Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η πιό ωραία μπουγάτσα!!!






Για να  δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές


 

Μερίδες: 10
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 8 φύλλα κρούστας
1 φλυτζάνι τσαγιού  και 2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές βούτυρο
1 και  1/2  λίτρο γάλα φρέσκο
1  1/2  φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
βούτυρο λιωμένο για το κάθε φύλλο
ζάχαρη άχνη και κανέλα 




 Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα,την ζάχαρη,το σιμιγδάλι,της βανίλιες ,και ανακατεύουμε  [προσοχή γιατί κολλάει]
Μόλις πήξει το κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε τις δύο κουταλιές βούτυρο ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα 4 φύλλα και με ένα πινέλο κάθε φύλλο το αλοίφουμε ολο με το λιωμένο βούτυρο .
Ρίχνουμε το υλικό με το σιμιγδάλι το στρώνουμε ωραία και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα βουτυρώνοντας ξανά ένα ένα και το τελευταίο από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς για κανένα τεταρτάκι περίπου,θα το δείτε να χρυσίσει .
Οταν κρυώσει σερβίρουμε πασπαλίζοντας το κάθε κομμάτι με ζάχαρη άχνη και κανέλα .
Οπως διαβάσατε είναι πανεύκολη ,κι άμα την δικιμάσετε πολύ πολύ ωραία !!

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου  σίγουρη  επιτυχία !

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μοσχάρι με κολοκυθάκια!









Μοσχάρι με κολοκυθάκια !




 

Μερίδες: 5
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 κιλό μοσχάρι ελιά
1 κιλό μικρά κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
6 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι,λίγη ζάχαρη
2 ντομάτες 'ώριμες ψιλοκομμένες
1 κουτ.σούπας πελτέ
2 πατάτες κομμένες  μέτρια κυδωνάτες 




Πλένουμε το κρέας.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι ,το κρεμμύδι,το σκόρδο και σοτάρουμε γιά 3 λεπτά.
Προσθέτουμε και το κρέας και σοτάρουμε  για 5-7 λεπτά.
Αμέσως προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες τον πελτέ ,ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 1/2  ποτήρι ζεστό νερό .το αλατοπίπερο ,και την ζάχαρη .
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά και προσθέτουμε τις πατάτες κι αν χρειάζετε λίγο νερό πάντα ζεστό
Σε  15 λεπτά προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια και μαγερεύουμε περίπου αλλα 15 λεπτά ,ανάλογα πόσο τρυφερά είναι.
Δεν ανακατεύουμε  από την στιγμή που θα μπούν τα κολόκυθάκια μόνο κουνάμε την κατσαρόλα ,και όταν μαγειρευτουν τα κολοκυθάκια κι εχει πολύ ζουμάκι αφήνουμε ανοιχτή την κατσαρόλα καθώς μαγειρεύετε να πήξει η σαλτσούλα του .Καλή όρεξη !

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Μπριζόλες στο gril.











 

Μερίδες: 2
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 2 μπριζόλες μοσχαρίσιες
αλάτι
'πιπέρι
ρίγανη
ελάχιστο ελαιόλαδο




 Πλένουμε τις μπριζόλες και τις σκουπίζουμε καλά.
Τις παιρνάμε με λίγο λάδι και τις αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο .
Αν ΄έχουμε το τηγάνι με τις ρίγες  το βάζουμε στην φωτιά να κάψει καλά και τις βάζουμε μέσα ,το μυστικό τους
είναι να τις γυρίζουμε συχνά και λίγο πριν το τέλος τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και την ρίγανη .
Το ίδιο θα κάνουμε και αν τις ψήσουμε στο gril ,η,στα κάρβουνα .

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Πάστα Φλώρα !


















 

Μερίδες: 9
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 πακέτο αλεύρι φαρίν απ,κι ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω
1 κουταλιά σούπας κονιάκ
1 νεροπότηρο πορτοκαλάδα
1 βανίλια
1 φλυτζάνι τσαγιού μαργαρίνη βιτάμ σόφτ
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκού μπέκιν πάουντερ
μαρμελάδα ότι έχετε ,πιό καλά φράουλα,ροδάκινο,βερύκοκο ,κ.α γίνετε και αν ανακατέψετε δύο ειδών
3 σταγόνες λεμόνι 




 Χτυπάμε σε ένα μπόλ την ζάχαρη με το βούτυρο,μετά προσθέτουμε την βανίλια ,το κονιάκ,την πορτοκαλάδα καί σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ  ,το πακέτο βάλτε το άφοβα αμέσως ,μετά αρχίστε ελαφρύ ζύμωμα μέχρι και προσθέτετε σιγά σιγά  τόση ποσότητα αλεύρι  μέχρι να το δείτε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπόλ και να μπορείτε να το πλάσετε  σαν κορδόνι .Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μία τούρτα ,αδειάζουμε την ζύμη κρατώντας λίγη για να φτιάξουμε τα κορδόνια από πάνω.Οταν βάζουμε την ζύμη με τα χέρια την στρώνουμε στο ταψάκι και γύρω γύρω την κάνουμε λίγο πιό ψηλή για να μην χυθεί η μαρμελάδα και κολλήσει.Μετά βάζουμε την μαρμελάδα μας την οποία την έχουμε βάλει σε ένα μπολ,έχουμε στίψει μέσα 3 σταγόνες λεμόνι ,και την βάζουμε για ελάχιστο χρόνο στο φούρνο  μικροκυμάτων η στη φωτιά με ένα κατσαρολάκι,  να λιώσει λίγο να μπορούμε να την στρώσουμε πάνω από την ζύμη μας ,Ανακατεύουμε και  την βάζουμε ωραία πάνω από την ζύμη και μετά φτιάχνουμε με τις παλάμες μας κορδόνια και τα τοποθετούμε καφασωτά.Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο 180 βαθμούς  για 40 περίπου λεπτά,θα την δούμε να ροδίσει ,βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για να το κόψουμε ,Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Λαπάς ο ευεργετικός!!






 2 1/2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ρύζι καρόλινα
αλάτι
4 κουταλιές λάδι
λεμόνι
γιαούρτι [προαιρετικά]




 Βάζουμε  το νερό με το λάδι στην κατσαρόλα  και το αλάτι ,μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι αφού πρώτα το έχουμε πλύνει και ανακατεύουμε καλά,χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε σε τακτικά διαστήματα να το δούμε να μελώσει .όχι να πήξει ,σβήνουμε την φωτιά το αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε .Σε πολλούς αρέσει και μόλις το σβήσουν από την φωτιά ανακατεύουν μέσα ένα γιαουρτάκι ,άλλοι πάλι το θέλουν στο πλάι,κι άλλοι τον τρώνε σκέτο με λεμόνι !

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Φυστίκι Αιγίνης γλυκό κουταλιού




 

Μερίδες: 20
Xρόνος: 180' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη     |    Νηστίσιμη
  • 700 γρ. φυστίκια φρέσκα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • Χυμό μισού λεμονιού
  • Άρωμα βανίλιας (προαιρετικά)
Βράζετε τα φυστίκια σε μπόλικο νερό μέχρι να τρυπιούνται με οδοντογλυφίδα ή καλύτερα με βελόνα. Τα στραγγίζουμε και αμέσως μετά τα βάζουμε σε χνουδωτή πετσέτα, να απορροφηθούν τα υγρά.
  Σε ανάλογη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 7-8 λεπτά, και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
 Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα απο τα φυστίκια και τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Τα αφήνουμε για 24 ώρες.
Στη συνέχεια τα βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό , και πρός το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και την βανίλια.
Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στα βάζα το γλυκό μας.
 Εάν η φλούδα απο τα φυστίκια είναι αρκετά τρυφερή δεν την αφαιρούμε.
Καλή επιτυχία

H συνταγή είναι από το βιβλίο  [Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ,εκδόσεις Φυτράκη ]

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Φασολάκια φρέσκα γιαχνί !







Φασολάκια φρέσκα γιαχνί !




 

Μερίδες: 5
Θερμίδες: 293 /μερίδα    |     Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 κιλό φασολάκια καθαρισμένα και καλοπλυμμένα   [προτιμώ τα στρογγυλά γιατί κόβω  μόνο τις ακρούλες ]]
4 πατατούλες καθαρισμένες και κομμένες στα 4
3-4  ντομάτες ψιλοκομμένες ώριμες
2 μέτρια κρεμμύδια  κομμένα σε φετάκια
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκη γλυκού κίμινο [το δικό μου μυστικό ]






 Βάζουμε το λάδι και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα μαζί και τα φασολάκια αφού τα έχουμε καθαρίσει και πλύνει σχολαστικά .
Τα σωτάρουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα ,ανακατεύουμαι για λίγα λεπτά ,προσθέτουμε και το πιπέρι,ζάχαρη,αλάτι ,κίμινο ,και μισό ποτήρι νερό και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία .προσέχουμε μην τελειώσει το νερό πού και πού .
Μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε και τις πατατούλες και αν χρειάζετε και λίγο ακόμα νεράκι .
Μαγειρεύουμε μέχρι να βράσουν καλά δοκιμάζοντας αν είναι έτοιμα .
Αν έχει μείνει πολύ ζουμάκι ξεσκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να πήξει η σαλτσούλα τους .

Μπρόκολο με σκόρδο !!!




 

Μερίδες: 3
Xρόνος: 20' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 1 μπρόκολο χωρισμένο σε μπουκετάκια
3 κουταλιές σούπας ξύδι
λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι 



  Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια το ξεπλένουμε και το βάζουμε μέσα σε μία λεκάνη με νερό με 3 κουταλιές σούπας ξύδι ,το αφήνουμε για 5 λεπτά το ξεπλένουμε καλά .
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό  ,μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε με προσοχή το μπρόκολο ,αλατίζουμε και το βράζουμε περίπου 15-20 λεπτά ,δοκιμάστε το .
Μόλις έχει βράσει το βάζουμε σε ένα μπόλ με την τρυπητή κουτάλα αφού το στραγγίζουμε καλά μην έχει νερά .
Ρίχνουμε από πάνω λαδάκι λεμόνι και κομματάκια από το σκόρδο ,ανακατεύουμε και ..καλή μας όρεξη !!!!
ΜΥΣΤΙΚΟ
Για να γίνει καταπράσινο το μπρόκολο όπως στην φωτογραφία μας μην σκεπάσετε την κατσαρόλα,να το σκεπάζει το νερό,και μην το αφήσετε καθόλου μέσα στο νερό όταν θα έχει βράσει .


Κολιοί ψητοί στο αντικολητικό τηγάνι ,η στο γκρίλ ,η ψηστιέρα .





 

 

Μερίδες: 3
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη

 1 κιλό κολιούς κατά προτίμηση μικρούς
ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι




 Πλένουμε καλά τα ψαράκια μας αφού βγάλουμε πρώτα τα εντόσθια ,τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα νερά .
Βάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο λίγο λάδι,βάζουμε και το ειδικό αντικολητικό τηγάνι με τις ρίγες να κάψει [αν δεν έχετε τέτοιο τηγάνι ψήστετα στο γκρίλ ]
Παίρνουμε ένα ένα τα ψαράκια τα κυλάμε ελαφρά στο λάδι ΄για να μην κολλήσουν ' και αλατίζουμε μαζί και την ρίγανη.
Τα βάζουμε στην σειρά στο τηγάνι ,η σε ένα ταψάκι στο γκρίλ και ψήνουμε ,τα γυρνάμε μόνο άμα ψηθούν από την μία πλευρά για να μην μας διαλύσουν.
Μόλις τα βάλουμε στο καυτό αντικολητικό τηγάνι κατεβάζουμε την θερμοκρασία κι αν είναι δυνατό σκεπάζουμε το τηγάνι  με κάτι σαν την επιφάνειά του πχ ένα πιάτο ,Ετσι δημιουργείτε ατμός και δεν γίνονται ξερά .Κατ αυτόν τον τρόπο μαγειρεύονται  και διάφορα άλλα ψαράκια που γίνονται ψητά!