5 πατάτες , περίπου 1 κιλό
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε κρύο νέρο τόσο ώστε να σκεπαστούν.
Προσθέτουμε αλάτι και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά ώστε να βράσουν οι πατάτες μας για περίπου 20 λεπτά. Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν. Βουτυρώνουμε τα τοιχώματα και τη βάση μιας φόρμας για τάρτα.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε 15γρ. βούτυρο και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα κρεμμύδια για 4 – 5 σε μέτρια θερμοκρασία, να μαλακώσουν. Αποσύρουμε τα από τη φωτιά και κρατάμε το μείγμα στην άκρη
Ετοιμάζοντας την πίτα μας.
Μόλις ψηθούν οι πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις περνάμε από το μύλο λαχανικών σε λεπτό κόπτη ώστε να γίνουν πουρές. Βάζουμε τον πουρέ σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τους κρόκους των αβγών έναν έναν. Ανακατεύουμε παράλληλα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε στο μείγμα της πατάτας τα κρεμμύδια, το ψιλοκομμένο ζαμπόν και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και το στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία (180 βαθμούς) για 50 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τούρτας μας.Ξεφορ
μάρουμε την τούρτα την κόβουμε σε τριγωνικές μερίδες και τη σερβίρουμε ζεστή.