Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Σοκολατένια Μπισκοτάκια για όλες τις ώρες !!!

Μπισκοτάκια με λίγα υλικά εύκολα και γρήγορα! 

 Υλικά
160 γραμ μαργαρίνη 
1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπα τσαγιού κακάο
ζάχαρη για να κυλήσουμε τα μπισκοτάκια

Τι κάνουμε
 Στο μίξερ χτυπάμε 160γρ μαργαρίνη μαλακή με μισό φλιτζάνι ζάχαρη. Ρίχνουμε δυο φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις , 1/4 του φλιτζανιού κακάο και ανακατεύουμε με το χέρι. Στην αρχή η ζύμη θα τρίβεται. Την αδειάζουμε στον πάγκο μας και τη δουλεύουμε εκεί μέχρι να μαλακώσει. Της δίνουμε σχήμα μπαστουνιού, ρίχνουμε σε καθαρή επιφάνεια 1/4 του φλιτζανιού περίπου ζάχαρη και κυλάμε το μπαστούνι μας εκεί να ζαχαρώσει απ όλες τις πλευρές. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε ψυγείο για μια ώρα. Κόβουμε μπισκοτάκια τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το ταψί χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε 20 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε αλλά 5 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε φαίνονται μαλακά αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά. Αν δεν τα θέλουμε σοκολατένια αντικαθιστούμε την ποσότητα του κακάο με αλεύρι.
Από την φίλη μου Eva Triantafilidou 

Τorta Magika - Ενα διαφορετικό βελούδινο κέικ !!!


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ και θα το φτιάχνετε συνέχεια Τ Ε Λ Ε Ι Ο !!!!

Υλικά
 4 αυγά
1/2 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
150 γραμ.ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά σούπας νερό
125 γραμ βούτυρο
115 γραμ αλεύρι
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα

Σάλτσα σοκολάτας
4 κουταλιές σούπας κακάο
5 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
λίγο γάλα φρέσκο


Τι κάνουμε
Χτυπάμε τα 4 ασπράδια αυγών με το 1/2 κουταλάκι χυμό σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ τους 4 κρόκους με 150 γραμ άχνη ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας νερό μέχρι να ασπρίσει .
Προσθέτουμε τα 125 γραμ.βούτυρο λιωμένο και 115 γραμ αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα .
Κλείνουμε το μίξερ ρίχνουμε λίγο λίγο 1/2 λίτρο χλιαρό γάλα και χτυπάμε με το σύρμα .Ενσωματώνουμε την μαρέγκα στο μείγμα .
Βάζουμε το κέικ σε ταψάκι 20 Χ 20 καλά βουτυρωμένο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 60 λεπτά.


Ετοιμάζουμε την σάλτσα σοκολάτας 
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 4 κουταλιές κακάο με 5 κουταλιές καστανή ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι λίγο γάλα και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο κακάο ανακατεύοντας ταυτόχρονα μέχρι να το φέρουμε στην υφή που θέλουμε. Βγάζουμε το κέικ απ το φούρνο το αφήνουμε λίγο να κρυώσει ρίχνουμε τη σάλτσα σοκολάτας και βάζουμε ψυγείο για 2 ώρες! Μπορούμε να το προσφέρουμε και χωρίς σοκολάτα!!!Καλή επιτυχία !!!
Από την φίλη μου Eva Triantafilidou

Αφράτη τυρόπιτα στα γρήγορα !!!



Υλικά

1 πακέτο 500 γραμ,φύλλα κρούστας
400 με 500 γραμ τυρί φέτα ή ανθότυρο κατά προτίμηση
100 γραμ γιαούρτι
100 γραμ.σόδα αναψυκτικό
4 αυγά
100 γραμ λάδι
λίγο αλάτι

Τι κάνουμε
Βάζουμε σε μπολ τα αυγά το γιαούρτι και την σόδα χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός ή με τον αυγοδάρτη.
προσθέτουμε και ελάχιστο αλάτι,ανάλογα το πόσο αλμυρή είναι η φέτα .
Λαδώνουμε σε όλη την επιφάνεια ένα ταψί μέγεθος από όσο είναι τα φύλλα λίγο μικρότερο.
Στρώνουμε 4 φύλλα κάτω αλλά λαδώνοντας το κάθε φύλλο ένα ένα ξεχωριστά με ζεστό λάδι.Για ευκολία τοποθετήστε το ζεστό λάδι σε μπουκαλάκι με ψεκαστήρα στόμιο θα σας διευκολύνει πολύ.Προσθέτουμε την μισή ποσότητα τυρί .Συνεχίζουμε βάζοντας 4 σουρωτά φύλλα και πάντα ψεκάζοντάς τα με ζεστό λάδι το καθένα χωριστά. Ρίχνουμε από πάνω λίγο πάλι από το τυρί και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά ---τυρί και φύλλα--και να μείνουν 2 με 3 φύλλα να σκεπάσουμε την τυρόπιτα την κλείνουμε καλά γύρω γύρω και την κόβουμε με μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψεκάζομαι το πάνω φύλλο με ζεστό λάδι και την περιχύνουμε με το μείγμα -αυγά -γιαούρτι- σόδας.
Ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς .Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Πατατόπιτα με ζαμπόν & τυριά !!!

Μια εύκολη συνταγή για ένα πιάτο, πάντα ευπρόσδεκτο σε μικρούς και μεγάλους, για μια υπέροχη πατατόπιτα με ζαμπόν και τυρί. Αρωματίστε τη με μυρωδικό αρεσκείας σας και απολαύστε ένα τέλειο ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο ή ακόμα και ένα απλό γεύμα ή δείπνο με μια σαλάτα.

Υλικά συνταγής

    6 πατάτες συνολικού βάρους 1.100 γρ. περίπου
    200 γρ. ζαμπόν (ή μπέικον αν προτιμάτε) κομμένα σε μέτρια κομμάτια
    1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη, ψιλοκομμένο ή μοσχοκάρυδο
    250 ml κρέμα γάλακτος με 10% λιπαρά
    2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
    150 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
    1/4 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
    200 γρ. τυρί τσένταρ (ή γκούντα, ένταμ, έμενταλ), τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
    αλάτι πιπέρι
    2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο + τριμμένη φρυγανιά για άλειμμα και πασπάλισμα ταψιού

Εκτέλεση συνταγής

    Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε στα 4 και τις βράζετε καλά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σε κατσαρόλα (ή σε χύτρα). Τις αφαιρείτε από τη φωτιά, τις σουρώνετε καλά και μόλις μισοκρυώσουν τις μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και τις πολτοποιείτε σε πουρέ, με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
    Εν τω μεταξύ, κόβετε τη φρέσκια μοτσαρέλα σε μικρά κομματάκια και τη μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί. Αν προτιμήσετε το μπέικον το σοτάρετε ελαφρώς σε τηγάνι, χωρίς λιπαντική ουσία και το μεταφέρετε και αυτό σε απορροφητικό χαρτί να κρυώνει. Διαφορετικά κόβετε το ζαμπόν σε μικρά κομμάτια.
    Ρίχνετε μέσα στο μπολ με το πουρέ πατάτας το ζαμπόν (ή μπέικον), τα χτυπημένα αυγά, τη κρέμα γάλακτος, τα κομματάκια μοτσαρέλας, τη τριμμένη παρμεζάνα το μοσχοκάρυδο ή τη ρίγανη ή το θυμάρι, πιπέρι και αλάτι (μετά από δοκιμή) και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν.
    Βουτυρώνετε ένα μέτριο πυρέξ και το πασπαλίζετε με τη τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε ισομερώς το μείγμα πουρέ στο πυρέξ, σκορπάτε από πάνω, σε όλη την επιφάνεια, το τυρί τσένταρ και πασπαλίζετε από πάνω 2-3 πρέζες τριμμένη φρυγανιά.
    Ψήνετε τη πατατόπιτα σε προθερμασμένο στους 200° C για 20-25 λ ή μέχρι να “γκρατιναριστεί” (δηλ. να λιώσει καλά και ροδοκοκκινίσει το τυρί). Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και να “σταθεί” για 15 λ περίπου και στη συνέχεια το κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε.
Καλή όρεξη !!!
olasimera
 sintayes.gr

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Μηλόπιτα τριφτή με υπέροχη γεύση !!!



     Τώρα που τα μήλα είναι στην εποχή τους δεν υπάρχει καλύτερο !!!
Η συνταγή αυτή είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται να κοπιάσουμε για να την φτιάξουμε. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ πραγματικά υπέροχη γεύση !!!

    Yλικά για την ζύμη
    250 γρ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
    1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
    2 αυγά
    1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
    5 κούπες τσαγιού αλεύρι

    Γέμιση
    6 μέτρια μήλα κομμένα στον τρίφτη
    1 κούπα καστανή ζάχαρη
    1 κουταλάκι γλυκού  κανέλα
    1/2 κούπα τσαγιού σταφίδες χωρις κουκούτσι
    1/2 κούπα τσαγιού καρύφια ψιλοκομμένα



    Σιρόπι καραμέλας
    160 γρ. κρέμα γάλακτος
    180 γρ. ζάχαρη
    1 πρέζα αλάτι
    1κ.σ βούτυρο

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια ζύμη τριφτή.

Τρίβουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό για να φύγουν τα υγρά τους.Προσθέτουμε τη ζάχαρη την κανέλα τα καρύδια,και τις σταφίδες.
Βάζουμε τη μισή από τη ζύμη σε ένα ταψάκι βουτυρωμένο.
Στη συνέχεια βάζουμε τη γέμιση και τελειώνουμε με την υπόλοιπη ζύμη την οποία τοποθετούμε επάνω από τα μήλα σε κοντινές αποστάσεις μιά και είναι σαν τρίμα ,όταν ψηθεί θα απλώσει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  περίπου 1 ώρα και λιγότερο , μέχρι να ροδοκοκκινήσει και να ξεκολλάει από το ταψί.

Ετοιμασία καραμέλας
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγη-λίγη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλάτι και την ζεστή κρέμα γάλακτος-ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.
Οταν βγάλουμε την μηλόπιτα από τον φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει και με ένα κουτάλι περιχύνουμε το σιρόπι καραμέλας από πάνω σαν κορδόνι όπως βλέπετε στην φωτογραφία κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε .Καλή απόλαυση !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Λαζάνια με κιμά & κρέμα !!!




 ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο λαζάνια
500 γρ κιμά
1 κρεμμύδι
1κ σ πελτέ
μισό ποτήρι κρασί λευκή ρετσίνα
5 κσ λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
τυρί τριμμένο κεφαλογραβιέρα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα λαζάνια δεν τα βράζουμε.να αγοράσετε αυτά που δεν θέλουν βράσιμο.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρολίτσα και  προσθέτουμε  τον κιμά και το κρεμμύδι τριμμένο ανακατεύουμε και λιώνουμε το κιμά με πιρούνι να γίνει  σπυρωτός.








μετά σβήνουμε με κρασί προσθετουμε ντομάτα και αλάτι ππέρι και το ξυλάκι κανέλας,αφήνουμε να βράσει κανονικά.λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τα λαζάνια από πάνω κιμάς μια στρώση, τριμμένο τυρί,λαζάνια,κιμάς ,τυρί,λαζάνια μέχρι να τελειώσουν τα υλικά από πάνω να είναι τελευταίος ο κιμάς.
Βάλτε τώρα στην τελευταία στρώση λίγο βουτυράκι εδώ κι εκεί καλής ποιότητας.



Τέλος ή  φτιάχνετε μια μπεσαμέλ  ή για ευκολία ρίχνετε τυράκι τριμμένο σε όλη την επιφάνεια και μια κρέμα γάλακτος από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  περίπου 30  λεπτά να δείτε να πάρει ωραίο χρώμα.



Μπεσαμέλ
Υλικά
 6 -7 κουταλιές της σούπας βούτυρο
9  κουταλιές της σούπας  αλεύρι
2 κρόκους αβγών για την κρέμα
1 λίτρο γάλα (να έχετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί στο πήξιμο της κρέμα
τυρί τριμμένο
μοσχοκάρυδο    προαιρετικά 

Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο  και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να λιώση πάντα σε μέτρια θερμοκρασία .Προσθέτουμε και το αλεύρι μονοκόματο όλο ανακατεύοντας γρήγορα ,Μόλις γίνει ένα μίγμα με το βούτυρο προσθέτουμε και το γάλα κατ ευθείαν από την συσκευασία του και ανακατεύουμε συνέχεια ,σε λίγα λεπτά θα μας πήξει ,αν δούμε κι είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε γάλα ανακατεύοντας μέχρι να έρθει να γίνει σαν την κρέμα για μωρά ,ούτε πολύ ρευστή ,αλλά ούτε πολύ πηχτή.
Αμέσως προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών ανακατεύοντας συνέχεια για 3-4 λεπτά ,προσθέτουμε λίγο αλάτι,μοσχοκάρυδο στην άκρη του κουταλιού  και τέλος 1 χούφτα τυρί τριμμένο,και ανακατεύουμε καλά ,την αποσύρουμε απο την φωτιά.Καλή σας όρεξη !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Σουτζουκάκια με πουρέ !!!



500 γραμ.κιμά
1 αυγό
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρασί κόκκινο
1 μεγάλη φρυγανιά βρεγμένη με το κρασί και  στιμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοφτό
λίγο αλάτι
λίγο κίμινο
λίγο ελαιόλαδο μαζί με λίγο βούτυρο

Σάλτσα
1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1/2 ποτήρι νερού νερό
αλάτι πιπέρι



Τι κάνουμε
Βάζουμε τον κιμά σε μπολ.
Μουσκεύουμε την φρυγανιά μέσα στο κρασί την στίβουμε ελαφρώς και την προσθέτουμε στον κιμά.
Προσθέτουμε και το αυγό ,το σκόρδο, το αλατοπίπερο και το κίμινο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά πλάθουμε σε σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με λίγο βούτυρο.

 Βγάζουμε τα σουτζουκάκια και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τον χυμό το νερό και ελάχιστο αλατοπίπερο.Αφού πάρει λίγες βράσεις ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκακια και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
*Αν θέλουμε τα σουτζουκάκια πρίν τα τηγανίσουμε τα περνάμε από λίγο αλεύρι να δέσει η σάλτσα [τα τινάζουμε καλά]

Πουρές
Πατάτες
γάλα
βούτυρο
Αλάτι

Τι κάνουμε
Βράζουμε τις πατάτες τις ξεφλουδίζουμε τις πολτοποιούμε στο μίξερ τις βάζουμε σε κατσαρόλα μετά στην φωτιά και ανακτεύοντας προσθέτουμε αλάτι γάλλα και 1 με 2 κουταλιές βούτυρο ανακατεύουμε κι έτοιμος .
Η ποσότητα των υλικών είναι ανάλογα με πόσο πουρέ θέλετε.
Γάλα προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να μας ικανοποιεί το πόσο πηχτό τον θέλουμε.Καλή όρεξη !!!

Από την φίλη μου Eva Triantafilidou.
MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Κριθαράκι με ζαμπόν στο τηγάνι- έτοιμο σε 15 λεπτά! !!!




Μοναδική γεύση πανεύκολη ετοιμασία χαμηλό κόστος και πολύ χορταστικό !!!
Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε δεν μένει τίποτα υπέροχο και μελωμένο !!!
ΔΟΚΙΜΆΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ !!!!

Υλικά μερίδες 4
250 γραμ.κριθαράκι χονδρό ή μέτριο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοτριμμένο ή περασμένο στο μούλτι.
1  κουταλιά κοφτή πελτέ ντομάτας
1/2 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας ή 3 φρέσκες ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδου -τρίψτε την μαζί με το κρεμμύδι-
αλάτι-πιπέρι -λίγη ζάχαρη
λίγο λάδι
1 κύβο κνορ ότι γεύση υπάρχει σπίτι
1 κομμάτι παριζάκι γαλοπούλα 'η σε ζαμπόν ψιλοκομμένο  το κομμάτι περίπου 4 δάχτυλα σε ποσότητα δεν χρειάζεται πολύ.

Για  το σερβίρισμα
τυρί πικάντικο ανθότυρο
η κεφαλοτύρι τριμμένο


Τι κάνουμε
Σε τηγάνι βαθύ βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι με το σκόρδο και το ψιλοκομμένο αλλαντικό που θα προτιμήσουμε.
Σε 5 λεπτά περίπου ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύουμε να διαλυθεί με ξύλινη κουτάλα και αμέσως προσθέτουμε τον χυμό ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες-εγώ εδώ έβαλα χυμό που έχω φτιάξει και φυλάω σε βάζα-προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι την ελάχιστη ζάχαρη τον κύβο και 1/2 ποτήρι νερού νερό ή και λίγο παραπάνω θα το δείτε κατά την ώρα του μαγειρέματος αν θέλει περισσότερο και το προσθέτουμε λίγο λίγο.



Μόλις πάρει βράσει προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε συχνά περίπου για 10 λεπτά.
Το αφήνουνουμε να μελώσει για λίγο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με πικάντικο ανθότυρο ή τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας που είναι πολύ νόστιμη.Καλή σας όρεξη είναι πραγματικά πεντανόστιμο ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

* Το συνόδευσα με μία μπαλίτσα τυρί κρέμα με πράσο.




*Πατατοντοματοσαλάτα !!!


 Πολύ νόστιμη πρόταση για μία χορταστική σαλάτα !!!

Υλικά
Πατάτες
ντομάτες
ντοματίνια
αγγούρι
κρεμμύδι
μαιντανό
αγγούρι
λάδι μηλόξυδο
αλάτι
λίγες ελιές
μαγιονέζα προαιρετικά
κρουτόν ή σπασμένη σε μικρά κομματάκια φρυγανιά.

* Οι οι ποσότητες των υλικών ανάλογα τις μερίδες που θέλετε.



 Τι κάνουμε
Πλένουμε καλά και βράζουμε τις πατάτες προσέχοντας να μην παραβράσουν και λιώσουν.
Τις βγάζουμε να κρυώσουν από το νερό τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε ή τις ανοιγουμε με ένα πιρούνι σε κομμάτια.
Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα παραπάνω υλικά.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

*Αν θέλουμε βάζουμε λίγη μαγιονέζα στο κέντρο του πιάτου ανακατεύουμε να πάει σε όλη την σαλάτα καιλίγα κρουτόν ή κομματάκια φρυγανιάς .
Σε περίοδο νηστείας δεν βάζουμε μαγιονέζα .





Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Γίγαντες φούρνου !!!




 Απλή παραδοσιακή συνταγή για πεντανόστιμους γίγαντες στον φούρνο !!!
Σκέτο λουκουμάκι !!!


Υλικά
500 γραμ. γίγαντες
1/2 και λιγότερο κούπα τσαγιού λάδι 
2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
8 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
8 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
5 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη
1/2 κούπα  τσαγιού χυμό ντομάτας
1 γενναία κουταλιά σούπας πελτέ
1 κύβο κνορ




 Τί κάνουμε
Βάζουμε από το βράδυ στην κατσαρόλα τους γίγαντες αφού πρώτα τους πλένουμε καλά.
Τους σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε όλη την νύχτα.


Το πρωί τους σουρώνουμε βάζουμε νερό να τους σκεπάζει και 2 με 3  δάχτυλα πιο πάνω και βράζουμε μέχρι να δαγκώσουμε έναν και να έχει σχεδόν βράσει.
Θέλουν περίπου 60 λεπτά.
Τους αδειάζουμε στην γάστρα ή στο ταψί ρίχνοντας μαζί και 1/2 ποτήρι του νερού από το ζουμί που βράσανε.




Σάλτσα.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τον χυμό σάλτσας και τον πελτέ μέσα κατ ευθείαν στο τηγάνι και ανακατεύουμε να διαλυθεί με ξύλινη κουτάλα,τον μαϊντανό,τον άνηθο,τον μαϊντανό,το αλατοπίπερο την ζάχαρη [λίγη] τον κύβο και 1/2 ποτήρι του νερού νερό.




Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Συγχρόνως έχουμε ανάψει τον φούρνο στους 180 βαθμούς να γίνει προθέρμανση.




Ρίχνουμε την σάλτσα επάνω από τους γίγαντες ανακατεύουμε καλά κλείνουμε την γάστρα    και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά να δούμε να έχουν λίγο σάλτσα μην βγουν στεγνοί ,αν  πιουν όλο το ζουμί τους προσθέστε λίγο νεράκι κι αφήστε να πάρουν δυο -- τρεις βράσεις.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

* Αν δεν υπάρχει γάστρα ψήστε σε ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο .