Υπέροχο εύκολο φαγητό που μπορούμε να το απολαύσουμε όλες τις ημέρες του χρόνου και πολύ περισσότερο τα Χριστούγεννα αντί γαλοπούλας !!!
Προσωπικά το φτιάχνω Κυριακές και τρελαίνονται όλοι από τις μελωμένες πατάτες,την πολύ νόστιμη γέμιση, το πεντανόστιμο ζουμάκι του, και το μαλακό κοτόπουλο-ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!
Υλικά
1 κοτόπουλο
1 φλιτζάνι τσαγιού κιμάς
1 πακετάκι κουκουνάρι
6-7 κάστανα βρασμένα και κομμένα σε κομματάκια
1 χούφτα σταφίδες
1 ξινόμηλο
1 κουπάκι καφέ ρύζι Καρολίνα
2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο
1 μικρό κρεμμυδάκι στο τρίφτη
4-5 συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κρασί ρετσίνα
πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1-2 λεμόνια
1 κουταλιά σούπας μέλι
2 κουτ σούπας μουστάρδα
χυμό από ένα πορτοκάλι
Βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε το βούτυρο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά , πατάμε με το πιρούνι να λιώσει.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια ανακατεύουμε συχνά , και τα σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί .
Προσθέτουμε το κουκουνάρι, την σταφίδα, τα κάστανα, το ξινόμηλο σε τετράγωνα μικρά κομματάκια ,και ζεστό νερό ,περίπου 1 1\2 ποτήρι , μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά .
Αμέσως μετά προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και νερό ζεστό αν δεν έχει ζουμί κι έχει στεγνώσει, περίπου 1 ποτήρι , μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι,
Μαγειρεύουμε μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι, να είναι στεγνή η γέμιση.
Έχουμε πλύνει το κοτόπουλο και το γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά ,κλείνουμε το άνοιγμα η, με οδοντογλυφίδες ,η, με μισό ξινόμηλο,η μία στρογγυλή πατάτα αλλά και μόνο του παραμένει η γέμιση μέσα .
Κόβουμε κυδωνάτες πατάτες,βάζουμε αλάτι πιπέρι λίγο λάδι λεμόνι και ανακατεύουμε καλά Αραιώστε την 1 κουταλιά μουστάρδα σε λίγο νερό προσθέστε το μέσα στις πατάτες Ανακατεύουμε καλά .
Τοποθετούμε στο ταψί ,η στην γάστρα , στην μέση το κοτόπουλο και γύρω γύρω τις πατάτες.
Έχουμε το χυμό από ένα πορτοκάλι και λίγο λεμόνι χυμό αραιώνουμε μαζί 1 κουταλιά σούπας μέλι και την υπόλοιπη μουστάρδα και περιχύνουμε το κοτόπουλο και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο σας .Καλή επιτυχία!!Ένα φαγητό λουκουμάκι σκέτο !!!
ΣΗΜ.
Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και την γαλοπούλα με μόνη διαφορά ότι την βράζουμε για 3 τέταρτα και μετά ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία .
Αν το ψήσετε σε γάστρα λίγο πριν το τέλος του ψησίματος βγάλτε το καπάκι να ροδοψηθεί.
Αν το ψήσετε σε ταψί σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και λίγο πριν το τέλος του ψησίματος βγάλτε το να πάρει χρώμα .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ