Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Μαρμελάδα σύκο η τέλεια!!!

Υλικά 
2.5 κιλά σύκα
800 γρ. – 1 κιλό ζάχαρη
2 κ.σ. Cointreau ή Grand Marnier
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1/2 φλυτζάνι νερό
1 στικάκι κανέλα
Ετοιμασία
Αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα κόβετε στα 4 αφού πρώτα τα πλύνετε καλά. Τα βάζετε σε μεγάλο μπολ, ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά και τ’ ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα για μια ώρα
Μαρμελάδα: Βάζετε το μείγμα σε ψηλή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, μαζί με την κανέλα ξυλάκι..Ανακατεύετε συνέχεια ανά 5 λεπτά και μετά τα 40′-45′ αφαιρείτε την κανέλα.Σ’ αυτή τη φάση οι φλούδες έχουν αρχίσει να μαλακώνουν. Αν είναι σκληρές και παχιές (όπως στα σύκα που βλέπετε στις φωτογραφίες) βολεύει να χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός και να τις πολτοποιήσετε τελείως. Αν είναι σχετικά μαλακές και λεπτές και προτιμάτε να μείνουν στη μαρμελάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη κουτάλα ή το εργαλείο του πουρέ για να διαλύσετε σε μικρότερα κομμάτια. Στην 1 ώρα περίπου η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Αποθήκευση
Βάζετε την μαρμελάδα σύκο σε αποστειρωμένα βάζα και τη διατηρείτε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Για να αποστειρώσετε τα βάζα είτε τα βράζετε σε λίγο νερό για 3-4 λεπτά, είτε τα βάζετε στο φούρνο στους 100º C για 10 λεπτά.