Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Γλυκό πορτοκάλι!!!

 Γλυκό φλούδα πορτοκαλιού!!!

 Υλικά

✔️6 ή 7 πορτοκάλια με χοντρή φλούδα μετράμε 1000 γραμμάρια φλούδα

✔️900 γρ ζάχαρη

✔️ 2 ½ ποτήρια νερό

✔️Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

1️⃣ Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια σε τρεχούμενο νερό και στεγνώνουμε με πετσέτα.Με ένα τρίφτη ξύνουμε τη φλούδα και την κρατάμε σε ένα μπολ.

2️⃣ Ανάλογα με το μέγεθος του πορτοκαλιού κόβουμε στα 4 ή στα . Αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό τους και το κρατάμε κι αυτό σε μπολ στην άκρη.

3️⃣ Παίρνουμε οδοντογλυφίδες ρολάρουμε μια   μια τις φλούδα πορτοκαλιού και περνάμε σε κάθε φλούδα μια οδοντογλυφίδες.

4️⃣ Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τις φλούδες και γεμίζουμε μέχρι τη μέση νερό.Βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση,να  κοχλάσει δηλαδή το νερό. Στραγγίζουμε και κάνουμε το ίδιο άλλες 2 φορές.Ξεπικρίζουμε δηλαδή τις φλούδες πορτοκαλιού.

4️⃣ Βράζουμε δηλαδή 3 φορές.Την τελευταία φορά στραγγίζουμε και βάζουμε τις φλούδες σε κρύο νερό και αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

5️⃣ Βάζουμε νερό και ζάχαρη στην κατσαρόλα και βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Τότε ρίχνουμε τις φλούδες. Μόλις πάρει βράση αφήνουμε 10 λεπτά,κλείνουμε τη φωτιά αφαιρούμε την κατσαρόλα απ το μάτι και αφήνουμε 24 ώρες με σκεπασμένη πετσέτα από πάνω.

6️⃣Την επόμενη μέρα Βάζουμε να βράσει πάλι σε δυνατή φωτιά για να διατηρήσει το σχήμα και το χρώμα του . Θέλει περίπου μισή ώρα βρασμού ανάλογα την κατσαρόλα . Προς το τέλος βγάζουμε με μια ξύλινη κουτάλα λίγο σιρόπι και το αφήσουμε σε ένα πιατάκι να κρυώσει . Θα δούμε αν έδεσε το σιρόπι :παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού και ρίχνουμε μια σταγόνα σιρόπι,αν η σταγόνα μείνει και δεν διαλυθεί,είναι έτοιμο το σιρόπι μας . Αλλιώς βράζουμε λίγο ακόμα.

7️⃣Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού να μην ζαχαρώσει το γλυκό και είναι έτοιμο.

8️⃣ Μοιράζουμε το γλυκό όσο είναι ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα και γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν . Έτσι είμαστε σίγουροι ότι τα βάζα μας έχουν στραγγίσει.

➡️ Αφού κρυώσουν τα κρατάμε σε  σκοτεινό μέρος  χωρίς υγρασία.

➡️Όσο βράζει το γλυκό δεν ανακατεύουμε ποτέ κι αν χρειαστεί βάζουμε μόνο ξύλινη κουτάλα

➡️ Το ξύσμα που κρατήσαμε το βάζουμε σε σακουλάκι και στην κατάψυξη να έχουμε ξύσμα για τα κέικ ή το απλώνουμε σε ένα ταψάκι να ξεραθει για λίγες μέρες και μετά το ανακατεύουμε με ζάχαρη.Βάζουμε  σε κάθε συνταγή μας και μια κουταλιά της σούπας απ την αρωματική ζάχαρη

Εκτέλεση συνταγή φωτογραφία από Blog -MPAXARI & KANELA!