Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Χοιρινό στο φούρνο με καραμελωμένα μήλα και κρεμμύδια !!!



Ψητό χοιρινό με καραμελωμένα μήλα και κρεμμύδια. Μια πολύ εύκολη συνταγή, για ένα υπέροχο εορταστικό  πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας με τον υπέροχο, τέλειο συνδυασμό του χοιρινού με τα καραμελωμένα μήλα και κρεμμύδια.

Υλικά συνταγής

    3 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 κ.σ. αλάτι χοντρό [αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας]
    2 1/2 κιλά μπούτι χοιρινό με τη πέτσα του χωρίς κόκκαλο [*]
    2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
    2 κόκκινα μήλα κομμένα σε χοντρές φέτες
    1/4 φλ. τσαγιού σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) [**]
    λίγα μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
    πατάτες φούρνου για συνοδευτικό [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 210 στον αέρα. Αλείφετε το ρολό μπούτι με το ελαιόλαδο και με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζετε επιφανειακά μόνο τη πέτσα [χωρίς να τη διαπεράσει το μαχαίρι] σε μικρά τετραγωνάκια. Το αλατίζετε γύρω γύρω πιέζοντάς με το χέρι σας το αλάτι ώστε να εισχωρήσει μέσα στις χαρακιές.
    Τοποθετείστε το μπούτι σε ένα ταψί και το ψήνετε για 45 λ γυρίζοντας ανά διαστήματα απ” όλες τις πλευρές για να κάνει κρούστα. Μειώνετε το φούρνο στους 180 β στις αντιστάσεις ή στους 160 στον αέρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λ.
    Βγάζετε το ταψί από το φούρνο. Τοποθετείτε, περιμετρικά του χοιρινού τις χοντροκομμένες φέτες κρεμμυδιών και καλύπτετε στο χοιρινό με τις φέτες μήλων. Περιχύνετε το σιρόπι σφενδάμου πάνω από τις φέτες μήλου, το ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λ ή μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας μέχρι μέσα.
    Το βγάζετε από το φούρνο και πασπαλίζετε πάνω από το μήλο τα κλωναράκια θυμαριού. Αφήνετε το χοιρινό για 10 λ να σταθεί και μετά το κόβετε σε φέτες. Το σερβίρετε με τα καραμελωμένα μήλα, τα κρεμμύδια και τα πατάτες φούρνου. Περιχύνετε το κρέας με τους ζωμούς του που έμειναν μέσα στο ταψί.

[*] Αν δεν βρείτε έτοιμο ρολό από χοιρινό μπούτι με τη πέτσα του, χωρίς κόκκαλο, ζητήστε από το χασάπη σας να βγάλει το κόκκαλο από ένα μπούτι και να το διαμορφώσει σε ρολό.

[**] Το σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) θα το βρείτε σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ.
sintayes.gr
olasimera