωράει τα αυγά στην σειρά.
Κλείνουμε τα αυγά μέσα στο κιμά και κρατώντας την λαδόκολλα ανοιχτή το μεταφέρουμε και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί όπου έχουμε βάλει έτοιμες της πατάτες -πετάμε την λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.Για νοστιμότερο αποτέλεσμα καλό είναι να το ψήνουμε σε γάστρα που κλείνει και κρατάει μέσα όλη την νοστιμιά.Το προσέχουμε μην αρπάξει ή μήπως χρειαστεί λίγο γύρισμα.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε μαζί με τις απίθανες καραμελωμένες πατάτες .

Πατάτες υλικά
1 κιλό πατάτες ή και περισσότερες ανάλογα τις μερίδες
1 κουταλιά σούπας μέλι
1 κύβο ξυσμένο [αν θέλετε ]
αλάτι πιπέρι
1 πορτοκάλι τον χυμό
2 λεμόνια τον χυμό κατά προτίμηση
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
 Ετοιμασία
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά -τον κύβο ξύσε τον με ένα μαχαιράκι αν βάλετε.
Καθαρίζουμε πλένουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε μέσα στην γάστρα ή το ταψί και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα  και με τα χέρια τις τρίβουμε ανακατεύοντας καλά,
Τις στρώνουμε ίσια ρίχνουμε από το πλάι του ταψιού 1 ποτήρι του νερού νερό [το πίνει μέχρι να ψηθεί] και τοποθετούμε στην μέση το ρολό μας και ψήνουμε. Καλή σας όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνοδεύουμε με σαλάτα !!










   
  
  
  

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Τραγανά αφράτα τηγανόψωμα για όλες τις ώρες !!!





 Από τα ωραιότερα αφράτα μέσα τραγανά απ έξω τηγανόψωμα  που θα έχετε δοκιμάσει !!!!
Παν εύκολα -χορταστικά !!! Ετοιμάζονται σε λίγα μόνο λεπτά με λίγα υλικά και είναι π ε ν τ α ν ό σ τ ι μ α και με τριμμένο τυρί από πάνω, αλλά και με μέλι. Φτιάξτε τα  οπωσδήποτε και θα τα απολαύσουν όλοι !!!!


 1 δόση βγαίνουν 8 τηγανόψωμα  αρκετά μεγάλα αν θέλετε περισσότερα διπλασιάστε την δόση ..αξίζει !!!

Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά σούπας ούζο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις ποσότητα τόση όση να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας 
λάδι για τηγάνισμα 


Τι κάνουμε
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το χέρι  ή τον αυγοδάρτη.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι  ζυμώνοντας συγχρόνως -ρίχνουμε και ζυμώνουμε μέχρι να δούμε η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ να μην κολλάει στα χέρια μας αλλά και να πλάθεται .
Ζυμώνουμε να γίνει η ζύμη μας εύπλαστη και περίπου μαλακιά όχι σκληρή και κόβουμε μπαλάκια σε μέγεθος πιο μεγάλο από καρύδι.




Το πλάθουμε με το χέρι μας σαν μικρό φραντζολάκι --να βουτάτε την παλάμη σας αφού πρώτα το ξεπλύνετε από την ζύμη σε  λίγο λάδι κάθε φορά που θα έχετε δίπλα σας σε ένα ρηχό πιάτο ή  να το βουτάτε σε λίγο αλεύρι για να τα πλάθεται χωρίς να σας κολλάνε στο χέρι.---το πατάμε λίγο με την παλάμη μας -φουσκώνουν αρκετά- και έχουμε βάλει το λάδι σε μέτρια θερμοκρασία και τηγανίζουμε γυρνώντας από την άλλη πλευρά μόλις δούμε και χρυσαφίσει η μία.
Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί άν και δεν κρατάνε καθόλου λάδι και μετά εγώ τα μισά τα πασπάλισα με κεφαλογραβιλερα Αμφιλοχίας τριμμένη και τα άλλα μισά με μέλι --στις φωτογραφίες  με το μέλι βλέπετε και λίγο καρύδι το οποίο μου είχε μείνει από τα μελομακάρονα εσείς βάλτε σκέτο μέλι κι αν σας αρέσει και λίγη κανέλα .


Είναι πραγματικά πολύ νόστιμα και με την ίδια ζύμη μπορείτε να κλείσετε μέσα βρασμένο λουκανικάκι ,ή ζαμπόν ,η τυρί ή ότι σας αρέσει !! Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !!!
Αν και δεν το έχω δοκιμάσει πιστεύω ότι αν βάλετε λαδόκολλα την περάσετε με λίγο λάδι μπορείτε να τα ψήσετε στους 180 βαθμούς προθερμασμενο φούρνο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ














Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Πτι φουρ - Κλασικά & αγαπημένα όλων !!!


Τα μπισκοτάκια που μεγάλωσαν γενιές και γενιές !!! Κλασικά αγαπημένα υπέροχα αλλά και πανεύκολα !!! Αδύνατον να σταματήσεις στο ένα !!!


 Υλικά
300 γρ. βούτυρο κατά προτίμηση αγελάδας για πολύ ωραίο άρωμα
170 γρ. άχνη
3 αυγά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
 Ξύσμα από πορτοκάλι
1 κουταλιά σούπας μέλι
1 βανίλια
 μαρμελάδα της αρεσκείας μας

300 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
2 κουταλιές καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο

 Τί κάνουμε
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη να αφρατέψει περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα  το μέλι το ξύσμα  την βανίλια  και λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν το οποίο καλό είναι να το κοσκινίσουμε  και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενσωματωθούν.
Τοποθετούμε τη ζύμη  σε ένα χοντρό οδοντωτό κορνέ και σχηματίζουμε μικρά ομοιόμορφα σε μέγεθος  στενόμακρα   μπισκότα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και λίγο αραιά ---υπολογίστε σε μέγεθος ότι διπλασιάζονται  σχεδόν κατά το ψήσιμο---τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου .


Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τοποθετούμε στο ένα μπισκότο μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού και σκεπάζουμε με το άλλο αντικριστά.
Λιώνουμε την σοκολάτα με το καλαμποκέλαιο και βουτάμε την μία άκρη από τα διπλά πλέον μπισκοτάκια μας.Τα ακουμπάμε σε σχάρα ή λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο να στεγνώσει η σοκολάτα .
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι μαρμελάδα μας αρέσει π.χ. πορτοκάλι -βερίκοκο- φράουλα  -επίσης αν μας αρέσει το ινδοκάρυδο ή η τρούφα σοκολάτας  μπορούμε μόλις τα βουτήξουμε στην σοκολάτα να έχουμε ένα μπολ με ινδοκάρυδο και να τα βουτάμε αστραπιαία κι εκεί . Τα διατηρούμε σε μεταλλικό δοχείο . Φτιάξτε τα και πολαύστε τα γιατί τα σπιτικά είναι πάντα τα καλύτερα !!!



Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Μακαρονάδα special με καραμελωμένα κρεμμύδια !!!




Σήμερα δημιούργησα στην κουζίνα μου !!! 
Έφτιαξα μια σπέσιαλ μακαρονάδα με νου και φαντασία!! Σέρβιρα με τυρί ρεγκάτο και η οικογένεια ξετρελάθηκε !! Γιατί τελικά στα  απλά είναι τα νόστιμα ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ !!!
Από την καλή μου φίλη και καταπληκτική μαγείρισσα Eva Triantafillidou 

Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο της αρεσκείας σας 
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο τύπου Φυτίνη
4 φέτες καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο
4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες 
1 κουταλάκι κοφτό κρέμα μπαλσάμικο
1/2 κουταλάκι κοφτό του γλυκού σκόνη τζίντζερ
200 γραμ τυρί κρέμα
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινη σάλτσα 
Αλάτι πιπέρι
λίγα ντοματίνια

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι μαζί με το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο το σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κομμένα σε φέτες κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Προσθέτουμε και το μπαλσάμικο το ζαμπόν το αλατοπίπερο και το τζίντζερ  και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μην αρπάξουν .
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα μαζί με την κόκκινη σάλτσα και τα χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν .
Τα βάζουμε και αυτά στο τηγάνι να πάρουν μια δυο βράσεις και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας 
Βράζουμε τα μακαρόνια  σε δίπλα κατσαρόλα να είναι κοντά μην λερώσουμε και χωρίς να τα σουρώσουμε  παίρνουμε με μία πιρούνα και λίγα λίγα μακαρόνια τα ρίχνουμε στο τηγάνι και συγχρόνως ανακατεύουμε μέχρι να τελειώσουν όλα--μακαρόνια και ανακάτεμα--
Θέλουμε μαζί με τα μακαρόνια να πέφτει και λίγο από το νερό που τα βράσαμε --όχι πολύ απλά δεν τα θέλουμε στεγνά---
Στο τέλος της  παραπάνω διαδικασίας κόβουμε στην μέση μερικά ντοματίνια τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυράκι [εγώ προτιμώ πάντα κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας πολύ νόστιμο ] η ρεγκάτο και ειλικρινά γλύφουμε και το πιάτο !!! Καλή όρεξη !!!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ--
Eva Triantafillidou





 

Κουλουράκια αρωματικά- αφράτα -τραγανά!!!

 Τα κουλουράκια της παρέας κι όχι μόνο !! Για το καφεδάκι ,το τσάι ,για κολατσιό .Φτιάξτε τα πανεύκολα και απολαύστε τα !!
Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1+1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκάλι τον χυμό
1 κοφτό κουτάλι σούπας σόδα
1 κουτάλι φαγητού μπέικι πάουντερ
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
Αλεύρι όσο πάρει για όλες τις χρήσεις --παίρνει λίγο παραπάνω από 1 κιλό -
Σουσάμι



Τι κάνουμε
Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι με την ζάχαρη και τα δουλεύουμε λίγο με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και το κονιάκ ,κανέλα -γαρύφαλλο και ξανά ανακατεύομαι.
Διαλύομαι την σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνομαι στην λεκάνη-προσοχή αφρίζει και φουσκώνει-.
Αφού προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά- εκτός από το αλεύρι -ανακατεύομαι καλά.
Τέλος αρχίζουμε να προσθέτομαι το αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέσει και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μέρος από αυτό ,λίγο λίγο ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε ελαστική ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια μας -η ζύμη να είναι εύπλαστη κι όχι σκληρή -.
Παίρνουμε κομματάκια από την ζύμη μέγεθος καρυδιού λίγο μεγαλύτερο πλάθουμε τα κουλουράκια όλα σε ότι σχήμα μας αρέσει.
Σε λαδόκολλα στρωμένη σε μεγάλη επιφάνεια έχουμε ρίξει μπόλικο σουσάμι το οποίο έχουμε ψεκάσει  ΕΛΑΧΙΣΤΑ -με νερό ,κυλάμε τα κουλουράκια μας και τα βάζουμε στην σειρά σε λαδωμένο ελαφρώς ταψί.
Ψήνομαι σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς όπως πάντα όλα αυτά τα είδη στην μεσαία σχάρα περίπου 35 λεπτά.Διατηρούνται κλεισμένα πολύ ωραία σε μεταλλικό δοχείο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε στην ζύμη στο τέλος ελάχιστη σταφίδα μαύρη.Εγώ το κάνω αφού πλάσω τα μισά σκέτα -για αλλαγή γεύσης !! Ρίχνω λίγη σταφίδα στην ζύμη ξαναζυμώνω ελαφρά να πάει παντού και πλάθω .









Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Μπουγάτσα με σοκολάτα !!! Εύκολη -νόστιμη & αφράτη !!!

Δοκιμάστε την κι έτσι και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει !!!




 Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας Πολίτικο  της alfa Τα προιόντα θα τα δείτε ΕΔΩ -- alfa pastry
500lm γάλα
2 κρόκοι αυγών
4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
6 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 βανίλια μασουράκι
1/2 κούπα ζάχαρη
250γρ. κουβερτούρα

Ζάχαρη άχνη για επάνω στο τέλος






ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι σιγά-σιγά ανακατεύοντας σε σύρμα να δέσει.
Προσθέτουμε 4 κ.σ. από το βούτυρο και τη σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν καθώς και την βανίλια .
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 25 εκ.και απλώνουμε 3 με 4 φύλλα βουτυρωμένα κι αυτά.
Βάζουμε τη γέμιση καλύπτουμε με άλλα 4 φύλλα βουτυρωμένα, κλείνουμε καλά τις άκρες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο σας.Αφήνουμε να κρυώσει την κόβουμε σε μερίδες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη .

Τόσο απλά αλλά και τόσο πεντανόστιμη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Πανακότα με σιρόπι βύσσινο ή σοκολάτα !!!

Υλικά:

Πανακότα

    2 κουτιά κρέμα γάλακτος των 200 γραμ.
    200 γραμ. γάλα
    3 κουτ.σούπας. ζάχαρη λευκή
    1 βανίλια άρωμα
    4 φύλλα ζελατίνες

Σιρόπι σοκολάτας

    1 1/2 κούπα ζάχαρη
    1 κούπα νερό
    1/2 κούπα κακάο
    1 βανίλια άρωμα
    μια πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:

Ετοιμάζομαι την πανακότα.
Βάζουμε πρώτα το γάλα σε ένα μπολ και μέσα βουτάμε τα φύλλα ζελατίνες να μουλιάζουν.
Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι ,βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να βράσουν.
Μόλις αρχίζει να βράζει βγάζουμε από τη φωτιά και ενώνουμε τα δύο μείγματα.
Ανακατεύουμε λίγο και αδειάζουμε σε μπολάκια, ποτήρια, ή φορμάκια.
Βάζουμε στο ψυγείο αφού κρυώσουν και αφήνουμε μερικές ώρες να πήξει καλά και ξεφορμάρομαι γαρνίρομαι με σοκολάτα σιρόπι, ή βύσσινο γλυκό , ή μαρμελάδα

Σιρόπι σοκολάτας.

Σε μία κατσαρολίτσα   βάζουμε το νερό και το κακάο αφού πρώτα το κοσκινίσουμε και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε συνέχεια και σιγά να διαλυθεί και αυτή και αφήνουμε να βράσει για πέντε  λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μετά βάζουμε το σιρόπι μας σε μπολ κλειστό ή μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο και όταν σερβίρουμε ρίχνομαι από πάνω σιρόπι..
Μπορούμε να την γαρνίρομαι με ότι μας αρέσει από σιρόπι από γλυκό του κουταλιού που έχουμε ή μαρμελάδα.
Η ακόμα καλύτερα με γλυκό του κουταλιού βύσσινο αν υπάρχει !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Γλυκάκι σκέτη απόλαυση της στιγμής !!!



 Ενα γλυκάκι του λεπτού στην κυριολεξία που θα πρέπει να το φτιάξετε όλοι Είναι πραγματικά τέλειο και μόνο με 3 υλικά !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ -αρέσει πολύ!


Υλικά
2 κεσεδάκια γιαούρτι [έβαλα πλήρες στραγγιστό ] 180 γρ.έκαστο
1 ζαχαρούχο γάλα
1 λεμόνι τον χυμό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 πακέτο μπισκότα  Digestive

 Αδειάζουμε σε μπολ τα γιαούρτια το ζαχαρούχο  τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν καλά με τον αυγοδάρτη.


Σε ποτήρια σπάμε στην βάση 1 με 2 μπισκότα .
Από πάνω βάζουμε βάζουμε με κουτάλι από το μείγμα κρέμα να τα σκεπάσει'
Από πάνω πάλι μπισκότα και ξανά κρέμα,
Γαρνίρομαι σε σπασμένα μπισκότα και ξύσμα λεμονιού .
Το τοποθετούμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και ...το εξαφανίζουμε !!!
Η δόση αυτή βγάζει 4 γεμάτα ποτήρια μεγάλα ποτήρια ,εσείς μπορείτε να το μοιράσετε σε μικρότερα και να βγουν περισσότερα !! Φτιάξτε το και απολαύστε το !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ψωμάκι χωρίς ζύμωμα !!!



Φτιάξτετο και ,δεν θα το μετανιώσετε !!! Απλά υπέροχο !!!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι...ο,τι σας αρέσει...
2 φακελάκια μαγιά
1 κ. γ. ζάχαρη
2 κ. γ. αλάτι
4 κ. σ. λαδάκι
680 γρ νερό.


Τι κάνουμε

Σε ένα μπολ ανακατατεύουμε όλα τα υλικά καλά και μετά σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του και το βάζουμε στο ψυγείο από 12 ώρες και πάνω!!
την επόμενη μέρα, ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς (στις αντιστάσεις..πάνω κάτω...)και βάζουμε μέσα μια γάστρα αδειανή με το καπάκι της.
Μέχρι να κάψει ο φούρνος βγάζουμε το μπολ ...αλευρώνουμε τον πάγκο μας και παιδεύομαι λίγο το ζυμάρι μας..δηλ κάνουμε διπλώματα.
Σε αυτή τη φάση ..εγώ το χωρίζω σε 3 μέρη .
Αφήνουμε πάνω στο πάγκο με τα διπλώματα προς τα κάτω.
Αφού κάψει ο φούρνος...βγάζουμε με προσοχή την γάστρα , να μην καούμε και ρίχνουμε τα ζυμάρια μας...με τα διπλώματα προς τα πάνω αυτή τη φορά.
Σκεπάζουμε με το καπάκι ...και αφήνουμε να ψηθεί για 1/2 ώρα ..μετά την μισή ώρα..ξεσκεπάσουμε και αφήνουμε για 1 τέταρτο ακόμα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε συνδυασμό αλεύρων

άσπρο με κίτρινο
ολικής με άσπρο
μόνο ολικής
μόνο κίτρινο
και επίσης να προσθέσετε σπόρους και να το κάνετε πολύσπορο
2 κ,σ λιναρόσπορος
2κ,σ σουσάμι
2κ,σ ηλιόσπορος
2 κ,σ παπαρουνόσπορο

https://www.youtube.com/watch?v=pVJwecaDa5I

https://www.youtube.com/watch?v=y-5enruyIiE