Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Λαχανόρυζο διαφορετικό σκέτο άρωμα !!!!



Συνοδεύουμε με λεμονάκι και φετούλα !!!


 Φτιάξτε το όπως σας το λέω ακριβώς και θα γλύφετε και το πιάτο  όλοι !!!
Με πολλά μυρωδικά απίθανη η γεύση του και μοσχομυριστό !!!
Μελωμένο οικονομικό και πολύ  εύκολο -θα το φτιάχνετε πολύ συχνά θα αρέσει σε όλους σίγουρα !!!!



Υλικά για 5 μερίδες
1/2 λάχανο τριμμένο ή ψιλοκομμένο όπως το κόβουμε για σαλάτα
2 καρότα μεγάλα τριμμένα όπως τα βάζουμε στην σαλάτα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοτριμμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλές ροδελίτσες κομμένα
5 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κλωνιά σέλινο ψιλοκομμένο
1 κύβο κνορ αν θέλετε-Αν δεν βάλετε κύβο βάλτε αλάτι-εγώ βάζω κύβο
πιπέρι
λίγο κουρκουμά μπροστά μπροστά η ποσότητα στο μικρό κουταλάκι
1/2 κουτ γλυκού θυμάρι ξερό
1/2 κουτ γλυκού βασιλικό ξερό
1 μικρό κουταλάκι χάρτινο πουμαρό χυμό ντομάτας
2 φλιτζ,του καφέ ρύζι Καρολίνα
5 κουτ,σούπας ελαιόλαδο 




Τι κάνουμε
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερά {εδώ δεν έβαλα ξερό μου είχαν τελειώσει αλλά πάντα βάζω}.Τα σοτάρουμε λίγο και αμέσως προσθέτουμε το τριμμένο λάχανο μαζί με τα καρότα τον μαϊντανό και σέλινο και μαζί 2 ποτήρια νερού νερό .Βάζουμε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά μπαχαρικά προσθέτουμε και τον κύβο με τον χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.




Ανοίγουμε την κατσαρόλα προσθέτουμε  μισό ποτήρι νερό και μόλις πάρει να βράζει προσθέτουμε και το ρύζι.
Μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει το ρύζι και να δούμε να μελώσει το ζουμάκι του .Καλή όρεξη !!!
 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Κοτόπουλο με φέτα !!!


Πολύ γευστικό εύκολο γρήγορο φαγητό !!


   Υλικά

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουτί ντοματάκια σε κομματάκια των 250 γραμ.

1/2 φλυτζάνι τσαγιού ξύδι

1 κομμάτι αρκετά μεγάλο κομματιασμένο

πιπέρι αλάτι

1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο


Ξεπλένουμε το κοτόπουλο το βάζουμε στο μπόλ και το ραντίζουμε με ξύδι και το αφήνουμε για 15 λεπτά .

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα αχνίζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για 15λεπτά.

Βγάζουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζοντας πρώτα το κοτόπουλο το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το λάδι που είχε μέσα από τα κρεμμύδια ,τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν τα κομμάτια .


Ρίχνουμε ξανά τα κρεμμύδια πάνω από το κοτόπουλο ,το πιπέρι λίγο αλάτι ,και τα ντοματάκια μαζί και 1 ποτήρι νερού νερό .Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 λεπτά περίπου προσέχοντας μην χρειαστεί λίγο νερό .Μετά τα 50 λεπτά προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα μαγειρεύοντας με ανοιχτό καπάκι να πήξει η σάλτσα και να λιώσει λίγο η φέτα .Σερβίρουμε με ρύζι η με πατάτες τηγανιτές .Καλή όρεξη !!!

Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Σούπα κριθαράκι πεντανόστιμη !!!!

Μία πολύ μα πολύ νόστιμη σουπίτσα που ετοιμάζετε αμέσως και είναι ότι πιο ωραίο για το κρύο κι όχι μόνο !!!

Υλικά
7 ποτήρια νερό
3 κουπάκια του καφέ κριθαράκι μέτριο
2 κουταλιές ντοματοπελτέ
1 κουταλάκι κοφτό δυόσμος
4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 κύβο κνορ
πιπεράκι
κεφαλογραβιέρα τριμμένη


Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα να βράσει και προσθέτουμε μαζί τις 2 κουταλιές πελτέ ανακατεύοντας και τον κύβο [εγώ βάζω 2 και καθόλου αλάτι]
Μόλις αρχίσει να βράζει  ρίχνουμε και τον βασιλικό μαζί και το κριθαράκι επίσης και το λάδι και βράζουμε πολύ μέχρι να μελώσει --σημαντικό αυτό να μην γίνει νερουλή να μελώσει-- το ζουμάκι περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί και είναι πραγματικά πεντανόστιμη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Μηλόπιτα μόνο με 2 υλικά στα γρήγορα !!!




 Μόνο με 2 βασικά υλικά και σε ελάχιστο χρόνο ένα πραγματικά πολύ γευστικό γλυκάκι στο τσακ μπαμ !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ!!!

Υλικά
1 συσκευασία ζύμη σφολιάτα που έχει 2 φύλλα μέσα
5 μήλα
κανέλα
ζάχαρη κρυσταλλική
ζάχαρη άχνη




Τι κάνουμε
Πλένουμε καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Τα βάζουμε στο τηγάνι με 1 ποτήρι του κρασιού νερό και τα ραντίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και την κανέλα [η ποσότητα κανονίζετε από εσάς πόσο γλυκιά την θέλετε ]




Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας περίπου για 15 λεπτά να μην υπάρχει υγρό να στεγνώσει εντελώς.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι σε μέγεθος όσο είναι το φύλλο προσέχοντας γύρω γύρω να κάνει τοίχωμα μην χυθεί το μείγμα μας απ έξω αλλά και για να την διπλώσουμε όταν την κλείσουμε .





Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μήλου  και τοποθετούμε σουρωτό το επάνω φύλλο .
Με ένα πιρούνι την τρυπάμε πολλές φορές εδώ κι εκεί πάνω στην επιφάνεια όλη .
Κλείνουμε από πάνω διπλώνοντας τις άκρες από το κάτω φύλλο που προ εξείχαν .


Πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα για 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας.
Αν αρπάξει από πάνω γρήγορα σκεπάζουμε λίγο με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψηθεί καλά από κάτω.
Την βγάζουμε από το φούρνο κι όταν κρυώσει την κόβουμε μέσα στο ταψί σε τετράγωνα κομμάτια και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη κι αν σας αρέσει και με κανέλα και την εξαφανίζουμε !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



*Αν θέλουμε μαζί με τα μήλα που τα μαγειρεύουμε προς το τέλος ρίχνουμε  και μία χούφτα σταφίδες ξανθές ,ακόμα και καρύδι ψιλοτριμμένο -δεν έβαλα τίποτα από τα παραπάνω δεν είχα - βγήκε τέλεια όμως γιατί την έφτιαξα εντελώς ξαφνικά θέλοντας κατι γλυκό και στα γρηγορα -μιά και υπήρχαν μήλα και φύλλο !













Κρεατόσουπα { Ζωμός } αχνιστή & θεραπευτική !!!



 Κρεατόσουπα βάλσαμο για το κρύο !!!

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ελιά
3 καρότα μεγάλα
3 πατάτες μεγάλες
1 κρεμμύδι μεγάλο
4 κλωνιά σέλινο
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
αλάτι-πιπέρι



Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας .
Το βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει.
Μόλις πάρει κι αφρίζει πετάμε το νερό και βάζουμε ζεστό να το σκεπάζει πάλι.
Προσθέτουμε ή ένα πολύ μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρότερα.
Το αφήνουμε να σιγοβράσει μιάμιση ώρα μέχρι να βράσει πολύ καλά σχεδόν να λιώσει.


Τότε ρίχνουμε τα καρότα της πατάτες το σέλινο το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να βράσουν τα λαχανικά πολύ καλά.
Σερβίρουμε με λεμονάκι και απολαμβάνουμε αχνιστή κρεατόσουπα !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Κοτόπουλο με μέλι -πορτοκάλι-& γέμιση !!!




 Υπέροχο εύκολο φαγητό που μπορούμε να το απολαύσουμε όλες τις ημέρες του χρόνου και πολύ περισσότερο τα Χριστούγεννα αντί γαλοπούλας !!!
Προσωπικά το φτιάχνω Κυριακές και τρελαίνονται όλοι από τις μελωμένες  πατάτες,την πολύ νόστιμη γέμιση, το πεντανόστιμο ζουμάκι του, και το μαλακό κοτόπουλο-ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!

Υλικά
    1 κοτόπουλο
    1 φλιτζάνι τσαγιού κιμάς
    1 πακετάκι κουκουνάρι
    6-7 κάστανα βρασμένα και κομμένα σε κομματάκια
    1 χούφτα σταφίδες
    1 ξινόμηλο
    1 κουπάκι καφέ ρύζι Καρολίνα
    2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο
    1 μικρό κρεμμυδάκι στο τρίφτη
    4-5 συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
    1 ποτηράκι κρασί ρετσίνα
    πατάτες κομμένες κυδωνάτες
    1-2  λεμόνια
    1 κουταλιά σούπας μέλι
    2 κουτ σούπας μουστάρδα
    χυμό από ένα πορτοκάλι





 Τι κάνουμε

Βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε  το βούτυρο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά , πατάμε με το πιρούνι να λιώσει.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια ανακατεύουμε συχνά , και τα σβήνουμε με ένα ποτηράκι  κρασί.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί .
Προσθέτουμε το κουκουνάρι, την σταφίδα, τα κάστανα, το ξινόμηλο σε τετράγωνα μικρά κομματάκια ,και ζεστό νερό ,περίπου 1 1\2 ποτήρι , μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά .
Αμέσως μετά προσθέτουμε  αλάτι πιπέρι  και νερό ζεστό αν δεν έχει ζουμί  κι έχει στεγνώσει, περίπου 1 ποτήρι , μόλις αρχίσει να βράζει  προσθέτουμε το ρύζι,



Μαγειρεύουμε μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι, να είναι στεγνή η γέμιση.
Έχουμε πλύνει το κοτόπουλο και το γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά  ,κλείνουμε το άνοιγμα  η, με οδοντογλυφίδες ,η, με μισό ξινόμηλο,η μία στρογγυλή πατάτα αλλά και μόνο του παραμένει η γέμιση μέσα .
Κόβουμε κυδωνάτες πατάτες,βάζουμε αλάτι πιπέρι λίγο λάδι λεμόνι και ανακατεύουμε καλά Αραιώστε την 1 κουταλιά μουστάρδα σε λίγο νερό  προσθέστε το μέσα στις πατάτες Ανακατεύουμε καλά .
Τοποθετούμε στο ταψί ,η στην γάστρα , στην μέση το κοτόπουλο και γύρω γύρω τις πατάτες.


Έχουμε το χυμό από ένα πορτοκάλι και λίγο λεμόνι χυμό  αραιώνουμε μαζί 1 κουταλιά σούπας μέλι και την υπόλοιπη μουστάρδα και περιχύνουμε το κοτόπουλο και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο σας .Καλή επιτυχία!!Ένα φαγητό λουκουμάκι σκέτο !!!

ΣΗΜ.
Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και την γαλοπούλα με  μόνη διαφορά ότι την βράζουμε για 3 τέταρτα και μετά ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία .
Αν το ψήσετε  σε γάστρα λίγο πριν το τέλος του ψησίματος  βγάλτε  το καπάκι να ροδοψηθεί.
Αν το  ψήσετε σε ταψί σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και λίγο πριν το τέλος του ψησίματος βγάλτε το να  πάρει χρώμα .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Μελωμένες καταπληκτικές πατάτες φούρνου !!!


 Απίστευτα νόστιμες απλές πατατούλες για να συνοδεύσουν τα ψητά -μαγειρευτά  σας ,αλλά και  το κυρίως πιάτο με συνοδεία σαλάτας !! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΕΣ !!!

Υλικά

Σε ένα μπολάκι βάζουμε 1/2 κούπα λάδι ,
1+1/2 λεμόνι τον χυμό,
1 πορτοκάλι τον χυμό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 κουταλιές τις σούπας μουστάρδα
1 γεμάτη κουταλιά μέλι
αλάτι και πιπέρι
1 κύβο βιολογικό κύβο κνορ.
2 κιλά πατάτες -η ποσότητα ανάλογα με τα άτομα

Έχουμε καθαρίσει τις πατάτες ,τις κόβουμε κυδωνάτες και πάλι στην μέση για να είναι μικρούλες τα τραβήξουν τον ζωμό.
Τις βάζουμε στο ταψί που θα τις ψήσουμε και τις περιχύνουμε με το παραπάνω μείγμα που έχουμε ετοιμάσει ανακατεύοντας πολύ καλά με τα χέρια.και προσθέτουμε και μισό με ένα ποτήρι νερό [ανάλογα την ποσότητα πατάτας]
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 190 βαθμούς αέρα και ενδιάμεσα τις ανακατεύουμε  κανά δυο φορές.
Μόλις ροδοκοκκινίσουν κι έχουν πιεί τα υγρά τους είναι έτοιμες με απίθανη γεύση!!!

 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εγώ συνόδευσα με ρολό χοιρινό γεμιστό ψημένο ξεχωριστά !! Τέλειο πεντανόστιμο !!!




* Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 10 λεπτά πιο πριν τελειώσει το ψήσιμο έτοιμα βρασμένα κάστανα που πωλούνται σε συσκευασία στα σούπερ μάρκετ συμπληρώνοντας την γεύση του φαγητού.