Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιεδάκια Tέλεια !!!!!















Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές. Το αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα. O κουραμπιές πρέπει να ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ ώστε να μην αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνει λευκός. Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθεί όταν είναι κρύος. Γιατί όταν είναι ζεστός η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χονδρό, μαλακό και πανιασμένο στρώμα που δεν είναι ευχάριστο στο στόμα. Πάντα πρέπει να σκεπάζουμε τους κουραμπιέδες καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζουν. Διατηρούνται για αρκετό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι. Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ. - See more at: http://www.steliosparliaros.gr/giortina/xristougenniatika/kourabiedes/#sthash.wuZTuUsT.dpuf
Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές. Το αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα. O κουραμπιές πρέπει να ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ ώστε να μην αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνει λευκός. Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθεί όταν είναι κρύος. Γιατί όταν είναι ζεστός η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χονδρό, μαλακό και πανιασμένο στρώμα που δεν είναι ευχάριστο στο στόμα. Πάντα πρέπει να σκεπάζουμε τους κουραμπιέδες καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζουν. Διατηρούνται για αρκετό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι. Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ. - See more at: http://www.steliosparliaros.gr/giortina/xristougenniatika/kourabiedes/#sthash.wuZTuUsT.dpuf

Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές. Το αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα. O κουραμπιές πρέπει να ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ ώστε να μην αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνει λευκός. Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθεί όταν είναι κρύος. Γιατί όταν είναι ζεστός η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χονδρό, μαλακό και πανιασμένο στρώμα που δεν είναι ευχάριστο στο στόμα. Πάντα πρέπει να σκεπάζουμε τους κουραμπιέδες καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζουν. Διατηρούνται για αρκετό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι. Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ. - See more at: http://www.steliosparliaros.gr/giortina/xristougenniatika/kourabiedes/#sthash.wuZTuUsT.dpuf

Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




 

Μερίδες: 20
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη

5 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέκιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
1 1\2 φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κροκάδια αυγών
1-2 βανίλιες
3 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού,η κονιάκ.η ούζο[εγώ βάζω ούζο]
1 1\2 ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
 Κοσκινίζουμε  το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ καί με ελάχιστο αλάτι,χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη ώσπου το μίγμα να γίνει αφράτο να ασπρίσει εντελώς σαν σαντιγί αυτό για να ειναι αφράτοι .Προσθέτουμε  τα κροκάδια και το χυμό πορτοκαλιού τίς βανίλιες  και συνεχίζουμε το χτύπημα γαι μερικά λεπτά .Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με το κουτάλι αυστηρά όχι μίξερ ,ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε την ζύμη ελαφρώς [εδώ προσθέτουμε αν θέλουμε κι αμύγδαλα]  .Την τυλίγουμε σε λαδόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα ,Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα και τους τοποθετούμε σε ταψί χωρίς λάδι ,η βούτυρο [δεν κολλάνε] Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου .Εχουμε κοσκινίσει σε μία επιφάνεια άχνη ζάχαρη τους ακουμπάμε επάνω ΟΤΑΝ ΚΡΥΩΣΟΥΝ και τους σκεπάζουμε με μπόλικη άχνη .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο και κρυώσουν  τους ψεκάζουμε  με λίγο ροδόνερο  για μυρωδιά  και μετά τους πασπαλίζουμε με άχνη Το ροδόνερο ειναι προαιρετικό ο κουραμπιές να έχει κρυώσει γιατί αν βάλουμε σε ζεστούς άχνη θα κολλήσει επάνω και θα είναι άσχημο .
Προσθέτουμε στην ζύμη και 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα αφού πρώτα την αλέσουμε  ελάχιστα  και την φουρνίσουμε   [εγώ δεν τα ξεφλουδίζω ]
Η συνταγή είναι για μία δόση,συνιστώ να την τριπλασιάσετε τόσο ωραία που είναι!!!

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σνιτσέλ με ρύζι!!!
























ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σνίτσελ
τριμμένη φρυγανιά
αλάτι-πιπέρι,μείγμα γιά κρεατικά
2 αυγά
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
σε ενα μπώλ σπάω τά αυγά κ τά ανακατεύω,βάζω σ ένα χαρτί ,η σε αλουμινόχαρτο την τριμμένη φρυγανιά [γιατί κολλάει ,να μην πλένω]ρίχνω στα σνίτσελ ολα τα μπαχαρικά και τα πασπαλίζω να πάει παντού ,βουτάω στο αυγό το σνίτσελ κ μετά στην φρυγανιά ,εχω βάλει το τηγάνι  να κάψει ελαφρά καί τα τηγανίζω σε μέτρια φωτιά να ψηθούν καλά.ετοιμάζω και το ρυζάκι οπως το έχουμε πεί πολλές φορές καί μιά ωραία σαλατα!!μπορείτε κ με πατάτες τηγανιτές να το συνοδεύσετε!

--Τραγανοί λουκουμάδες!!!!







ΥΛΙΚΑ
1\2 κιλου αλευρι
1 κουτ γλυκου κοφτη αλατι
1 φακελακι μαγια
μισο κοφτο κουτ γλυκου ζαχαρη ,η μελι
λαδι για τηγανι [καλαμποκελαιο]
μελι-κανελα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
βαζουμε σε ενα μπωλ το αλευρι ριχνουμε ζαχαρη,αλατι ,και σε ενα ποτηρι ζεστο νερο διαλυουμε την μαγια την ριχνουμε κι αυτη στο αλευρι κι ανακατευουμε ,[να εχετε κοντα σας χλιαρο νερο] κ να προσθεσετε ωσπου να γινει ενας χυλος ουτε πολυ παχυς ουτε πολυ αραιος .τον σκεπαζουμε με μια πετσετουλα και τον αφηνουμε να φουσκωσει σχεδον μιση ωρα σε ζεστο μερος,βαζουμε σε ενα βαθυ κατσαρολακι μπολικο λαδακι και πιανουμε με το χερι το χυλο σφιγγουμε σαν γροθια κι αυτο που θα βγει απο πανω το παιρνουμε με ενα κουταλι κ το ριχνουμε μεσα στο λαδι που εχει πλεον καψει ,το κανουμε γρηγορα γρηγορα και με μια τρυπητη κουταλα γυρναμε κ τους βγαζουμε ,κατ αυτον τον τροπο γινονται η μπαλιτσες εγω εχω ενα μηχανημα οπως βλεπετε αλλα δεν το χρησιμοποιησα τελικα τους εφτιαξα με τον τροπο που σας ειπα .το κουταλι που κ που να το βουτατε σε νερο [να εχετε ενα γεματο ποτηρι κοντα σας ] για να μην κολλησουν .τηγανιζονται αμεσως ,μετα αφου τους βαλετε σε πιατελα πασπαλιζετε με κανελα κ μελι ,το οποιο μελι θα το αραιωσετε με λιγο ζεστο νερο .καλη επιτυχια!!

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Αρακάς με πατάτουλες!!

Προσθήκη λεζάντας



 

YΛΙΚΑ
1 πακετο αρακα Μπαρμπα Σταθη
1 ματσακι ανηθο
4 κρεμμυδακια φρεσκα
λαδι,αλατι, πιπερι
3 ντοματες φρεσκες ψιλοκομμενες ,η ψιλοκομμενα ντοματακια Μπαρμπα Σταθη
1 καροτο κομμενο σε μικρα κυβακια [προαιρετικο]
2-3 πατατες  κομμενες κυδωνατες
λιγη ζαχαρη να κοψει την ξυνιλα της ζαχαρης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
κοβω  ολα τα λαχανικα να ειναι ετοιμα αφου τα πλυνω καλα,βαζω στην κατσαρολα το λαδι ,ριχνω μεσα τα κρεμμυδακια να μαραθουν λιγο και αμεσως μετα τον αρακα τα γυριζω κανενα 10λεπτο και προσθετω 2 ποτηρια ζεστο νερο  αλατι πιπερι και τα αφηνω να βρασουν σε μετρια φωτια για 15 λεπτα με 20 ,αμεσως μετα προσθετω τις πατατουλες τον ανηθο,και την ντοματα αν θελετε προσθεστε και 1 κουταλια του γλυκου πελτε αν βαλετε φρεσκια,και λιγη ζαχαρη στην μυτη του κουταλιου αφηνετε να βρασουν και να μελωσει  η σαλτσα του !

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Πρασόρυζο.













ΥΛΙΚΑ
6 πράσα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο τριφτη
2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι Καρολίνα
αλάτι πιπέρι
6 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 καρότο κομμένο σε ψιλές ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα πάχους 2 εκατοστών ,σε ροδέλες κ το καρότα ,και τριμμένο το κρεμμύδι .βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα κ στην φωτιά ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι λίγο να μαραθεί ,μετά τα υπόλοιπα λαχανικά τα γυρνάμε για λίγο και μετά ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και 2 ποτήρια νερό το αφήνουμε να σιγοβράζει για 30 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά και μετά αν εχει νερό καλός ,αν οχι προσθέστε μισό ποτήρι μόλις πάρει βράσει προσθέστε και το ρύζι ,μαγειρέψτε περίπου για 15 με 20 λεπτά ,θα το δείτε να χυλώσει και να πιει και το νερό,να το ανακατεύετε που κ που !! ένα ωραίο φαγάκι εύκολο και υγιεινό ,καλή  όρεξή!!

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Μακαρόνια με σάλτσα!!






ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια
αλάτι πιπέρι
τυρί τριμμένο
1 κουτ,σούπας φρέσκο βούτυρο [για να μοσχομυρίσει]μαζί με
 4 κουτ σούπας λάδι
πουμαρό  ψιλοκομμένο η σε σάλτσα
λίγο βασιλικό
1 κρεμμυδάκι ψιλοτριμμένο
λίγη ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο[προαιρετικά]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα μακαρόνια όπως γράφει το πακέτο τα σουρώνουμε και βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι μαζί με λίγο πολύ καλό φρέσκο βούτυρο και τα ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε.

ΣΑΛΤΣΑ
Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το  λάδι με βούτυρο  και το κρεμμυδάκι ,αν βάλω κ σκόρδο κι αυτό μαζί τα γυρίζω να μάραθον και προσθέτω τον χυμό ,[εγώ βάζω και ι κουτ γλυκού πελτέ νάζι]τον βασιλικό,το αλατοπίπερο,την ζάχαρη ,και αφήνω να βράση καλά να γινη η σάλτσα μας πηχτοί !! να δέση ..σερβίρουμε και Καλή όρεξη!!!!
Αφαιρώντας το τυρί είναι νηστίσιμο πιάτο.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Εξαιρετικοί μυρωδάτοι κουραμπιέδες!!!!



























 

Μερίδες: 20
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη



5 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέκιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
1 1\2 φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κροκάδια αυγών
1-2 βανίλιες
3 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού,η κονιάκ.η ούζο[εγώ βάζω ούζο]
1 1\2 ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα



 Κοσκινίζουμε  το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ καί με ελάχιστο αλάτι,χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη αχνη  ώσπου το μίγμα να γίνει αφράτο .Προσθέτουμε  τα κροκάδια και το χυμό πορτοκαλιού τίς βανίλιες  και συνεχίζουμε το χτύπημα γαι μερικά λεπτά .Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με το κουτάλι ,ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε την ζύμη ελαφρώς [εδώ προσθέτουμε αν θέλουμε κι αμύγδαλα]  .Την τυλίγουμε σε λαδόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα ,Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα και τους τοποθετούμε σε ταψί χωρίς λάδι ,η βούτυρο [δεν κολλάνε] Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου .Οσο είναι ζεστοί έχουμε κοσκινίσει σε μία επιφάνεια άχνη ζάχαρη τους ακουμπάμε επάνω και τους σκεπάζουμε με μπόλικη άχνη .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο τους ψεκάζουμε  με λίγο ροδόνερο  για μυρωδιά  και μετά τους βουτάμε στήν άχνη.[προαιρετικά]
Προσθέτουμε στην ζύμη και 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα αφού πρώτα την αλέσουμε  ελάχιστα  και την φουρνίσουμε   [εγώ δεν τα ξεφλουδίζω ]
Η συνταγή είναι για μία δόση,συνιστώ να την τριπλασιάσετε !!!  

Μελομακάρoνα τέλεια !!!








Προσθήκη λεζάντας
ΥΛΙΚΑ
4 φλυτζανια του τσαγιου λαδι
1 φλυτζανι του τσαγιου ζαχαρη
2 φλυτζανια του τσαγιου μπιρα [χωρις αφρο]ξυσμα απο 2 πορτοκαλια
2 κιλα περιπου αλευρι για ολες τις χρησεις
1 κουταλια σουπας κοφτη σοδα
1 κουταλια σουπας κανελογαριφαλσιροπι απο μελι και ζαχαρη
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
μπορειτε να αντικαταστησετε την μπυρα με αλυσιβα,η με κρασι κοκκινο,η με κονιακ,και χυμο πορτοκαλιου σε ισια μερη [εγω τα κανω με κονιακ και πορτοκαλι σε ισα μερη]
καρυδι περασμενο στο μουλτι για πασπαλισμα απο πανω.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
σε ενα μεγαλο μπολ δουλευετε την ζαχαρη με το λαδι και το κονιακ με το πορτοκαλι [αν το προτιμησετε]προσθετετε και το ξυσμα των πορτοκαλιων ,[το δουλευετε με το χερι οχι σε μιξερ το μελομακαρονο ποτε!! παραδοσιακα ..]κοσκινιζετε το ενα τεταρτο απο το αλευρι μαζι με τα μπαχαρικα σοδα κανελογαρυφαλα και το ριχνετε στο μειγμα λαδιου,ενω ανακατευετε με σπατουλα ,προσθετετε και το υπολοιπο αλευρι ,η οσο χρειαζετε για να γινει η ζυμη καπως σφιχτη.την πλαθετε σε μελομακαρονα ,οχι πολυ μεγαλα λιγο πιο μικρο απο το μεγεθος του εμποριου,και τα βαζετε σε ταψια,και τα ψηνετε σε μετριο φουρνο επι 1\2 ωρα περιπου.
ΣΙΡΟΠΙ
βραζετε 4 φλυτζανια του τσαγιου ζαχαρη ,2 φλυτζανια του τσαγιου μελι ,και 2 1\2 φλυτζανια του τσαγιου νερο,και,αφαιρειτε τον αφρο,βαζετε σε βαθουλο ταψι μελομακαρονα σε μια σειρα τα περιχυνετε με ζεστο σιροπι ,οταν κρυωσουν τα βαζετε σε πιατελα μελωνετε και τα υπολοιπα κατα τον ιδιο τροπο!! εχετε τριμμενο καρυδι [περαστετο στο μουλτι]και πασπαλιζετε απο πανω !! και του χρονου με υγεια!!!