Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Η "φρυγανιά" της κυρά Πολυτίμης της Σμυρνιάς!!!


 Το γλυκό της κυρά Πολυτίμης από τη Σμύρνη το φτιάχνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και παντού μνημονεύεται το όνομα της. Ναστε καλά εκεί που είσαστε κυρ Ηλία και κυρά Πολυτίμη και ευχαριστούμε για τη γλύκα και τις πολύτιμες αναμνήσεις, που μας χαρίσατε !!! Χριστίνα Σιδέρη .

    7-10 φρυγανιές σίτου

Για το σιρόπι
    220 ml νερό
    100 γρ. ζάχαρη
    1 ξύλο κανέλλας
    5-6 γαρύφαλα
    1 σφηνάκι λικέρ κανέλλας (προαιρετικά)

Για τη κρέμα
    1 λίτρο γάλα
    3 κ.σ γεμάτες νισεστέ
    2 κ.σ γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ρυζάλευρο
    2 κρόκους
    1 φλ. ζάχαρη
    1 κ.γ εσανς κανέλλας

Για τη σαντιγί
    300 ml κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 35% λιπαρά
    70 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα
    1/2 φλ. φιλέ αμυγδάλου
    1/2 κ.γ κανέλα τριμμένη
    1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
    1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
    1/2 κ.γ πιπερόριζα τριμμένη 

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει βράση και περιμένουμε 3-5 λεπτά μέχρι να κατεβάσουμε από τη φωτιά. Αν θέλουμε προσθέτουμε και το λικέρ κανέλλας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τη κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να ξεκολήσει από τον πάτο της κατσαρόλας το αλεύρι και το νισεστέ. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μη κολλήσει. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα καθόλου. Μόλις αρχίσει να πήζει, μειώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.

Για τη σαντιγύ
Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να έχει τη πυκνότητα του γιαουρτιού σε πολύ δυνατή ταχύτητα και σε μπολ που έχουμε παγώσει. Σταδιακά και αφού συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και περιμένουμε μέχρι η σαντιγύ να στέκεται στους αναδευτήρες.

Για το στήσιμο
Χρησιμοποιούμε ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή τετράγωνο. Βυθίζουμε τις φρυγανιές στο σιρόπι χωρίς να τις αφήσουμε καθόλου μέσα με πολύ γρήγορες κινήσεις και στρώνουμε τον πάτο του ταψιού καλύπτοντας όλα τα κενά. Βάζουμε από πάνω τη κρέμα κανέλλας και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν σκεπάζουμε με μία μεμβράνη που πρέπει να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για τρείς ώρες. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το τριμμένο γαρύφαλο, τη κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και τη πιπερόριζα. Απλώνουμε τη σαντιγύ πάνω από τη κρέμα, ραντίζουμε την επιφάνεια με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το φιλέ αμύγδαλου. Βάζουμε για άλλες τρεις ώρες στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

Συνταγή κυρά Πολυτίμη και φωτογραφία Χριστίνα Σιδέρη.