Τα λαλάγγια, ή αλλιώς τηγανίτες Μάνης, είναι παραδοσιακή συνταγή των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας, ειδικότερα της Μάνης. Συγκεκριμένα, είναι τηγανητά, τραγανά και παρασκευάζονται από αλεύρι και λάδι. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύονται με τυρί και ελιές ή αντίθετα με μέλι και κανέλα. Βέβαια, η συνταγή τροποποιείται από περιοχή σε περιοχή, όπου για παράδειγμα στο Γύθειο και στην Σπάρτη προσθέτουν χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ στην Καλαμάτα αυγά και γάλα.
Η παραδοσιακή συνταγή θέλει να παρασκευάζονται από αλεύρι, λάδι και νερό. και μπαχαρικά (κανέλα και γαρίφαλο ).
Γίνονται και χωρίς τα μπαχαρικά και συνδυάζονται υπέροχα με τα αλμυρά τυριά που επίσης παράγονται στην περιοχή
.
ΥΛΙΚΑ
600 γρ, αλεύρι. σκληρό κίτρινο 90 -100 ml ελαιόλαδο 40 γρ. νωπή μαγιά (εγώ δεν είχα και έβαλα 2 φακελάκια ξερή μαγιά),
100ml χλιαρό νερό, λίγο αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη,
προαιρετικά λίγη κανέλα και λίγο γαρίφαλο αν σας αρέσει,
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι με το λάδι ομοιόμορφα μέχρι να είναι λαδωμένο όλο το αλεύρι.
Τα αφήνουμε 3-4 ώρες στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό από το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά.
Ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη.
Μόλις φουσκώσει η μαγιά μας τη ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη με το λαδωμένο αλεύρι και αρχίζουμε να αναμειγνύουμε τα υλικά.
Ρίχνουμε το αλάτι, την κανέλα , το γαρίφαλο και λίγο- λίγο το νερό μέχρι να ‘έχουμε μια ζύμη προς τη σφιχτή ζύμη .
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας μέχρι να φουσκώσει.
Πλάθουμε λεπτά μακριά κορδόνια και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τελειώσουμε το πλάσιμο… Αυτά εν τω μεταξύ αρχίζουν να φουσκώνουν.
Καλό είναι να μην φουσκώσουν.
Γι αυτό τα τηγανίζουμε λίγα - λίγα
Τα τηγανίζουμε ρίχνοντάς τα διπλωμένα στα τέσσερα σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν .
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με μέλι.
Συνοδεύονται πολύ ωραία με διάφορα τυριά. .
ΜΥΣΤΙΚΟ!!!. Όσο πιο λεπτά είναι τα κορδόνια, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα λαλάγγια.
ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ❤️
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. George Limperopoulos