Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Κανταίφι εκμέκ της Βιβίας εύκολο,φανταστικό σε γεύση !!

 
 Υλικά
1/2 κιλό κανταΐφι
,1/4 βούτυρο για το κανταΐφι,
2 λίτρα γάλα,
15 κουτ.σούπας κορν φλάουερ,
10 κουτ.σούπας ζάχαρη.
 2 Κουτιά ερμόλ η γαρνί χτυπημένα σε σαντιγί για κάλυψη.
Για το σιρόπι.
6 ποτήρια ζάχαρη και 5 ποτήρια νερό.
Εκτέλεση
Ξαίνουμε το κανταΐφι και το στρώνουμε στο ταψί μας,περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.
Βράζουμε για 5' το σιρόπι και το ρίχνουμε χλιαρό στο κρύο κανταΐφι..
Φτιάχνουμε την κρέμα μας και μόλις κρυώσει τη βάζουμε επάνω στο κανταΐφι.
Χτυπάμε την σαντιγύ μας και βάζουμε επάνω στην κρέμα,πασπαλίζουμε με φιστίκι Αίγινης τριμμένο.Καλή επιτυχία!!
Από Αγγελική Μπετσίου 

Ψωμάκι χωρίς ζύμωμα !!

 Υλικά
 1 κιλο αλευρι...ο,τι σας αρέσει..
Μπορει να γινει συνδυασμος αλευρων (χωριατικο με ασπρο...χωριατικο-ασπρο-ολικης κλπ)
2 φακελακια μαγια
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη
2 κουταλακια του γλυκου αλατι
4-5 κουταλιες της σουπας λαδακι
680 γρ νερο.(αν χρησιμοποιησετε σκληρο αλευρι, ισως να χρειαστει λιγο νερακι ακομα)
Εκτέλεση
Σε ενα μπολ ανακατατευουμε ολα τα υλικα καλά και μετα σκεπαζουμε το μπολ με το καπακι του και το βαζουμε στο ψυγειο απο 12 ωρες και πανω!!

την επομενη μερα, αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους και βαζουμε μεσα μια γαστρα αδειανη με το καπακι της.
(Αν ο φουρνος ειναι δυνατος..κατεβαστε τη θερμοκρασια στους 230 ...γιατι αλλιως θα ψηθει γρηγορα απο εξω και μεσα θα μεινει αψητο)
μεχρι να καψει ο φουρνος βγαζουμε το μπολ ...αλευρωνουμε τον παγκο μας και παιδευουμε λιγο το ζυμαρι μας..δηλ κανουμε διπλωματα.
(Αν δεν καταλαβαινετε τα διπλωματα..εχω φτιαξει 2 βιντεακια για να δειτε την διαδικασια)
σε αυτη τη φαση ..εγω το χωριζω σε 3 μερη .

αφηνουμε πανω στο παγκο με τα διπλωματα (2η σημειωση) προς τα κατω.

αφου καψει ο φουρνος...βγαζουμε με προσοχη την γαστρα , να μην καουμε και ριχνουμε τα ζυμαρια μας...με τα διπλωματα προς τα πανω αυτη τη φορα.

σκεπαζουμε με το καπακι ...και αφηνουμε να ψηθει για 1/2 ωρα ..μετα την μιση ωρα..ξεσκεπαζουμε και αφηνουμε για 1 τεταρτο ακομα...
ετοιμο το ψωμακι μας !!!

1.Να σημειωσω....οτι τη γαστρα δεν τη λαδωνουμε ουτε βαζουμε αντικολλητικο χαρτι...δεν προκειται να κολλησει το ψωμακι και επισης απο την αρχη που θα ανοιξουμε το φουρνο στους 250 βαθμους ή στους 230 αν ο φουρνος σας ειναι δυνατος και μεχρι να τελειωσουμε δεν αλλαζουμε τη θερμοκρασια.

2.οπως εχουμε το ζυμαρι πανω στην επιφανεια εργασιας παιρνουμε τις ακρες και τις διπλωνουμε στο κεντρο , αρκετες φορες...μετα το χωριζουμε σε οσα κομματια θελουμε δηλ.... σε 2 καρβελακια σε 3 ή σε φρατζολακια ή ατομικα ψωμακια.εγω προσωπικα οταν τα χωριζω τα "ξαναδιπλωνω" για να κανουν τα ωραια "σκασιματα "
Συνταγή από Myrto Aggelou!

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Κέικ κεράσι !!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
2 1/2 κούπες φαρίνα
3/4 κούπας ζαχαρη
1/2 κούπα σπορέλαιο
1/2 κούπα ξινόγαλα
4 αβγά
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
2 ΚΟΥΠΕΣ ΓΑΛΑ (500ΓΡ.)
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κορν φλάουρ
2 βανίλιες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΡΑΣΙ
1 κούπα σπιτικό γλυκό κεράσι με το σιρόπι του(όχι το τραγανό κεράσι του εμπορίου)ή βύσινο γλυκό,ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας! 1/2 κούπα νερό2 κ.σ κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σ'ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα,ζάχαρη και κορν φλάουρ,ανακατεύω και βράζω να πήξει η κρέμα.Κατεβάζω απ'τη φωτιά και ρίχνω τις βανίλιες.Αφήνω στην άκρη σκεπασμένο με μεμβράνη(να μην πιάσει ''πέτσα'')και αφήνω να γίνει χλιαρή.
2.Σ'ένα άλλο κατσαρολάκι αδειάζω το γλυκό κεράσι,το νερό,το κορν φλάουρ ανακατευω και βράζω να πήξει η σαλτσούλα.Αφήνω στην άκρη να γίνει χλιαρή.
3.Κοσκινίζω 2 φορές τη φαρίνα.Χτυπάω στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν και να πήξουν,προσθέτω το σπορέλαιο,το ξινόγάλα,το ξύσμα,το αλάτι,τις βανίλιες και τέλος το αλεύρι.Χτυπάω ίσα να ανακατευτεί.(Δεν το παρακάνω για να βγει αφράτο το κέικ!)Αδειάζω το μίγμα σε 2 ταψάκια 22 εκ.το καθένα βουτυρωμένα και στρωμένα με λαδόκολα.
4.Χτυπάω με ενα σύρμα ή στο μίξερ την λευκή κρέμα να αφρατέψει και την βάζω σε μια σακουλίτσα κόβωντας την άκρη με ψαλίδι ή κορνέ και κάνω χοντρές γραμμές με την κρέμα στην επιφάνεια του κέικ αφήνοντας 1-2 εκ.απόσταση μεταξύ τους.Στα κενά αυτά στρώνω με ένα κουταλάκι τη σάλτσα κεράσι.Ψήνω και τα 2 ταψάκια μαζί στους 180 αντιστάσεις για 30-35 λεπτά περίπου.Το τσεκάρω με οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή είναι έτοιμα.Δεν τα παραψήνω.Εγώ έφτιαξα 1 ταψάκι με σάλτσα κεράσι και 1 ταψάκι με σάλτσα βερίκοκο!Είναι πεντανόστιμα!!!
Συνταγή από  Σόφη Τσιώπου.

Σπανακόπιτα σπέσιαλ!!!

ΥλικάΜια από τις 2 πιο αγαπημένες μου σπανακοτυρόπιτες θα σας κεράσω σήμερα . η διαφορά της είναι ότι στη μέση έχει 2 ψημένα φύλλα

 Τα υλικά της ζύμης είναι :
700 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 1 φλ. καφε ξυδι
½ κουπα ελαιόλαδο
25 γρ. μαγια ή 1 φακ. ξερη
Νερό χλιαρό όσο πάρει
Αλάτι
Για τη γέμιση
½ κ. σπανακι
½ κ. σέσκουλα
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
Άνιθο
2 αυγά
Ελαιόλαδο
1 κουπα τραχανα ξινο
400 γρ. φέτα
Λάδι για άλοιμα των φύλλων
Κρασί για κατάβρεγμα λίγο πριν τη βάλουμε στο φούρνο

Εκτέλεση
Δε σας βάζω τη διαδικασία λιγο πολύ γνωστή για τη ζύμη .
Η ζύμη θέλει καλό δούλεμα .
 Τη κάνουμε 9 μπαλάκια και την αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες σκεπασμένα
Αρχικά θα ψήσουμε τα 2 φύλλα .
 Οπότε όταν τη φτιάξουμε (θα βάλουμε ) θα ανοιξουμε 4 φύλλα 1 ψημένο τη γέμιση 1 ψημένο και τρια από πάνω. Λαδωμα ενδιάμεσα των φύλλων.Στο τέλος την κόβουμε την καταβρέχουμε με κρασί και την ψήνουμε .Η συνταγή ειναι της Χιονίας απο της συνταγές της παρέας
και από  Popi Flouri
Συνταγή φύλλου 
http://mageirikikaisintages.blogspot.gr/.../blog-post...

Μελένια τριαντάφυλλα που θυμίζουν τα σιροπιαστά κρουασάν των φούρνων!

 Υλικά3 αυγά1 φλ. τσαγιού γάλα (χλιαρό)
1 φλ. τσαγιού νερό(χλιαρό)
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 φακελάκι μαγιά
1 ½ κου. γλυκού μπέικιν
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 γερή πρέζα κανέλλα
Αλεύρι για όλες  τις χρήσεις . περίπου 600 με 700 γρμ

Για το σιρόπι
1 φλυτζανι ζαχαρη 1 φλυτζανι μελι 1 φλυτζανι νερο 125 γρ μαργαρινη για το άλοιμα + πολύ λίγο ηλιέλαιο

Εκτέλεση 
Διαλύω σε ένα μπώλ τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και το νερό. Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω. Στη συνέχεια ρίχνω τα αυγά ,το λιωμένο βούτυρο, τα μυρωδικά μας και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.Το αποτέλεσμα που θέλουμε είναι να μας βγεί σαν το φύλλο για τις πίτες.Το αφήνω να ξεκουραστεί για 10 λεπτά….. το χωρίζω στα 3…. Ανοιγω το πρώτο φύλλο το βουτυρώνω και το κλείνω στα τρια σα φάκελο. … Ετσι όπως είναι μακρύ το κόβω στο πλάτος σε μακρόστενες λουρίδες (τις στρίβω) και διαμορφώνω -σχηματίζω τα τριανταφυλλά μου. (βγαζει γυρω στις 10 - 12 λουριδες)Ομοίως και τα υπόλοιπα 2Τα ψήνω περίπου στο 15λεπτο στους 170. σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.Φτιάχνω το σιρόπι και εφόσον έχουν κρυώσει τα μελένια τα σιροπιάζω πάνω στη φωτια για 10 δευτερα περιπου όχι πιο πολύ. Βγαίνουν γύρω στα 30-35 τεμ.Είναι νόστιμα και σκέτα, και σιροπιασμένα, αλλά και με καρύδα!!!
Συνταγή από  Popi Flouri.

Ρολλά κανέλας !!!


 Υλικά
500γρ αλεύρι
1 φακ μαγιά
1 αυγό
5 κγ ζάχαρη
1 κγ αλάτι
250 γρ γάλα
50 γρ βούτυρο ή σπορέλαιο.


Εκτέλεση
Φτιάχνουμε μια μαλακή και απαλή ζύμη. .την αφήνουμε να φουσκώσει. Ανοίγουμε ενα φύλλο μακρόστενο 35 επι 45 εκ.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια βούτυρο. .πασπαλίζουμε με κανελλα και ζάχαρη. ...ρολαρουμε και κόβουμε ανά 5 εκ.
Τοποθετούμε σε ταψί και αφήνουμε πάλι να φουσκωσουν για 20 λ.Αλείφουμε με κρόκο και Ψηνουμε στους 180 μέχρι να πάρουν χρώμα.
Δεν τα παραψήνουμε..για να παραμείνουν αφράτα.

Συνταγή από  MYRTO AGGELOU

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ρεβυθοκεφτέδες Αφράτοι & Τραγανοί !!



Yλικά
 1 και 1/2 ποτήρι νερού ρεβύθια
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα  ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
8 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
8 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ
1/2 ποτήρι νερού νερό 
1 αυγό
αλάτι πιπέρι
1 κουταλιά κοφτή σούπας ξερό δυόσμος ,η 4 κλωναράκια φρέσκο ψιλοκομμένο
ελάχιστο κύμινο προαιρετικά
αλεύρι όσο πάρει μέσα ..
λάδι για τηγάνι



Εκτέλεση
Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβύθια σε μπόλ με νερό να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε όλη την νύχτα .
Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμαι στο μίξερ όχι αλοιφή αλλά να λιώσουν .
Τα αδειάζουμε σε μπόλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,εκτός από το αλεύρι και το λάδι.
Προσθέτουμε και το 1/2 ποτήρι νερό μέσα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι .
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τώρα λίγο λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε συγχρόνως με κουτάλι μέχρι να δούμε  ότι στέκεται στο κουτάλι και δεν σκορπάει .
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και σε μέτρια φωτιά παίρνουμε κουταλιές  και τηγανίζουμε .
Περιμένουμε να ψηθούν από την μία πλευρά και μετά γυρνάμε από την άλλη πλευρά.Γίνονται πραγματικά υπέροχοι !!!






Σοκολατόπιτα φανταστική !!!!

Υλικά
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερού γάλα
5 αυγά
2 ποτήρια φαρίν απ
1 ποτήρι κακάο σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
250 γραμ.βιτάμ

Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη σε 2 ποτήρια νερό και βράσιμο 5-6 λεπτά

Γκανάζ επικάλυψης
330 κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές γεμάτες σούπας κακάο
300 γραμ.κουβερτούρα
1  γεμάτη κουταλιά σούπας βιτάμ

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το κέικ.
Χτυπάμε στο μίξερ μερικά λεπτά το βιτάμ να αφρατέψει.
Ρίχνουμε και την ζάχαρη και πάντα χτυπώντας προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το κακάο, το μπέκιν πάουντερ ,και τέλος την φαρίν απ.
Προθερμαίνουμε εντωμεταξύ όσο χτυπάμε τα υλικά το φούρνο στους 180 βαθμούς,.
Βουτυρώνουμε πυρέξ η ταψάκι αδειάζουμε τπ μείγμα χαράζουμε με μαχαίρι στο κέντρο 2 κύκλους γιατί δεν θέλουμε να φουσκώσει πολύ και ψήνουμε 40 λεπτά ακριβώς.
Αφήνουμε να κρυώσει κι ετοιμάζουμε το σιρόπι .
Στο κρύο κέικ ρίχνουμε  παντού το ζεστό σιρόπι .
Περιμένουμε να πιεί το σιρόπι και να ψιλοκρυώσει.

Ετοιμάζουμε την γκανάζ.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα να ζεσταθεί και να φουσκώσει , όχι να βράσει,και ρίχνουμε μέσα σε κομμάτια τις σοκολάτες  και το κακάο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ,όχι μεταλλικό στην γκανάζ.
Οταν λιώσει η σοκολάτα τραβάμε από την φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα την κουταλιά βιτάμ να γυαλίσει και ανακατεύουμε απαλά.
Οταν χλιαρή η γίνει γκανάζ περιχύνουμε όλη την σοκολατόπιτα α πάει παντού .
Αν θέλουμε λιώνουμε άσπρη σοκολάτα σε μπαίν μαρί και κάνουμε σχέδια .
Στολίζουμε με οτιδήποτε θέλουμε ,εγώ είχα γλυκό κεράσι ,αλλά  μπορεί να στολιστεί με οτιδήποτε ,η ακόμα  για να απογειωθεί η εμφάνιση με ροζέτες από σαντιγί!! Καλή επιτυχία!!

Η συνταγή είναι από την φίλη   Christine Yiovanoydi









Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Τηγανόψωμα με τυρί ! Φανταστικά !!!




 3 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά τις σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
ελάχιστη ζάχαρη
χλιαρό νερό
τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι σε χοντρά κομμάτια
print
 Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι,την ζάχαρη, το αλάτι,το λάδι,σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ,προσοχή χλιαρό όχι ζεστό ούτε καφτό κόβει η μαγιά,ρίχνουμε μέσα την μαγιά και ανακατεύουμε καλά .Αδειάζουμε  όλο το περιεχόμενο μέσα στο μίγμα με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ,προσθέτουμε σιγά σιγά και άλλο χλιαρό νερό ,τόσο ώστε να γίνει η ζύμη μας ελαστική και να πλάθετε.Αν κολλήσει η ζύμη στα χέρια μας τα ξεπλένουμε τα σκουπίζουμε και ξανα συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κάνουμε μπαλίτσα το ζυμάρι μας το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος.



Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια να την έχουμε έτοιμη.
Κόβουμε από την ζύμη μπαλάκια σε μέγεθος μήλου φιρικιού και λίγο μεγαλύτερο και μέσα στην παλάμη μας το ανοίγουμε σαν πιτούλα .
Βάζουμε στην μέση μπόλικη φέτα ,το διπλώνουμε σαν τυρόπιτα και με το χέρι το ξανά ανοίγουμε ,όπως στην αρχή και το ξαναπλάθουμε  για να πάει η φέτα παντού .Αφού τα ετοιμάσουμε όλα βάζουμε λάδι προτιμήστε ηλιέλαιο να ζεσταθεί και αρχίζουμε να τα τηγανίζουμε προσέχοντας μην αρπάξουν σε μέτρια θερμοκρασία να ψηθούν και μέσα .Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για λίγο και μετά.σε πιάτο και καλήηη όρεξη !
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Φρικασέ Μοσχαράκι .




ΥΛΙΚΑ
800-1000γρ μοσχάρακι,
1 κλ.σπανάκι
,4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια,
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια,
1 μικρό μαρούλι(η μισό μεγάλο)
2 ασπράδια αυγών,
1 ποτήρι χυμό λεμόνι,
ελαιόλαδο,αλατοπίπερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ.....
 Πλένουμε και κόβουμε σε 4-5 τεμάχια το κρέας,βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε ελαφρά το κρέας χωρίς να αρπάξει αλλά να <βράζει μέσα στο λάδι>προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα ξερά κρεμμύδια να σωταριστούν κι αυτά μαζί.Αν θέλουμε σβήνουμε με μισό ποτηράκι κρασί η απλώς προσθέτουμε νερό κι αφήνουμε να βράσει.Πλένουμε το σπανάκι,το μαρούλι και τα κόβουμε στα 3-4 κομμάτια,πλένουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε,(αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο ψιλοκομμένο άνιθο).Όλα μαζί τα λαχανικά τα βάζουμε σε κατσαρόλα να πάρουν μερικές βράσεις να μαλακώσουν.Μόλις βράσουν τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να βράσει το κρέας μας.Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας αλατοπίπερο και τα βρασμένα λαχανικά προσέχοντας να μην έχει πολλά νερά μέσα γιατί θέλουμε το φαγητό μας να μείνει μόνο με το ζουμάκι του στο τέλος.Αφού βράσουν καλά τα λαχανικά μέσα στο κρέας χτυπάμε στο μούλτι η με σύρμα τα ασπράδια πολύ καλά προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και λίγο απο το ζουμάκι της κατσαρόλας και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα να πάρει μερικές βράσεις και να μελώσει η σάλτσα του.(εγώ βάζω και μια κουτάλια της σούπας κορνφλάουρ στο αυγολέμονο γιατί θέλω χυλωμένο το ζωμό του)....

Κέικ με αχλάδια και μαρμελάδα !!



ΥΛΙΚΑ

185 γρ βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
2κουτ ξυσμα πορτοκαλιου
1βανιλια
3 αυγά
50γρ σκονη αμυγδαλο
2/3φλιτζ αχνη
1φλ φαρινα
1/2αλευρι για ολες τις χρησεις
1/3 φλ γαλα
2 αχλαδια
μαρμελαδα της αρεσκειας μας εγω εβαλα βερυκοκο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χτυπαμε στο μιξερ,το βουτυρο,το ξυσμα και την ζαχαρη μεχρι να ασπρισει.
Στην συνεχεια ριχνουμε ενα ενα αυγο.
Ριχνουμε την βανιλια και το αμυγδαλο.
Στην συνεχεια το αλευρι εναλαξ με το γαλα,ανακατευουμε και αδειαζουμε σε μια βουτυρωμενη φορμα του κεικ.Κοβουμε τα αχλαδια στα τεσσερα,χαραζουμε πυκνα καθε 1/4 του αχλαδιου τηνν ραχη φτανοντας μεχρι τα 3/4 του αχλαδιου.
Τοποθετουμε τις φετες αχλαδιου πανω απο στο μειγμα περιμετρικα.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 175 βαθμους για 1 ωρα στον αερα.
Βγαζουμε απο το φουρνο οπως ειναι ζεστο με ενα μαχαιρι απλωνουμε απο πανω της πιτας την μαρμελαδα να γυαλισει.!!!!!!!!!!καλη επιτυχια!!!!

Η μακαρονάδα τις γιαγιάς !!!!!!



ΥΛΙΚΑ....
1 πακέτο μακαρόνια Νo 6
3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 πιπεριές κέρατο (όχι καυτερές!) κομμένες σε ροδέλες
3 ντομάτες μέτριες κομμένες σε μικρά κομματάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές ντοματοχυμό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)
2 λίτρα νερό (ίσως και λίγο παραπάνω)
αλάτι, πιπέρι, λάδι....
ΕΚΤΕΛΕΣΗ....Σε μια κατσαρόλα φαρδιά και σχετικά ρηχή βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί λίγο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα γυρίζουμε με μια κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν, - δε θέλουμε να πάρουν χρώμα - προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από λίγο τη ντομάτα και τον ντοματοχυμό.
Μόλις μαραθούν τα λαχανικά μας ρίχνουμε το νερό. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για δέκα λεπτά και προσθέτουμε το αλάτι και τα μακαρόνια.

Ανακατεύουμε τα μακαρόνια πού και πού για να μη κολλήσουν και 2 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα. Χρειάζονται περίπου 10-12 λεπτά βράσιμο. Καλό είναι να φροντίσουμε τα μακαρόνια να έχουν αρκετή σάλτσα μόλις τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, για να παραμείνουν ζουμερά.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό.

Ομελέτα φούρνου !! Αρέσει πολύ σε όλους !!!

Υλικά μερίδες 8
10 αυγά
3 κρεμμύδια  κομμένα ροδέλες
1ποτήρι νερού [μισό μισό αραιωμένο]  εβαπορέ
3-4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
7-8 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
τυρί τριμμένο ότι υπάρχει σπίτι ..η κεφαλοτύρι ,η γκούντα η ότι άλλο  για λίγο πασπάλισμα



Εκτέλεση
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά.
σε τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε να μαραθούν οι ροδέλες κρεμμυδιών τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βγάζουμε.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε για λίγο και τις καλά στραγγισμένες βρασμένες πατάτες ανακατεύοντας ελαφρώς μην μας διαλύσουν
Σε αντικολητικό  ταψάκι [μέγεθος τούρτας] Ρίχνουμε και στρώνουμε τις πατάτες ,από πάνω τα κρεμμύδια .μετά πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι και το γάλα [ ΠΡΟΣΟΧΗ λίγο αλάτι διότι υπάρχει και το κεφαλοτύρι]το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό .
Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα κουνώντας το ταψάκι να  καλύψει όλα τα παραπάνω που είπαμε κρεμμύδια πατάτες.
Το ψήνουμε στον προθερμασμένο στους 180 βαθμούς περίπου 20 λεπτά .Πραγματικά απίθανη ,καλή σας όρεξη !!!!


Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Σάμαλι !!!



ΥΛΙΚΑ......
Σιμιγδάλι χοντρό 280γρ
Σιμιγδαλι ψιλό 160γρ
Ζάχαρη 150γρ...
Χυμό πορτοκαλιού 400γρ
 Νερό 100γρ
2 κ/γ. Μπεικιν
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
 Λικέρ μαστίχα 30γρ
 Βανίλια 2 (καψουλες)
Αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα


 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΙΡΟΠΙ
 800γρ νερό
 800γρ ζάχαρη
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδες λεμονιού...
ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Σε ένα μπώλ ανακατεύετε τα σιμιγδάλια, την ζάχαρη, το baking, την σόδα, τις βανίλιες, το λικέρ και τα ξύσματα
. 2. Ανακατεύετε το νερό με τον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτετε στα υλικά, ανακατεύντας συνεχώς μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός. 
3. Αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο για 15 λεπτά και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180β.
 4. Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν. Βράστε το σιρόπι για 5-6 λεπτά, μετά την πρώτη βράση και κατόπιν το αφήνετε να κρυώσει.
 5. Ρίχνετε το μείγμα σε ταψί 30x25 και στρώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.
 6. Υποθετικά χωρίζετε σε 12 τετράγωνα κομμάτια και τοποθετήστε ένα αμύγδαλο ολόκληρο, επάνω στο καθένα προαιρετικά. 
7. Ψήνετε το σάμαλι για 40-45 λ. στους 180β
 8 Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, χαράζετε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια και σιροπιάζεται κουταλιά κουταλιά με το μισό σιρόπι, αφήνετε το γλυκό για 5 λεπτά και σιροπιάζετε και ξανά με το υπόλοιπο σιρόπι.
 9. Αφήνετε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζετε μερικές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε! Καλή σας επιτυχία!!!!

Λεμονόπιτα Θεική !!!!



ΥΛΙΚΑ 
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι-1/2 κουταλάκι αλάτι- 1 κουταλάκι baking powder
1 1/3 φλυτζάνι βούτυρο (όχι μαργαρίνη)-1 φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
1 φλυτζάνι βρώμη-400 γρ. ζαχαρούχο γάλα-1/2 φλυτζάνι χυμό λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύω το βούτυρο με την ζάχαρη καλά σε ένα μπολ.
Κοσκινίζω το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίχνω στο αλεύρι την βρώμη και το βούτυρο και ανακατεύω καλά, να πάει παντού το βούτυρο. Δεν θα γίνει ενιαία η ζύμη.
Πιέζω το μισό από την ζύμη στο πάτο ενός μικρού τετράγωνου ταψιού (ιδανικά 20x28 εκ. -εγώ είχα ένα μικρότερο στρογγυλό και μια χαρά έγινε).
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνω το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα. Ανακατεύω καλά με κουτάλι. Περιχύνω την ζύμη που έχω ρίξει στο ταψί.
Την υπόλοιπη ζύμη την σφίγγω με τις παλάμες μου για να δημιουργηθούν κομματάκια (crumbles που λένε και οι ξένοι). Την ρίχνω πάνω από το μείγμα του λεμονιού ατάκτως.
Ψήνω για 20-25 λεπτά να ροδίσει ελαφρώς.
Αφήνω να κρυώσει 30 λεπτά.
Βάζω την λεμονόπιτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Θέλει μερικές ώρες. Αφήστε την όλο το βράδυ αν αντέχετε 
Συνταγή από την Φαίη Κάλφα !