Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Γαρίδες κοκκινιστές !









Γαρίδες κοκκινιστές !

 

Μερίδες: 5
Xρόνος: 20' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
 1 κιλό γαρίδες
1 καρότο ψιλοκομμένο στρογγυλά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
5 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες ψιλοτριμμένες
1 κουταλιά σούπας κοφτή πελτέ
αλατοπίπερο

 Καθαρίζουμε εντελώς τις γαρίδες από το κέλυφος τις πλένουμε  και τις βάζουμε στο σουρωτήρι  .
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε γύρω στις 10 γαρίδες  για να κρατήσουμε το ζουμί τους .
Βάζουμε το λάδι ,το κρεμμύδι,το σκόρδο να μαραθούν σε ένα βαθύ τηγάνι.
Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε πολύ λεπτές  φετούλες ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τις γαρίδες .
Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τις ντομάτες ,τον πελτέ,αλατοπίπερο ,κι ελάχιστο νεράκι .
Μαγειρεύουμε περίπου 15 λεπτά να δούμε να πήξει η σάλτσα.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Φανταστικά μπισκοτάκια !!

 




 


 
 270 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 kουταλάκι του γλυκού σόδα
220 βούτυρο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη καστανή
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη κανονική λευκή
λίγο αλάτι
2 βανίλιες
1 κρόκο αυγού
1 αυγό ολόκληρο
1 φακελάκι σταγόνες κουβερτούρα Γιώτης
[η συνταγή θέλει και καρύδια αν θέλετε εγώ τα παραλείπω  ]
 Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το μισό βούτυρο στην φωτιά  να κάψει και το αδειάζουμε σε ένα μπόλ.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μαζί με τις ζάχαρες και χτυπάμε με το μίξερ χειρός προσθέτουμε και τις βανίλιες κ το ελάχιστο αλάτι ,χτυπάμε για λίγο να λιώσει η ζάχαρη και αμέσως προσθέτουμε τον ένα κρόκο και το ολόκληρο αυγό.
Χτυπάμε για λίγο ακόμα και προσθέτουμε το αλεύρι με την σόδα αφού πρώτα τα έχουμε κοσκινίσει.
Ανακατεύουμε ελαφρά προσθέτοντας και τις σταγόνες σοκολάτας .
Εχουμε στρώσει το ταψί μας με λαδόκολα και αφήνουμε κουταλιές σούπας αρκετά αραιά γιατί απλώνουν ,τουλάχιστον 6 πόντους.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου ,η συνταγή λέει μόλις τα δούμε και ροδίσουν γύρω γύρω το στεφάνι είναι έτοιμα ,ας είναι στη μέση μαλακά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και δεν τα πειράζουμε μέχρι να κρυώσουν γιατί σπάνε ΄.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα'

Την συνταγή μου την έδωσε φίλη που τα έφτιαξε και είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου  .



 
















Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η πιό ωραία μπουγάτσα!!!






Για να  δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές


 

Μερίδες: 10
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 8 φύλλα κρούστας
1 φλυτζάνι τσαγιού  και 2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές βούτυρο
1 και  1/2  λίτρο γάλα φρέσκο
1  1/2  φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
βούτυρο λιωμένο για το κάθε φύλλο
ζάχαρη άχνη και κανέλα 




 Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα,την ζάχαρη,το σιμιγδάλι,της βανίλιες ,και ανακατεύουμε  [προσοχή γιατί κολλάει]
Μόλις πήξει το κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε τις δύο κουταλιές βούτυρο ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα 4 φύλλα και με ένα πινέλο κάθε φύλλο το αλοίφουμε ολο με το λιωμένο βούτυρο .
Ρίχνουμε το υλικό με το σιμιγδάλι το στρώνουμε ωραία και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα βουτυρώνοντας ξανά ένα ένα και το τελευταίο από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς για κανένα τεταρτάκι περίπου,θα το δείτε να χρυσίσει .
Οταν κρυώσει σερβίρουμε πασπαλίζοντας το κάθε κομμάτι με ζάχαρη άχνη και κανέλα .
Οπως διαβάσατε είναι πανεύκολη ,κι άμα την δικιμάσετε πολύ πολύ ωραία !!

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου  σίγουρη  επιτυχία !

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μοσχάρι με κολοκυθάκια!









Μοσχάρι με κολοκυθάκια !




 

Μερίδες: 5
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 κιλό μοσχάρι ελιά
1 κιλό μικρά κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
6 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι,λίγη ζάχαρη
2 ντομάτες 'ώριμες ψιλοκομμένες
1 κουτ.σούπας πελτέ
2 πατάτες κομμένες  μέτρια κυδωνάτες 




Πλένουμε το κρέας.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι ,το κρεμμύδι,το σκόρδο και σοτάρουμε γιά 3 λεπτά.
Προσθέτουμε και το κρέας και σοτάρουμε  για 5-7 λεπτά.
Αμέσως προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες τον πελτέ ,ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 1/2  ποτήρι ζεστό νερό .το αλατοπίπερο ,και την ζάχαρη .
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά και προσθέτουμε τις πατάτες κι αν χρειάζετε λίγο νερό πάντα ζεστό
Σε  15 λεπτά προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια και μαγερεύουμε περίπου αλλα 15 λεπτά ,ανάλογα πόσο τρυφερά είναι.
Δεν ανακατεύουμε  από την στιγμή που θα μπούν τα κολόκυθάκια μόνο κουνάμε την κατσαρόλα ,και όταν μαγειρευτουν τα κολοκυθάκια κι εχει πολύ ζουμάκι αφήνουμε ανοιχτή την κατσαρόλα καθώς μαγειρεύετε να πήξει η σαλτσούλα του .Καλή όρεξη !

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Μπριζόλες στο gril.











 

Μερίδες: 2
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 2 μπριζόλες μοσχαρίσιες
αλάτι
'πιπέρι
ρίγανη
ελάχιστο ελαιόλαδο




 Πλένουμε τις μπριζόλες και τις σκουπίζουμε καλά.
Τις παιρνάμε με λίγο λάδι και τις αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο .
Αν ΄έχουμε το τηγάνι με τις ρίγες  το βάζουμε στην φωτιά να κάψει καλά και τις βάζουμε μέσα ,το μυστικό τους
είναι να τις γυρίζουμε συχνά και λίγο πριν το τέλος τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και την ρίγανη .
Το ίδιο θα κάνουμε και αν τις ψήσουμε στο gril ,η,στα κάρβουνα .

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Πάστα Φλώρα !


















 

Μερίδες: 9
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 πακέτο αλεύρι φαρίν απ,κι ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω
1 κουταλιά σούπας κονιάκ
1 νεροπότηρο πορτοκαλάδα
1 βανίλια
1 φλυτζάνι τσαγιού μαργαρίνη βιτάμ σόφτ
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκού μπέκιν πάουντερ
μαρμελάδα ότι έχετε ,πιό καλά φράουλα,ροδάκινο,βερύκοκο ,κ.α γίνετε και αν ανακατέψετε δύο ειδών
3 σταγόνες λεμόνι 




 Χτυπάμε σε ένα μπόλ την ζάχαρη με το βούτυρο,μετά προσθέτουμε την βανίλια ,το κονιάκ,την πορτοκαλάδα καί σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ  ,το πακέτο βάλτε το άφοβα αμέσως ,μετά αρχίστε ελαφρύ ζύμωμα μέχρι και προσθέτετε σιγά σιγά  τόση ποσότητα αλεύρι  μέχρι να το δείτε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπόλ και να μπορείτε να το πλάσετε  σαν κορδόνι .Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μία τούρτα ,αδειάζουμε την ζύμη κρατώντας λίγη για να φτιάξουμε τα κορδόνια από πάνω.Οταν βάζουμε την ζύμη με τα χέρια την στρώνουμε στο ταψάκι και γύρω γύρω την κάνουμε λίγο πιό ψηλή για να μην χυθεί η μαρμελάδα και κολλήσει.Μετά βάζουμε την μαρμελάδα μας την οποία την έχουμε βάλει σε ένα μπολ,έχουμε στίψει μέσα 3 σταγόνες λεμόνι ,και την βάζουμε για ελάχιστο χρόνο στο φούρνο  μικροκυμάτων η στη φωτιά με ένα κατσαρολάκι,  να λιώσει λίγο να μπορούμε να την στρώσουμε πάνω από την ζύμη μας ,Ανακατεύουμε και  την βάζουμε ωραία πάνω από την ζύμη και μετά φτιάχνουμε με τις παλάμες μας κορδόνια και τα τοποθετούμε καφασωτά.Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο 180 βαθμούς  για 40 περίπου λεπτά,θα την δούμε να ροδίσει ,βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για να το κόψουμε ,Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Λαπάς ο ευεργετικός!!






 2 1/2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ρύζι καρόλινα
αλάτι
4 κουταλιές λάδι
λεμόνι
γιαούρτι [προαιρετικά]




 Βάζουμε  το νερό με το λάδι στην κατσαρόλα  και το αλάτι ,μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι αφού πρώτα το έχουμε πλύνει και ανακατεύουμε καλά,χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε σε τακτικά διαστήματα να το δούμε να μελώσει .όχι να πήξει ,σβήνουμε την φωτιά το αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε .Σε πολλούς αρέσει και μόλις το σβήσουν από την φωτιά ανακατεύουν μέσα ένα γιαουρτάκι ,άλλοι πάλι το θέλουν στο πλάι,κι άλλοι τον τρώνε σκέτο με λεμόνι !

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Φυστίκι Αιγίνης γλυκό κουταλιού




 

Μερίδες: 20
Xρόνος: 180' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη     |    Νηστίσιμη
  • 700 γρ. φυστίκια φρέσκα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • Χυμό μισού λεμονιού
  • Άρωμα βανίλιας (προαιρετικά)
Βράζετε τα φυστίκια σε μπόλικο νερό μέχρι να τρυπιούνται με οδοντογλυφίδα ή καλύτερα με βελόνα. Τα στραγγίζουμε και αμέσως μετά τα βάζουμε σε χνουδωτή πετσέτα, να απορροφηθούν τα υγρά.
  Σε ανάλογη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 7-8 λεπτά, και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
 Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα απο τα φυστίκια και τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Τα αφήνουμε για 24 ώρες.
Στη συνέχεια τα βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό , και πρός το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και την βανίλια.
Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στα βάζα το γλυκό μας.
 Εάν η φλούδα απο τα φυστίκια είναι αρκετά τρυφερή δεν την αφαιρούμε.
Καλή επιτυχία

H συνταγή είναι από το βιβλίο  [Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ,εκδόσεις Φυτράκη ]

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Φασολάκια φρέσκα γιαχνί !







Φασολάκια φρέσκα γιαχνί !




 

Μερίδες: 5
Θερμίδες: 293 /μερίδα    |     Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 κιλό φασολάκια καθαρισμένα και καλοπλυμμένα   [προτιμώ τα στρογγυλά γιατί κόβω  μόνο τις ακρούλες ]]
4 πατατούλες καθαρισμένες και κομμένες στα 4
3-4  ντομάτες ψιλοκομμένες ώριμες
2 μέτρια κρεμμύδια  κομμένα σε φετάκια
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκη γλυκού κίμινο [το δικό μου μυστικό ]






 Βάζουμε το λάδι και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα μαζί και τα φασολάκια αφού τα έχουμε καθαρίσει και πλύνει σχολαστικά .
Τα σωτάρουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα ,ανακατεύουμαι για λίγα λεπτά ,προσθέτουμε και το πιπέρι,ζάχαρη,αλάτι ,κίμινο ,και μισό ποτήρι νερό και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία .προσέχουμε μην τελειώσει το νερό πού και πού .
Μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε και τις πατατούλες και αν χρειάζετε και λίγο ακόμα νεράκι .
Μαγειρεύουμε μέχρι να βράσουν καλά δοκιμάζοντας αν είναι έτοιμα .
Αν έχει μείνει πολύ ζουμάκι ξεσκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να πήξει η σαλτσούλα τους .