Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ρεβυθοκεφτέδες Αφράτοι & Τραγανοί !!



Yλικά
 1 και 1/2 ποτήρι νερού ρεβύθια
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα  ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
8 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
8 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ
1/2 ποτήρι νερού νερό 
1 αυγό
αλάτι πιπέρι
1 κουταλιά κοφτή σούπας ξερό δυόσμος ,η 4 κλωναράκια φρέσκο ψιλοκομμένο
ελάχιστο κύμινο προαιρετικά
αλεύρι όσο πάρει μέσα ..
λάδι για τηγάνι



Εκτέλεση
Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβύθια σε μπόλ με νερό να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε όλη την νύχτα .
Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμαι στο μίξερ όχι αλοιφή αλλά να λιώσουν .
Τα αδειάζουμε σε μπόλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,εκτός από το αλεύρι και το λάδι.
Προσθέτουμε και το 1/2 ποτήρι νερό μέσα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι .
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τώρα λίγο λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε συγχρόνως με κουτάλι μέχρι να δούμε  ότι στέκεται στο κουτάλι και δεν σκορπάει .
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και σε μέτρια φωτιά παίρνουμε κουταλιές  και τηγανίζουμε .
Περιμένουμε να ψηθούν από την μία πλευρά και μετά γυρνάμε από την άλλη πλευρά.Γίνονται πραγματικά υπέροχοι !!!






Σοκολατόπιτα φανταστική !!!!

Υλικά
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερού γάλα
5 αυγά
2 ποτήρια φαρίν απ
1 ποτήρι κακάο σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
250 γραμ.βιτάμ

Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη σε 2 ποτήρια νερό και βράσιμο 5-6 λεπτά

Γκανάζ επικάλυψης
330 κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές γεμάτες σούπας κακάο
300 γραμ.κουβερτούρα
1  γεμάτη κουταλιά σούπας βιτάμ

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το κέικ.
Χτυπάμε στο μίξερ μερικά λεπτά το βιτάμ να αφρατέψει.
Ρίχνουμε και την ζάχαρη και πάντα χτυπώντας προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το κακάο, το μπέκιν πάουντερ ,και τέλος την φαρίν απ.
Προθερμαίνουμε εντωμεταξύ όσο χτυπάμε τα υλικά το φούρνο στους 180 βαθμούς,.
Βουτυρώνουμε πυρέξ η ταψάκι αδειάζουμε τπ μείγμα χαράζουμε με μαχαίρι στο κέντρο 2 κύκλους γιατί δεν θέλουμε να φουσκώσει πολύ και ψήνουμε 40 λεπτά ακριβώς.
Αφήνουμε να κρυώσει κι ετοιμάζουμε το σιρόπι .
Στο κρύο κέικ ρίχνουμε  παντού το ζεστό σιρόπι .
Περιμένουμε να πιεί το σιρόπι και να ψιλοκρυώσει.

Ετοιμάζουμε την γκανάζ.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα να ζεσταθεί και να φουσκώσει , όχι να βράσει,και ρίχνουμε μέσα σε κομμάτια τις σοκολάτες  και το κακάο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ,όχι μεταλλικό στην γκανάζ.
Οταν λιώσει η σοκολάτα τραβάμε από την φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα την κουταλιά βιτάμ να γυαλίσει και ανακατεύουμε απαλά.
Οταν χλιαρή η γίνει γκανάζ περιχύνουμε όλη την σοκολατόπιτα α πάει παντού .
Αν θέλουμε λιώνουμε άσπρη σοκολάτα σε μπαίν μαρί και κάνουμε σχέδια .
Στολίζουμε με οτιδήποτε θέλουμε ,εγώ είχα γλυκό κεράσι ,αλλά  μπορεί να στολιστεί με οτιδήποτε ,η ακόμα  για να απογειωθεί η εμφάνιση με ροζέτες από σαντιγί!! Καλή επιτυχία!!

Η συνταγή είναι από την φίλη   Christine Yiovanoydi









Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Τηγανόψωμα με τυρί ! Φανταστικά !!!




 3 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά τις σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
ελάχιστη ζάχαρη
χλιαρό νερό
τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι σε χοντρά κομμάτια
print
 Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι,την ζάχαρη, το αλάτι,το λάδι,σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ,προσοχή χλιαρό όχι ζεστό ούτε καφτό κόβει η μαγιά,ρίχνουμε μέσα την μαγιά και ανακατεύουμε καλά .Αδειάζουμε  όλο το περιεχόμενο μέσα στο μίγμα με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ,προσθέτουμε σιγά σιγά και άλλο χλιαρό νερό ,τόσο ώστε να γίνει η ζύμη μας ελαστική και να πλάθετε.Αν κολλήσει η ζύμη στα χέρια μας τα ξεπλένουμε τα σκουπίζουμε και ξανα συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κάνουμε μπαλίτσα το ζυμάρι μας το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος.



Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια να την έχουμε έτοιμη.
Κόβουμε από την ζύμη μπαλάκια σε μέγεθος μήλου φιρικιού και λίγο μεγαλύτερο και μέσα στην παλάμη μας το ανοίγουμε σαν πιτούλα .
Βάζουμε στην μέση μπόλικη φέτα ,το διπλώνουμε σαν τυρόπιτα και με το χέρι το ξανά ανοίγουμε ,όπως στην αρχή και το ξαναπλάθουμε  για να πάει η φέτα παντού .Αφού τα ετοιμάσουμε όλα βάζουμε λάδι προτιμήστε ηλιέλαιο να ζεσταθεί και αρχίζουμε να τα τηγανίζουμε προσέχοντας μην αρπάξουν σε μέτρια θερμοκρασία να ψηθούν και μέσα .Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για λίγο και μετά.σε πιάτο και καλήηη όρεξη !
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Φρικασέ Μοσχαράκι .




ΥΛΙΚΑ
800-1000γρ μοσχάρακι,
1 κλ.σπανάκι
,4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια,
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια,
1 μικρό μαρούλι(η μισό μεγάλο)
2 ασπράδια αυγών,
1 ποτήρι χυμό λεμόνι,
ελαιόλαδο,αλατοπίπερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ.....
 Πλένουμε και κόβουμε σε 4-5 τεμάχια το κρέας,βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε ελαφρά το κρέας χωρίς να αρπάξει αλλά να <βράζει μέσα στο λάδι>προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα ξερά κρεμμύδια να σωταριστούν κι αυτά μαζί.Αν θέλουμε σβήνουμε με μισό ποτηράκι κρασί η απλώς προσθέτουμε νερό κι αφήνουμε να βράσει.Πλένουμε το σπανάκι,το μαρούλι και τα κόβουμε στα 3-4 κομμάτια,πλένουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε,(αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο ψιλοκομμένο άνιθο).Όλα μαζί τα λαχανικά τα βάζουμε σε κατσαρόλα να πάρουν μερικές βράσεις να μαλακώσουν.Μόλις βράσουν τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να βράσει το κρέας μας.Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας αλατοπίπερο και τα βρασμένα λαχανικά προσέχοντας να μην έχει πολλά νερά μέσα γιατί θέλουμε το φαγητό μας να μείνει μόνο με το ζουμάκι του στο τέλος.Αφού βράσουν καλά τα λαχανικά μέσα στο κρέας χτυπάμε στο μούλτι η με σύρμα τα ασπράδια πολύ καλά προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και λίγο απο το ζουμάκι της κατσαρόλας και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα να πάρει μερικές βράσεις και να μελώσει η σάλτσα του.(εγώ βάζω και μια κουτάλια της σούπας κορνφλάουρ στο αυγολέμονο γιατί θέλω χυλωμένο το ζωμό του)....

Κέικ με αχλάδια και μαρμελάδα !!



ΥΛΙΚΑ

185 γρ βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
2κουτ ξυσμα πορτοκαλιου
1βανιλια
3 αυγά
50γρ σκονη αμυγδαλο
2/3φλιτζ αχνη
1φλ φαρινα
1/2αλευρι για ολες τις χρησεις
1/3 φλ γαλα
2 αχλαδια
μαρμελαδα της αρεσκειας μας εγω εβαλα βερυκοκο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χτυπαμε στο μιξερ,το βουτυρο,το ξυσμα και την ζαχαρη μεχρι να ασπρισει.
Στην συνεχεια ριχνουμε ενα ενα αυγο.
Ριχνουμε την βανιλια και το αμυγδαλο.
Στην συνεχεια το αλευρι εναλαξ με το γαλα,ανακατευουμε και αδειαζουμε σε μια βουτυρωμενη φορμα του κεικ.Κοβουμε τα αχλαδια στα τεσσερα,χαραζουμε πυκνα καθε 1/4 του αχλαδιου τηνν ραχη φτανοντας μεχρι τα 3/4 του αχλαδιου.
Τοποθετουμε τις φετες αχλαδιου πανω απο στο μειγμα περιμετρικα.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 175 βαθμους για 1 ωρα στον αερα.
Βγαζουμε απο το φουρνο οπως ειναι ζεστο με ενα μαχαιρι απλωνουμε απο πανω της πιτας την μαρμελαδα να γυαλισει.!!!!!!!!!!καλη επιτυχια!!!!

Η μακαρονάδα τις γιαγιάς !!!!!!



ΥΛΙΚΑ....
1 πακέτο μακαρόνια Νo 6
3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 πιπεριές κέρατο (όχι καυτερές!) κομμένες σε ροδέλες
3 ντομάτες μέτριες κομμένες σε μικρά κομματάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές ντοματοχυμό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)
2 λίτρα νερό (ίσως και λίγο παραπάνω)
αλάτι, πιπέρι, λάδι....
ΕΚΤΕΛΕΣΗ....Σε μια κατσαρόλα φαρδιά και σχετικά ρηχή βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί λίγο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα γυρίζουμε με μια κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν, - δε θέλουμε να πάρουν χρώμα - προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από λίγο τη ντομάτα και τον ντοματοχυμό.
Μόλις μαραθούν τα λαχανικά μας ρίχνουμε το νερό. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για δέκα λεπτά και προσθέτουμε το αλάτι και τα μακαρόνια.

Ανακατεύουμε τα μακαρόνια πού και πού για να μη κολλήσουν και 2 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα. Χρειάζονται περίπου 10-12 λεπτά βράσιμο. Καλό είναι να φροντίσουμε τα μακαρόνια να έχουν αρκετή σάλτσα μόλις τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, για να παραμείνουν ζουμερά.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό.

Ομελέτα φούρνου !! Αρέσει πολύ σε όλους !!!

Υλικά μερίδες 8
10 αυγά
3 κρεμμύδια  κομμένα ροδέλες
1ποτήρι νερού [μισό μισό αραιωμένο]  εβαπορέ
3-4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
7-8 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
τυρί τριμμένο ότι υπάρχει σπίτι ..η κεφαλοτύρι ,η γκούντα η ότι άλλο  για λίγο πασπάλισμα



Εκτέλεση
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά.
σε τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε να μαραθούν οι ροδέλες κρεμμυδιών τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βγάζουμε.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε για λίγο και τις καλά στραγγισμένες βρασμένες πατάτες ανακατεύοντας ελαφρώς μην μας διαλύσουν
Σε αντικολητικό  ταψάκι [μέγεθος τούρτας] Ρίχνουμε και στρώνουμε τις πατάτες ,από πάνω τα κρεμμύδια .μετά πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι και το γάλα [ ΠΡΟΣΟΧΗ λίγο αλάτι διότι υπάρχει και το κεφαλοτύρι]το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό .
Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα κουνώντας το ταψάκι να  καλύψει όλα τα παραπάνω που είπαμε κρεμμύδια πατάτες.
Το ψήνουμε στον προθερμασμένο στους 180 βαθμούς περίπου 20 λεπτά .Πραγματικά απίθανη ,καλή σας όρεξη !!!!


Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Σάμαλι !!!



ΥΛΙΚΑ......
Σιμιγδάλι χοντρό 280γρ
Σιμιγδαλι ψιλό 160γρ
Ζάχαρη 150γρ...
Χυμό πορτοκαλιού 400γρ
 Νερό 100γρ
2 κ/γ. Μπεικιν
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
 Λικέρ μαστίχα 30γρ
 Βανίλια 2 (καψουλες)
Αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα


 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΙΡΟΠΙ
 800γρ νερό
 800γρ ζάχαρη
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδες λεμονιού...
ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Σε ένα μπώλ ανακατεύετε τα σιμιγδάλια, την ζάχαρη, το baking, την σόδα, τις βανίλιες, το λικέρ και τα ξύσματα
. 2. Ανακατεύετε το νερό με τον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτετε στα υλικά, ανακατεύντας συνεχώς μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός. 
3. Αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο για 15 λεπτά και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180β.
 4. Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν. Βράστε το σιρόπι για 5-6 λεπτά, μετά την πρώτη βράση και κατόπιν το αφήνετε να κρυώσει.
 5. Ρίχνετε το μείγμα σε ταψί 30x25 και στρώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.
 6. Υποθετικά χωρίζετε σε 12 τετράγωνα κομμάτια και τοποθετήστε ένα αμύγδαλο ολόκληρο, επάνω στο καθένα προαιρετικά. 
7. Ψήνετε το σάμαλι για 40-45 λ. στους 180β
 8 Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, χαράζετε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια και σιροπιάζεται κουταλιά κουταλιά με το μισό σιρόπι, αφήνετε το γλυκό για 5 λεπτά και σιροπιάζετε και ξανά με το υπόλοιπο σιρόπι.
 9. Αφήνετε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζετε μερικές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε! Καλή σας επιτυχία!!!!

Λεμονόπιτα Θεική !!!!



ΥΛΙΚΑ 
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι-1/2 κουταλάκι αλάτι- 1 κουταλάκι baking powder
1 1/3 φλυτζάνι βούτυρο (όχι μαργαρίνη)-1 φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
1 φλυτζάνι βρώμη-400 γρ. ζαχαρούχο γάλα-1/2 φλυτζάνι χυμό λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύω το βούτυρο με την ζάχαρη καλά σε ένα μπολ.
Κοσκινίζω το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίχνω στο αλεύρι την βρώμη και το βούτυρο και ανακατεύω καλά, να πάει παντού το βούτυρο. Δεν θα γίνει ενιαία η ζύμη.
Πιέζω το μισό από την ζύμη στο πάτο ενός μικρού τετράγωνου ταψιού (ιδανικά 20x28 εκ. -εγώ είχα ένα μικρότερο στρογγυλό και μια χαρά έγινε).
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνω το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα. Ανακατεύω καλά με κουτάλι. Περιχύνω την ζύμη που έχω ρίξει στο ταψί.
Την υπόλοιπη ζύμη την σφίγγω με τις παλάμες μου για να δημιουργηθούν κομματάκια (crumbles που λένε και οι ξένοι). Την ρίχνω πάνω από το μείγμα του λεμονιού ατάκτως.
Ψήνω για 20-25 λεπτά να ροδίσει ελαφρώς.
Αφήνω να κρυώσει 30 λεπτά.
Βάζω την λεμονόπιτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Θέλει μερικές ώρες. Αφήστε την όλο το βράδυ αν αντέχετε 
Συνταγή από την Φαίη Κάλφα !

Ντολμαδάκια αγαπημένα!!!

ΥΛΙΚΑ....
1 1/2 κουπα τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μαιντανό
1 ματσάκι άνηθο
χυμός από 3 λεμόνια
ελαιόλαδο περίπου 1/2 κούπα τσαγιού
αμπελόφυλλα ζεματισμένα
πιπέρι
αλάτι 
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρολα βαζουμε 1 με 2 φυλλα αμπελοφυλλα στον πατο
Ανακατευουμε τα μυρωδικα και βοτανα μας μαζι με το προσθέτουμε λάδι πιπέρι αλάτι  ρυζακι.

Ανακατεύουμε
Σε καθε ενα αμπελοφυλλο βαζουμε μια κουταλια του γλυκου στην μεση και χαμηλα του φυλλου,τωρα προσπαθουμε να ρολαρουμε το φυλλο μας αφου πρωτα κλεινουμε αριστερα και δεξια πλευρα του φυλλου προς τα μεσα,.τοποθετουμε κολλητα στην κατσαρολα μας τα ντολμαδακι,μεχρι να τελειωσουμε τα φυλλα.
Βραζουμε 2 κουπες νερο και τις αδειαζουμε στην κατσαρολα ,ριχνουμε και το λεμονι και λίγο ελαιολαδο.Αλατοπιπερωνουμε και σκεπαζουμε με ενα πιατακι για να μην μας χαλασουν το σχημα τους τα ντολαμαδακια μας,κλεινουμε και με το καπακι και χαμηλωνουμε την φωτια και τα αφηνουμε να βραζουν για 35 με 40 λεπτα!!!καλη επιτυχια!

Συνταγή από 
Konstantina Lioumpa

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Γαλατόπιτα η υπέροχη !!!

Υλικά
2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 και 1/2 τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2και 1/2 τσαγιού ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
2 βανίλιες
4 αυγά
2 κουτ.σούπας βούτυρο
για  το γαρνίρισμα
3 κουτ.σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ.σούπας κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ...
Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, ρίχνω τη ζάχαρη και την ανακατεύω να λιώσει και προσθέτω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτω τις βανίλιες και τα αβγά χτυπημένα και συνεχίζω το ανακάτεμα. Μόλις πήξει ελαφρά το μείγμα μου αποσύρω από την εστία την κατσαρόλα.Αδειάζω την κρέμα στη λαδωμένη λαμαρίνα του φούρνου, λαδώνω πολύ λίγο (ελάχιστα) παντού όλη την επιφάνεια της κρέμας και πασπαλίζω με κανελίτσα.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου. Πασπαλίζουμε από πάνω μόλις βγει με κανελίτσα και άχνη.(Τρώγεται και κρύα, αλλά ζεστή είναι απίστευτη!!)

Μακαρονόπιτα η οικονομική και πανεύκολη !!

Καταπληκτική χορταστική εύκολη πίτα για όλη την οικογένεια !!!


ΥΛΙΚΑ 
πακέτο φύλλα χονδρά για πίτα
1 πακέτο μακαρόνια χονδρά
300 γραμ.φέτα
5 αβγά χτυπημένα
λίγο βούτυρο
ελαιόλαδο
ΠAΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
1 αβγό
1 φλιτζάνι γάλα
λίγο ελαιόλαδο.....

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια,τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα,προσθέτουμε τα αβγά,το βούτυρο,το τυρί και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι στρώνουμε τρία φύλλα αλειμμένα με λάδι-βούτυρο,απλώνουμε το μισό από το μείγμα μακαρονιών πάνω στο φύλλο και βάζουμε άλλα δύο φύλλα από πάνω από τα μακαρόνια αλειμμένα κι αυτά με το μείγμα λαδιού -βουτύρου.
Απλώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω από αυτή την στρώση και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.Χαράσσουμε την πίτα.Χτυπάμε σε ένα μπολ το αβγό,το λάδι, και το γάλα και τα ρίχνουμε πάνω στο τελευταίο φύλλο.Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει .Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Konstantina Lioumpa

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Moυσταλευριά!!



ΥΛΙΚΑ:
5 ποτήρια μούστο κομμένο
1 ποτήρι αλεύρι ή νισεστέ
Καρύδια ψιλοκομμένα
Σουσάμι
Κανέλα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το μούστο κρύο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μούστο. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι, να μην έχει σβόλους .
Ανάβουμε την εστία μας και βάζουμε επάνω την κατσαρόλα, ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα να μη μας σβολιάσει μέχρι να πήξει ο μούστος και να γίνει σαν κρέμα.
Μόλις πήξει ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα καρύδια και το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
Με μια κουτάλα γεμίζουμε ρηχά πιάτα ή μπολάκια και πασπαλίζουμε με καρύδια, σουσάμι και κανέλα.Υ.Γ. μπορείτε αν θέλετε να μην ρίξετε καρύδια και σουσάμι μέσα στη μουσταλευριά,
αλλά μόνο να τα πασπαλίσετε από πάνω.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!

Συνταγή από 
Konstantina Lioumpa

Μοσχαράκι στιφάδο !!


ΥΛΙΚΑ....
1 κιλο μοσχαρι(ελια)
2 κιλα κρεμυδια μικρα.(αν δεν εχετε παρτε μεγαλα και καντε τα μικρα)
4 φυλλα δαφνη
1 φλυτζανακι του καφε ξυδι(οχι γεματο)
2 φλυτζανια του τσαγιου εξτρα παρθενο ελιολαδο
1 κουταλακι του καφε κοφτο,παπρικα.(γλυκο κοκκινι πιπερι)
αλατι.......

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Βαζουμε σε μια χαμηλη κατσαρολα το κρεας το λαδι και τα κρεμυδια και σωταρουμε σε χαμηλη φωτια μεχρι να ροδισουν,περιπου 10 λεπτα.Προσθετουμε το ξυδι,το αφηνουμε για ενα λεπτο και ριχνουμε νερο εως οτου σκεπαστει το κρεας και αλλο τοσο,βαζουμε και ολα τα υπολοιπα υλικα και αφηνουμε να βρασει σε χαμηλη φωτια παντα.Περιπου  2 1/2 ωρες. Αφηνουμε να στηψει αλλα να μην μείνει μονο με το λαδι,θελουμε και λιγο ζουμακι.
Προσοχη μην το ανακατευετε γιατι θα δυαλυθουν τα κρεμυδια,μπορειτε να ανακινειτε την κατσαρολα.
Καλη ορεξη!!!!!!!!

Συνταγή από 
Konstantina Lioumpa

Κέικ με μήλα καρύδια και γλάσο καραμέλας !!



 Υλικά
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη

1 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
3 αυγά
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 μέτρια μήλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια Για την καραμελωμένη επικάλυψη:
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλυτζάνι καφέ ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού γάλα. 
 Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε την κρυσταλλική ζάχαρη, το λάδι, τη βανίλια και τα αυγά με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Χτυπάμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα μέχρι να μαλακώσουν . Ρίχνουμε τα μήλα και τα καρύδια. Βάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 70 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βγάζουμε από την φόρμα.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη και το γάλα μέχρι να γίνει παχύρρευστο. Με ένα κουτάλι βάζουμε το γλάσο πάνω στο ζεστό κέικ.