Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Γεμιστά με σταφίδα και κουκουνάρι !







Γεμιστά με κουκουνάρι & σταφίδα φανταστικά!!

Μερίδες: 7
Xρόνος: 70' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη     |    Νηστίσιμη
  • ντομάτες
  • πιπεριές
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 10 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 πακετάκι κουκουνάρι ή 7-8  κουταλιές της σούπας
  • 10 κοφτές κουταλιές σταφίδα μαύρη
  • αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
  • 1\2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • πατάτες κομμένες κυδωνάτες μικρές
  • ρύζι καρολίνα  
  •  
Ανοίγετε τις ντομάτες και τις πιπεριές, αφού πρώτα τις πλύνετε πολύ καλά.
Βάζετε σε κάθε μία ντομάτα μέσα  από λίγη ζάχαρη.
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο τριμμένα στον τρίφτη και σοτάρετε να μαραθούν.
Προσθέτετε και την τριμμένη ψύχα από τις ντομάτες που έχετε ανοίξει και ανακατεύετε.
Βράζετε γιά 5 λεπτά, αμέσως προσθέτετε μαϊντανό, δυόσμο και ρύζι*. Ανακατεύετε καλά.
Προσθέστε το αλατοπίπερο, το κουκουνάρι και την σταφίδα  και μαγειρέψτε μέχρι να στεγνώσει (να πιεί) τα πολλά υγρά περίπου για 10-15 λεπτά. Είναι έτοιμο για να γεμίσετε τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Τα γεμίζετε και σε μία γωνία του ταψιού προσθέστε τις πατάτες αφού πρώτα τις κόψετε σε ένα μπόλ. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε όλες μαζί, δεν γίνονται ξερές. Ρίξτε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη και ψήστε στο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω 1 σκάλα η σχάρα πριν το τέλος από κάτω. Σκεπάστε την μισή ώρα με αλουμινόχαρτο το ταψί και αν χρειαστεί μετά την μισή ώρα προσθέστε λίγο νεράκι.

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

ΜΥΣΤΙΚΟ

Ρύζι*

Γιά να μην σας περισσέψει γέμιση μετράμε την ποσότητα του ρυζιού με τον παρακάτω τρόπο.
Όσα τεμάχια πιπεριές και ντομάτες έχετε για γέμισμα, εσείς θα βάζετε από μία κουταλιά της σούπας ρύζι, π.χ.10 τεμάχια, 10 κουταλιές κοφτές ρύζι.

Μακαρόνια με χρωματιστές πιπεριές!!


Μοσχομυρίζει όλο το σπίτι όταν το μαγειρεύουμε!!!




Μερίδες: 5
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


  • 1 πακέτο μακαρόνια 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο 
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 4 πιπεριές κόκκινη-πράσινη-κίτρινη-πορτοκαλί
  • λίγο βασιλικό
  • λίγη ρίγανη 
  • αλάτι -πιπέρι-ζάχαρη
  • 1\2 κουτί σάλτσα  πουμαρό,η,2 κουταλιές σούπας πελτέ,η, φρέσκες ώριμες ντομάτες 




Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε. Κόβουμε όλες τις πιπεριές λεπτες μακρόστενες λωριδίτσες, ψιλοκόβουμε και το σκόρδο. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και σωτάρουμε τα παραπάνω υλικά μέχρι να μαλακώσουν καλά ,να μαραθούν.Προσθέτουμε και ότι είδος ντομάτας έχουμε επιλέξει προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό,αλάτι,πιπέρι .ζάχαρη,βασιλικό κι αν θέλετε κ λίγη ρίγανη.Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να πήξει Βαζουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με την σάλτσα, ρίχνουμε από πάνω και φρεσκοκομμένο ψιλοκομμένο βασιλικό ή ξερό [αν δεν τον προσθέσετε μέσα στην σάλτσα ] και τριμμένο τυράκι.Υπ'αρχει και η επιλογή να μην βάλετε καθόλου χυμό ντομάτας. Όπως και να τα φτιάξετε είναι φανταστικά και μυρωδάτα .Καλή όρεξη !!
ΣΗΜ.Αν δεν βάλετε τριμμένο τυρί ,είναι και νηστίσιμο πιάτο.








Mπακαλιάρος με λαχανικά,νόστιμο,υγιεινό γρήγορο φαγάκι!

 




Μερίδες: 4
Xρόνος: 35' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 κιλό μπακαλιάρο φρέσκο ,η κατεψυγμένο
4 μικρά καρότα κομμένα σε φετούλες
2 ξερά κρεμμύδια όλοκληρα
2 πατατούλες ολόκληρες
σέλινο-μαιντανό-άνηθο
πιπέρι-αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο




 Καθαρίζετε τα ψάρια και τα ξεπλένετε ,[αν είναι φρέσκα κόβετε και το κεφάλι]
Βάζετε σε κατσαρόλα  8 φλυτζάνια νερό ,προσθέστε και τα λαχανικά το αλατοπίπερο και το λάδι .
Βράζετε για 10 λεπτά και προσθετετε και το μπακαλιάρο ,χαμηλώνετε την φωτιά ,και βράζετε περίπου γιά 30 λεπτά ,
Αν το νερό δεν καλύπτει το ψάρι ,βράστε γιά 15 λεπτά από την μία πλευρά και μετά άλλα 15 από την άλλη αφού το γυρίσετε ,πρέπει να μείνει πολύ λίγο ζουμάκι.
Βγάζετε το ψάρι σε μία πιατέλα ,σουρώνετε  τα λαχανικά και τα βάζετε γύρω από το ψάρι ,και τα περιχύνετε με το ζουμάκι της κατσαρόλας .Καλή σας όρεξη !!







Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Πολύ εύκολο και ωραίο σπιτικό ψωμάκι!!













Ζύμη για πολύ ωραίο ψωμάκι!!!

Μερίδες: 13
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
ΥΛΙΚΑ
8 κούπες του τσαγιού αεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού κοφτά αλάτι
3 κούπες του τσαγιού νερό
1 μαγιά νωπή  η κατεψυγμένη 42 γραμ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ζυμώνετε  όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπόλ μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική .
Λαδώνετε  καλά 2 φόρμες μακρόστενες ,αν θέλετε φραντζολίτσες ,η ένα στρογγυλό ταψάκι [22 Νο]
αν  θέλετε  καρβελάκι,και την αφήνετε   να διπλασιαστεί σε όγκο χαράσετε και ψήνετε περίπου για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο .

ΜΥΣΤΙΚΟ
Για να μήν περιμένετε να διπλασιαστεί σε όγκο και χάνετε χρόνο ,όση ώρα ζυμώνετε ,ανάψτε το φούρνο στους 100 βαθμούς ίσα να πάρει λίγη ζέστη.Βάλτε μέσα στο φούρνο το ταψάκι η τις φόρμες και παρακολουθείστε ,μόλις φουσκώσει βγάλτε το  ανεβάστε θερμοκρασία  και ψήστε κανονικά!

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και κρέμα αυγολέμονο!



Μερίδες: 5
Xρόνος: 80' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Μέτρια
ΥΛΙΚΑ
10 κολοκυθάκια διαλεγμένα για γέμισμα
ΓΕΜΙΣΜΑ
  400 γραμ.κιμάς
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
7 κλωναράκια  άνηθο   η ,μαϊντανό
1 κρεμμύδι τριμμένο
λίγο δυόσμο [προαιρετικά]
1 αβγό
3-4 κουταλιές λάδι
1 τριμμένη ντομάτα
αλάτι-πιπέρι
1φλυτζανάκι του καφέ νερό
ΣΑΛΤΣΑ  ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Το ζωμό από τα κολοκυθάκια που κρατάτε όταν βράσουν
2 αβγά ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ
2-3 λεμόνια ανάλογα πώς το θέλετε
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φυτίνη
5 κουταλιές  σούπας αλεύρι
ελάχιστο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα ανοίγετε με το ειδικό εργαλείο ,η με ένα κουταλάκι και τα τρυπάμε με ένα πιρούνι ,για να βράσουν πιο εύκολα,[πεταχτές πιρούνες ].
Σε ένα μπολ βάζουμε  τον κιμά ,το αβγό.τον άνηθο,η μαϊντανό,τον δυόσμο ,το αλατοπίπερο,το τριμμένο κρεμμύδι,την τριμμένη ντομάτα ,το λάδι ,το νερό ,το ρύζι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί να ενωθούν καλά.
Γεμίζετε  τα  κολοκυθάκια κι από πάνω τα κλείνετε με ένα κομματάκι από την ψίχα  που αδειάσετε ,το εσωτερικό του δλδ.
Τ α τοποθετείτε στην κατσαρόλα σε ωραία σειρά και ρίχνετε νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει ,βάζετε λίγο πιπεράκι και αλάτι ελάχιστο και σιγοβράζεται για 50 λεπτά περίπου .[Αν κατά το τέλος  του μαγειρέματος δεν έχουν πολύ ζωμό ,προσθέστε 1 ποτήρι νερό και βράστε για 5 λεπτά να πάρει την γεύση του φαγητού ,θα χρειαστεί για την κρέμα αβγολέμονο .
Αμέσως μετά τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν ,βγάζετε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα σουρώνετε το ζουμί τους και ετοιμάζετε την κρέμα αβγολέμονο .
ΣΑΛΤΣΑ  ΑΒΓΟΛΈΜΟΝΟ
Σε μία κατσαρόλα βάζετε  το βούτυρο να λιώσει,να μην κάψει ,προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη γρήγορα να  μην κολλήσει και αμέσως μετά προσθέτετε το στραγγισμένος ζουμί ,ανακατεύοντας συνέχεια ,προσθέστε και το αλάτι ,το χυμό λεμονιών ,και τους κρόκους των 2 αβγών ανακατέψτε καλά δοκιμάστε αν σας ικανοποιεί η γεύση ,μήπως θέλετε πιο αλμυρό,η πιο λεμονάτο ,η κρέμα  αβγολέμονο πρέπει να είναι ρευστή ,αν δεν σας φτάνει το ζουμί  και σας πήζει μπορείτε να αραιώσετε με λίγο νεράκι μέχρι μισό νεροπότηρο.
Σερβίρετε τα κολοκυθάκια και ρίχνετε από πάνω την σάλτσα αβγολέμονο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Καλή σας όρεξη !!!

ΜΥΣΤΙΚΟ
Για να είναι η γέμιση αφράτη κι όχι σκληρή να προσθέτετε πάντα λίγο νερό μέσα την ώρα που ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουτζουκάκια γεμιστά !!


 
Μερίδες: 5
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.κιμά
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
3 φρυγανιές βρεγμένες και στιμμένες καλά
1 αβγό
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού κίμινο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι [προτιμήστε  μηλόξυδο είναι πιο ελαφρύ]
1\2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνι
ΣΑΛΤΣΑ
6 πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες
πιπέρι
ελάχιστο αλάτι- ελάχιστο κύμινο-
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη κοφτό
το λάδι από τα σουτζουκάκια που τηγανίσαμε
1 σκελίδα σκόρδο τρμμένη
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοτριμμένο
1\2 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό

ΓΕΜΙΣΗ
7-8 κλωναράκια μαϊντανό
1\2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
1\2 φλιτζάνι  σκληρό τυρί π.χ.γραβιέρα ,κεφαλοτύρι,ρεγκάτο
όλα μαζί τα ανακατεύετε σε ένα μπολάκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζετε  όλα τα υλικά γιά τα σουτζουκάκια ,τα ζυμώνετε πολύ καλά  και αφήνετε για λίγο το μείγμα του κιμά να <σφίξει>
Αν  είναι σφιχτό το μείγμα του κιμά  προσθέστε ελάχιστο νεράκι ενώ ζυμώνετε  .
Πλάθεται τα σουτζουκάκια βρέχοντας πού κι πού τα χέρια σας να μην κολλάει ο κιμάς,και μέσα στην παλάμη σας ,η σε ένα πιάτο ρηχό που το έχετε περάσει πρώτα με λίγο λάδι για να μην σας κολλήσουν    ανοίγετε ένα ένα και  όπως το πλάθεται προσθέτετε λίγη από την γέμιση και το κλείνετε .πλάθεται και κλείνει εύκολα
Τα ετοιμάζετε όλα κατ΄¨αυτόν τον τρόπο τα βάζετε  στην πιατέλα και  τηγανίζετε με ελαιόλαδο τα σουτζουκάκια να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζετε σε ένα πιάτο και  ετοιμάζετε  την σάλτσα.
Σε κατσαρόλα σοτάρεται το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι που τηγανίσατε τα σουτζουκάκια [αν  χρειάζεται περάστε το  από σουρωτήρι] και σβήνουμε με το κρασί.Προσθέτετε και τις τριμμένες  ντομάτες ,αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη,μία πρέζα κίμινο ,και αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να δέσει ελαφρά.Κατόπιν ρίχνετε και τα σουτζουκάκια και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου [αν χρειασθεί προσθέτετε ζεστό νερό].Σερβίρονται ζεστά και είναι πεντανόστιμα.

ΜΥΣΤΙΚΟ
Αν δεν βιάζεστε και αφήσετε το μείγμα να σφίξει,  τόσο πιο εύκολα πλάθονται ,και γίνονται και πιο νόστιμα.
Μπορείτε να αλευρώσετε αν θέλετε τα σουτζουκάκια πριν τα περάσετε από το τηγάνι. Φαγητό με πολύ ωραία γεύση!!











Mελιτζανοσαλάτα πανεύκολη και πολύ νόστιμη !!









Μερίδες: 20

Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
ΥΛΙΚΑ
 7 μελιτζάνες [φλάσκες]
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
ξύδι [προτείνω μηλόξυδο,έχει πιό ήπια  γεύση]
ελαιόλαδο  [όσο πάρει ]
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Πλένετε σκουπίζετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε να στο φούρνο σε λαδωμένο ελαφρώς ταψί.
Μόλις καταλάβετε με ένα πιρούνι οτι είναι έτοιμες τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν .
Τις ξεφλουδίζετε και με  ένα κουταλάκι βγάλτε λίγα από τα σπόρια ,για να μην πικρίζει.
Τις πολτοποιείτε στο μούλτι ,η στο μίξερ ,λίγες λίγες και αδειάζετε σε ένα μπόλ.
Προσθέστε σε κάποια από τις φορές που θα πολτοποιείτε τις μελιτζάνες και το σκόρδο να λιώσει κι αυτό .
Εχετε λοιπόν βάλει το πολτό από τις μελιτζάνες και των σκόρδων στο μπόλ,αρχίζετε τώρα ανακατεύοντας να προσθέτετε αλάτι,πιπέρι,λάδι,και ξύδι ,ανακατεύετε συνέχεια κ δοκιμάζετε προσθέστε τα υλικά και σταματήστε εκεί που σας ικανοποιεί η γεύση .[εγώ για το ανακάτεμα χρησιμοποιώ τον αυγοδάρτη.]Υπέροχο συνοδευτικό ,τρώγετε κι επάνω στο ψωμάκι!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ