Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Μύδια με μακαρόνια !!!


Υλικά:

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, πολτοποιημενες
Λίγες πιπεριές  κομμένες σε λωρίδες
2 κονσέρβες μύδια, με τα υγρά τους
¼ φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο
½ φλιτζανιού ξηρό λευκό κρασί
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 πακέτο σπαγγέτι (500gr.)
¼ φλυτζανιού τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό να βράσει.
Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές . Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μύδια με τα υγρά τους, και το βούτυρο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιβογράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Τότε προσθέτουμε το λευκό κρασί, το κόκκινο πιπέρι και το μαύρο πιπέρι.
Σιγοβράζουμε την σάλτσα μας μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει.
Όσο η σάλτσα μας βράζει, μαγειρεύουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Τα στραγγίζουμε καλά μόλις είναι έτοιμα και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Αφήνουμε να ενωθούν τα υλικά ανακατεύοντας με ελαφρές κινήσεις για να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Σερβίρουμε την μακαρονάδα μας σε ένα ωραίο πιάτο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Καλή Όρεξη!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψάρι φούρνου με λαχανικά!!!


Υγιεινός ο  συνδυασμός του ψαριού με λαχανικά δίνει ένα πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα !!!

Υλικά
1 ψάρι βάρους 1 με 2  κιλά σφυρίδα -συναγρίδα ή τσιπούρα
4 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες ξερά
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες
5 φρέσκες ώριμες ντομάτες ψιλοτριμμένες ή 1 κουτί κονκασέ
αλάτι -πιπέρι
2 φύλλα δαφνης
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Τι κάνουμε

Καθαρίζουμε καλά το ψάρι το πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό και το αφήνετε να στραγγίσει.
Ζεσταίνετε σε φαρδιά ρηχή κατσαρόλα λίγο λάδι και τσιγαρίζετε για 2 ---3 λεπτά τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν.



Προσθέτετε το ψάρι σε ταψάκι και βάζετε γύρω γύρω τα κρεμμύδια.
Αλατοπιπερώνετε προσθέτετε τα φύλλα δάφνης και περιχύνετε το φαγητό με τα ντοματάκια και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.


Ψήνετε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί το ψάρι και τα κρεμμύδια .Κατά την διάρκεια του ψησίματος μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τζατζίκι το απόλυτο ορεκτικό !!!


 Το απόλυτο ορεκτικό για συνοδευτικό !!!


 Υλικά
3 κεσεδάκια των 200γρ πλήρες στραγγιστό γιαούρτι η 500 γρμ σακούλας
1 αγγούρι ξεφλουδισμένο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες με πρέσα σκόρδου ή κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες --αν το θέλετε με πιο δυνατή γεύση προσθέστε κι άλλο --
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
1 1/3 κ.γλ. αλάτι
10 κλωνιά άνηθο, πολύ ψιλοκομμένο όχι τα κοτσάνια
1 μικρή πρέζα αλάτι για το αγγούρι



Τι κάνουμε
Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη στο χοντρό.
Τοποθετούμε το αγγούρι μέσα σε ένα σουρωτήρι, με την πρέζα αλατιού και το αφήνουμε να βγάλει τα νερά του για 15 λεπτά.
Βάζουμε το γιαούρτι μέσα σε ένα μεγαλο μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συγχρόνως ώστε να ενσωματωθεί με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε ομοίως για να ενσωματωθούν.
Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, στραγγίζουμε με τα χέρια μας το αγγούρι πολύ καλά, για να φύγουν τα νερά του όσο πιο πολύ γίνεται.
Το προσθέτουμε στο μπολ με το γιαούρτι μαζί με τον άνηθο, ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε, για να μπορέσουν τα υλικά μας να βγάλουν τα αρώματά τους.Το διατηρούμε στο ψυγείο σκεπασμένο !
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Ρεβιθοκεφτέδες τραγανοί -αφράτοι & απίθανοι !!!


Απίθανοι ρεβιθοκεφτέδες που τρώγονται δυο δυο και πάλι δεν σταματάμε !!!
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ  χορταστικοί και μυρωδάτοι !!!

Τους έφτιαξα με ότι είχα στο ψυγείο από λαχανικά και στο ντουλάπι από μπαχαρικά κι έγιναν τέλειοι -όσο για το ότι έχω διαβάσει παντού ότι βράζουμε τα ρεβίθια πρώτα είναι μύθος -θυμάμαι την γιαγιά που τα μούσκευε από βραδύς και την άλλη μέρα τους ετοίμαζε και ευωδίαζε η γειτονιά από την μυρωδιά τους -και κερνούσε και τους πάντες που περνούσαν απ έξω από το ανοιχτό παράθυρο της ...!!!




Υλικά
250 γραμ ρεβίθια
1 αυγό
8 κλωνιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
6 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο 
2 κουτ σούπας δυόσμο ξερό -αν υπάρχει φρέσκος ακόμα καλύτερα
1 κουτ.σούπας ξερό βασιλικό
αλάτι - πιπέρι
2 κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη-μεγαλούτσικα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 ποτήρι του νερού νερό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει να στέκεται το μείγμα στο κουτάλι μας







Τι κάνουμε
Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα τα ξεπλένουμε και τα σκεπάζουμε  με νερό και τα αφήνουμε όλη την νύχτα .
Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μούλτι η στο μίξερ τα φέρνουμε λίγες στροφές  να πολτοποιηθούν αλλά όχι πολύ να μείνει και κανένα κομμένο ρεβίθι όπως βλέπετε στην φωτογραφία.





Αδειάζουμε τα ρεβίθια σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και το αλεύρι ,ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε το νερό ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να ρίχνουμε μέσα όλο το αλεύρι ανακατεύοντας και δοκιμάζοντας πότε και με πόση ποσότητα θα στέκεται το μείγμα στο κουτάλι μας.

 Βάζουμε να ζεσταθεί το λάδι αρκετά κατεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και παίρνουμε κουταλιές τις τοποθετούμε στο τηγάνι και τηγανίζουμε με προσοχή μην αρπάξουν .
Τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για λίγο και μετά αν ..υπάρχουν σε πιατέλα και τρώμε !!!! Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μύδια εκπληκτικός μεζές !!!

Εκπληκτικός μεζές ούζου ,ετοιμάζεται εύκολα και προσφερει ιδιαίτερη απόλαυση στους καλοφαγάδες !!!

500 γραμμάρια ψίχα από μύδια
10-15 μύδια με το κέλυφος
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
6-8 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγο θρούμπι ή θυμάρι τριμμένο
1/3 ποτηριού τον νερού ούζο
1/3 ποτηριού του νερού νερό


Τι κάνουμε

Αν τα μύδια είναι φρέσκα, τα πλένουμε καλά για να μη μείνει καθόλου άμμος, τα βάζουμε για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να ανοί­ξουν και μετά τους αφαιρούμε το κέλυφος.

Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητι­κό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, τσιγαρίζουμε το σκόρδο, ρίχνουμε όλα τα μύδια (και τα καθαρισμένα και αυτά με το κέλυφος) και τα τσιγα­ρίζούμε κι αυτά.

Ύστερα από λίγο ρίχνουμε το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι,

το θρούμπι ή το θυμάρι και το νερό. Μόλις το φαγητό πιει τα υγρά του, το σβή­νουμε με το ούζο (προσέχουμε πολύ, διότι με το ούζο το φαγητό παίρνει φω­τιά) και μετά σβήνουμε τη φωτιά.

Είναι ένας απίστευτα νόστιμος μεζές, πού για να τον ετοιμάσουμε χρειαζόμαστε μόνο 15 λεπτά.

Συνταγή από Τασία Δενδρινού
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φάβα !!!

Η γευστική φάβα τρώγεται κρύα σαν ορεκτικό και δεν χρειάζεται να την μουσκέψετε αποβραδίς !!

Υλικά

1/2 κιλό φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο
1/2 φλ τσαγιού ελαιόλαδο
ρίγανη προαιρετικά
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι-πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

Κρεμμύδι
μαϊντανό
ντομάτα
όλα τα παραπάνω ψιλοκομμένα
ελίτσες

Τι κάνουμε

Καθαρίζουμε την φάβα όπως κάνουμε και με τις φακές.
Την πλένουμε καλά και την βάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε μπόλικο κρύο νερό τόσο όσο να την σκεπάζει τουλάχιστον 4 δάχτυλα και την αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι ολόκληρο λίγο αλάτι και λίγο λάδι.
Την αφήνουμε να βράσει ξαφρίζοντας κατά διαστήματα τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνεια του νερού.

Μόλις η φάβα λιώσει και γίνει χυλός κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα .
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι το χυμό λεμονιού την ρίγανη εάν βάλετε ,και το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε την φάβα σε βαθιά γυάλινα μπολάκια ή πιάτα και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι ντομάτα μαϊντανό και ελίτσες .Καλή επιτυχία κι όρεξη!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα !!!

Κλασικό πιάτο λαχταριστό με ρύζι πιλάφι, κάποιο ζυμαρικό ή πουρέ πατάτας . 

Υλικά
3/4 κιλού κιμάς μοσχαρίσιος
4 χονδρές φέτες ψωμί χωρίς κόρα
1/2 φλ.ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτ γλυκού κύμινο
αλάτι-πιπέρι

Σάλτσα
3 μέτριες ντομάτες πολτοποιημένες
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ.ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί λευκό ή ροζέ
λίγο λάδι για το τηγάνισμα

Τι κάνουμε
Μουσκεύομαι το ψωμί σε νερό και το στύβομαι και το βάζουμε σε μπολ μαζί με τον κιμά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κύμινο το σκόρδο το αλάτι το πιπέρι .
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να ηρεμήσει 30 λεπτά στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας .
Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί  τη ζάχαρη ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε ώσπου να απορροφήσουν όλα τα υγρά .
Στο μεταξύ πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενο σχήμα και τα ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί ή στο γκριλ ή στο τηγάνι γκριλ .
Όταν ροδίσουν τα ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα να πάρουν μια βράση.
Σερβίρονται με ρύζι πιλάφι πατάτες τηγανητές ακόμα και σκέτα με ψιλοκομμένο μαιντανό .Καλή όρεξη !!

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Στριφτές παραδοσιακές τυρόπιτες Σκοπέλου !!!

Οι φημισμένες στριφτές τυρόπιτες από Σκόπελο !!! Τραγανές και αφράτες !!!


Υλικά
Για το φύλλο
1 κιλό σταρένιο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφικτή.


Υλικά για τη γέμιση
1/2 κιλό κατσικίσιο τυρί
Nισεστές για το άνοιγμα φύλλου.

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε καλά. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Αλευρώνετε μια επιφάνεια με νισεστέ και ανοίγετε ένα,ένα φύλλο.
Παίρνετε το φύλλο ρίχνετε λίγο λάδι στην επιφάνεια .Τρίβετε το τυρί με το χέρι και το απλώνετε στο ένα τρίτο της επιφάνειας του φύλλου.σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Διπλώνετε την πίτα κλείνοντας μέσα τη γέμιση,και την τυλίγετε σαν σαλίγκαρο.Γεμίζετε και τυλίγετε και τα υπόλοιπα φύλλα.
Τηγανίζετε μία-μία και από τις δύο πλευρές σε μπόλικο λάδι.Αφού ροδίσουν τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα.Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πιπεριές !!!

Ωραίο πιάτο που συνοδεύεται με ρύζι πιλάφι σαλάτα φρέσκων λαχανικών η βρασμένων και κόκκινο κρασάκι !!!

Υλικά για 6 άτομα

1200 γραμ μοσχάρι σε μερίδες
4 πράσινες πιπεριές
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες 
1/2  φλιτζάνι ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια
5 ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 με 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Τι  κάνουμε

Πλένουμε τις ντομάτες εάν βάλουμε φρέσκες τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε .
Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το λάδι τσιγαρίζουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες την ζάχαρη τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε .
Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό .
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας .
Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε εάν υπάρχει αρκετό νερό στην κατσαρόλα γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη.
Περίπου 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε τις πιπεριές και τις ελιές .Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές ή πουρέ ή μακαρόνια αλλά και σκέτο Σερβίρουμε χλιαρό ή ζεστό  .Καλή όρεξη !!!

* Μπορείτε να εμπλουτίσετε την γεύση του εάν προσθέσετε στα υλικά μερικά κομμάτια κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι τα οποία θα ρίξετε στην κατσαρόλα αμέσως μόλις αποσύρετε το φαγητό από την φωτιά .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Μακαρόνια με λουκάνικα & ντοματίνια !!!


Απλή συνταγή αλλά πεντανόστιμη και πανεύκολη !!!

Υλικά

1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας μας εδώ έβαλα λιγκουίνι
4 λουκάνικα σε κομμάτια λεπτές ροδέλες
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1/2 πράσινη πιπεριά, σε ροδέλες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κουτί χυμό ντομάτας
10 ντοματίνια τσέρυ
1 κλωναράκι θυμάρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμένο
παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια
φωτιά και ρίξτε τα λουκάνικα, την πιπεριά, τα ντοματίνια και το κρεμμύδι. Σοτάρεται
μέχρι να ροδίσουν τα λουκάνικα και να μαλακώσει το κρεμμύδι και η
πιπεριά. Μόλις γυαλίσουν τα ντοματίνια αφαιρέστε τα από την κατσαρόλα για να μη ζαρώσουν.
Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τα αρωματικά, αλατοπίπερο και αφήνετε να πάρουν βράση σε χαμηλή φωτιά.
Βάλτε τα ζυμαρικά σε ζεστή πιατέλα, προσθέστε τη σάλτσα και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 Αν θέλετε προσθέστε μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα ή με  πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού !!!


Ξεχωριστό και πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού !!!

 Υλικά

2και 1\2 ποτήρια νερού κυδώνια
2 και 1\2 ποτήρια νερού ζάχαρη
6 ποτήρια νερο
1 κλωναράκι  αμπαρόριζα
3 χούφτες αμύγδαλα έτοιμα ξεφλουδισμένα
5 κουταλιές σούπας γλυκόζη
 χυμό από 1 λεμόνι


Τι κάνουμε

Πλένουμε και  καθαρίζουμε τα κυδώνια.
Τα βάζουμε καθώς  τα καθαρίζουμε σε μια λεκάνη με νερό να τα σκεπάζει,και προσθέτουμε  το  χυμό από το μισό λεμόνι να μην μαυρίσουν΄  {υπάρχει ενα ειδικό εργαλείο για το καθάρισμα ξύστρα το λένε}.
Το τρίβετε στο χοντρό μέρος του ειδικού τρίφτη που υπάρχει για το κυδώνι ,η αν το θέλετε πιο χοντρό το κόβετε σε πολύ στενές  λωριδίτσες λεπτές με το μαχαίρι.


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό στη φωτιά  για  10 λεπτά  και αμέσως ρίχνουμε το κυδώνι στίβωντάς το πολύ καλά και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει και δένει το σιρόπι ρίχνουμε την γλυκόζη, τα αμύγδαλα,  το χυμό από το μισό λεμόνι ,και την αμπαρόριζα.

Βραζουμε σε σιγανή φωτιά σχεδόν μισή ώρα ακόμα .
Το αποσύρομαι από την φωτιά  και την άλλη μέρα που θα κρυώσει το τοποθετούμε στα βάζα και κερνάμε τους φίλους μας με ωραίο γλυκάκι από τα χεράκια μας  !!
Πολυ ωραία πάει και με γιαούρτι δοκιμάστε το !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Ψαρόσουπα με λαχανικά !!!


Yλικά για 6 άτομα

1+1/2 κιλό ψάρια κατάλληλα για σούπα ή ένα μεγάλο
2 καρότα κομμένα ροδέλες χοντρές
3 πατάτες κομμένες σε κύβους
2 κολοκυθάκια κομμένα κύβους
1 κρεμμύδι κομμένο στην μέση στα δύο
3 κλαδάκια σέλινο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι -πιπέρι
2 κρόκους αυγών
χυμό  λεμονιών
1 κουταλιά σούπας κορν φλαουρ

Τι κάνουμε

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και τα ρίχνουμε κομμένα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο
Οταν βράσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
Καθαρίζουμε τα ψάρια τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν .
Αν ο ζωμός των λαχανικών δεν φτάνει να σκεπάσει τα ψάρια προσθέτουμε λίγο νερό και τα βάζουμε να σιγοβράσουν 20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.
Όταν βράσουν τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Αφού περάσουμε την σούπα από σήτα -σουρωτήρι- δοκιμάζουμε αν χρειάζεται  λίγο αλάτι επιπλέον.
Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το κορν φλαουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό χτυπώντας συνεχώς .
Παίρνουμε με κουτάλα ζωμό από την σούπα και τον προσθέτετε στο αβγολέμονο ανακατεύοντας.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το αβγολέμονο ανακατεύοντας .
Την ξαναβάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σούπα χωρίς να την αφήσουμε να πάρει βράσει γιατί θα κόψει.
Σερβίρουμε την σούπα σε σουπιέρα  και σε ξεχωριστή πιατέλα τα ψάρια γσρνιρισμένα με τα λαχανικά.Καλή όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας !!!

Μια λαχταριστή, υπέροχη καρυδόπιτα σιροπιασμένη, γαρνιρισμένη με γλάσο σοκολάτας. Ο απόλυτος πειρασμός!!
   
Υλικά για το κέικ

    120 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
    4 αυγά
    300 γρ. ζάχαρη
    300 γρ. βούτυρο (150γρ, φρέσκο αγελαδινό + 150γρ. μαργαρίνη)
    1 κοφτό κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
    1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
    230 γρ. καρύδια, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
    Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

Για το γλάσο  σοκολάτας

    250 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
    1 κουτ. γλυκού μέλι
    250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά

Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού νερό
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κ.γ χυμό λεμονιού
3 κ.σ κονιάκ

Πώς το κάνουμε:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.

Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Τι κάνουμε

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μίγμα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι στο μείγμα και στη συνέχεια το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε τα καρύδια και το ξύσμα απο το πορτοκάλι και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά.Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα ,αν βγεί στεγνή είναι έτοιμο.
Προσεκτικά και με μια κουτάλα (όχι απότομα και όλο μαζί) ρίχνουμε το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια.Πάντα ζεστό το ένα κρύο το άλλο. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε.

Γλάσο
Τοποθετούμε σε ένα μπόλ τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και ρίχνουμε το μέλι.Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε στο μπόλ με τη σοκολάτα. Περιμένουμε για λίγο να μαλακώσει η σοκολάτα και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, εώς ότου λιώσει τελείως. Ρίχνουμε τη σοκολάτα πάνω στο κέικ, όσο είναι ακόμη ζεστή. Γαρνίρουμε και με λίγη σαντιγί .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




*Χταποδάκι ξιδάτο !!

Κλασικό μεζεδάκι για το ούζο ,που μπορείτε να έχετε έτοιμο στο  ψυγείο σας για κάθε περίσταση .

Υλικά
1-2 φρέσκα χταπόδια βάρος 2 κιλά
4 με 5 κόκκους πιπέρι
1 καρότο
λίγο σέλινο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 και 1/2 φλιτζάνι ξίδι από καλής ποιότητας λευκό κρασί.
Αλάτι πιπέρι

Τι κάνουμε
Καθαρίζετε τα χταποδάκια αφαιρώντας τα μάτια και το δόντι τους.
Τα ξεπλένεται με άφθονο νερό και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.
Προσθέτετε τους κόκκους του πιπεριού το 1/2 φλιτζάνι ξίδι το καρότο και το σέλινο,
Αφήνετε τα χταπόδια ν σιγοβράσουν για 1/2 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα βγάζετε από την κατσαρόλα και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν καλά.
Μόλις κρυώσουν τα χωρίζετε από τα πλοκάμια τους ή καλύτερα αν προτιμάτε τα κόβετε σε ροδελίτσες .
Τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο το υπόλοιπο ξίδι και τα πασπαλίζετε με την ρίγανη.
Τα αφήνετε σκεπασμένα στο ψυγείο για 1 μέρα τουλάχιστον να ποτιστούν με το λαδόξιδο και να νοστιμίσουν .
Τα σερβίρετε σε πιατέλα κι αν θέλετε τα πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό .Καλή επιτυχία .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγκινάρες αλά πολίτα !!!



Με φρέσκες είναι σαφώς πιο ωραίο το φαγητό μας αλλά είναι ωραίο και πάλι με κατεψυγμένες αν δεν είναι η εποχή τους !!

Υλικά
12 με 18 αγκινάρες αν είναι φρέσκες ή μία συσκευασία κατεψυγμένες
χυμό 3 λεμονιών
4 καρότα σε ροδέλες
8 με 12 πατατούλες μικρές
5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Τι κάνουμε
Αν είναι φρέσκες οι αγκινάρες τις καθαρίζουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τα εξωτερικά φύλλα.
Αφαιρούμε και το χνούδι με μαχαίρι μυτερό τις περιχύνουμε με το χυμό 2 λεμονιών και τέλος τις βάζουμε μέσα σε νερό με το χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν ---αν είναι κατεψυγμένες παραλείψτε αυτό το στάδιο.
Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.
Προσθέτετε τις πατάτες και ανακατεύετε για 2 λεπτά.
Ρίχνετε τις αγκινάρες τα καρότα τον άνηθο και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε ζεστό νερότόσο όσο να σκεπάζονται οι αγκινάρες.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει  μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του,
Εάν είναι πολύ αραιή η σάλτσα του,μπορείτε να την δέσετε με μία κουταλιά κορν φλάουρ.Καλή όρεξη !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ