Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κουλουράκια με πορτοκάλι και μαστίχα !!














Από τα ωραιότερα κουλουράκια που θα έχετε φάει εγγυημένα!!!!
ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!!

Υλικά (για 145 κουλουράκια)

1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος σε θε...ρμοκρασία δωματίου
1/2 κιλό ζάχαρη
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 βανίλιες
1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη
1 πρέζα αλάτι
1/2 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
1300-1400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά κοφτή μπέικιν πάουντερ 



Εκτέλεση
1.Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη 7 λεπτά,να γίνουν σαν κρέμα.
2.Προσθέτουμε τα αυγά,το ξύσμα,τις βανίλιες,τη μαστίχα και το αλάτι
και χτυπάμε ακόμα λίγο.
3.Πάνω από το μπολ της ζύμης ανακατεύουμε την πορτοκαλάδα με τη
σόδα και τα ρίχνουμε στο μίγμα.
4.Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη
να μην κολλάει στα χέρια ή στο μπολ.Την αφήνουμε 1/2 ώρα στον
πάγκο της κουζίνας να "ξεκουραστεί".
5.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς,στρώνουμε λαδόκολλα
στις λαμαρίνες και πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχέδια
6.Ανακατεύουμε έναν κρόκο,λίγη ζάχαρη και λίγο νερό και αλείφουμε
τα κουλουράκια.
7.Ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 25 λεπτά 

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Συνταγή που φτιάχνω συχνά απο Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πατατοσαλάτα!!



 
ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ [ΣΑΜΟ] ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΙΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ .ΠΟΤΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ!
ΥΛΙΚΑ
Πατάτες καλά πλυμένες καλά
1 ντομάτα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 μικρό ματσάκι μαιντανό
μηλόξυδο [είναι πιό νόστιμο]
ελαιόλαδο
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες ,τις βάζουμε σε μία σαλατιέρα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ,ανακατεύουμε καλά και καλή μας όρεξη

Μαγειρίτσα ,παραδοσιακή!

 
Η Μαγειρίτσα που δεν την αλλάζω με καμία!!!

ΥΛΙΚΑ
1 συκωταριά
αλάτι---λεμόνι
1\2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο,η ,φυτίνη
1\2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Άνηθο--πιπέρι
1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι
7 φλυτζάνια τσαγιού νερό ,η ζωμό κρέατος
4 γεμάτες κουταλιές σούπας ρύζι [Καρολίνα]
3 αυγά
2 λεμόνια ---μαϊντανό
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πλένετε την συκωταριά και την ρίχνετε σε νερό που βράζει .

Αφήνετε να βράσει 5-7 λεπτά,την στραγγίζετε και την βουτάτε σε κρύο νερό.
Την κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια πχ όπως ο κιμάς περίπου .
Ζεσταίνετε στην κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρεται τα εντόσθια μερικά λεπτά,προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα λίγο αλάτι και πιπέρι .
Τα σοτάρεται όλα μαζί και τα πασπαλίζετε με το αλεύρι .
Ρίχνετε το νερό ,η το ζωμό [μπορείτε να τον φτιάξετε κι από σπιτικό κύβο knor] και σιγοβράζεται περίπου 35 λεπτά.
Όταν πρόκειται να σερβίρετε την μαγειρίτσα προσθέστε το ρύζι και βράστε για 10-15 περίπου λεπτά. και ''δένετε''το ζωμό με το αβγολέμονο .

Ένας πολύ επιτυχημένος τρόπος και δεν κόβει ποτέ το αβγολέμονο είναι να βάλετε τα αυγά ολόκληρα στο μούλτι [κρόκο και ασπράδι] και τον χυμό λεμονιού μαζί να τα χτυπήσετε και να τα ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα δεξιά κι αριστερά ,επιτυχία 100%,
Και αν δεν έχετε ζωμό κρέατος διαλύεται 2 κύβους σε 7 φλυτζάνια τσαγιού νερό.
Σερβίρετε την μαγειρίτσα πασπαλισμένα με μαϊντανό ψιλοκομμένο .
ΣΗΜ..Αν θέλετε μαζί με την συκωταριά μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα έντερα αρνιού τα οποία θα πλύνετε πολύ καλά θα τα γυρίσετε με ένα μολύβι και θα τα τρίψετε με αλάτι και χυμό λεμονιού .[εγώ δεν βάζω ] Καλό Πάσχα σε όλους!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Αυγά, τέλεια συνταγή !!!












ΥΛΙΚΑ ΜΕΡΙΔΕΣ 2
4 αυγά
τυρί τριμμένο μαλακό ,η ,φέτα τριμμένη
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
2 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 πιπεριές κόκκινες γλυκές [κέρατο] κομμένες σε ψιλές ροδέλες
2 κολοκυθάκια κομμένα κατά μήκος σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο[προαιρετικά]
ελαιόλαδο [ποσότητα κατά προτίμιση]
αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή θερμοκρασία να μαραθούν .προσθέτουμε πιπεριές κολοκυθάκια και σιγοβράζουμε να ψηθούν περίπου για 1 τέτερτο ,προσθέτουμε και τις ντομάτες και σιγοψήνουμε να πιούν όλα τα υγρά .Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε από πάνω και ψήνουμε .Σερβίρετε με τριμμένο τυρί ,η ,φέτα .

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Γλασσαρισμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού και μαρμελάδα πορτοκάλι !
























ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ,ΚΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ!
ΥΛΙΚΑ
6 Μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα
3 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1\2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας λικέρ
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
ΓΛΑΣΣΟ
Κουβερτούρα
1 κουταλιά σούπας σπορέλαιο
ΜΑΡΜΕΛΆΔΑ
Την ψίχα αλεσμένη στο μούλτι από τα πορτοκάλια που βγάλαμε τις φλούδες
1 φλυτζάνι ζάχαρη  ακόμα [θά σας εξηγήσω στην εκτέλεση]
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια τα χαράζουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τις φλούδες.Τις βάζουμε σε νερό και τις αφήνουμε για 10 ώρες αλλάζοντας σε τακτικά διαστήματα το νερό τουλάχιστον 4 φορες .Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και αφού κόψουμε τις φλούδες κατά μήκος σε μπαστουνάκια τις ρίχνουμε μέσα για 5 λεπτά.Τις σουρώνουμε αμέσως κάτω από τρεχούμενο νερό,και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.Βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη,το χυμό ,και το λικέρ και το βράζουμε για 10 λεπτά ,προσθέτουμε τις φλούδες και ανακατευομε προσθέτοντας και το λεμόνι,βράζουμε για 1ο λεπτά.Βγάζουμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
ΓΛΆΣΣΟ
Σε ενα κατσαρολάκι τοποθετούμε 3 φακελάκια κουβερτούρα γιά γλάσσο Γιώτης με 1 κουταλιά σπορέλαιο  ,η, 2 κουβερτούρες κομμένες σε κοματάκια με 1 κουταλιά τις σούπας σπορέλαιο
σε χαμηλή θερμοκρασία μην μας αρπάξει.Οταν λιώσει βουτάμε τα μπαστουνάκια μέχρι την μέση,η τα γλασσάρουμε ολόκληρα ,τα τοποθετούμε πάνω σε αλουμινάχαρτο ,η λαδόκολλα να παγώσει η σοκολάτα .
ΜΑΡΜΕΛΆΔΑ
Το σιρόπι που βάλαμε μέσα τα μπαστουνάκια και μας έμεινε δεν το πετάμε ,δοκίμασα κι έκανα μαρμελάδα κι έγινε φανταστική!!Εβαλα στο μούλτι τα πορτοκάλια που είχα βγάλει τις φλούδες ,τα άλεσα και τα έβαλα μέσα στην κατσαρόλα με το σίρόπι προσθέτοντας 1 κούπα περίπου ζάχαρη ακόμα .Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει .στο τέλος προσθέστε λίγες σταγόνες λεμόνι .Οταν κρυώσει φυλάξτετην σε βάζο ! [Η συνταγή πορτοκαλόφλουδες με γλάσσο είναι από την Αργυρώ ΄Μοαρμπαρίγου  με μικρές μετατροπές]

Πατατούλες γιαχνί !!! Πολύ νόστιμες !!!

Φαγάκι που θυμίζει έντονα την γιαγιά.....γεμάτο αναμνήσεις ....







ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες πάχους ενός πόντου
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο τρίφτη
2 ώριμες φρέσκες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
1 κουταλιά κοφτή σούπας πελτέ
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
1 κύβο κνόρ σπιτικό λαχανικών [προαιρετικά]
1\2 φλιτζάνι λάδι περίπου λιγότερο ναι περισσότερο όχι.
λίγα κλωναράκια μαϊντανό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ,το κρεμμύδι ,το σκόρδο,και σοτάρουμε για 4 λεπτά,προσθέτουμε και τις πατάτες ,τα σοτάρουμε όλα μαζί για άλλα 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το μαϊντανό,και τον πελτέ,και την φρέσκια ντομάτα.Βάζουμε και το αλατοπίπερο,την ζάχαρη ,και τον κύβο .ανακατεύουμε προσεκτικά να μην σπάσουν οι πατάτες ,προσθέτουμε και 4 φλυτζάνια νερό και σιγοβράζουμε.Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο ανοίγουμε λίγο την κατσαρόλα ενώ είναι ακόμα στην φωτιά να μελώσει η σάλτσα μας αν είναι αραιή.Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό και φέτα .

Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Μελιτζάνες ιμάμ όλη η νοστιμιά στο πιάτο μας !!!





ΥΛΙΚΑ
Μερίδες 4
1 κιλό μελιτζάνες
5 κουταλιές σούπας λάδι
...1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1\2 κιλό ντομάτες ώριμες
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τις μελιτζάνες ,τις πλένετε και τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε το κρεμμύδι τριμμ'ενο στο τρίφτη,το σκόρδο ψιλοκομμένο και τις μελιτζάνες .τα σωτάρετε μέχρι να καφετίσουν ελαφρά γυρνώντας τις μελιτζάνες προσεχτικά .Λειώνετε τις ντομάτες πολύ καλά με τα χέρια ,η στον τρίφτη,και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη το αλατοπίπερο και τον μαιντανό .Ρίχνετε λίγο νερό τόσο όσο να σκεπαστούν μόλις οι μελιτζάνες ,σκεπάζετε την κατσαρόλα χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου .Λίγα λεπτά πρίν κατεβάσετε το φαγητό από την φωτιά ξεσκεπάστε την κατσαρόλα και βρέζετε λίγο για να πήξει η σάλτσα .