Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Tυράκι από τα χεράκια μας !!!!

Το έφτιαξα κι έγινε η νοστιμότερη φέτα εγγυημένα !! Με το καφεδάκι το τσαγάκι το φαγητό μας καταπληκτική σαν χωριάτικη !!

ΠΡΟΣΟΧΗ
Αν το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε  είναι παστεριωμένο του εμπορίου δεν χρειάζετε πολύ βράσιμο
το φτιάχνετε όπως σας το γράφω ------εάν είναι από βοσκό κατ ευθείαν βράστε το πολύ καλά αφήστε το να κρυώσει και αρχίστε να εκτελείτε την συνταγή κανονικά.


Υλικά
6 λίτρα γάλα
στην μύτη του κουταλιού του γλυκού πιτιά βλάχας
τη βρίσκουμε   στα μαγαζιά που πουλάνε υγιεινές τροφές

 Εκτέλεση
Λιώνουμε την πιτιά σε 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό

Έχουμε βάλει το γάλα μας να χλιαρίνει και μόλις χλιαρίνει την βγάζουμε από την φωτιά
Αμέσως ρίχνουμε την πιτιά και ανακατεύουμε σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το αφήνουμε τόση ώρα ώστε να δούμε όταν ξεσκεπάσουμε την κατσαρόλα να μην κουνιέται να είναι σαν γιαούρτι .
Όταν το δούμε κι είναι πηχτό σαν γιαούρτι με μια ξύλινη κουτάλα το ανακατεύουμε και το ξαναβάζουμε στην φωτιά να βράσει μέχρι να το δούμε να φουσκώσει .
Μόλις φουσκώσει το βγάζουμε από την φωτιά και με μία τρυπητή κουτάλα αρχίζουμε και παίρνουμε το τυρί και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Παίρνουμε ένα τούλι το βάζουμε μέσα όλο το τυρί που μαζέψαμε
 και το πιέζουμε να γίνει μία μπάλα.
Το κρεμάμε και το αφήνουμε μία ολόκληρη βραδιά να στραγγίξει.
Μετά παίρνουμε άλμη από το σούπερ μάρκετ ή την φτιάχνουμε μόνες μας παρακατω η συνταγή .. το κόβουμε φέτες και το σκεπάζουμε με την άλμη και το αφήνουμε να ψηθεί μέσα στο ψυγείο .Ο χρόνος του για να γίνει καλό καλό τυρί θέλει 2 μήνες μέσα στην άλμη και το ψυγειο  αλλά πρέπει να αλλάζουμε την άλμη μόλις την δούμε να πιάνει φουσκάλες από πάνω.
 


ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Αν θέλετε περισσότερο τυράκι διπλασιάστε την δόση  ,

Εδω ο τρόπος που φτιάχνουμε ΑΛΜΗ για να διατηρήσουμε το τυρί μας αν κάνουμε ποσότητα

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
Για κάθε λίτρο νερού, υπολόγισε 75γρ. χοντρό αλάτι. Ανακάτεψε καλά ώσπου να δεις το αλάτι να λιώνει στο νερό και η άλμη σου είναι έτοιμη.
Κόψε τη φέτα σε… δόσεις, και τοποθέτησε προσεκτικά σε μεγάλο δοχείο. Άδειασε από πάνω την άλμη να σκεπάσει το τυρί τελείως. Κλείσε το δοχείο καλά και φύλαξε ΠΑΝΤΑ στο ψυγείο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Χταπόδι ψητό !



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

    Υλικά
     1 κιλό χταπόδι
    1 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
     Ξύδι δυνατό κόκκινο
    ξύδι λευκό
    λάδι
    πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    Θυμάρι
     Αλάτι

    Βάζουμε το χταπόδι σε μία λεκάνη με νερό, την σόδα, ½ φλυτζάνι ξύδι κόκκινο και αφήνουμε το χταπόδι 45-60 λεπτά.
    Το ξεπλένουμε καλά.
    Παιρνάμε με λάδι την σχάρα μην κολήσει και ψήνουμε δεν θέλει πολύ ώρα
    Στο μπλέντερ χτυπάμε ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο, 2-3 κουταλιές ξύδι λευκό και 1 κουταλιά ξύδι κόκκινο.
    Περιχύνουμε το χταπόδι, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά,το κρεμμύδι φέτες  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 


Κυδώνι γλυκό κουταλιού !!!



Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ  Μαγειρική και Συνταγές



 Το γλυκό μου έγινε φανταστικό !!
ΥΛΙΚΑ
1+ 1\2 κιλό κυδώνια
1+ 1\2 φλιτζάνι νερό
1+ 1\2κιλο ζάχαρη
1\2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
4 κουταλάκια του γλυκού γλυκόζη προαιρετικά

1/2 χυμό λεμονιού για μέσα στο νερό όταν τα καθαρίζουμε για να μην μαυρισουν 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και  καθαρίζουμε από φλούδες και κουκούτσια τα κυδώνια .Τα ρίχνουμε  όπως τα καθαρίζουμε σε μια λεκάνη με νερό να τα σκεπάζει,ρίχνουμε το χυμό από μισό λεμόνι να μην μαυρίσουν.
Υπάρχει ένα ειδικο εργαλειο για το καθαρισμα ξυστρα το λένε,μετά με τον ειδικό τρίφτη που βλέπετε στην φωτογραφία  [τα βρίσκουμε και τα δύο σε λαική η σε σούπερ μάρκετ ] τα τρίβουμε.
 Αν δεν έχουμε τα εργαλεία τα κόβουμε σε λωρίδες λεπτές όπως το σχήμα που κόβουμε τις πατάτες,με το μαχαίρι.
Εντωμεταξύ βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό, μόλις πάρει βράση 10 λεπτά περίπου, ρίχνουμε το κυδώνι αφού το έχουμε πρώτα στίψει  καλά και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το δούμε να έχει δέσει  προσθέτουμε  την γλυκόζη προαιρετικά] τα αμύγδαλα το χυμό από το μισό λεμονι και την αμπαρόριζα.
Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά και το κατεβάζουμε από την φωτιά.Μόλις κρυώσει το τοποθετούμε και το διατηρούμε σε βάζα.
 Αν θέλετε περισσότερο κάντε τα όλα σε διπλή  δόση !! 
Εγινε πάρα πολύ ωραίο!!Καλή Επιτυχία !!
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

πολυ ωραιο παστοκυδωνο απο την θεια η συνταγη!!



ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ
3 κυδωνια
3 ποτηρια νερο
1 ποτηρι ζαχαρη
1 ποτηρι μελι
2 κλωναρια αμπαροριζα
μισο λεμονι το χυμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
τριβουμε στο τριφτη τα κυδωνια,τα βαζουμε στην κατσαρολα ,προσθετουμε το νερο την ζαχαρηκ το μελι κ 2-3 φυλλα αμπαροριζα τα βαζουμε σε σιγανη φωτια κι οταν αρχιζει κι αφριζει  το ανακατευουμε,αφου βραζει κ βραζει,περιμενουμε να δεσει κ μολις γινει αυτο ριχνουμε μεσα μισο χυμο απο λεμονι ,το αφηνουμε να κρυωσει κ το βαζουμε στο βαζο ,αν προλαβουμε τοσο ωραιο που γινεται!!!

Φιλετάκια χοιρινά!



Τα    υλικά   για   την  σάλτσα   σαλάτας










φιλετακια χοιρινα της γιαγιας!!!
ΥΛΙΚΑ
χοιρινο φιλετο σε φετακια
λιγο λαδακι
λεμονι
...λιγο αλατι
λιγο θυμαρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
τα πλενουμε τα σκουπιζουμε τα φιλετακια με χαρτι κουζινας κ τα βαζουμε στο τηγανι σε δυνατη φωτια ,τα γυρναμε μια δυο φορες κ μετα κατεβαζουμε την φωτια στο 2 με εναμιση τα γυρναμε συνεχεια ,προς το τελος ριχνουμε ελαχιστο ως καθολου αλατι ,το θυμαρι και τα γυρναμε για 2-3 λεπτα ,μετα τα σβηνουμε με λεμονι κ ειναι ετοιμα
ΣΑΛΤΣΑ ΣΑΛΑΤΑΣ
2 ΜΕΡΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
1 ΜΕΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
1 ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΚΕΤΣΑΠ
ΛΕΜΟΝΙ
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑ Κ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΧΑΝΟ ΚΑΡΟΤΟ!!

σπανακορυζο!!



ΥΛΙΚΑ
1 κιλο σπανακι
3 φρεσκα κρεμυδακια
1 μικρο ματσακι ανηθο
...2 κλωναρακια μαιντανο
1 κουπακι καφε ρυζι καρολινα
1 κ γλυκου πελτε ,η φρεσκια ντοματα τριμμενη ,η αν θελετε σκετο,παραλειπετε αυτο,εμας μας αρεσει με λιγη ντοματουλα.
λεμοναλατοπιπερο
4-5 κουτ σουπας λαδακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζουμε κ πλενουμε πολυ σχολαστικα το σπανακι κ τα υπολοιπα ζαρζαβατικα .βαζουμε την κατσαρολα στην φωτια ,κ στιβουμε το σπανακι το βαζουμε μεσα στην κατσαρολα κι αφηνουμε λιγο να πιει τα υγρα ,ριχνουμε κ τα κρεμμυδακια ,ανακατευουμε ,κ προσθετουνε 2 ποτηρια νερο .μολις παρει βρασει κ περασουν 10 λεπτα προσθετουμε τον πελτε αραιωμενο σε μισο ποτηρι νερο .μολις αρχισει να ξαναβραζει προσθετουμε το ρυζι το αλατακι κ το πιπερι χαμηλωνουμε την φωτια κ βραζουμε για κανενα τεταρτακι ,προσεχουμε μην κολλησει ,στο τεταρτο δυναμωνουμε την φωτια προσθετουμε 5 κουτ σουπας λαδι κ βραζουμε μεχρι να δειτε να χυλωσει η σαλτσα του .γινεται πεντανοστιμο !!! καλη ορεξη!!

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Κάστανο γλυκό κουταλιού-Τέλειο !!



 
ΥΛΙΚΑ
1 και μισό κιλό κάστανα
1 και μισό κιλό ζάχαρη
λίγο ελάχιστο στη μύτη του κουταλιού αλάτι
4 ποτήρια νερό
2 κ σούπας λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε χωρίς να λιώσουν [προσθέστε κ το αλάτι εδώ ]τα αποσύρετε από την φωτιά κι όταν κρυώσουν αφαιρείτε την φλούδα.
Σε κατσαρόλα βάλτε το νερό με την ζάχαρη,να βράσουν και να γίνει μέτριο σιρόπι σε δέσιμο 
Όταν κρυώσει βάζετε μέσα τα κάστανα και τα αφήνετε να τραβήξουν το σιρόπι τους όλη νύχτα.
Την επόμενη μέρα ανάβεται το μάτι τοποθετείστε την κατσαρόλα κι από την στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν αφήστετα μόνο για 5 λεπτά  
Όταν κρυώσουν αφαιρέστε τα ξανά και ρίξτε μέσα στο σιρόπι το χυμό λεμονιού να δέσει κανονικά 
Αφού δέσει κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τα κάστανα μέσα τα αφήνουμε για 2 με 3 ώρες και  μετά τα τοποθετούμε σε βάζα !! 
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ