Ένας κορμός…. μια έμπνευση της στιγμής..
Η αγάπη μου για τους κορμούς είναι μεγάλη ..Έχω δοκιμάσει άπειρες συνταγές … Αυτός όμως ο κορμός είναι ξεχωριστός. Είναι ο κορμός που επέλεξα να του δώσω άλλη μορφή στο κόψιμο και στην παρουσίαση αν και τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι υλικά γνωστά σε όλους μας. ΄ ¨ Υλικά που χρησιμοποιούμε συνήθως σε πολλούς σοκολατένιους κορμούς. Σοκολατένιο παντεσπάνι, μους σοκολάτας και γλάσο σοκολάτας. Τελείωσα τον κορμό μου με τρούφα και σιρόπι σοκολάτας
Ας ξεκινήσουμε..
ΥΛΙΚΑ
Για το μπισκότο
5 αυγά 110 γρ. ζάχαρη, 90 γρ. αλεύρι, 30 γρ. κακάο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Μους σοκολάτας σιρόπι σοκολάτας γλάσο σοκολάτας μαρμελάδα φρούτα του δάσους
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ
300 γρ. κρέμα γάλακτος , 300 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο 150 γρ, γάλα εβαπορέ, 1 λοβό βανίλιας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
1 ¼ κούπα ζάχαρη
1 κούπα σκόνη κακάο χωρίς γλυκαντικά
1 κούπα νερό
λίγο αλάτι
1 βανίλια
ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% , 300 γρ. κουβερτούρα, 20 γρ. μέλι
ΤΡΟΥΦΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ, ΛΙΓΟ ΡΟΥΜΙ
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι σοκολάτας
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και έπειτα προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συχνά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία (γιατί φουσκώνει ) και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για άλλο 1 λεπτό. Παίρνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύοντας. Το αφήνουμε να κρυώσει. Χρησιμοποιούμε όσο χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι σε δροσερό χώρο
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣ.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή . Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε σε ένα μπολ. Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Ρίχνουμε το λοβό βανίλιας για άρωμα. Όταν πάρει βράση το γάλα το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Ομογενοποιούμε πολύ καλά το γάλα με την κουβερτούρα και προσθέτουμε την παχύρευστη σαντιγί..
Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σταθεροποιηθεί.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τα 60 γρ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ) γρ. σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα
Παίρνουμε λίγη από τη μαρέγκα περίπου το 1/3 και την ανακατεύουμε απαλά με τους χτυπημένους κρόκους μέσα στο μίξερ Ρίχνουμε το αλεύρι με το κακάο από ψηλά σαν βροχή μέσα στους χτυπημένους κρόκους. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.
Απλώνουμε το μείγμα πάνω σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Το μείγμα πρέπει να το απλώσουμε έτσι ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος
Ψήνουμε στους 170ο για 12-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και το ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα..
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Παίρνουμε μια κουτάλα της σούπας από το σιρόπι της σοκολάτας και το βάζομε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε 2 κ. σ ρούμι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ραντίζουμε το μπισκότο με το σιρόπι σοκολάτας με το ρούμι. Απλώνουμε τη μους.. Από πάνω ρίχνουμε κουταλιές μαρμελάδας από φρούτα του δάσους. Τυλίγουμε σε ρολό και τον τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σταθεροποιηθεί..
Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και με ένα βρεγμένο μαχαίρι το κόβουμε σε κομμάτια 15 εκ. μήκος το κάθε κομμάτι.. Εάν το ρολό δεν έχει σταθεροποιηθεί πολύ καλά το βάζουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Σε ένα μπολ τεμαχίζουμε τη σοκολάτα και ρίχνουμε το μέλι… Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα με το μέλι… Ενώνουμε πολύ καλά την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε για λίγο να σταθεροποιηθεί
Βάζουμε τα κομμάτια από το ρολό σε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε το γλάσο..
Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το γλάσο να σταθεροποιηθεί σηκώνουμε τα κομμάτια από το ρολό όρθια να περάσουμε με γλάσο και το κάτω μέρος ( το μέρος που ακουμπούσε στη λαδόκολλα)
Γαρνίρουμε με τρούφα σοκολάτας όλο το ρολό.
Το βάζουμε στη κατάψυξη για μια ώρα και κόβουμε το κάθε ρολό διαγώνια.
Καλή επιτυχία!!