Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Τυροπιτάκια οπως τα έφτιαχναν από παλιά !!!


 Σήμερα έφτιαξα και αυτά τα καταπληκτικά μοναδικά σε γεύση τυροπιτάκια ..Μοναδικά γιατί η ζύμη είναι κ πολύ εύκολη και αφρός σαν κουρού ,αλλά κ γιατί μας τα έφτιαχνε η γιαγιά μου έτσι ακριβώς ... Μία συνταγή που όπως είδα υπάρχει μόνο από πολύ παλιές νοικοκυρές ... Αύριο θα ξαναφτιάξω γιατί κ φάγανε κ μοίρασα ... !!! Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε πανεύκολα οικονομικά γρήγορα!!!!

ΥΛΙΚΑ για 25 μέτρια τυροπιτάκια -Ανάλογα το μέγεθος που θα τα φτιάξετε .

1 αλεύρι φαριν απ -500 γραμ

1 πλάκα βιτάμ λιωμένο ή ένα κυπελάκι βιτάμ soft - η πλάκα είναι πιο φθηνή .

1 αυγό

1 κεσεδάκι γιαούρτι

λίγο αλάτι.

.


ΓΕΜΙΣΗ -Η γιαγιά μου έβαζε μόνο τυρί φέτα με λίγο πιπεράκι ,εγώ το άλλαξα  κ έβαλα

Τριμένη φέτα ποσότητα έβαλα με το μάτι περίπου 350 γραμ

1 αυγό

3 κουτ σούπας γιαούρτι

ΕΠΑΛΕΙΨΗ

1 κρόκο αυγού με 1 κουτ σούπας ελαιόλαδο ... Αλλοι αραιώνουν με λίγο νερό αλλά εμένα νμου μυρίζει αβγουλίλα κ βάζω λαδάκι /..

.


 Ρίχνω σε μπολ μεγάλο το γιαούρτι το αυγό το αλάτι το λιωμένο βούτυρο κ ανακατεύω με μία μαρίζ καλά .

Αδειάζω κ το πακέτο την φαριν απ όλη και με το χέρι  μαζεύω τα υλικά κ γίνετε ακριβώς μία πολύ ωραία ελαστική ζύμη.

Κόβω ισομεγέθη μπαλάκια σαν φιρίκι μικρό το μέγεθος το ανοίγω σε ξύλινη επιφάνεια πρώτα λίγο με το χέρι κ μετά ρολάρω με τον πλάστη  ,

Βάζω 1 κουτ σούπας γέμιση κλείνω και  τα βάζω στην σειρά σε ταψί με λαδόκολλα που την έχω ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο .

Από πάνω τα περνάω με το πινέλο το μείγμα αυγό λάδι .





ΓΕΜΙΣΗ

Σε μπολ η τριμμένη φέτα το γιαουρτάκι το αυγό και ανακατεύω .

Δεν φουσκώνουν αν τα βάλετε κοντά κ δεν θα κολλήσουν .

.



Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς αέρα περίπου 20 με 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ,θα τα δείτε να πάρουν χρώμα.

.


Είναι εξαιρετικά θα μπορούσα να πω τα πιο ωραία !!!!


Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !