Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Χουνκιάρ Μπεγεντί !!!


Χουνκιάρ Μπεγεντί: H «Απόλαυση του Σουλτάνου» είναι το πιο νόστιμο πιάτο της πολίτικης κουζίνας
Όταν η πολίτικη κουζίνα έχει κέφια, δημιουργεί πιάτα όπως το χουνκιάρ μπεγεντί !!!
Αυτό το υπέροχο πιάτο, στην Ελλάδα γίνεται κυρίως με μοσχάρι στη θέση του αρνιού και αν κάποιος γνωρίζει πώς να το φτιάξει είναι εξίσου απολαυστικό.

Υλικά

1.200 γραμ. μοσχάρι (ελιά ή χτένι σπάλας ) κομμένο σε μέγεθος μπουκιάς


1/4 φλ. ελαιόλαδο


2 ξερά κρεμμύδια κομμένα


1 σκ. σκόρδο


1 κ.σ πελτέ


3/4 φλ. κόκκινο κρασί

1καρότο κομμένο κομμάτια-προαιρετικά

1 πιπεριά φλωρίνης -προαιρετικά 


1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες


1 δαφνόφυλλο


2-3 μπαχάρια


1 κομμάτι ξύλο κανέλα


2-3 κλωνάρια μαϊντανό


αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Για τον πουρέ μελιτζάνας
6 μελιτζάνες ψητές ή καπνιστές καθαρισμένες
3 κ.σ βούτυρο
3 κ.σ αλεύρι
3 φλ. γάλα φρέσκο ζεστό
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλ.  κασέρι τριμμένο

Μαιντανό ψιλοκομμένο -προαιρετικά

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. 

Δεν γυρίζουμε συνέχεια τα κομμάτια για να προλαβαίνουν να θωρακίζονται και να ροδίσουν καλά.

Αφού θωρακίσουμε όλα τα κομμάτια μοσχάρι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την σπασμένη σκελίδα σκόρδο και σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνει διάφανο. 

Ανακατεύουμε τακτικά το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε αν βάλετε προαιρετικά την πιπεριά Φλωρίνης κ το καρότο -εγώ έβαλα 

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1′.

Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες τον μαϊντανό, το δαφνόφυλλο, τα μπαχάρια και την κανέλα. 

Την κανέλα την αφαιρούμε μετά από 10′. 

Τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ίσα που να μισοσκεπάσει τα υλικά. 

Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα και 30′ ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει καλά η σάλτσα.

Αλατοπιπερώνουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. 

Προσοχή, η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή γιατί δεν έχουμε πολλά υγρά στην κατσαρόλα.

Για τον πουρέ μελιτζάνας

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. 

Βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήστε τις μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 30′. 

Αφού γίνουν χλιαρές τρυπάμε από κάτω να φύγουν τα υγρά τους. 

Χαράζουμε κατά μήκος και με κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα τους που πλέον είναι πολύ μαλακή. 

Την ψιλοκόβουμε με μαχαίρι η λιώνουμε με πιρούνι.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα. 

Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. 

Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύοντας ψήνουμε  για 2′. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το καυτό γάλα ανακατεύοντας με σύρμα να γίνει λεία η κρέμα. 

Αλατίζουμε. 

Αφήνουμε να δέσει και να πυκνώσει η κρέμα για λίγα λεπτά.

Τότε, προσθέτουμε την λιωμένη  μελιτζάνα και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τέλος προσθέτουμε το κασέρι.

Σερβίρουμε σε πιατέλα τον πουρέ μελιτζάνας, κάνουμε λακκούβα στη μέση, γεμίζουμε με το τας κεμπάπ και περιχύνουμε περιμετρικά με λίγη δεμένη υπέροχη σάλτσα.

•Σερβίρετε μπόλικο πουρέ μελιτζάνας και γαρνίρετε με μπόλικο κρέας και σάλτσα.

Συνταγή -Αργυρώς Μπαρμπαρίγου-Εκτέλεση φωτό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .