Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Γλυκό κυδώνι κουταλιού!





Υλικά

1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια

1 κιλό ζάχαρη

2 φλυτζάνια νερό

αμπερόριζα 1 κλωναράκι

μισό φλυτζ, καφέ λεμόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια. Τα βάζουμε μέσα σε νερό με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την αμπερόριζα να βράσουν, αφαιρούμε τον αφρό και όταν δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε τα κυδώνια.

Τα αφήνουμε μέχρι να "δέσει" ξανά το σιρόπι και πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μισό λεμόνι για να μη ζαχαρώσει

Όπως είναι το γλυκό, ζεστό, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Το διατηρούμε εκτός ψυγείου κλειστό ,όταν το ανοίξουμε το βαζάκι μετά στο ψυγείο!
Αν θέλετε πριν το αποσύρουμε από την φωτιά προσθέστε ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ριγανάτες χοιρινές μπουκίτσες!


Υλικά 
1 κιλό μπουκίτσες χοιρινές
προαιρετικά μπορούμε αν δεν το ετοιμάσουμε σκέτο να προσθέσουμε 
μανιτάρια
πιπεριές χρωματιστές
ή κρέμα γάλακτος 
κρασί ή μπύρα για σβήσιμο
 
Τι κάνουμε
Πλένουμε το κρέας και όπως είναι το βάζουμε στο τηγάνι που έχει πολύ λίγο ζεσταθεί.
Το αφήνουμε να βγάλει τα νερά του και να πάρει ωραίο χρωματάκι και προσθέτουμε το λαδάκι.
Τώρα σε αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε και μανιταρια κομμένα,ή χρωματιστές πιπεριές,ή κρέμα γάλακτος αν θέλουμε
Μόλις λοιπόν πάρει το ωραίο χρώμα που γράφει παραπάνω το σβήνουμε με κρασάκι  ή μπύρα ή αν θέλουμε απλά με λεμόνι το αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε και την ριγανούλα κι έτοιμος ο μεζές!!!
 

Πένες στον φούρνο με κασέρι-μανιτάρια-ζαμπόν!

 
Εύκολο γρήγορο και πολύ νόστιμο!!!

Υλικά 
1πακέτο πένες
1 φλυτζ τσαγιου τριμμένο κασέρι
7-8 φέτες ζαμπόν κομμένες σε καρεδάκια
1 κούπα μανιτάρια κομμένα
λίγο λάδι
1 κρέμα γάλακτος μικρή ή 1 κουτάκι νουνού εβαπορέ

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια τους  βάζουμε λίγο λαδάκι και ρίχνουμε ότι θέλουμε ή ότι έχουμε στο ψυγείο .Μπορούμε και τυράκι Και 'ολα τα υλικά της συνταγής ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος ή νουνού για πιο  ελαφρύ και ανακατεύουμε πολύ καλά από πάνω ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι και στο φούρνου στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει!!!
 Argiro Porpatoneli

Μπάρες δημητριακών!

Υλικά

450 γρ. ταχίνι
200 γρ. μέλι
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς
150 γρ. δημητριακά
200 γρ. βρώμη
80 γρ. cranberries

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα.
Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μην σφίξει πολύ το μείγμα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ με μεμβράνη από πάνω ,στα μικροκύματα στα 800 watt για 2 λεπτά ή σε μπεν μαρί.
Ανακατεύουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ταχινιού-μελιού.
Τέλος προσθέτουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τα cranberries και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ. Ρίχνουμε και τα δημητριακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.
Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί 20 Χ 30 εκ.. Απλώνουμε το μείγμα από πάνω, ρίχνουμε λίγα ακόμα δημητριακά από πάνω, κλείνουμε τη μεμβράνη από πάνω και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες.
Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε 20 ισομερής μπάρες πάχους 5 εκ.
 by Akis Petretzikis

Πάστα ταψιού!

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 16 ΠΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
 6 αυγά 
6 κουτ.σούπας ζάχαρη 
6 κουτ.σούπας αλεύρι 
4 κουτ.σούπας κακάο
4 κουτ.σούπας σπορέλαιο 
1 βανίλια
2 κ.γ κοφτά μπέικιν 
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 300 γρ.ζάχαρη
 350 γρ.νερό 
1 βανίλια 
2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας(προαιρετικά) 
1κ.γ χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ γλυκόζη(ότι έχετε) -
 
Τι κάνουμε
Χτυπάω τα αυγα με τη ζαχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά.Ρίχνω και τη βανίλια.
Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λιγο και το σπορέλαιο.
Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μίγμα των αυγων με σπάτουλα,ακόμα καλύτερα,για να μη χάσουμε πολύ ογκο από το φούσκωμά τους.
Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 25χ30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10 λεπτά,ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.
Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο,κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ(άν βάλω)
 Περιχύνω με το καυτό σιρόπι,το καυτό γλυκό.Αφήνω να κρυώσει.
 
 ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΚΡΕΜΑ
2 κονσέρβες μόρφατ φυτικη σαντιγι(κρύες από το ψυγείο) 1 κουτακι ζαχαρούχο(397-400 γρ.) 1 βανίλια -Χτυπάω τα μορφατ να γίνουν σαντιγι,προσθέτω το ζαχαρουχο και τη βανιλια και απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπανι και βάζω ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.
 
 ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 
200 γρ.κουβερτούρα (ψιλοκομμένη) 200γρ.γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο) 1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη -
Βράζω το γάλα,το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα προσθετω και το μελι,ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή.
Περιχύνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.
Ξανά ψυγείο 1-2 ωρίτσες και έτοιμη η πάστα ταψιού!!!!!Πασπαλίζω με λευκές νιφάδες σοκολατας!
 Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό,πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ότι θέλετε.Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα!

Πορτοκαλόπιτα με κανταίφι!



Υλικά

1 πακέτο κανταΐφι (450γρ.)
100γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
4 αβγά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
400γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
για το σιρόπι

1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι νερό
½ κουτ. γλυκού ανθό κανέλας ή 1 αστεροειδή γλυκάνισο
2-3 φλούδες κανέλα Κίνας ή 1 ξύλο κανέλας
τη φλούδα από μισό πορτοκάλι
Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι. Παίρνετε τη φλούδα του πορτοκαλιού επιφανειακά με κοφτερό μαχαίρι. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού, το νερό, τη φλούδα, την κανέλα και τον ανθό και ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη. Περιμένετε να πάρει βράση. Να στέκεστε από πάνω γιατί λόγω του χυμού φουσκώνει και χύνεται. Μόλις πάρει βράση, ανακατεύετε με σύρμα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Το αφήνετε 8 λεπτά ακόμη και μετά το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε με μαχαίρι ή με ψαλίδι το κανταΐφι σε μικρά κομμάτια και στρώνετε με αυτά τον πάτο ενός βουτυρωμένου ταψιού διαστ. 25Χ35εκ. περίπου. Ραντίζετε με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε με τα δάχτυλα να είναι αφράτα τα φύλλα στο ταψί και τα βάζετε στο φούρνο να ψηθούν για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Στο μεταξύ αναμιγνύετε μέσα σε ένα μπολ το γιαούρτι με τα αβγά, το ζαχαρούχο γάλα, το αραβοσιτέλαιο και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Βγάζετε το προψημένο κανταΐφι από το φούρνο και το περιχύνετε με το μείγμα των αβγών. Ανακατεύετε να γίνουν όλα ομοιόμορφο μείγμα και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο.

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στoυς 175οC και ψήνετε για μισή ώρα ακόμη ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το γλυκό σας. Για να βεβαιωθείτε πως είναι ώρα να το ξεφουρνίζετε, βυθίστε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν το βγάλετε στεγνό είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνετε για λίγο ακόμη.

Ντόναντς!

·


Υλικά
2 κούπες χλιαρό νερό (500γρ)
1/2 κούπα λιωμένη μαργαρίνη η βούτυρο η σπορέλαιο(εγώ με σπορέλαιο τους φτιάχνω)
1 φακελάκι μαγιά
7-8 κουτ.σούπας ζάχαρη
1 κ.γλ αλάτι
2 βανίλιες
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

1 κούπα=250γρ






Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό με τη μάγια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Σιγά σιγά προσθέτουμε
το αλεύρι κοσκινισμένο κρατώντας λίγο στην άκρη,τη βανίλια,ζυμώνουμε λίγο,μετά προσθέτουμε το λάδι,το αλάτι και ΑΝ χρειάζεται το υπόλοιπο αλεύρι.

 Ζυμώνουμε καλά να έχουμε μια πολύ μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια μέγεθος καρυδιού και δαχτυλίδια.
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα καιτα αφήνουμε να φουσκώσουν 30'-1 ώρα
Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά λίγα λίγα με το λάδι να είναι μέχρι τη μέση του Ντόνατς.
Τα πασπαλίζουμε με άχνη και βάζουμε στη μέση μερέντα ή τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι.
Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε και για την επόμενη μέρα τα βάζουμε σε δο
χείο που κλείνει αεροστεγώς.

Kώκ σε τούρτα!




Παντεσπάνι
6 αυγά
1 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζανες τσαγιού φαρίνα απ
1 κουταλιά γλ. μπεικιν
2-3 βανιλέτα


Εκτέλεση
χτυπάω αυγά +ζάχαρη να αφρατέψουν στο μίξερ
μετά ρίχνω αλεύρι +μπεικιν και ανακατεύω πάλι
βάζω το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρέξ [32χ27ειναι το δικό μου ] που έχω στρώση μέσα λαδόκολλα και ψήνω στους 160-170 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά [ανάλογα το φούρνο]


Κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 αυγά [ελαφρώς χτυπημένα ]
8 κουταλιές [σούπας κοφτές ]άνθος αραβόσιτου βανίλια [ΌΧΙ στιγμής]
1 Βιτάμ 250γρ
1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
2 βανιλετα




Οδηγίες
Ολα μαζί στην κατσαρόλα να πήξουν ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα
όταν γίνει το παντεσπάνι το αναποδογυρίζω και βγάζω τη λαδόκολλα και το χωρίζω στη μέση [οριζόντια] βάζω το μισό στο πυρέξ και ρίχνω μέσα την κρέμα και σκεπάζω με το άλλο μισό.
γλάσο [ το γλάσο γίνεται πάντα τελευταίο και αφού έχω ενώσει το παντεσπάνι με την κρέμα]
2 ποτήρια [νερού] νερό
7 κουταλιές σούπας κακάο
4 κουταλιές σούπας ανθός αραβοσίτου βανίλια εγώ βάζω μπανάνα μας αρέσει  πολύ [κοφτές]
2 κουταλιές Βιτάμ
1 1/2 φλυτζάνια [τσαγιού] ζάχαρη
1-2 βανιλετα
όλα μαζί στην κατσαρόλα μέχρι να πήξουν
και το ρίχνω καυτό στο γλυκό
το αφήνω λίγο να κρυώσει και το βάζω στο ψυγείο!!!
δεν το κόβουμε ποτέ την ίδια μέρα!!!


Σημείωση: Εγώ σιρόπιασα και λίγο το παντεσπάνι. Μόλις έκοψα το παντεσπάνι πότισα και τα δύο κομμάτια με το σιρόπι!

 Argiro Porpatoneli

Κέικ τιγρέ!


Yλικά
 5 αυγά
1 κούπα σπορέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ ή 1 φακελάκι
2 βανίλιες
2 κ.σ. κακάο +2 κ.σ. αλεύρι
 

Οδηγίες
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το κακάο και 2 κ.σ. αλεύρι και τα χτυπάμε για 4 λεπτά. Η ζύμη θα είναι σχετικά αραιή και περίπου 7 κούπες.
Κρατάμε στην άκρη 2, 5 κούπες από το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε το υπόλοιπο 4,5 κούπες λευκό μείγμα μέσα στο μπολ του μίξερ.
Στο μείγμα που βάλαμε στο μπολ, προσθέτουμε το κακάο και στο λευκό μείγμα τις 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε ξεχωριστά. Έτσι έχουμε ένα μπολ με καφέ μείγμα και ένα με λευκό μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 26 αρα με σούστα ή ταψάκι
Παίρνουμε από το λευκό μείγμα ¾ της κούπας και ρίχνουμε στο κέντρο της φόρμας και αυτό θα απλώνει μόνο του (μην επέμβετε εσείς).
Παίρνουμε μετά μισή κούπα από το μείγμα κακάο και το ρίχνουμε πάνω από το λευκό στο κέντρο πάλι . Περιμένουμε λίγο να απλώσει. Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι να τελειώσουν και τα 2 μείγματα με ηρεμία και χωρίς βιασύνη. Θα το επαναλάβουμε 5 φορές με τη μισή κούπα κακάο και 6 φορές με τα ¾ της κούπας λευκό μείγμα, ρίχνοντας πάντα κέντρο του ταψιού ή της φόρμας και περιμένοντας λίγο για να απλώσει. Τελειώνουμε με λευκό μείγμα.
Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνουμε για λίγο στη φόρμα και μετά το βάζουμε σε πιατέλα. Μπορούμε να το φυλάξουμε και στην κατάψυξη.

Τουλουμπάκια Φανταστικά !!!!



Τουλουμπάκια της Βέφας 

Υλικά
1 1/2 κούπα αλεύρι δυνατό

2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό

1/2 κουταλάκι αλάτι

1 1/4 κούπας νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
6 αυγά
λάδι για τηγάνισμαγια το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι ή γλυκόζηγια το γαρνίρισμα
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το σιμιγδάλι. Βάλτε το νερό, τη ζάχαρη και το λίπος σε μια μικρή βαθιά κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. 
Μόλις αρχίσει να βράζει δυνατά, σβήστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα επάνω σ' αυτή. 
Ρίξτε μεμιάς το αλεύρι και ανακατέψτε γρήγορα μ' ένα ξύλινο κουτάλι, έως ότου γίνει ζύμη σφιχτή, που θα ξεχωρίσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και θα μαζευτεί σαν μπάλα γύρω από το κουτάλι.
 Αδειάστε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ κι αφήστε τη, να κρυώσει 8'-10'. Στο διάστημα αυτό, ετοιμάστε το σιρόπι. 
Ανακατέψτε σε μια κατσαρόλα τα υλικά και βράστε τα 5'. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. 
Χτυπήστε τη ζύμη με το γάντζο ζυμώματος και ρίξτε μέσα ένα-ένα τ' αυγά. Αφήστε κάθε αυγό να ενσωματωθεί καλά με τη ζύμη, πριν ρίξετε το επόμενο. Ρίξτε τόσα αυγά, όσα χρειάζονται, για να γίνει μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή, που να μην τρέχει.
 Σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο ή σε φριτέζα, κάψτε μπόλικο λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό καλαμποκέλαιο). 
Βάλτε τη ζύμη σε σακούλα με χοντρή μύτη σε σχήμα αστεριού και άνοιγμα 1 εκ. Πιέζοντας τη σακούλα, κόψτε με υγρό μαχαίρι κορδόνια ζύμης με μήκος 5 εκ. μέσα στο καυτό λάδι. 
Βάλτε τόσα, όσα χωράει η κατσαρόλα και πατώντας τα με τρυπητή κουτάλα, ώστε να καλύπτονται από το λάδι, αφήστε τα να ροδοψηθούν ολοτρόγυρα. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα κι ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσεια του λαδιού. 
Ρίξτε τα κατόπιν στο σιρόπι, αφήστε τα 5' και ύστερα βγάλτε τα σε πιατέλα. Πασπαλίστε τα με καρύδια. 
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, έως ότου τελειώσει η ζύμη. Σερβίρετέ τα την ίδια ημέρα. 
΄Οσα περισσέψουν, φυλάξτε τα στο ψυγείο σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη.

Κέικ με κακάο!

Υλικά
 
5 αυγά
1 κούπα σπορέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ ή 1 φακελάκι
2 βανίλιες
2 κ.σ. κακάο +2 κ.σ. αλεύρι

Οδηγίες

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το κακάο και 2 κ.σ. αλεύρι και τα χτυπάμε για 4 λεπτά. Η ζύμη θα είναι σχετικά αραιή και περίπου 7 κούπες.
Κρατάμε στην άκρη 2, 5 κούπες από το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε το υπόλοιπο 4,5 κούπες λευκό μείγμα μέσα στο μπολ του μίξερ.
Στο μείγμα που βάλαμε στο μπολ, προσθέτουμε το κακάο και στο λευκό μείγμα τις 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε ξεχωριστά. Έτσι έχουμε ένα μπολ με καφέ μείγμα και ένα με λευκό μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 26 αρα με σούστα ή ταψάκι
Παίρνουμε από το λευκό μείγμα ¾ της κούπας και ρίχνουμε στο κέντρο της φόρμας και αυτό θα απλώνει μόνο του (μην επέμβετε εσείς).
Παίρνουμε μετά μισή κούπα από το μείγμα κακάο και το ρίχνουμε πάνω από το λευκό στο κέντρο πάλι . Περιμένουμε λίγο να απλώσει. Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι να τελειώσουν και τα 2 μείγματα με ηρεμία και χωρίς βιασύνη. Θα το επαναλάβουμε 5 φορές με τη μισή κούπα κακάο και 6 φορές με τα ¾ της κούπας λευκό μείγμα, ρίχνοντας πάντα κέντρο του ταψιού ή της φόρμας και περιμένοντας λίγο για να απλώσει. Τελειώνουμε με λευκό μείγμα.
Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνουμε για λίγο στη φόρμα και μετά το βάζουμε σε πιατέλα. Μπορούμε να το φυλάξουμε και στην κατάψυξη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Χρησιμοποιώ δοσομετρικές κούπες.

Τούρτα Oreo!!


 

Υλικά:

3 συσκευασίες μπισκότα oreo
300 γραμμάρια τυρί philadelphia
300 ml κρέμα γάλακτος
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
8 γραμμάρια από φύλλα ζελατίνης
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλάκι βανίλια
 
Τι κάνουμε
Πάρτε τα 2 πακέτα μπισκότα Oreo και ξεχωρίστε τα από τη γέμιση Διαλύστε με ένα κουταλάκι τη γέμιση των μπισκότων μέχρι να γίνει κρεμώδης. Διαλύστε με ένα κουταλάκι τη γέμιση των μπισκότων μέχρι να γίνει κρεμώδης.
Ψιλοκόβουμε τα μπισκότα σε ένα μίξερ και τα χωρίζουμε σε 2 μπολ,στο ένα από τα δύο,ρίξτε τη γέμιση από τα μπισκότα και ανακατεύουμε ώστε να αναμιχθούν όλα τα υλικά.
Χύστε το μείγμα σε μια φόρμα και συμπιέστε για να σχηματίσει μια βάση, βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει για μισή ώρα.
Ανακατεύουμε το Philadelphia με τη ζάχαρη άχνη και μια κουταλιά της σούπας βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδης.
Βάλτε τη ζελατίνα σε ένα μπολ με κρύο νερό και μετά για να λιώσει σε ένα μπολ με 2 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα.
Προσθέστε την ζελατίνα στο τυρί κρέμα και ανακατέψτε.
 Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη κρέμα με το τυρί Philadelphia και 10 μπισκότα Oreo χοντροκομμένα.
Ανακατέψτε ελαφρά μέχρις να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίξτε τη κρέμα πάνω στη βάση των μπισκότων και στρώστε την ομοιόμορφα.
Καλύψετε το κέικ με τα υπόλοιπα θρυμματισμένα μπισκότα Oreo και βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 6 ώρες.
 Αφαιρέστε το κέικ από τη βάση Oreo, τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα και διακοσμήσετε το με μπισκότα. Καλή σας Όρεξη! 

Κολοκυθοτυρόπιτα χωρίς φύλλο με 4 τυριά!!



Υλικά
1 1/2 ποτηρι του νερου γαλα
4 αυγα
1/2 ποτηρι λαδι η καλαμποκελαιο
3 ποτηρια κολοκυθια τριμμενα και στιμμενα καλα στο τριφτη
2 ποτηρια φετα
1 ποτηρι αναμεικτα τυρια (γκουντα-μουτσαρελλα-κασερι)
1 κ.σ γεματη μπεικιν παουντερ
 1 ποτηρι φαρινα απ
 1 κ.σ δυοσμο
1/2 κγλ ριγανη
Λιγο πιπερι και παπρικα
 1/2 κ.γλ αλατι
Εκτέλεση
Σε ενα μπωλ χτυπαμε τα αυγα πολυ καλα με αυγοδαρτη προσθετουμε το γαλα,το λαδι και ολα τα υπολοιπα υλικα. Πρεπει να ειναι ενα πηκτος χυλος.Αν χρειαστει προσθετουμε λιγο ακομα φαρινα απ. Σε ενα ταψι στρογγυλο περιπου 35εκ ριχνουμε λαδι το απλωνουμε καλα και το βαζουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 στις αντιστασεις στην τελευταια σχαρα του φουρνου για 10' να καψει μονο του και στη συνεχεια προσθετουμε το χυλο. Ψηνουμε για 50'-1 ωρα. Ελεγχουμε να εχει ψηθει απο κατω.
 Helen Makrodimitri

Φράουλα γλυκό κουταλιού!!




Υλικα:
1.100 γρ. μεγαλες φραουλες και σφιχτες
800 γρ. ζαχαρη
φλουδα (το κιτρινο μερος) απο 1 λεμονι
χυμο απο μισο λεμονι


Εκτελεση
Πλενουμε τις φραουλες με τα κοτσανακια και τα αφαιρουμε με προσοχη.
Τις αφηνουμε λιγες ωρες το απογευμα, ανακατεμενες με τη ζαχαρη μεσα σε πολυ βαθεια κατσαρολα!!
Δεν βαζουμε μεγαλυτερη ποσοτητα απο 1 κιλο, γιατι αφριζει πολυ και θα αναγκαζομαστε να απομακρυνουμε διαρκως το σκευος απο τη φωτια! Επισης, οσο πιο πολυ σιροπι γινει, τοσο πιο πολλη ωρα θα θελει για να δεσει καλα και θα σκουρηνει!!!!
Το βραδυ αργα, βαζουμε να βρασουν και δεν φευγουμε, μενουμε "πανω απο την κατσαρολα"!!!
Μολις κοχλασει και ανεβει ψηλα ο αφρος, τραβαμε την κατσαρολα να ηρεμησει για δευτερολεπτα, κουναμε δεξια-αριστερα και αν χρειαστει, τη βαζουμε αλλη μια φορα να ξανα ανεβει, για να παρει και να λιωσει οση ζαχαριτσα εχει μεινει στα τοιχωματα.

Βγαζουμε το σκευος απο τη φωτια, σκεπαζουμε με πετσετα και το πρωι το ξαφριζουμε με προσοχη!!!
Βγαζουμε τις φραουλες με μια τρυπητη κουταλα, σε ενα σουρωτηρι με λεκανη απο κατω και περιμενουμε λιγο να στραγγιξει και να το ριξουμε και αυτο στο σιροπι.
Βαζουμε μεσα και την πλυμμενη φλουδα απο ενα λεμονι, αναβουμε το ματι στο δυνατο και περιμενουμε να δεσει καλα...τοσο καλα, που οταν ριχνουμε μια σταγονα σε ενα πιατακι ή ακομα και πανω στον παγκο μας, να στεκεται στρογγυλη και φουσκωτη και να μην απλωνει, ενω ριχνουμε μεσα οσο ζουμακι εξακολουθουν να βγαζουν οι φραουλες!
Το ξαφριζουμε μολις δουμε πως το σιροπι μενει πανω στην ξυλινη κουταλα σαν λουστρο και ριχνουμε με προσοχη τις φραουλες μαζι με χυμο απο μισο λεμονι!
Κουναμε κυκλικα την κατσαρολα, ελεγχουμε το δεσιμο να μην εχει αραιωσει και κατεβαζουμε αμεσως απο τη φωτια! Αφαιρουμε τον λιγο αφρο που εχει σιγουρα δημιουργηθει και γεμιζουμε τα αποστειρωμενα βαζα, που τα εχουμε ετοιμασει κι αυτα την ιδια ωρα και περιμενουν ζεστα στο φουρνο! Γεμιζουμε πρωτα με φραουλες και μετα συμπληρωνουμε με σιροπι!!!
Κλεινουμε καλα με τα επισης αποστειρωμενα καπακια, αναποδογυριζουμε τα βαζα σε ασφαλες σημειο και τα επαναφερουμε οταν κρυωσουν εντελως!!
Στην ουσια λοιπον, το μυστικο για τελειο γλυκο φραουλα, ειναι να εχουμε μεγαλες σφιχτες φραουλες, τις οποιες δεν θα τις βρασουμε καθολου, παρα μονο θα τους λιωσουμε τη ζαχαρη στην αρχη και θα τις ξαναριξουμε στο τελος, στο καυτο σιροπι! Αυτο αρκει!!!!!
Καλη επιτυχια!!!!
Maria Chatzisimou



Σπαραγγο-ομελέτα όνειρο!!

Yλικά μερίδα 1 

1 χούφτα σπαράγγια πράσινα
3 αυγά
λίγο λάδι
λίγο γάλα
αλάτι πιπέρι

Τι κάνουμε

Μία μικρή χουφτίτσα άγρια σπαράγγια, ελαφρώς ζεματισμένα και σωταρισμένα σε ελαιόλαδο! 
Τρία αυγουλάκια αλατοπιπερωμένα και χτυπημένα με λίγο φρέσκο γάλα, κάνουν μια σπαραγγο-ομελέτα, όνειρο!!!! 
 Maria Chatzisimou