Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Φρικασέ Μοσχαράκι .




ΥΛΙΚΑ
800-1000γρ μοσχάρακι,
1 κλ.σπανάκι
,4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια,
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια,
1 μικρό μαρούλι(η μισό μεγάλο)
2 ασπράδια αυγών,
1 ποτήρι χυμό λεμόνι,
ελαιόλαδο,αλατοπίπερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ.....
 Πλένουμε και κόβουμε σε 4-5 τεμάχια το κρέας,βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε ελαφρά το κρέας χωρίς να αρπάξει αλλά να <βράζει μέσα στο λάδι>προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα ξερά κρεμμύδια να σωταριστούν κι αυτά μαζί.Αν θέλουμε σβήνουμε με μισό ποτηράκι κρασί η απλώς προσθέτουμε νερό κι αφήνουμε να βράσει.Πλένουμε το σπανάκι,το μαρούλι και τα κόβουμε στα 3-4 κομμάτια,πλένουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε,(αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο ψιλοκομμένο άνιθο).Όλα μαζί τα λαχανικά τα βάζουμε σε κατσαρόλα να πάρουν μερικές βράσεις να μαλακώσουν.Μόλις βράσουν τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να βράσει το κρέας μας.Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας αλατοπίπερο και τα βρασμένα λαχανικά προσέχοντας να μην έχει πολλά νερά μέσα γιατί θέλουμε το φαγητό μας να μείνει μόνο με το ζουμάκι του στο τέλος.Αφού βράσουν καλά τα λαχανικά μέσα στο κρέας χτυπάμε στο μούλτι η με σύρμα τα ασπράδια πολύ καλά προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και λίγο απο το ζουμάκι της κατσαρόλας και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα να πάρει μερικές βράσεις και να μελώσει η σάλτσα του.(εγώ βάζω και μια κουτάλια της σούπας κορνφλάουρ στο αυγολέμονο γιατί θέλω χυλωμένο το ζωμό του)....

Κέικ με αχλάδια και μαρμελάδα !!



ΥΛΙΚΑ

185 γρ βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
2κουτ ξυσμα πορτοκαλιου
1βανιλια
3 αυγά
50γρ σκονη αμυγδαλο
2/3φλιτζ αχνη
1φλ φαρινα
1/2αλευρι για ολες τις χρησεις
1/3 φλ γαλα
2 αχλαδια
μαρμελαδα της αρεσκειας μας εγω εβαλα βερυκοκο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χτυπαμε στο μιξερ,το βουτυρο,το ξυσμα και την ζαχαρη μεχρι να ασπρισει.
Στην συνεχεια ριχνουμε ενα ενα αυγο.
Ριχνουμε την βανιλια και το αμυγδαλο.
Στην συνεχεια το αλευρι εναλαξ με το γαλα,ανακατευουμε και αδειαζουμε σε μια βουτυρωμενη φορμα του κεικ.Κοβουμε τα αχλαδια στα τεσσερα,χαραζουμε πυκνα καθε 1/4 του αχλαδιου τηνν ραχη φτανοντας μεχρι τα 3/4 του αχλαδιου.
Τοποθετουμε τις φετες αχλαδιου πανω απο στο μειγμα περιμετρικα.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 175 βαθμους για 1 ωρα στον αερα.
Βγαζουμε απο το φουρνο οπως ειναι ζεστο με ενα μαχαιρι απλωνουμε απο πανω της πιτας την μαρμελαδα να γυαλισει.!!!!!!!!!!καλη επιτυχια!!!!

Η μακαρονάδα τις γιαγιάς !!!!!!



ΥΛΙΚΑ....
1 πακέτο μακαρόνια Νo 6
3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 πιπεριές κέρατο (όχι καυτερές!) κομμένες σε ροδέλες
3 ντομάτες μέτριες κομμένες σε μικρά κομματάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές ντοματοχυμό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)
2 λίτρα νερό (ίσως και λίγο παραπάνω)
αλάτι, πιπέρι, λάδι....
ΕΚΤΕΛΕΣΗ....Σε μια κατσαρόλα φαρδιά και σχετικά ρηχή βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί λίγο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα γυρίζουμε με μια κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν, - δε θέλουμε να πάρουν χρώμα - προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από λίγο τη ντομάτα και τον ντοματοχυμό.
Μόλις μαραθούν τα λαχανικά μας ρίχνουμε το νερό. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για δέκα λεπτά και προσθέτουμε το αλάτι και τα μακαρόνια.

Ανακατεύουμε τα μακαρόνια πού και πού για να μη κολλήσουν και 2 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα. Χρειάζονται περίπου 10-12 λεπτά βράσιμο. Καλό είναι να φροντίσουμε τα μακαρόνια να έχουν αρκετή σάλτσα μόλις τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, για να παραμείνουν ζουμερά.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό.

Ομελέτα φούρνου !! Αρέσει πολύ σε όλους !!!

Υλικά μερίδες 8
10 αυγά
3 κρεμμύδια  κομμένα ροδέλες
1ποτήρι νερού [μισό μισό αραιωμένο]  εβαπορέ
3-4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
7-8 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
τυρί τριμμένο ότι υπάρχει σπίτι ..η κεφαλοτύρι ,η γκούντα η ότι άλλο  για λίγο πασπάλισμα



Εκτέλεση
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά.
σε τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε να μαραθούν οι ροδέλες κρεμμυδιών τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βγάζουμε.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε για λίγο και τις καλά στραγγισμένες βρασμένες πατάτες ανακατεύοντας ελαφρώς μην μας διαλύσουν
Σε αντικολητικό  ταψάκι [μέγεθος τούρτας] Ρίχνουμε και στρώνουμε τις πατάτες ,από πάνω τα κρεμμύδια .μετά πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι και το γάλα [ ΠΡΟΣΟΧΗ λίγο αλάτι διότι υπάρχει και το κεφαλοτύρι]το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό .
Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα κουνώντας το ταψάκι να  καλύψει όλα τα παραπάνω που είπαμε κρεμμύδια πατάτες.
Το ψήνουμε στον προθερμασμένο στους 180 βαθμούς περίπου 20 λεπτά .Πραγματικά απίθανη ,καλή σας όρεξη !!!!


Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Σάμαλι !!!



ΥΛΙΚΑ......
Σιμιγδάλι χοντρό 280γρ
Σιμιγδαλι ψιλό 160γρ
Ζάχαρη 150γρ...
Χυμό πορτοκαλιού 400γρ
 Νερό 100γρ
2 κ/γ. Μπεικιν
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
 Λικέρ μαστίχα 30γρ
 Βανίλια 2 (καψουλες)
Αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα


 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΙΡΟΠΙ
 800γρ νερό
 800γρ ζάχαρη
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδες λεμονιού...
ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Σε ένα μπώλ ανακατεύετε τα σιμιγδάλια, την ζάχαρη, το baking, την σόδα, τις βανίλιες, το λικέρ και τα ξύσματα
. 2. Ανακατεύετε το νερό με τον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτετε στα υλικά, ανακατεύντας συνεχώς μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός. 
3. Αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο για 15 λεπτά και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180β.
 4. Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν. Βράστε το σιρόπι για 5-6 λεπτά, μετά την πρώτη βράση και κατόπιν το αφήνετε να κρυώσει.
 5. Ρίχνετε το μείγμα σε ταψί 30x25 και στρώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.
 6. Υποθετικά χωρίζετε σε 12 τετράγωνα κομμάτια και τοποθετήστε ένα αμύγδαλο ολόκληρο, επάνω στο καθένα προαιρετικά. 
7. Ψήνετε το σάμαλι για 40-45 λ. στους 180β
 8 Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, χαράζετε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια και σιροπιάζεται κουταλιά κουταλιά με το μισό σιρόπι, αφήνετε το γλυκό για 5 λεπτά και σιροπιάζετε και ξανά με το υπόλοιπο σιρόπι.
 9. Αφήνετε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζετε μερικές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε! Καλή σας επιτυχία!!!!

Λεμονόπιτα Θεική !!!!



ΥΛΙΚΑ 
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι-1/2 κουταλάκι αλάτι- 1 κουταλάκι baking powder
1 1/3 φλυτζάνι βούτυρο (όχι μαργαρίνη)-1 φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
1 φλυτζάνι βρώμη-400 γρ. ζαχαρούχο γάλα-1/2 φλυτζάνι χυμό λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύω το βούτυρο με την ζάχαρη καλά σε ένα μπολ.
Κοσκινίζω το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίχνω στο αλεύρι την βρώμη και το βούτυρο και ανακατεύω καλά, να πάει παντού το βούτυρο. Δεν θα γίνει ενιαία η ζύμη.
Πιέζω το μισό από την ζύμη στο πάτο ενός μικρού τετράγωνου ταψιού (ιδανικά 20x28 εκ. -εγώ είχα ένα μικρότερο στρογγυλό και μια χαρά έγινε).
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνω το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα. Ανακατεύω καλά με κουτάλι. Περιχύνω την ζύμη που έχω ρίξει στο ταψί.
Την υπόλοιπη ζύμη την σφίγγω με τις παλάμες μου για να δημιουργηθούν κομματάκια (crumbles που λένε και οι ξένοι). Την ρίχνω πάνω από το μείγμα του λεμονιού ατάκτως.
Ψήνω για 20-25 λεπτά να ροδίσει ελαφρώς.
Αφήνω να κρυώσει 30 λεπτά.
Βάζω την λεμονόπιτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Θέλει μερικές ώρες. Αφήστε την όλο το βράδυ αν αντέχετε 
Συνταγή από την Φαίη Κάλφα !

Ντολμαδάκια αγαπημένα!!!

ΥΛΙΚΑ....
1 1/2 κουπα τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μαιντανό
1 ματσάκι άνηθο
χυμός από 3 λεμόνια
ελαιόλαδο περίπου 1/2 κούπα τσαγιού
αμπελόφυλλα ζεματισμένα
πιπέρι
αλάτι 
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρολα βαζουμε 1 με 2 φυλλα αμπελοφυλλα στον πατο
Ανακατευουμε τα μυρωδικα και βοτανα μας μαζι με το προσθέτουμε λάδι πιπέρι αλάτι  ρυζακι.

Ανακατεύουμε
Σε καθε ενα αμπελοφυλλο βαζουμε μια κουταλια του γλυκου στην μεση και χαμηλα του φυλλου,τωρα προσπαθουμε να ρολαρουμε το φυλλο μας αφου πρωτα κλεινουμε αριστερα και δεξια πλευρα του φυλλου προς τα μεσα,.τοποθετουμε κολλητα στην κατσαρολα μας τα ντολμαδακι,μεχρι να τελειωσουμε τα φυλλα.
Βραζουμε 2 κουπες νερο και τις αδειαζουμε στην κατσαρολα ,ριχνουμε και το λεμονι και λίγο ελαιολαδο.Αλατοπιπερωνουμε και σκεπαζουμε με ενα πιατακι για να μην μας χαλασουν το σχημα τους τα ντολαμαδακια μας,κλεινουμε και με το καπακι και χαμηλωνουμε την φωτια και τα αφηνουμε να βραζουν για 35 με 40 λεπτα!!!καλη επιτυχια!

Συνταγή από 
Konstantina Lioumpa

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Γαλατόπιτα η υπέροχη !!!

Υλικά
2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 και 1/2 τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2και 1/2 τσαγιού ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
2 βανίλιες
4 αυγά
2 κουτ.σούπας βούτυρο
για  το γαρνίρισμα
3 κουτ.σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ.σούπας κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ...
Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, ρίχνω τη ζάχαρη και την ανακατεύω να λιώσει και προσθέτω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτω τις βανίλιες και τα αβγά χτυπημένα και συνεχίζω το ανακάτεμα. Μόλις πήξει ελαφρά το μείγμα μου αποσύρω από την εστία την κατσαρόλα.Αδειάζω την κρέμα στη λαδωμένη λαμαρίνα του φούρνου, λαδώνω πολύ λίγο (ελάχιστα) παντού όλη την επιφάνεια της κρέμας και πασπαλίζω με κανελίτσα.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου. Πασπαλίζουμε από πάνω μόλις βγει με κανελίτσα και άχνη.(Τρώγεται και κρύα, αλλά ζεστή είναι απίστευτη!!)

Μακαρονόπιτα η οικονομική και πανεύκολη !!

Καταπληκτική χορταστική εύκολη πίτα για όλη την οικογένεια !!!


ΥΛΙΚΑ 
πακέτο φύλλα χονδρά για πίτα
1 πακέτο μακαρόνια χονδρά
300 γραμ.φέτα
5 αβγά χτυπημένα
λίγο βούτυρο
ελαιόλαδο
ΠAΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
1 αβγό
1 φλιτζάνι γάλα
λίγο ελαιόλαδο.....

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια,τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα,προσθέτουμε τα αβγά,το βούτυρο,το τυρί και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι στρώνουμε τρία φύλλα αλειμμένα με λάδι-βούτυρο,απλώνουμε το μισό από το μείγμα μακαρονιών πάνω στο φύλλο και βάζουμε άλλα δύο φύλλα από πάνω από τα μακαρόνια αλειμμένα κι αυτά με το μείγμα λαδιού -βουτύρου.
Απλώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω από αυτή την στρώση και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.Χαράσσουμε την πίτα.Χτυπάμε σε ένα μπολ το αβγό,το λάδι, και το γάλα και τα ρίχνουμε πάνω στο τελευταίο φύλλο.Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει .Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Konstantina Lioumpa

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Moυσταλευριά!!



ΥΛΙΚΑ:
5 ποτήρια μούστο κομμένο
1 ποτήρι αλεύρι ή νισεστέ
Καρύδια ψιλοκομμένα
Σουσάμι
Κανέλα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το μούστο κρύο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μούστο. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι, να μην έχει σβόλους .
Ανάβουμε την εστία μας και βάζουμε επάνω την κατσαρόλα, ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα να μη μας σβολιάσει μέχρι να πήξει ο μούστος και να γίνει σαν κρέμα.
Μόλις πήξει ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα καρύδια και το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
Με μια κουτάλα γεμίζουμε ρηχά πιάτα ή μπολάκια και πασπαλίζουμε με καρύδια, σουσάμι και κανέλα.Υ.Γ. μπορείτε αν θέλετε να μην ρίξετε καρύδια και σουσάμι μέσα στη μουσταλευριά,
αλλά μόνο να τα πασπαλίσετε από πάνω.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!

Συνταγή από 
Konstantina Lioumpa

Μοσχαράκι στιφάδο !!


ΥΛΙΚΑ....
1 κιλο μοσχαρι(ελια)
2 κιλα κρεμυδια μικρα.(αν δεν εχετε παρτε μεγαλα και καντε τα μικρα)
4 φυλλα δαφνη
1 φλυτζανακι του καφε ξυδι(οχι γεματο)
2 φλυτζανια του τσαγιου εξτρα παρθενο ελιολαδο
1 κουταλακι του καφε κοφτο,παπρικα.(γλυκο κοκκινι πιπερι)
αλατι.......

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Βαζουμε σε μια χαμηλη κατσαρολα το κρεας το λαδι και τα κρεμυδια και σωταρουμε σε χαμηλη φωτια μεχρι να ροδισουν,περιπου 10 λεπτα.Προσθετουμε το ξυδι,το αφηνουμε για ενα λεπτο και ριχνουμε νερο εως οτου σκεπαστει το κρεας και αλλο τοσο,βαζουμε και ολα τα υπολοιπα υλικα και αφηνουμε να βρασει σε χαμηλη φωτια παντα.Περιπου  2 1/2 ωρες. Αφηνουμε να στηψει αλλα να μην μείνει μονο με το λαδι,θελουμε και λιγο ζουμακι.
Προσοχη μην το ανακατευετε γιατι θα δυαλυθουν τα κρεμυδια,μπορειτε να ανακινειτε την κατσαρολα.
Καλη ορεξη!!!!!!!!

Συνταγή από 
Konstantina Lioumpa

Κέικ με μήλα καρύδια και γλάσο καραμέλας !!



 Υλικά
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη

1 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
3 αυγά
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 μέτρια μήλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια Για την καραμελωμένη επικάλυψη:
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλυτζάνι καφέ ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού γάλα. 
 Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε την κρυσταλλική ζάχαρη, το λάδι, τη βανίλια και τα αυγά με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Χτυπάμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα μέχρι να μαλακώσουν . Ρίχνουμε τα μήλα και τα καρύδια. Βάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 70 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βγάζουμε από την φόρμα.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη και το γάλα μέχρι να γίνει παχύρρευστο. Με ένα κουτάλι βάζουμε το γλάσο πάνω στο ζεστό κέικ.

Φλογέρες με ινδική καρύδα & ζαχαρούχο σιροπιασμένες με σιρόπι πορτοκαλιού !!


Υλικα
ενα πακετο φυλλο κρουστας το οποιο ανοιγετε τελειως και το κοβετε με την μακρια μερια προς εσας σε τρια ισα μερη..τα οποια στοιβαζετε το ενα πανω στο αλλο
ενα πακετο βουτυρο γαλακτος λιωμενο
ενα κουτι ζαχαρουχο γαλα ,
ινδικη καρυδα περιπου δυο πακετα η χυμα περιπου 300 γρ..η οσο σηκωσει
ενα σφηνακι λικερ μαλιμπου η μια βανιλια


σιροπι
ενα ποτηρι ζαχαρη
εναμιση ποτηρι νερο
χυμο ενος πορτοκαλιου

εκτελεση
σιροπι
βαζετε σε μια κατσαρολα το νερο και την ζαχαρη κι αφηνετε να βρασουν για δεκα λεπτα να γινουν σιροπι.ριχνετε μεσα τον χυμο πορτοκαλιου και συνεχιζετε το βρασιμο για δεκα λεπτα ακομα..κατεβαζετε κι αφηνετε στην ακρη να κρυωσει.

φλογερες
λιωνετε το βουτυρο ελαφρα χωρις να καψει. προθερμαινετε τον φουρνο στους 180 βαθμους.
παιρνετε ενα ταψι μεγαλο παραλληλογραμο πυρεξ και το βουτυρωνετε με ενα πινελακι
σε ενα μπωλ ριχνετε το ζαχαρουχο το ενα τριτο απο το λιωμενο βουτυρο και καρυδα τοση οση να γινη ενα μιγμα αφρατο οχι σφιχτο.ριχνετε μεσα και το λικερ αν βαλετε η την βανιλια.
παιρνετε τα φυλλα μπροστα σας και βουτυρωνετε ενα ενα φυλο και βαζετε μεσα ενα κουταλακι γεματο γεμιση..το ρολαρετε μεχρι την μεση και μετα γυριζετε τις εξω ακρες προς τα μεσα να κλειστη μεσα η γεμιση.τοποθετειτε στο ταψι.ετσι συνεχιζετε με ολο το μιγμα.
βουτρωνετε με το υπολοιπο βουτυρο και ψηνετε στον φουρνο περιπου μιση ωρα μεχρι να ροδισει καλα..μην στριμωξετε τα ρολακια στο ταψι.αφηστε λιγη αποσταση να ψηθουν απο παντου.μολις ροδισουν καλα τα βγαζετε και τα αναποδογυριζετε μεσα σε ενα αλλο ταψι.περιχυνετε με ενα κουταλι το σιροπι να παει παντου..αφηνετε μεσα στο σιροπι περιπου 15 λεπτα και μετα τα βαζετε σε χαρτινα θηκακια.τοποθετειτε σε μια πιατελα..αφου κρυωσουν τα βαζετε ψυγειο ξεσκεπαστα...καλη επιτυχια!!
Συνταγή από  Roula's sweet corner

Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας ,μαστίχα και παγωτό lemon pie!!

 Yλικα για την λεμονόπιτα

μισό πακέτο φύλλο κρούστας,
μια κούπα καλαμποκέλαιο
μια κούπα ζάχαρη
μια κούπα γιαούρτι
4 αυγά
μερικοί κόκκοι μαστίχας κοπανισμένα με λίγη από την ζάχαρη της συνταγής(ένα κουταλάκι)
2 κουταλάκια γλυκού μπέκιν πάουντερ
ξύσμα 3 λεμονιών
μισή κούπα αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα

Σιρόπι
μια κούπα ζάχαρη
μια κούπα νερό
ένα ξυλάκι κανέλας
χυμό ενός μικρού λεμονιού και την φλούδα του
παγωτό lemon pie
 Φτιάξτε το αγαπημένο σας παγωτό βανίλια και προσθέστε στο τελευταίο χτύπημα ξύσμα ενός λεμονιού,μερικές σταγόνες εσάνς λεμονιού η ένα σφηνάκι λικέρ λιμοντσέλο και 4-5 μπισκότα digestive τριμμένα σε σκόνη.αφού φτιάξετε το παγωτό,το χτυπάτε κάθε 2 ώρες να αφρατέψει..αυτό το κάνετε δυο φορές..την δεύτερη φορά αφού το χτυπήσετε να αφρατέψει ,ρίχνετε μέσα το ξύσμα την εσάνς και τα μπισκότα και ανακατεύετε να ενσωματωθούν .βάζετε ψυγείο και όταν είναι έτοιμο σερβίρετε.

 Εκτέλεση γλυκού
Σιρόπι
βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και αφού γίνει  σιροπάκι πηχτό, περίπου μετά από 10 λεπτά κατεβάζετε από την φωτιά κι αφήνετε να κρυώσει
Λεμονόπιτα
Βγάζετε τα φύλλα κρούστας από την προηγούμενη ημέρα ένα ένα και τα τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί ελαφρά τσαλακωμένα.τα αφήνετε ξεσκέπαστα να ξεραθούν.την επομένη τα θρυματίζετε με τα χέρια σας σε πολύ λεπτά κομματάκια και τα αφρατεύετε να μην μείνουν ενωμένα κομμάτια.
λαδωνετε ένα ταψί στρογγυλο η τετραγωνο 24αρι , και προθερμαινετε τον φουρνο στους 180 βαθμους
σε ένα μεγάλο μπωλ, χτυπατε καλα τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια και την κοπανιμενη μαστιχα και το ξύσμα να αφρατεψουν.
ρίχνετε το μπέκιν στο γιαούρτι κι αφήνετε στην ακρη.θα το δειτε να φουσκωσει. συνεχιζετε το χτύπημα των αυγων και ρίχνετε μέσα το σπορελαιο,ανακατεύετε να ενσωματωθεί, ρίχνετε και το γιαούρτι με το μπέκιν ανακατευοντας παντα.σταματατε το χτύπημα και ρίχνετε βροχηδόν τα ψιλοκομενα φύλλα μέσα στο μίγμα..τα ανακατεύετε πολύ καλά με μια μαρίζ να μην μείνουν σβώλοι.ρίχνετε το μίγμα στο ταψί, το στρώνετε να έχει παντού το ίδιο πάχος και πασπαλίζετε με αμύγδαλο φιλέ.ψηνετε για περίπου 30 λεπτά.να το δειτε να πάρει  εντονο χρωμα να ροδίσει..το βγάζετε από τον φούρνο κι αφήνετε λίγο να ηρεμήσει .περιχύνετε κουταλιά κουταλιά το σιρόπι κι το αφήνετε να το πιεί ολο και να το τραβήξει ..αν το δείτε και περισσεύει  μην ανησυχείτε,θα το πιεί  ολο..αφού κρυώσει το σερβίρετε με μια μπάλα παγωτού lemon pie δίπλα..καλή επιτυχία!!!
Συνταγή από Roula's sweet corner
Roula's sweet corner

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Πορτοκαλόφλουδες μπαστουνάκια με επικάλυψη σοκολάτας !!



Υλικά
Για 4-6 άτομα

5 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμός πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
1 κουταλιά του γλυκού χυμός λεμονιού

Για την επικάλυψη
κρυσταλλική ζάχαρη
λιωμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση

Απο την προηγούμενη μέρα πλένουμε στο νεροχύτη της κουζίνας πολύ καλά τα φρούτα, χαράζουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τις φλούδες. Τις βάζουμε σε μπολ, τις καλύπτουμε με νερό και με κάτι βαρύ για πάνε στον πάτο.
Τα αφήνουμε 8-10 ώρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές.

Την επομένη βράζουμε νερό. Κόβουμε τις φλούδες κατά μήκος, σε μπαστουνάκια, και τις βυθίζουμε στο βραστό νερό για 2 – λεπτά.
Αμέσως κρυώνουμε και σουρώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Τις αφήνουμε σε πιατέλα να στραγγίσουν καλά. Βράζουμε τη ζάχαρη, το χυμό και το λικέρ σε παχύ σιρόπι.

Προσθέτουμε τις φλούδες και ανακατεύοντας ρίχνουμε το λεμόνι και βράζουμε για 3-4 λεπτά. Αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε στη σχάρα για να στεγνώσουν καλά.
Τότε τις μισές φλούδες τις κυλάμε σε δίσκο με κρυσταλλική ζάχαρη, να καλυφθούν καλά γύρω- γύρω, και τις άλλες μισές τις βουτάμε (το μισό μπαστουνάκι) σε λιωμένη σοκολάτα και τις αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα.