Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

-Σοκολάτα κέικ ,γλυκός πειρασμός !!! Σκέτη απόλαυση,πανεύκολο και γρήγορο !!







Υλικά
150 γραμ.βούτυρο [εδώ χρησιμοποίησα 1 πακετάκι αγνό]
1 1\3 φλυτζανιού ζάχαρη
3 κουταλιές γεμάτες σούπας κακάο
2 βανίλιες
2 αυγά ολόκληρα
1 φλυτζάνι αλεύρι
Για την επικάλυψη
1 κρέμα γάλακτος [ένα γεμάτο φλυτζάνι τσαγιού]
2 κουταλιές βούτυρο
1 σοκολάτα κουβερτούρα
4 κουταλιές καβουρντισμένα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα


Εκτέλεση
1} Σε μία κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο.






2}Κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε το κακάο,την ζάχαρη,και τις βανίλιες και τα ανακατεύετε,αφήνετε λίγο να κρυώσει και ρίχνετε ένα ένα και τα αυγά ενώ ανακατεύετε συνεχώς.

3}Τέλος ρίχνετε και το αλεύρι,ανακατεύετε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμακαι το αδειάζετε ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ σε αντικολλητικό ταψάκι ,η φόρμα,αφού πρώτα βουτυρώσουμε καλά.Τό μέγεθος να είναι τόσο όσο μία κανονική τούρτα

4}Ψήνετε στό κάτω μέρος του φούρνου για 25 λεπτά στούς 175 βαθμούς. [μήν το τρυπήσετε ο χρόνος είναι αυτός που χρειάζετε ]



5}Οση ώρα ψήνουμε την βάση, βάζουμε σε μία κατσαρόλα να πάρει βράση κρέμα γάλακτος,και το βούτυρο.
Κατεβάζετε ε από την φωτιά και ρίχνετε την σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια .Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει .

6} Τοποθετείτε το μείγμα σοκολάτας στο ψυγείο και το αφήνετε να κρυώσει γιά 1 ώρα περίπου.Καλύπτετε με το μείγμα το γλυκό [αφού έχει κρυώσει κι αυτό ]και πασπαλίζετε με αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα.η με κάποιο φρούτο τις αρεσκείας  σας Τοποθετείτε πάλι στο ψυγείο γιά 2-3 ώρες και σερβίρετε .


Σημείωση
.Η βάση κέικ σκέτη χωρίς το γλάσο μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε γιά πολλές χρήσεις ,όπως βάση γιά τούρτες ,κάτω από μία μπαλίτσα παγωτο κ.τ.λ Είναι τέλειο ,γρήγορο,κ σχετικά οικονομικό!!!Επίσης για πιό πλούσια γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 γεύσης από επικάλυψη με μαύρη και γάλακτος σοκολάτα .





Μελιτζάνες φούρνου ,από τα πιο αγαπημένα του καλοκαιριού!!


Από το πιο αγαπημένο του καλοκαιριού !!
ΥΛΙΚΑ
1 1\2 κιλού   Μελιτζάνες αργίτικες
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα με το μαχαίρι
3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετόύλες
1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στην μέση κατά μήκος .Τις αραδειάζουμε στο ταψί τις πασπαλίζουμε με λάδι ,τις ανακατεύουμε να πάει πσαντού και τις βάζουμε στο φούρνο  στο γκρίλ μέχρι να ψηθούν αρκετά.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα συγχρόνως ,βάζουμε στο τηγάνι το λάδι ,κρεμμύδι ,μαιντανό,σκόρδο ,πιπεριά,να μαραθούν,προσθέτουμε και τις ντομάτες ,αλάτι ,πιπέρι ,ζάχαρη ,μαιντανό ,βράζουμε για 15 λεπτά περίπου ,βγάζουμε το ταψί από το φούρνο ρίχνουμε το υλικό της σάλτσας από πάνω  και κουνάμε το ταψί μας να πάει παντού πάνω από τις μελιτζάνες ,΄ρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη την κεφαλογραβιέρα και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια .Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.Η νοστιμιά δεν περιγράφετε!!
* Αν θέλετε διαφορετική γεύση μπορείτε να προσθέσετε τυρί φέτα .Καλή όρεξη !!






Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Φτερούγες κοτόπουλο με μακαρόνια!


 
Εύκολο γρήγορο και πολύ νόστιμο!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φτερούγες
1 πουμαρό σάλτσα
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
Μακαρόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
βράζουμε τα μακαρόνια ,τα στραγγίζουμε και κρατάμε το΄νερό από το βράσιμο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι το σκόρδο το λάδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά,προσθέτουμε και τις φτερούγες ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά και προσθέτουμε το πουμαρό ,το αλάτι,το πιπέρι,την ζάχαρη.
προσθέτουμε και το ζώμό από τα βρασμένα μακαρόνια και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η σάλτσα του!γίνετε πεντανόστιμο!! Σερβίρουμε με μακαρόνια,με πατάτες τηγανιτές ,με ρύζι !!
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Ειίναι το ζουμί από τα στραγγισμένα μακαρόνια ,δοκιμάστε το !! 



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ρολό κιμά με πατάτες, κλασικό Κυριακάτικο φαγητό!!












Πολύ ωραίο Κυριακάτικο φαγητό!!
ΥΛΙΚΑ [για το ρολό]
1 κιλό κιμά
1 αβγό
αλάτι-πιπέρι-λίγο κίμινο
7-8 κλωναράκια μαιντανό
6 κουτ.σούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
5 κουτ.σούπας ελαιόλαδ0
1 ντομάτα τριμμένη
ΥΛΙΚΑ [για την σάλτσα]
3 ποτήρια νερού σπιτικό ζωμό [αν δεν έχετε μπορείτε 2 κύβους αλλά δεν θα βάλετε καθόλου αλάτι ]
3 τριμμένες ντομάτες
1 κουτ.σούπας κοφτή πελτέ
4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο.

Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
και 4 αβγά βρασμένα σφιχτά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα αβγά σφιχτά τα καθαρίζουμε και τα βάζουμε στην ακρη.
Σε ένα μπόλ βάζω τον κιμά ,προσθέτω όλα τα παραπάνω υλικά ,αλάτι ,πιπέρι ,κίμινο ,[του δίνει πολύ ωραία γεύση ],μαιντανό .αβγό,τριμμένη ντομάτα,σκόρδο,κρεμμύδι ,αρχίζω και ζυμώνω να ενωθούν τα υλικά και προσθέτω φρυγανιά τριμμένη 6 κουταλιές αλλά ίσως χρειαστεί και παραπάνω να σφίξει λίγο ο κιμάς .
Αφού ανακατέψουμε όλα τα παραπάνω υλικά τα αφήνω για λίγο στό ψυγείο και ετοιμάζω μία σάλτσα με τον παρακάτω τρόπο.
Σε μία κατσαρόλα βάζω το ζωμό κρέατος  τα τρία ποτήρια [αν δεν έχουμε βάζουμε το νερό με τους κύβους προτιμήστε σπιτικό που δεν έχει συντηριτικά]και προσθέτουμε την κουταλιά τον πελτέ ,τις τριμμένες ντομάτες ΄πιπέρι ,και λίγο ελαιόλαδο .Το αφήνουμε να βράσει περίπου 20 λεπτά να δέσει λίγο η σάλτσα.
Στρώνουμε μία λαδόκολα η,σε μία καθαρή επιφάνειΑ ανοίγουμε με το χέρι μας το κιμά να γίνει πλατύς  [βλέπε φωτογραφία] βάζουμε στην σειρά τα αβγά και το κλείνουμε προσεχτικά σαν ρολό. .Σε ένα ταψί [πολύ ωραίο γίνετε και στην γάστρα ]καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτες  τις πατάτες ,στην μέση βάζουμε το ρολό και προσεχτικά από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει .Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου για 1 ώρα να πήξει η σαλτσα του και να ροδοψηθεί.Αν δεν έχετε γάστρα σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο ,η με λαδόκολλα ,και ξεσκεπάστε το όταν ψηθεί για να πάρει χρώμα .Γίνετε πάρα πολύ νόστιμο ! Καλή σας όρεξη !!

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Συκώτι με βαλσάμικο ξύδι!








ΥΛΙΚΑ
 1 κιλό συκώτι κομμένο σε κομματάκια μέτρια.
  ελαιόλαδο
  ρίγανη
  ελάχιστο αλάτι
  ξύδι βαλσάμικο
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ



 Σε ένα τηγάνι βάζουμε το συκώτι αφού το έχουμε πρώτα πλύνει καλά.
 Βάζουμε και νερό τόσο όσο να σκεπαστεί και το αφήνουμε να βράσει γυρίζοντας τακτικά μέχρι να πιεί όλο το νερό σε μέτρια θερμοκρασία.
 Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι -ρίγανη και γυρνάμε ξανά για 5 λεπτά περίπου .
 Σβήνουμε με ξύδι βαλσάμικο περίπου 1 φλυτζανάκι του καφέ .
 Μόλις εξατμιστεί είναι έτοιμο και σερβίρουμε.
 Καλή σας όρεξη !!

 Μυστικό
 Η γιαγιά μου έπλενε το συκώτι και μετά το έβαζε σε ένα μπόλ με νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και έριχνε λίγο ξύδι ,το άφηνε για 5 λεπτά το ξέπλενε και το μαγείρευε.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ρύζι με κρόκο Κοζάνης,και σταφίδα!!






ΥΛΙΚΑ
 1 πακέτο ρύζι Βασμάτι
 6  ίνες κρόκου Κοζάνης
 1\2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο [μπορείτε και λιγότερο]
 4 καρότα τριμμένα
 4 κουταλάκια σούπας σταφίδα ξανθή
1κουταλάκι του γλυκού κακουλέ [μπαχάρι] λιωμένο
 8 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο

EKTEΛΕΣH
 Βάζουμε μπόλικο νερό σε μία κατσαρόλα ,μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και το ρύζι,
 βράζουμε περίπου για 20 λεπτά [δοκιμάστε το ] και το αποσύρωμε από την φωτιά και το στραγγίζουμε.
 Οσο βράζει το ρύζι μας για να μην χάνουμε χρόνο , σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι,το καρότο,την σταφίδα,
το κακουλέ ,τον κρόκο Κοζάνης ,και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά,έχουμε στραγγίσει το ρύζι μας το προσθέτουμε κι αυτο μέσα κι ανακατεύουμε καλά για δύο-τρία λεπτά και είναι έτοιμο .Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με μαιντανό!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κολοκυθοκεφτέδες ,η τέλεια γεύση!!!








Ενα πραγματικά πολύ νόστιμο συνοδευτικό ,και τώρα το καλοκαιράκι τρώγονται και σκέτοι με σαλατούλα ,παγωμένη μπυρίτσα ,και είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα!!
ΥΛΙΚΑ
5 Μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
*1 ματσάκι δυόσμο [κατά προτίμηση φρέσκο]
1 ματσάκι μαιντανό
4-5 κλωναράκια άνηθο
1 ματσάκι μαιντανό
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
200 γραμ.φέτα τριμμένη με το χέρι
2 αβγά
αλεύρι όσο πάρει μέσα το μίγμα μας ,σταματάμε εκεί που μπορούμε να πλάσουμε κεφτέδες χωρίς να είναι σκληροί
4-5κουτ.σούπας ελαιόλαδο μέσα στο μίγμα
ελαιόλαδο για το τηγάνι
αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εχουμε τρίψει και στίψει καλά τα κολοκυθάκια μας .Τα βάζουμε σε ένα μπόλ και βάζουμε όλα τα υλικά ,μαιντανό,δυόσμο,άνηθο,αβγά,κρ​εμμυδάκια φρέσκα,κρεμμύδια ξερά,αλατοπίπερο ,λάδι περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας,φέτα, και τα ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε τώρα και το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε [το χέρι εδώ κάνει πιό καλή δουλειά].Σταματάμε μόλις δοκιμάσουμε και μπορούμε να πλάσουμε κεφτέδες ,να μην είναι σφιχτοί.Εχουμε βάλει σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο αλεύρι,[να αποφεύγουμε και το πλύσιμο]και πλάθουμε κεφτέδες τους ετοιμάζουμε γύρω -γύρω από το αλεύρι βάζουμε το τηγάνι μας με μπόλικο λαδάκι να ζεσταθεί [προσοχή μην κάψει γιατί θα αρπάξουν αμέσως απ¨έξω]και αλευρώνουμε τους τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι και τηγανίζουμε ,δέν τους γυρνάμε αν δεν έχουν ψηθεί από την μία πλευρά γιατί θα διαλύσουν.Τους βάζουμε για λίγο στο αποροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε!! Αν δεν βιάζεστε πολύ καλό είναι να ετοιμάζουμε το μίγμα και να αφήνουμε για λίγη ώρα να τραβήξουν τις μυρωδιές των ζαρζαβατικών ,γίνονται πολύ νόστιμοι,κι αν σας περισσέψη υλικό μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο σε ένα τάπερ και να ξανατηγανίσετε την άλλη μέρα !!
*Ενα ματσάκι είναι περίπου 10 -12 κλωναράκια
ΜΥΣΤΙΚΟ
Για να μην κολλάνε στα χέρια μας οι κεφτέδες
1] Τους πλάθετε και έχετε την βρύση να τρέχει λίγο νερό ,κάθε τόσο βρέχετε τα χέρια σας έτσι όπως πλάθετε για να ξεκολλάνε
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ
Να τινάζετε πολύ καλά τούς κεφτέδες γιατί αν έχουν πολύ αλεύρι πέφτει στο λάδι καίγετε και μαυρίζει.Αν γίνει αυτό χύστε το λάδι σκουπίστε με χαρτί κουζίνας το τηγάνι καλά ξαναβάλτε λάδι και ξανασυνεχίστε.






Κολοκυθάκια με κουρκούτι,τραγανά τραγανά.!!

Τραγανά τραγανά!!
ΥΛΙΚΑ
4 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε μακρόστενες λεπτές φέτες
1 κουτάκι μικρό μπύρα
1 αβγό
αλεύρι
ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε κόβουμε τα κολοκυθάκια ,τα βάζουμε στο σουρωτήρι και τα αλατίζουμε ελαφρώς
Σε ένα μπόλ ρίχνουμε την μπύρα ,το κρόκο μόνο του αβγού,και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι ,η με τον αυγοδάρτη προσθέτοντας συγχρόνως αλεύρι ,τόσο όσο να γίνει ένας λείος χυλός ελαφρά παχύρευστος να κολλάει στο κολοκυθάκι .
Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα και το προσθέτετε κι αυτο μέσα στο χυλό ανακατεύοντας .Βαζετε το τηγάνι στη φωτιά με το λάδι ,μόλις κάψει βουτάτε τα κολοκυθάκια μέσα στο χυλό και τηγανίζετε .
ΜΥΣΤΙΚΟ
Γιά να γίνουν τραγανά και να έχουν ψηθεί μέσα πρέπει το λάδι να έχει κάψει λίγο ,μόλις τα βάλετε μέσα αφήστε για 2-3 λεπτά και χαμηλώστε τη φωτιά να ψηθούν μέσα και μετά δυναμώστε να γίνουν τραγανά να τα γυρνάτε συχνά!





Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Μπριζόλες με πατάτες τηγανιτές !




Οι μπριζόλες με δύο τρόπους ψήνονται στην περίπτωση που τις κάνουμε στο ειδικό τηγάνι με τις ρίγες για να μένουν τα λίπη .
1]Ο πρώτος τρόπος ,πιο διαιτητικός. Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις μπριζόλες ,σε ένα μπολακι έχουμε βάλει κι ανακατέψει αλάτι,πιπέρι ,ρίγανη ,με αυτό το υλικό πασπαλίζουμε τις μπριζόλες μας και τις ψήνουμε  γυρνώντας τακτικά.
2]Ο δεύτερος τρόπος είναι πάλι με το ίδιο τηγάνι ,πλένουμε σκουπίζουμε τις μπριζόλες ,τις  ραντίζουμε με λαδάκι ,όχι πολύ,πασπαλίζουμε από πάνω πάλι το ίδιο υλικό αλάτι,πιπέρι,ρίγανη ,[αν θέλετε και στις δύο περιπτώσεις προσθέτετε και μίγμα μπαχαρικών για κρέας , για πιο πολύ  νοστιμιά ] και τις αφήνουμε στο ψυγείο να τραβήξουν τα υλικά μέσα στο κρέας , όσο πιο πολύ αφήνουμε ,τόσο πιο μαλακιά και νόστιμη γίνετε  ,[εγώ εδώ την ετοίμασα από το βράδυ ]και ψήνουμε πρώτα σε δυνατή θερμοκρασία και τις γυρνάμε τακτικά ,και μετά χαμηλώνουμε λίγο και γυρνάμε τις μπριζόλες συχνά μία από την μία πλευρά ,μία από την άλλη  !